8. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2005

Podvody a korupce

Republikánští senátoři, kteří útočí na Kofiho Annana a na OSN, minulý čtvrtek podivně umlkli, píše v deníku Guardian George Monbiot. Poukazuje na to, že Paul Volcker, hlavní vyšetřovatel korupce v OSN ve vztahu k Saddámovu režimu, zjistil, že americká vláda o Saddámově pašování ropy z Iráku do Turecka a Jordánska, čímž byly porušovány mezinárodní sankce OSN, věděla a tolerovala jej.

Sloupek

Už je to léta,
člověk se vzdálí
rodnýmu městu,
oči přejdou
a začne ho vidět zvenčí.

Odrodil se.

Prst v hlavě
zabrnká na oční nerv,
hrady spadnou
a mosty se zhroutí.
Zůstane jen jeho model
z papírových kartónků
ve školní vitríně.

Nic než vzpomínka.

V ulicích
už člověk není měšťanem,
okna ho podezřele pozorují
a hlídají si ho.

Je dočasně trpěn.

Krok vede jako vždy
stejným směrem,
obchází stejná místa
a stejný chodník.

Jenže město je řeka.


Život v ní
odplývá s časem,
nevěřícím dává najevo,
že mohou zůstat,
ale jen to.

Jen chvíli.

8. 2. 2005

úterý 14.00: Palestinský předák Mahmoud Abbas právě oznámil okamžité příměří s Izraelem.

8. 2. 2005

Britská televizní stanice Channel Four bude vysílat reality show, která na sedmi dobrovolnících zkoumá důsledky mírnějších forem mučení.

Pořad, jménem Guantánamo Guidebook napodobil praxi věznění tzv. "nepřátelských bojovníků" v americkém táboře v zálivu Guantánamo, kteří jsou tam zadržováni bez soudu a bez přístupu k právníkům už skoro tři roky.

8. 2. 2005

Profesor Ian Wilmut z ústavu Roslin Institute v Edinburku a tým z King's College v Londýně plánují klonovat lidská embrya ke studiu motor neuronové choroby. Obdrželi k tomu právě licenci od britského státního úřadu Human Fertilisation and Embryology Authority.

8. 2. 2005

Výkonný tajemník Grémia romských regionálních představitelů (GRRP) Ladislav Bílý adresoval 2. místopředsedovi Rady vlády pro záležitosti romské komunity ČR Karlu Holomkovi výzvu k svolaní mimořádného zasedání členů romské Rady, romských členů Rady vlády pro národnostní menšiny, všech romských koordinátorů a zástupců romských nevládních neziskových organizací v ČR a to na půdě vlády ČR. Výkonný tajemník GRRP tak učinil v souvislosti se záhájením romské dekády a schválením novelizace zákona o životním minimu.

"Vláda České republiky schválila návrh věcného záměru zákona o hmotné nouzi a zásady novelizace zákona o životním minimu." Cílem je, aby se lidé, kteří se z objektivních důvodů dostali do hmotné nouze, snažili zvýšit svůj příjem vlastní prací a nespoléhali jen na příjmy ze sociálních dávek tj. záměr motivační. To je cíl vlády ČR.

Jak jistě víte, více jak 80% Romů v ČR se v hmotné nouzi nachází již od roku 1993. Tento nový krok vlády ČR je jen krůčkem k něčemu podobnému co se stalo v minulém roce na Slovensku.

praví se mimo jiné v textu výzvy.

8. 2. 2005

DOKUMENT

Předsednictvo Parlamentu Romů ČR vyjadřuje velké znepokojení nad skutečností, že vláda na svém jednání 2. února 2005 vyslovila souhlas s budoucím snížením životního minima a změnou systému dávek. Snaha vlády reformovat systém mandatorních výdajů v oblasti sociální péče je jistě potřebná, avšak s ohledem na skutečnost, že více než 80% práceschopných romských občanů je nezaměstnaných a jejich rodiny jsou závislé na sociální pomoci státu vyžaduje, aby se tato fakta zohlednila ve všech souvislostech navrhovaných změn.

