U soudu v Egyptě zemřel první demokraticky zvolený prezident Mohamed Mursí

18. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
 
Sedmašedesátiletý bývalý prezident zkolaboval a zemřel během procesu, kdy byl souzen za údajnou "špionáž"



Mohamed Mursí, první egyptský demokraticky zvolený prezident, zemřel u soudu v Káhiře téměř šest let poté, co byl v pondělí souzen za "špionáž".


Mursí se  stal prezidentem v roce 2012? po prvních a jediných svobodných volbách v Egyptě, poté, co byl svržen diktátor Hosni Mubarak. Získal 51,7 procent hlasů a jeho vláda byla vrcholem moci pro egyptské Muslimské bratrstvo, které do té doby fungovalo po mnoho desetiletí jako podzemní politická organizace. Po svém zvolení přislíbil, že bude prezidentem všech Egypťanů.

Podle kritiků to však nesplnil a po roce jeho vlády vyšli demonstranti v Káhiře znovu do ulic. Egyptská armáda se zmocnila vlády 3. července 2013 a instalovala tehdejšího ministra obrany Abdela-Fataha al-Sisiho.

Sisi potlačil Muslimské bratrstvo, které je nyní považováno za teroristickou organizaci. Mursí byl po puči r. 2013 zatčen a byl třikrát souzen za prozrazování státních tajemství Kataru, za zabíjení demonstrantů před prezidentským palácem, a za špionáž pro Hamas. Byl odsouzen k smrti, avšak tento trest mu byl posléze změněn.  Po celou dobu jeho šestiletého vězení byl držen na samotce. Jeho stoupenci kritizovali, že mu egyptský režim odepřel lékařskou péči: Mursí měl cukrovku a vážnou nemoc ledvin. Mursího stoupenci argumentují, že se ho režim chtěl zbavit, ovšem chtěl způsobit, ať zemře na své nemoce, nechtěl ho otevřeně popravit.

Zákaz Muslimského bratrstva a pronásledování jeho stoupenců signalizuje rozpor na Blízkém východě mezi sunnitskými a šiitskými muslimy.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch vydala v roce 2015 analýzu, v níž upozornila, že Mohammed Mursí a velký počet někdejších stoupenců Muslimského bratrstva byli souzeni v politicky motivovaných monstrprocesech, při nichž vůbec nebyly dodržovány žádné zásady spravedlivých soudních procedur.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
8085

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2019