8. 2. 2005

Co vyplynulo z konference o klimatu v Exeteru

Přinášíme stručné shrnutí výsledků této konference, i když podobný pokus proběhl již v denním tisku. Bohužel, úroveň české žurnalistiky je již tak ubohá, že o podobně důležité události informuje způsobem jako iDnes ve svém článku Klima se bude měnit, zatím k horšímu. Články uveřejněné v dalších českých mainstreamových médiích nemají o nic lepší úroveň. Nemám nic proti přinášení informací o možném vyhynutí ledních medvědů a jiných ohrožených druhů, ale zneklidňuje mne, že v dotyčném článku se neobjevila jediná zmínka o dalších důsledcích klimatických změn, o nichž jednala konference. Ty se již netýkaly ledních medvědů, ale dopadu na světovou potravinovou výrobu, dostupnost vodních zdrojů a následků pro světovou ekonomiku. O těchto hrozbách se však český čtenář z našich nejprodávanějších novin nedozvěděl.

8. 2. 2005

Nad pozoruhodnými změnami v myšlení amerického prezidenta, jak se projevují v jeho veřejných projevech z poslední doby, se zamyslel komentátor amerického deníku Washington Post.

8. 2. 2005
Štefan Švec, Martin Jaroš

Pavel s Petrem jsou známá dvojka už od Nového zákona. Jedna z novějších verzí tohohle páru se před pár lety sešla na pražském Gymnáziu Nad alejí. Tam také vznikl dosud jediný opravdu cool časopis pro kluky od 12-19 let - Cosmoboy. Najdete ho na stránkách www.cosmoboy.cz a když tam zabrousíte, nestačíte valit bulvy.

Tam uvidíte, co Pavel Fuksa a Petr Novák (oba 22) na Cosmoboyovi vlastně provádějí. My jsme s nimi promluvili:

Michael Marčák: Říkala jsem ti, vem místo těch politiků raději dinosaury...
8. 2. 2005

8. 2. 2005

ANALÝZA

Soudě podle pravidelně se obměňujících billboardů, které je možno shlédnout u hlavních silničních tahů nebo na frekventovaných místech větších měst, zahájila nejmenší vládní strana US-DEU se značným předstihem svou volební kampaň. Podle současných preferencí by se spíš hodilo označení "poslední kampaň za vlastní politické přežití". Strana se dlouhodobě nachází hluboko pod hranicí pěti procent znamenající vstupenku do příští Poslanecké sněmovny. A co víc: žádné zlepšující posuny se nekonají. Důvodů je po ruce hned několik. Strana není čitelná; dominujícím socialistům jde na ruku; nebo svou roli může hrát i skutečnost, že už s ní po příštích volbách zde nikdo nepočítá.

8. 2. 2005

Při oné amatérsky prezentované seanci, zvané česká demokracie je nám v různorodých médiích předváděn s tvrdohlavou pravidelností ústy a činy nejrůznějších figur počítajících se k české elitě obraz české společnosti, kulturní vyspělost národa, jeho schopnosti, výkonnost, atd., tedy onen konglomerát vlastností, souvislostí a vazeb, lidově nazývaný český bordel. Zmíněná seance bývá také označována jako absurdní teátr. Na nejrozmanitější důvody pro toto označení narazí v Česku člověk častěji nežli na prostitutku a to už je tedy opravdu co říct.

8. 2. 2005

aneb proč je potřebná imunita až za hrob...

Kdysi komunisté hlásali jako "pravdu dialektiky" souvislost všeho se vším. Samozřejmě že takto bylo možné dovodit z čehokoli cokoli. Mnohé věci spolu ale souvisí niterněji a bezprostředněji, málem "po lopatě". Je dost nepřehlédnutelné, že a jak se stále někdo z poslanců či senátorů (obojího rodu) ozve s tím, že zkrátka reprezentuje svůj stát, a to zase něco stojí. Přece nepozve náš představitel zahraničního hosta jenom do nějakého bistra! Vždyť nám samým by byla za ně potom hanba!

8. 2. 2005

Ono to je hrozně složitý, neb za tý roky je v tý český kotlině chytrej kdejakej blbec, říkal už můj děda. A když se ten chytrej kdejakej blbec náhodou nečekaně potká s momentálně chytřejším kdejakým blbcem, tak může z toho klidně chytit i depku. A když mu ještě jeho vlastní ženuška řekne: "Koukni, jak je ten Novák chytrej, on už dneska na rozdíl od tebe ví, od koho doopravdy ten Koloťuk dostal ty prachy na byt..." tak ten náš chytrej kdejakej blbec má pěkně podělanej den. A teď ještě navíc do toho z tý blbý bedny furt vytrubujou, jako že neví, kdo je největší Čech... Do háje...

Michael Marčák: Zlatej středověk, kde bych sehnal někoho, kdo by i na mučidlech řekl, že mi na to půjčil
7. 2. 2005

8. 2. 2005
Polemika s článkem Jana Rajlicha "Vylučování křesťanství je koncem Evropy"

Pan Rajlich začíná svou polemiku přehozením výhybky a zpochybněním mnou uvedeného citátu z díla barona Holbacha. Příměr o Indiánovi a theologovi je ovšem velmi trefný, ale -- jak pan Rajlich sám nejspíš ví -- nebyl podstatný. Když jsem poukazoval na neprůstřelnost argumentace tohoto velkého filosofa, měl jsem samozřejmě na mysli jeho Atheistickou morálku tvořící závěr díla Systém přírody, stejně jako celou konstrukci jeho výpadu nazvaného příznačně .

8. 2. 2005

že se Tě já, ateista, dovolávám, a to ještě ke všemu na stránkách média, které si na Tebe vzpomene, jen když Ti někdo nemůže přijít na jméno, píše Jindřich Kalous:

8. 2. 2005

Chci upozornit, že otázku neposkvrněného početí je možno chápat též jako otázku po správnosti překladu Septuaginty z hebrejštiny do řečtiny, míní Petr Novotný. Jde o jednu z největších kontroverzí tohoto překladu - Izajáš 7:14: Protož sám Pán dá vám znamení: Aj, panna počne, a porodí syna, a nazve jméno jeho Immanuel." V "moderním" a ekumenickém překladu Bible (Praha 1979) stojí: "Proto vám dá znamení sám Panovník: Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel (to je S námi Bůh)." ,Na tomto jednom verši je vidět, jak se mění významy zdánlivě jednoznačného a kanonizovaného textu od překladatele k překladateli... - pozn. red. .

Jde o to, že původní hebrejské slovo v této větě je "almah", které ve staré hebrejštině, zdá se, označuje obecněji "mladá žena". Hebrejština pro pannu používala přesnější termín "betulah". Ovšem překladatel Septuaginty použil v této větě řecké slovo "parthenos", které jednoznačně pannu označuje.

7. 2. 2005

Provádí se redakce článků, které vycházejí v BL? ptá se Jakub Žytek:

Ondřej Slačálek dnes píše: "...lidé, kteří si zcela vážně myslí, že panna Maria porodila jako panna..." Copak nikdo neví, že spojení "Neposkvrněné početí Panny Marie" neznamená, že Marie počala jako panna, nýbrž to, že ona sama byla počata z panenského, čistého svazku (vždyť jedině tak pak mohla porodit Božího Syna, že).

Jak víme, z lingvistického hlediska jde ovšem o pouhou záměnu genitivu objektového a subjektového (podobně např. "křivdy sudetských Němců") :-)

Poznámka JČ: Jakub Žytek má samozřejmě pravdu, mně to uniklo. Pojem "neposkvrněného početí" - znamená, že se Panna Maria narodila bez dědičného hříchu, jímž je postiženo lidské pokolení od Adama a Evy poté, co podlehlo ďáblovu pokušení v ráji.

Poznámka ŠK: V loňském prosinci uběhlo 150. let od vyhlášení dogmatu neposkvrněného početí Marie jako předpokladu nutného pro vtělení Božího Syna papežem Piem IX. ve Vatikánské basilice v encyklice "Ineffabilis Deus", 8. prosince 1854: "Učení, že nejblahoslavenější Panna Maria byla od prvního okamžiku svého početí ojedinělou výsadou milosti všemohoucího Boha se zřetelem k zásluhám Ježíše Krista, Spasitele lidského pokolení, uchráněna neporušenou od všeliké poskvrny prvotní viny, je od Boha zjeveno, a proto mu všichni věřící musí pevně a stále věřit." Celou teorii rozpracovává mariologická katedra teologické fakulty Papežské university sv. Antonína, jejíž patronem je blahoslavený Giovanni Duns Scoto. Giovanni Duns Scoto svým učením značně přispěl k vytvoření nauky o Neposkvrněném početí P. Marie, jež bylo prohlášeno papežským dogmatem. Neposkvrněné početí míní Mariinu nevinnost, tj. její nedotčenost dědičným hříchem. Tím se Maria stala protitypem hříšné Evy. Podle tradice Maria porodila Ježíše, aniž pozbyla svého tělesného panenství. S Josefem žila v panenském manželství a neměla další děti. Evangelisty zmiňovaní "bratři" a "sestry" Ježíšovy nepokládá katolická církev za tělesné sourozence, ale za příbuzné. Mariánská dogmata stavějí ekumenický proces před velké problémy. Také uvnitř římskokatolické církve jsou v nejnovější době prudké kontroverze o adekvátním mariánském chápání. Neposkvrněné početí Panny Marie katolická církev vyznávala již v prvních staletích své existence. Na "křesťanském Východě" je tento svátek doložen již v 9. století, v českých zemích se jeho oslavy ustálily až počátkem 15. století.

Podrobnosti: Encyklopedie náboženství ZDE

Tridentský koncil kromě toho vyhlásil, že Panna Maria zůstala dokonce bez jakéhokoli osobního hříchu. Papež Pius XII. vyhlásil r. 1950 v konstituci: "Je Bohem zjevenou pravdou víry, že neposkvrněná, vždy panenská matka Boží Maria byla po skončení svého pozemského života vzata s tělem i duší do nebeské slávy." Tentýž papež ozdobil Pannu Marii r. 1954 titulem "Královna nebe a země". O deset let později představil papež Pavel VI. Pannu Marii na 2. vatikánském koncilu jako "Matku církve".

Ekumenický koncil v Efesu roku 431 vyhlásil nejstarší dogma o Mariině Božím mateřství: "Kdo nevyzná, že Emanuel je pravý Bůh a proto svatá Panna rodička Boží, protože Slovo, pocházející z Boha, které se stalo tělem, porodila v těle, ten budiž vyobcován." Od 3. stol. dosvědčují liturgická vyznání víry, že Maria při početí Ježíše z Ducha svatého byla panna. Tento názor vyzvedl ekumenický koncil v Konstantinopoli roku 381 jako článek víry. Celá historka s neposkvrněným početím navazuje na závěr první kapitoly Matoušova evangelia.

1,18 Narození Ježíšovo se událo takto: Jeho matka Maria byla zasnoubena Josefovi, ale dříve než se sešli, shledalo se, že počala z Ducha svatého.

1,19 Její muž Josef byl spravedlivý a nechtěl ji vystavit hanbě; proto se rozhodl propustit ji potají.
1,20 Ale když pojal ten úmysl, hle, anděl Páně se mu zjevil ve snu a řekl: "Josefe, synu Davidův, neboj se přijmout Marii, svou manželku; neboť co v ní bylo počato, je z Ducha svatého.
1,21 Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; neboť on vysvobodí svůj lid z jeho hříchů."
1,22 To všechno se stalo, aby se splnilo, co řekl Hospodin ústy proroka:
1,23 'Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Immanuel', to jest přeloženo 'Bůh s námi'.
1,24 Když se Josef probudil ze spánku, učinil, jak mu přikázal anděl Hospodinův, a přijal svou manželku k sobě.
1,25 Ale nežili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jméno Ježíš.

Zdroj: Mat 1,18-25

8. 2. 2005

Vzhledem k současným, demokratickým trendům, které uplatňují princip rovného přístupu k jednotlivci v případě jeho šancí na společenské uplatnění, měli bychom se i na početí Ježíšovo dívat nezaujatě. Zkušenost nás učí, že i kdyby se narodil prostitutce, jeho schopnosti by tím nebyly o nic menší, podotýká Bohumil Kartous.

8. 2. 2005

.. že mu pravidleně dává na tomto jinak seriózním webu prostor k takovým ... příspěvkům? To se ptám vždycky, když se na Britských listech objeví další z úžasných výtvorů "mladého a neklidného" anarchistického předáka, či co to vlastně je.

Michael Marčák: Inu, schwartz systém je povolen, takže všichni teď podnikáme tak nějak samostatně
8. 2. 2005

8. 2. 2005

Ještě jednou k otázce, zda levice potřebuje náboženství

V četných debatách o problémech současné levice, těžce zasažené krachem prvního historického pokusu o vytvoření nekapitalistické společnosti (laskavý čtenář mi dovolí, abych tento pokus v souladu s Vojtěchem Menclem nazýval protosocialismem) i pseudomarxistické ideologie jeho vládnoucí třídy, jsem se nejednou setkával s názorem, že levice potřebuje nové paradigma, nový jednotící svorník, novou "metateorii". Nositelé tohoto názoru, a musím se přiznat, že k nim patřím, v zápalu diskuse nejednou používali pro tento nový konstrukt termín "náboženství". Ve jménu potřeby tohoto nového náboženství jsme přitom kritizovali ty z nás, kteří se sice snaží v rovině odborné či v rovině politické praxe prosazovat různé recepty na dílčí reformy soudobého kapitalismu (např. důchodovou, zdravotní, školskou apod.), nedovedou však tuto snahu propojit s konstrukcí modelu budoucí společnosti - řečeno otevřeně - s projektem nového socialismu.

8. 2. 2005

PŘÍBĚH

Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let. Rozhodli se cestovat, pracovat a poznávat svět. A tak se rozjeli do světa se svým oslem.

Přijeli do první vesnice, lid jejich příchod komentoval: "podívejte na toho nevychovaného chlapce... on na oslu a chudáci unavení rodiče pěšky. Že to tak nechají!" A tak manželka řekla manželovi: "Nedovolme, ať mluví špatně o našem synovi." Manžel sundal dítě a sám nasedl na osla.

8. 2. 2005

Duškovy fejetony

Již delší dobu mám v úmyslu reagovat na fejetony pana Duška. Tento týden jejich počet na Britských listech přesáhl kulatých třicet, tudíž této příležitosti využívám.

8. 2. 2005

Když jsem v článku Fabiana Golga "Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi" narazil na věty "Češi jsou národ vzdělaných lidí. Odlišují se v tomto smyslu od Mexika či Nepálu," domníval jsem se, že se jedná pouze o neuvážené a neúmyslné vyjádření, v tomto duchu jsem na to také autora e-mailem upozornil. Jak jsem při pozdějším čtení Britských listů v článku "Je Itálie synonymem korupce?" zjistil, nebyl jsem jediný. Bohužel jsem v druhém jmenovaném článku zjistil, že Fabiano Golgo si své tvrzení hájí a nehodlá se za něj omluvit jak to požaduje Antonín Kosík.

8. 2. 2005

Jak se ukázalo, v pondělí se jednalo spíše o loupežné přepadení než útok na španělský konzulát v Bernu. Dle Neue Zürcher Zeitung vnikli tři muži do budovy (residence) španělského konzulátu v Bernu zřejmě za účelem loupeže, píše ze Švýcarska Tomáš Gál.

Muži opustili objekt pravděpodobně ještě před příjezdem policie, aniž by je někdo zpozoroval. Mluvčí bernské policie oznámil, že pachatele se prozatím nepodařilo vypátrat. Bernská policie předpokládá, že se nejednalo o politický akt ani o držení rukojmí.

cannabis sativa
8. 2. 2005

Oblíbený argument rádoby protidrogových expertů o nebezpečné síle dnešní marihuany byl konečně vyvrácen, a to přímo vládními americkými protidrogovými úřady ONDCP a DEA.

Mýtus o extrémně vysokém obsahu THC v dnešní běžně dostupné marihuaně vytvořili před lety vládní protidrogoví odborníci v USA. Tvrdili, že dnešní mládež kouří speciálně šlechtěné konopí, které je desetkrát i více silnější než to, které kdysi kouřili hippies. Ještě před dvěma roky se americké veřejnosti dostalo varování šéfa americké protidrogové administrativy ONDCP Johna Walterse (tzv. "drogového cara" - Drug czar), že od těch idylických dob síla marihuany na dnešním trhu až třicetkrát stoupla. Samozřejmě, že to byl naprostý nesmysl, ale účelem bylo vyděsit rodiče dnešních teenagerů, kteří v mládí k tomuto hnutí patřili a mohli by mít tolerantní postoj k užívání konopí.

Čeští protidrogoví "odborníci" Komorous a Vacek dokonce často neváhali přirovnávat nebezpečnost této vysokoprocentní marihuany k tvrdým drogám, což je z odborného hlediska naprostý nesmysl.

7. 2. 2005
Aleš Kozelský

Přečetl jsem si diskusi o Janu Palachovi. Jsem ročník 1967, takže nemohu mít vlastní vzpomínky na srpnovou okupaci a všechny události, které Palachovu činu předcházely. Od doby, kdy jsem se o Janu Palachovi poprvé dověděl, jsem měl názor spíše kritický, jeho čin jsem nechápal. Za bývalého režimu jsem o něm věděl jen velmi málo, dnes již je tomu jinak, avšak Palachův čin jsem nejen nepochopil, a jsem k němu ještě kritičtější než dříve. Než se pokusím popsat proč, ocituji úryvek z "Bratrů Karamazových" F.M.Dostojevského, který podle mého názoru Jana Palacha a jeho následovníky přesně charakterizuje.

7. 2. 2005

RASISMUS ?

Antonín Kosík protestoval proti tomu, co považuje za paušální stereotypní, rasistický odsudek o "Italech, Mexičanech a Nepálcích" v článku Fabiana Golga "Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi". Fabiano Golgo se však odmítl omluvit. Konstatoval:

"Nevidím důvodu, proč se omluvit. Tvrzení, že Mexiko i Nepál jsou zeměmi, kde je - na rozdíl od ČR, většina lidí negramotná, není v rozporu s realitou. Brazílie do této kategorie taky patří. A to, že Itálie je synonymem nepořádku a zmatku, není novinka, ani můj objev. Antonín Kosík určité ví, že jeho krajané používají výraz 'Itálie' pro situaci, když se třeba jednotliví členové rodiny mezi sebou hlučně hádají. "

A pak svědčil o dosti drastické zkušenosti se zkorumpovanými italskými imigračními úřady:

Šanghaj - nová Čína
7. 2. 2005

Globalizace není proces pozápadňování

Prezident Bush řekl ve svém inauguračním projevu slovo "svoboda" za dvacet minut více než pětadvacetkrát. Američtí neokonzervativci chtějí přizpůsobit svět zájmům své supervelmoci. Spojené státy neuznávají, že by mohly existovat hranice jejich moci a ambic," píše Martin Jacques v deníku Guardian:

Dvě světové války, vznik moci Spojených států a Sovětského svazu a boj proti kolonializaci přinesly Evropě povědomí, že moc je vždycky omezená. Proto dnes Evropa ve většině případů nechce užívat vojenské moci.

8. 2. 2005

Japonská Toshiba oznámila první software na světě, podporující vzdálené operace osobního počítače z mobilního telefonu. "Ubiquitous Viewer" poskytuje přístup k domácímu nebo kancelářskému počítači s MS Windows a dovolí uživatelům spouštět software, např. kancelářský balík Office, e-mail, internetový prohlížeč a jiné aplikace PC, číst a modifikovat soubory.

mobilní telefon CDMA Audiovox 8900
8. 2. 2005

Zaplaťte 8.59 USD za měsíc a získáte dvacet televizních kanálů ve vašem mobilním telefonu . Tak nějak zní reklama v Minnesotě, Iowě a Wisconsinu. Midwest Wireless network spustila nejnovější projekt pro držitele prozatím dvou mobilů - LG VX 6000 a Audiovox 8900. Nabídla jim televizní zprávy a zábavné programy od více než 20 tv kanálů, včetně MSNBC, ABC News Now, NBC Mobile, FOX Sports, Discovery, The Learning Channel, C-SPAN1 a C-SPAN2. Kdekoliv kdykoliv.

Podle Phillipa Alveldy, CEO firmy Idetic, společnosti, která uvedla na trh CDMA síť MobiTV, je uživatelů statisíce. Firma chce expandovat a rozšířit ji celostátně. Telekomunikační oparátor Idetic, který poskytuje satelitní televizi, hlasové a datové služby přibližně 400 000 zákazníkům, je považován za průkopníka inovací v komunikačních službách pro amarický venkov.

7. 2. 2005

Američanům z Británie

od Basila Fawltyho alias Johna Cleese

Český překlad přišel z internetu, kde mailem před časem, nedlouho po loňských listopadových prezidentských volbách v USA, koloval k velkému pobavení mých britských přátel a známých i originál v angličtině

Občanům Spojených států amerických se na základě neschopnosti zvolit kompetentního prezidenta, a tudíž neschopnosti vládnout své zemi oznamuje, že se k dnešnímu datu ruší nezávislos USA. Její Veličenstvo královna Alžběta II. se stává svrchovaným monarchou všech amerických států, území a dalších teritorií. Kromě Utahu, který se jí nelíbí.

Váš nový premiér (Trojctihodný Tony Blair, pro těch 97.85% z vás, kteří doteď nevěděli, že za hranicemi vašich států jsou další země) je pověřen jmenováním ministra pro Ameriku bez nutnosti dalších voleb.

5. 2. 2005

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

Stalo se přesně to, na co jsme před lety s obavami poukazovali, když jsme upozornili na pochybnou privatizaci někdejších celostátních deníků Mladá fronta či Zemské noviny.

V závěru svého článku o privatizaci MFD napsal 16. března 1997 londýnský ekonom František Nepil:

Doufám však, že se Ondřej Neff nezmínil o mnoha milionech, které skupina zakládající Mladou frontu Dnes zaplatila za trh Mladé fronty, jen přehlédnutím. Za předpokladu však, že by skupina lidí vlastnících Mladou frontu Dnes za obrovský majetek Mladé fronty v roce 1990 skutečně nezaplatila, mělo by to vliv na další redakční politiku? Mladá fronta Dnes by mohla být snadno obětí vládního nátlaku formou: Buď nás budete podporovat, anebo se znovu podíváme, jak to vlastně s vaším vznikem bylo (a můžete přijít o milióny). I v případě, že by tento nátlak nebyl tak surový, bylo by pravděpodobné, že jakákoli kritika privatizace přivlastňováním si státního majetku zdarma nebo za zlomek ceny, by asi těžko našla pochopení u redaktorů a vlastníků deníku, jehož majetek byl získán podobným způsobem. Tím méně by získala jejich podporu strana, která by usilovala o nápravu tohoto zlořádu.

A teď se to právě děje. Pokud Stanislav Gross skutečně neprokáže, ověřenou dokumentací a splátkovým kalendářem, že peníze od Rostislava Roda opravdu financovaly koupi jeho bytu, lze mít velmi důvodné podezření, že byl Rod předhozen médiím jen proto, aby šéf ČSSD znovu upozornil na spornou privatizaci listu Mladá fronta. V podtextu je tato argumentace: "MFD mě nemá co obviňovat z korupce, když vstup tohoto listu do postkomunistického období byl spojen s pochybnými transakcemi, v jejichž důsledku získali někteří členové redakce osobně velké finanční částky."

Přitom však způsob, jimž bylo toto "vysvětlení" předhozeno české veřejnosti, je tak neuvěřitelně amatérský, že to vyvolává vážné obavy o osud českého státu. Řekněme to cynicky: Jestliže Stanislav Gross, dostane-li se do úzkých, není schopen ani připravit kompetentní vysvětlení své situace a předhodí veřejnosti tak neuvěřitelně zpackané, rozporuplné tvrzení ohledně půjčky od Rostislava Roda, znamená to snad, že stejně amatérsky a zpackaně spravuje jako premiér záležitosti českého státu?

Avšak potíž je, že list Mladá fronta Dnes nemá k vyšetřování možné korupce na nejvyšších státních místech řádný kredit. V důsledku historie svého "vzniku" není ten deník důvěryhodný. A argument, že redakce Mladé fronty si musela deník zprivatizovat do vlastní kapsy, protože jinak by zisk z jejího vydávání plynul i nadále do soukromých kapes jakéhosi Svazu mladých, nástupce Socialistického svazu mládeže, neobstojí. Je to argument: "Museli jsme si to vzít sami my k vlastnímu osobnímu prospěchu, protože jinak by to bylo k osobnímu prospěchu lidí, kteří si to nezasloužili."

Grossův skandál je zjevně velmi závažný a měl by se stát, jak argumentuje Fabiano Golgo, katalyzátorem pro energickou protikorupční kampaň. Jenže kdo to bude dělat, když mají v ČR mnozí čeští novináři velmi obdobně špatnou pověst jako politikové?

Investigativní práce Mladé fronty Dnes by byla důvěryhodná pouze v tom případě, kdyby osoby, které si v "revoluční situaci" přisvojily podíl na firmě, vlastnící tento list, a pak ho výhodně prodaly do zahraničí, finanční částky, které na tom vydělaly, státu vrátily.

Jaký je totiž pak rozdíl mezi údajnou korupcí ve vysokých vládních kruzích a v kruzích novinářských?

Není to jen, že zloděj křičí "Chyťte zloděje?"

Že by toto bylo důvodem, proč se po celou řadu dní k této kampani listu MFD proti Grossovi ostatní média nepřidala?

7. 2. 2005

Každé zapírání ztěžuje přiznání a každé přiznání ztěžuje zapírání. Toho si povšiml již Josef Švejk. Nejde jen o Stanislava Grosse, který si zapírání nenávratně ztížil, jde i o Vlastimila Tlustého, případně Miroslava Kalouska a mnoho dalších. Spojuje je skutečnost, že si peníze (aspoň podle médií) na své nadstandardní bydlení půjčili od svých příbuzných.

7. 2. 2005

Tak už víme, že panu premiérovi pomohl s placením bytu jeho strýc František Vik, který si tři čtvrtiny potřebného obnosu vypůjčil před pěti lety od podnikatele Rostislava Roda. Věříme-li novinám, pak Stanislav Gross až do čtvrtka 3.2.2005 neznal původ 900 tis. Kč. Nevíme nic o tom, zda znal, popř. již zná původ zbývajících 300 tis.Kč. I to je nezanedbatelná částka, a tedy voňavá návnada pro investigativní novináře.

Stanislav Gross
5. 2. 2005

Grossův skandál

Od chvíle, kdy se objeví kouř, mají novináři povinnost zkoumat, zda nehoří.

Teď, když má příběh Stanislava Grosse o tom, jak si koupil byt, zase další verzi, celé to ještě zdaleko neskončilo. Novinářská práce nemůže jen tak přijmout něčí tvrzení. Premiéra nyní zachraňuje nějaký bývalý zaměstnanec Mladé fronty, který se proměnil v jejího spolumajitele. Ani jeho příběh však nevypadá důvěryhodně, budeme-li uvažovat o řetězci události a o předchozích verzích tohoto příběhu.

5. 2. 2005

Je to zcela evidentní a můžete se o tom přesvědčit sami. Pokud si otevřete internetové stránky kterékoliv z evangelikálních církví. V podmínkách vstupu do těchto církví je nebiblická podmínka. Je to závazná podmínka věřit v Trojjediného Boha. Avšak pojmenování Boha přívlastkem Trojjediný nikde v Bibli nenaleznete.

7. 2. 2005

VEŘEJNÁ ODPOVĚĎ NA PETICI "ZRUŠTE KOMUNISTY"

Petr Uhl

Vážený pane senátore,

obrátil jste se na mne s prosbou o podporu petice Zrušme komunisty, kterou v Senátu chystáte při přípravě zákonné úpravy, která by zakazovala -- pod trestem odnětí svobody -- používání slova "komunistický" v názvech a programech politických stran. Petice se ale nazývá Zrušme komunisty, a ne Zakažme slovo "komunistický". Po tolika rušeních cca 70 posledních let lze jen hádat, zda chcete "zrušit" jen členy KSČM, nebo také její voliče.

Jan Werich
6. 2. 2005

K stému výročí narození Jana Wericha

Jan Werich, 6. 2. 1905 -- 31. 10. 1980

Shodou okolností se v prvním únorovém týdnu setkaly dvě zdánlivě nesouvisející věci. Sté výročí narození Jana Wericha a stupidita nových křečků a bařtipánů, s níž dále ponižují již ponížené a znova tak vytvářejí lůzu, kterou proti nim zanedlouho požene hlad.

"Zklamaný prorok lepších časů", tak označuje Wericha článek v Lidových novinách, a opakuje opakuje blábol o "mladickém levičáctví", v němž adjektivum má naznačit stav, z něhož lze vymoudřet věkem, kdežto levičáctví naznačuje neblahou politickou orientaci. Stín připisovaného levičáctví má nejspíš zakrýt to, že k politizaci Osvobozeného divadla vedlo sociální cítění (což není úchylka v žádném věku) V+W a zhůvěřilost tehdejších politických stran.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?   
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Komunikace banální pravdy o premiérovi a o židovi Ladislav  Žák
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
4. 2. 2005 Proč (ne)kopat do policie Jan  Bohata
4. 2. 2005 S upřímností ČSSD vlastní: "Strana nám byla ukradena a my ji chceme zpět"   
4. 2. 2005 Grossovi půjčil na byt "bývalý akcionář podniku MAFRA" Jan  Čulík
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
1. 2. 2005 Škromach: Strany nemajú prispôsobovať program konjunktúre Radovan  Geist

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   
2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká   
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku   
1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu   
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě   
30. 1. 2005 Britské vojenské letadlo havarovalo v Iráku   
30. 1. 2005 Volby v Iráku byly prohlášeny za "úspěšné"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček