25. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 4. 2007

ŠIKANA:

Tak například natolik běžný úkon jako je vyzvednutí doporučeného dopisu na poště. Vystojím frontu a když paní za přepážkou podám oznámení o uloženém psaní se svým průkazem azylantky hned vidím, jak se změní výraz její tváře. Pečlivě začne průkaz prohlížet, v jejím pohledu se zračí podezření a nedůvěra. Ačkoli je v průkazu jasně vyznačena jeho platnost, povolení k trvalému pobytu a mé rodné číslo, paní volá svou kolegyni a spolu opět průkaz studují a radí se, jestli mi vůbec mohou psaní vydat. Mě se na nic neptají. Když se proti tomu ohradím a upozorňuji je, že mám plné právo s tímto průkazem dopis vyzvednout, hned vidím jak se po zaslechnutí mého "cizího" přízvuku změní i pohledy lidí ve frontě za mnou. Opět tatáž nedůvěra a podezření. Možná si říkají: Co asi ta cizinka nemá v pořádku?

Chtěla bych vám povědět něco o tom, jak vypadá každodenní život azylantů v České republice. Jsme s manželem a třemi dětmi z Čečenska a před dvěma a půl lety jsme dostali azyl. Den získání azylu byl pro nás velmi šťastným dnem. Žili jsme tehdy v uprchlickém táboře v Kostelci nad Orlicí. Pracovnice Odboru azylové a migrační politiky nám při předání rozhodnutí o azylu moc gratulovala a oznámila nám: "Ode dneška jste lidé, kteří mají úplně stejná práva jako čeští občané s jedinou výjimkou, že nemůžete sloužit v armádě a účastnit se voleb." Tehdy jsem si myslela, že to je přesně to, co potřebujeme, abychom začali nový a klidný život v této zemi.

25. 4. 2007

Svérázně reagoval v ČT senátor Kubera (ODS) na fakt, že petici požadující omezení kouření -- podle zcela běžných současných standardů -- podepsalo více než 75 tisíc lidí. Kdyby se za podpis v petici platilo tisíc korun, petic by ubylo, myslí si senátor Kubera. To má určitě pravdu. Já si zase myslím, že kdyby senátoři museli skládat zkoušku z toho, jak funguje demokracie, ubylo by těch hloupých, těch, kteří principům demokracie nerozumí a nejsou schopni jejich důležitost pro život společnosti pochopit, natož je prosazovat.

Pane senátore, buďte prosím tak hodný a vysvětlete, jakým způsobem byste ještě chtěl -- kromě práva petičního -- omezovat svobodu v České republice. Zároveň prosím předložte vaše návrhy v legislativním procesu kolegům senátorům a poslancům, aby voliči viděli, kolik podobně smýšlejících "demokratů" v parlamentu České republiky pobírá plat. Aby voliči v České republice měli možnost posoudit, co jsou lidé, kteří spravují věci veřejné, vlastně zač.

Petici, která má být po svém ukončení předložena poslancům a senátorům, jsem okamžitě podepsal. A rád bych podepsal také petici, která kromě izolace kouření podpoří i izolaci politické omezenosti, protože je minimálně stejně nebezpečná. A zkuste po mě chtít, pane senátore, tisíc korun...

25. 4. 2007

HOVOŘÍ PRIMÁŘ:

Nedělní otázky Václava Moravce jsem zhlédl na internetu a nechal si nějaký odstup. Trochu jsem očekával analýzu stran formy i obsahu od povolanějších. Protože jí zatím nikdo nenapsal, pokusím se popsat svoje pocity z tohoto pořadu.

Nejprve snad stran novinářské práce. Z mého subjektivního hlediska byla zcela jasná servilnost a "nadržování" ministrovi a náměstkovi. Oponenti byly přerušováni, odváděni od myšlenky či seděli v hale Rondo, aniž by mohli získat adekvátní prostor. Většinu mediálního prostoru tak dostalo oficiální stanovisko ministerstva, které známe, a případné námitky odborníků a pohledy z dalších úhlů byly slyšet málo a přerušovaně zcela hloupě a formálně agresivním komentátorem.

25. 4. 2007

V neděli jsem se díval na Otázky Václava Moravce, dělal jsem si poznámky a chtěl jsem napsat článek. Nakonec jsem to vzdal, že to nemá cenu. Ale udělali to za mne jiní.

Celá debata se nesla ve starém známém duchu. A pan Moravec se opět ukázal jako "nestranný" moderátor. Zatímco panu Julínkovi a jeho asistentovi z Harvardu uctivě naslouchal a nechal je vypovídat, tak doktora Ratha a zástupce lékařů přerušoval a odebíral jim slovo.

25. 4. 2007

Bylo nebylo. Kdysi, těsně po pádu komunismu, vládla idealistická představa, že se v Československu podaří vytvořit duální veřejnoprávně-komerční vysílací systém v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, stejný, jaký existuje ve Velké Británii, kde veřejnoprávní BBC konkurují komerční podniky, jenže na rozdíl od českého prostředí, kde se nad rozhlasem a televizí veřejné služby primitivnější mediální aktivisté ušklíbají a myslí si, že budoucnost mají mít jen komerční vysílatelé, kteří ovšem především v českém prostředí v zájmu zisků drsně své vysílání redukují na toho nejkonvenčnějšího a často nejprimitivnějšího společného jmenovatele, je BBC v Británii skutečnou autoritou, laťkou a pro komerční podniky nedostižným vzorem.

23. 4. 2007

Páni poslanci, jak respektujete zákony, které jste sami vytvořili?

Upozornil jsem písemně k rukám předsedy Poslanecké sněmovny a v kopii předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky na porušení § 5 odst. 1 zákona o Českém rozhlase dvěma členkami Rady Českého rozhlasu, Danou Jaklovou a Marií Ptáčkovou. Obě nemohou být dle mého názoru nadále členkami Rady, neboť mají "jakoukoli funkci ve veřejné správě", což zákon zapovídá. Slovo "jakoukoliv" zahrnuje do výčtu funkce placené i neplacené, volené i jmenované, sousloví veřejná správa pak zahrnuje jak státní správu, tak i samosprávu. Věc zřejmá a jasná, která nepřipouští dvojí výklad. Dana Jaklová byla k datu podání mého návrhu na odvolání členkou bytové komise Rady městské části Prahy 2 za ODS, Maria Ptáčková pak vedoucí oddělení informací a styku s veřejností odboru kanceláře hejtmana Krajského úřadu, což je ze zákona jmenovaná funkce ve státní správě a byla i jmenována i jako mluvčí hejtmana za ODS Jana Zahradníka. Ze zákona tomu nemohlo být jinak. Obé jsem ve svém písemném podání doložil. Podle informací tajemnice Stálé komise o mém návrhu komise jako orgán nejednala, jednalo o něm pouze její předsednictvo. Mnoha členům Parlamentu tato informace i výsledek jednání předsednictva komise tak zůstaly utajeny... Podle § 6 odst. 2 zákona 484/1991 Sb. ale musí procedurálně o návrhu rozhodnout Poslanecká sněmovna Parlamentu, čili plénum.


Ing. Miloslav Vlček
Parlament České republiky
Sněmovní 4
Praha 1

Samotný koncept objektivní pravdy se ztrácí ze světa. Do dějin se zapíšou lži.
V časech všeobecné lži je pravdomluvnost revolučním činem.
George Orwell

Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s údivem jsem se až od kolegů novinářů dozvěděl 12. 4. 2007, že vaši kolegové z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu rozhodli na jeho 10. schůzi dne 11. dubna 2007 usnesením č. 57 o doporučení mého odvolání podle § 6 odst. 2, písm. b) zákona 484/1991Sb. o Českém rozhlasu z funkce člena Rady Českého rozhlasu. S údivem proto, že mne nikdo o tomto návrhu neinformoval, ani mne nepožádal o vyjádření k dokumentům, které tomuto rozhodnutí předcházely a které mi ani před tímto rozhodnutím nebyly doručeny. Tyto dokumenty nejsou ani přílohou usnesení, ani v něm není sděleno jakkoliv krátké odůvodnění návrhu.

S údivem jsem se to dozvěděl i proto, že jsem se měl dopustit porušení svých povinností a měl jsem zasahovat do kompetencí redakce jedné stanice Českého rozhlasu. To je ale zhola nemožné, pokud o tom neexistují písemné podklady, což nemohou, neboť bych je musel napsat a podepsat já, což jsem nikdy neudělal. Nikdy jsem nezasahoval do ničích pravomocí (pracovní úkoly, kompetence i pravomoci jsou zaměstnancům dávané písemně jejich nadřízenými v souladu s vnitřními předpisy Českého rozhlasu a striktně určují, komu jsou tito pracovníci odpovědní) a poměrně úzkostlivě jsem se vystříhal i hovořit jinak než vyjadřováním svého názoru. Ten vyjadřuji i nyní. Možná se budete domnívat, že nyní zasahuji do vašich kompetencí. Poslanec Pleva, který prý přednesl výboru návrh na mé odvolání, jej přednesl podle mně dostupných informací ústně v bodě Různé před závěrem jednání výboru a prý jej měl předjednán s poslanci sociální demokracie. Tak mi to alespoň sdělil předseda výboru, poslanec Walter Bartoš, který mi zároveň oznámil, že ani on nemá k dispozici podkladové dokumenty, a tudíž mi nemůže dát jejich kopii.

25. 4. 2007

Proč česká média skandálně poškozují veřejný zájem?

Myšlenka o protestu proti základně v den navštěvy G.W.B. v Praze je podnětná a v případě většího počtu účastníků by snad mohla být i pro naše politiky výstrahou a varováním, že tento národ není až tak úplně laksní k věcem veřejným, jak by se dle účasti na shromáždění ne základnám mohlo jevit.

Proto se ptám : Nestálo by za úvahu výše uvedený člának maximálně zredukovat a dále rozšířit mezi širší veřejnost a to buď pomocí meinstreemových medií, pokud by jej otiskly, nebo i cestou e-mailu za pomoci čtenářů BL a aktivistů Ne základnám?

Dle mého názoru by však pro tento účel bylo nutno článek maximálně zestručnit tak, aby byl dostupnější širšímu okruhu čtenářů, míní Jiří Šlouf.

Bohumil Kartous odpovídá: Jde právě o to, že podobný názor mainstreamová média nereprodukují, což je sice skandální - média se staví často do role činné politické síly - ale je to tak. Viděl jsem v televizi rozhovor, který ČT udělala s americkým generálem Oberingem, ředitelem vládní Agentury pro raketovou obranu, která má celý program raketové obrany v popisu práce. Kdybyste viděl ten respekt, který novinář před generálem měl, to nebyl rozhovor s představitelem minimálně kontroverzního armádního projektu, to bylo uctivé dotazování, které začalo velmi přátelskou otázkou a tím to také skončilo - žádný pokus o konfrontaci (americkému generálovi stačilo k dokázání nezbytnosti vojenských základen ve střední Evropě tvrzení, že "mnoho vojenských analytiků" předpokládá, že Írán vyvine střely dlouhého doletu do roku 2015), ani náznak toho, že by slova pana generála mohla být zpochybněna, žádný postřeh rozporuplných tvrzení, a že jich bylo (generál například začal demagogicky - jak už to v souvislosti s útoky na New York bývá - srovnávat situaci současnou se situací před tzv. 11. zářím, kdy by údajně také nikdo nekladl žádnou důležitost existenci Al Kaida. V této souvislosti také generál uvedl, že odmítavý postoj české veřejnosti zase tolik nevadí!). K čemu slouží takový rozhovor, v němž má reprezentant pochybného mocenského projektu planetárního významu možnost zcela bezstarostně mluvit o tom, že veřejné mínění v zemi je podružné?

Je až neuvěřitelné, jaká mediální klika vznikla okolo vojenské základny a ještě absurdnější je, že od MF k Právu se vesměs názorové proudy neliší, někdy to vypadá jako nějaká připravená kampaň. Jejich předpoklady, proč schvalují výstavbu vojenské základny, ať už argumentují jakkoliv, vždy implicitně předpokládají, že ta základna má své opodstatnění, vůbec o něm nepochybují! Přitom všechna pilotní politická tvrzení USA, tedy že základna je primárně namířena proti tzv. "darebáckým státům", jsou nevěrohodná minimálně stejně, jako když měl Irák spolupracovat s Al Kaidou nebo když měl Irák vyvíjet zbraně hromadného ničení.

Naopak tvrzení, radar nemá být šachovým tahem vůči Rusku nebo Číně, je těžko k uvěření. Také samotné obranné schopnosti systému protiraketové obrany jsou podle dostupných informací pochybné. Je mi známá zaslepenost některých novinářů, ale v tomto okamžiku mi připadá, že určitým druhem slepoty trpí většina z nich. Snad nějaký novinářský mor, či co..:)

25. 4. 2007

Nemáte úplně pravdu s médii, která jednotně vedou kampaň ve věci umístění radarů. Kupříkladu naše Deníky (bývalé Deníky Bohemia a Moravia o nákladě cca 400.000) poměrně často a věcně zveřejňují i argumenty proti, případně přinášejí informace i o hnutí Ne základnám. Pokud si dobře pamatuji, byli jsme jediné médium, které zveřejnilo stížnost Ne základnám na postup ČT, například již v srpnu jsme udělali referendum mezi čtenáři a podobně, píše redaktor Josef Šlerka.

25. 4. 2007

Bratr bývalé americké fotbalové hvězdy Pata Tillmana, který se vydal dobrovolně bojovat do Afghánistánu a byl tam usmrcen v chaosu americkou střelbou, obvinil americkou armádu, že lhala o jeho smrti a zmanipulovala ji pro své účely.

Kevin Tillman poukázal na to, že americká armáda se z Tillmanovy smrti lživě pokusila vytvořit hrdinský mýtus. V rozporu se skutečností tvrdila, že Tillman zemřel v roce 2004 při "bojích proti nepříteli", a tak se pokusila "unést jeho ctnost i jeho odkaz".

Tillman svědčil před výborem amerického Kongresu, který zjišťuje, zda šíření této nepravdy bylo úmyslné.

Před tímtéž kongresovým výborem svědčila také vojákyně Jessica Lynchová, která byla zraněna v Iráku v roce 2003. I ona obvinila americké ministerstvo obrany, že proměnilo okolnosti jejího zadržení v Iráku a následného osvobozneí americkými jednotkami, v hrdinskou reklamu pro armádu.

Lynchová sdělila v kongresovém výboru, že oficiální tvrzení americké armády, že Lynchová "zuřivě bojovala proti nepřiteli" bylo nepravdivé a že byla zraněna při dopravní nehodě.

"Jde o to, že američtí občané jsou dobře schopni si sami rozhodnout, kdo byl hrdinou a nepotřebují, aby se jim vykládaly složité smyšlenky," uvedla Lynchová.

Podle zpravodaje BBC Radio 4 je nynější skandál pro americkou vládu vážným problémem. V USA totiž už všeobecně vládne přesvědčení, že Bushův Bílý dům lže jako když tiskne, od nepravdivých tvrzení, jimiž zdůvodnil útok na Irák, a skutečnost, že americká armáda zřejmě vytvářela umělé hrdinské historky ohledně vojáků, kteří byli zraněni či usmrceni při amerických válečných dobrodružstvích, povědomí veřejnosti, že je Bílý dům prolhaný, jen potvrdí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 4. 2007

VAZALSTVÍ:

V úterý přiletěl americký ministr obrany Robert Gates do Varšavy, aby zde vyjednal podporu pro americkou protiraketovou obranu v Evropě. Jde vlastně o takovou spanilou jízdu Evropou. Po zastávce v České republice, Ruské federaci a Polské republice jej čeká ještě návštěva Spolkové republiky Německo. Cílem jeho cesty je přesvědčit nepřesvědčené o dobrých úmyslech americké protiraketové obrany.

V tomto příspěvku nechávám stranou zda tato obrana je pro Evropu prospěšná, nebo zda jde o nepřátelský tah vůči Ruské federaci a Čínské lidové republice a zaměřím se na další zajímavý fakt, píše Zdeněk Vopat:

25. 4. 2007

Bylo by chybou "svobodná" média, jakými je třeba MF DNES, přehlížet. Ve skutečnosti jsou ukázkou, jak se perfektně a vskutku profesionálně se dělá propaganda. Propaganda, která po několika letech z myslících občanů po létech uhněte stádo ovcí, které si do svého čela ve "svobodných" volbách zvolí vlastní řezníky.

Do nebe volající vymývání mozků českých občanů z dílny největšího "českého" periodika překročilo další stupeň. Zástupce šéfredaktora MF DNES Viliam Buchert ve svém komentáři "Uvadlá Tour de France" ze dne 23.4. zasadil "smrtící úder" sociálnímu státu ve Francii a vlastně i Francii samotné.

Hlavním hříchem Francouzů je podle Bucherta skutečnost, že "s takovým nepochopitelným odmítáním a tak strašně nepružně zareagovala na globalizaci ve světě...", což v překladu z tohoto orwellovského newspeaku znamená prostě to, že tamní politici se se svými občany stále ještě moc "párají". Polehčující okolností v očích českého novináře nejsou ani, jak sám přiznává, výborné veřejné nemocnice či dobře fungující školky zadarmo. A 35 hodinový pracovní týden? Ten už teprve ne!

25. 4. 2007

O návštěvě amerického generála Oberinga

Jedinou možností snad je, aby KSČM (pokud to myslí se snahou o zamítnutí výstavby radaru vážně) radši započala s co nejhlasitější podporou protiraketového systému USA, neboť je známo, že pro většinu českých novinářů je to, co říká komunista (nebo alespoň Paroubek) dvakrát podezřelé a "slušný člověk" to musí odmítnout, ještě než by o tom stihl zapřemýšlet.

Musím říci, že jsem od většiny médíí po pondělní návštěvě generála Oberinga v ČR neočekával žádné objektivní informace. Tato jistě nejen moje převídatelnost se bohužel ukázala nejen jako správná, ale v některých případech překročila mé očekávání. Pustil jsem si v 19:30 zprávy na TV Nova, což dělám málokdy, a .........je těžké k tomu, co jsem viděl vůbec něco dodat, "jedno je ale jisté" (řečeno nováckým žargonem), Karla Voříška ani další příjemné tváře jeho kolegyň a kolegů nebudu chtít zase nějakou dobu vidět. píše Petr Stratil:

25. 4. 2007

Chci se připojit k panu Hoškovi a podpořit jeho článek o cestování. Také já cestuji hromadnou dopravou -- autobusovou i vlakovou. Přestože vlastním řidičský průkaz, za volant usedám jen v nouzi nejvyšší, neboť se na našich silnicích bojím. V hromadné dopravě žádný strach nemám, třebaže vím, že i tady se stávají dopravní nehody, ale nehoda se mi může přihodit i doma ve vlastním bytě a nemusím kvůli tomu cestovat.

Způsob cestování si vybírám podle délky a cíle cesty a podle toho, s kým cestuji. Většinou volím ČD. Cestování je mnohem pohodlnější a na rozdíl od autobusů má mnoho dalších předností.

25. 4. 2007

Že dcera pana Zörklera má potíže jako matka samoživitelka se dvěma dětmi najít zaměstnání, nikoho nemůže překvapit. Každý z nás zná desítky takových případů. Ano, mít dítě v ČR je katastrofální handikap. Ale jinde ve světě to není zpravidla lepší. Nedělní Observer přinesl zprávu, že jenom letos přijde o práci kvůli svému těhotenství v Británii na 30 000 žen, takže moje kamarádka, kterou kvůli tomuto prohřešku, vyhodili z nejmenované pražské nemocnice (nahlas to samozřejmě nikdo neřekl) není zdaleka sama. Jsou země, kde zaměstnavatelé posílají zaměstnankyně pravidelně na vyšetření ke gynekologovi a ty těhotné jdou ihned na dlažbu. Jak vidno, není to není to pouze česká specialita a jinde to může být dokonce horší.

25. 4. 2007

Ve čtvrtek 26. dubna 2007 v 16.30 proběhne v Přednáškovém sále českého secesního skvostu, královéhradeckého Muzea východních Čech, vyhlášení výsledků a předání cen 7. ročníku regionální literární soutěže pro mládež ve věku 10 -- 22 let O Cenu Hradeckého Škrabáka. Letošní ročník s tématem "I slovo může zachránit život" vyhlásil Spolek přátel krásného slova spolu s Oblastním spolkem Českého červeného kříže Hradec Králové pod záštitou primátora města.

25. 4. 2007

Četl jsem na Vašem webu články pana Baxy, Hoška i Kotrby. Týkaly se dopravy autobusové kontra železniční. Velmi mě překvapilo, jak tito inteligentní lidé nedomysleli své úvahy do šířky.

Uvažují prostě jen o tom, co je levnější a výhodnější. Pokud bychom přemýšleli takto, můžete celé Britské listy rovnou zrušit, protože nejvýhodnější a nejlevnější pro nás bude přenechat vládu nadnárodním společnostem. Solidarita a ekologie by tak mohly (no konečně!) ustoupit levnějším výrobkům, píše Lukáš Zelenka:

25. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Americká vláda podle Spiegel online investovala víc než miliardu dolarů do reklamy, aby mladí Američané nepraktikovali před svatbou sex.

Chování mladých bylo pro amerického prezidenta George W. Bushe problémem. Myslel si, že by mohl proti tomu něco udělat. Tentokrát nešlo o to, že potřeboval víc vojáků, téma bylo 'much more sexy'. A tak president přišel na to, že by mohl investovat do reklamy a do školicích kursů. Za sedm let se ale zjistilo, že školením mladých prostřednictvím množství peněz se nedá docílit všechno, ani ne inzeráty a ani ne školením.

24. 4. 2007

Francouzský filozof Alain de Benoist (nar. 1943) se dlouhodobě věnuje kontroverzním otázkám dnešního světa. Před časem zveřejnil text nazvaný velmi příhodně Nová inkvizice; věnuje se v něm postupům, které používají mocní tohoto světa, především politici a představitelé vlivných médií, k umlčování nepohodlných názorů. Celý text je velmi rozsáhlý a jeho české vydání ve zvláštním sborníku se teprve připravuje. Pojďme se proto zatím zaměřit alespoň na shrnutí zajímavého Benoistova názoru na otázku používání pojmu fašismus ve veřejné diskusi.

24. 4. 2007

KORUPCE:

Velká Británie se tajně snaží za scénou přimět k rezignaci ředitele hlavního globálního protikorupčního úřadu, aby se britská vláda a britská zbrojovka BAE Systems nestaly za korupční praktiky terčem kritiky.

Britští diplomaté v současnosti usilují o odstranění Marka Pietha z vedení protikorupčního inspekčního orgánu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Tvrdí, že hovoří prý příliš otevřeně.

Snaha Piethe přimět k rezignaci přichází právě v době, kdy OECD vyšetřuje, proč Británie zastavila vyšetřování obvinění, že britská zbrojovka BAE Systems poskytla obrovské úplatky Saúdské Arábii, aby tato země koupila její zbrojní systémy.

Minulý měsíc v Paříži se na zasedání OECD pokusili britští činitelé zabránit tomu, aby profesor Pieth vystoupil na tiskové konferenci a oznámil, že jeho úřad oficiálně zahajuje vyšetřování, proč britská vláda zastavila vyšetřování korupce ve firmě BAE Systems. Pak britští diplomaté soukromě požadovali od diplomatů ostatních zemí, aby byl Pieth odstraněn ze svého úřadu. Velká Británie se snaží pošpinit Piethovu pověst a generální ředitel OECD Angel Gurría je přesvědčen, že britská vláda šíří pomluvy i proti němu. Gurríu minulý pátek obvinil jeden britský list, že prý "poskytl zaměstnání své dceři, dostává zadarmo lístky na fotbal a utratil půl milionu liber na adaptaci svého bytu v Paříži."

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 4. 2007

Paní Lynn Teggartová zavedla svou 6-letou dcerku do školy - a byla šokována. Ve třídě byly na hromádce na jedné skříňce položené taštičky bez ladu a skladu, jedna skoro jako druhá, a v každé EpiPen - autoinjektory s epinefrinem. "Zbláznili se tu?" povzdechla si paní Taggartová. "Bude-li někdo náhle potřebovat svoje EpiPen, nikdo se v té hromádce nevyzná! S tím by se mělo něco udělat".

24. 4. 2007

Patřím k těm mnoha ekononomickým analfabetům, kteří si nedokáží spočítat, co je pro ně výhodné, a tak jezdím cca jednou týdně vlakem z Hradce Králové do Prahy a zpět. Jak jsem si přečetl v zamyšlení pana Kotrby, bráním tak (i když na konec marně) neodvratnému krachu železnice a jejímu nahražení jinými způsoby dopravy. Ani já nejsem fanatickým příznivcem železniční dopravy, ale na rozdíl od pana Kotrby nemusím dělat kategorický závěr zobecněním jedné jediné zkušenosti. A co tedy mně (a stovkám tisíc dalších zákazníků ČD) brání využívat luxusní a levnou autobusovou dopravu?

Předně, do Hradce Králové zatím Student Agency nezajíždí. Důvod je jasný, dálnice byla dostavěna teprve před půl rokem, a SA jezdí především po dálnicích a bez zastávek (proto ta úžasná rychlost).

24. 4. 2007

Před pár lety byla vydána kniha Conflict Missions, Havana, Washington and Africa, 1959- 1976 , napsaná profesorem západní politiky a latinskoamerických studií na univerzitě Johna Hopkinse Piero Gleijesem ve Spojených státech. V západních vědeckých kruzích vzbudila nebývalý zájem i vlnu kontroverze, neboť šlo o citlivé téma. Sám autor doznává, že je v USA obvyklé psát o všem kubánském v záporných superlativech, aniž je vyžadována jakákoliv dokumentace, ale informuje-li se o Kubě v dobrém, jsou nezbytností vědecké důkazy.

V České republice, je-li mi dobře známo, se o této publikaci moc nehovoří, a to ani v odborných kruzích. Současné Česko se nachází v tenatech silné protikubánské kampaně, ať již je země démonizována prominenty bývalého disentu, intelektuály a publicisty, ale i pošahanými agitkami české pobočky Amnesty International a jiných nevládních seskupení.

23. 4. 2007

Zradili čeští politikové zájmy vlastního státu?

Co je "Projekt pro nové americké století"?

"Projekt pro nové americké století je nevýdělečná, vzdělávací organizace, jejíž cílem je podporovat globální americké vůdcovství."

Stránky PNAC ZDE

Projekt pro nové americké století (PNAC) je think-tank, výzkumné politické sdružení, které vzniklo v roce 1997. PNAC požaduje, aby vzniklo globální americké impérium, jehož vůli se budou muset podrobit všechny národy. Členům tohoto sdružení vadí, že Spojené státy, které jsou poslední zbývající supervelmocí, nevyužívají více své hospodářské a vojenské moci, aby přiměly svět, aby se podrobil novému "americkému míru". Tak znovu -- jako už četní autoři před ním -- argumentuje William Rivers Pitt, reportér listu New York Times a autor mezinárodních knižních bestsellerů na stránkách truthout. Jiný článek na toto téma je ZDE

Základní argumenty ideologie Projektu pro nové americké století jsou obsaženy v jeho dokumentu ze září 2000, nazvaném "Znovu vybudovat obranu Ameriky: Strategie, jednotky a zdroje pro nové století". V tomto dokumentu vypočítává PNAC, co je nutno učinit, aby si Amerika mohla vybudovat své globální impérium. Musí:

  • Přesunout své permanentní jednotky do jižní Evropy, do jihovýchodní Asie a na Blízký východ
  • Zmodernizovat americkou armádu, včetně modernizace stihaček, ponorek a válečných lodí
  • Vybudovat globální obranný protiraketový systém a ovládnout strategicky vesmír
  • Ovládnout "mezinárodní společný prostor" internetu
  • Zvýšit výdaje na obranu na minimum 3,8 procent amerického hrubého národního produktu.
Kompletní text v angličtině ZDE
Podrobnosti v BL ZDE

V seznamu signatářů Projektu pro nové americké století, jak je zveřejnily kritické americké stránky, jsou uvedena jména Alexandra Vondry, Václava Havla, Martina Šimečky (bývalého šéfredaktora slovenského deníku SME, dnes šéfredaktora Respektu) a Ivana Vejvody. Mezi singatáři je i politolog Jacques Rupnik, častý host pořadu Otázky Václava Moravce v ČT. - Octla se tato jména na seznamu snad omylem?

Seznam signatářů amerického imperiálního "PROJEKTU PRO NOVÉ AMERICKÉ STOLETÍ" ZDE

Česká jména jsou i na oficiálních stránkách PNAC ZDE

Lajdácké zdroje?

Myslím, že jste ve svém článku z 23.4.2007 "Zradili čeští politikové zájmy vlastního státu? Podepsali Václav Havel a Saša Vondra ultrapravicový "Projekt pro nové americké století"?" naletěli na když ne dezinformaci, tedy lajdácké zdroje. Všichni jmenovaní Češi podepsali dopis odsuzující utužování autoritářských tendencí v Rusku v reakci na útok na školu v Beslanu, který, pravda, vyšel z PNACu. Nikde však nelze dohledat, že by podepsali "Statement of Principles", proto nelze dost dobře tvrdit, že "podepsali PNAC". Že jsou Havel a Vondra ideově blízcí neokonzervativcům je ovšem známo, ale toto je příliš silné osočení, míní Jiří Hudeček ml.

23. 4. 2007

Návštěva amerického prezidenta Bushe v ČR má jediný cíl -- podpořit rozšíření americké protiraketové obrany více na východ. Pokud to bude záležet pouze na současné politické moci, bude to pro vrchního obchodního zástupce amerického zbrojařského průmyslu úspěšná pracovní cesta. Většina představitelů exekutivy včetně prezidenta se už teď tetelí blahem, až se stanou na jeden den středem zájmu světových médií. Pro českého prezidenta je možnost být viděn ve společnosti mocných politiků to nejmilejší, co mu může politika přinést. Bude na to určitě ještě dlouho s láskou vzpomínat. Pro premiéra bude jistě potěšením setkat se s někým, kdo je stejně prostý jako on a zároveň to dotáhl až na hlavu nejmocnější země na světě. Skvělá inspirace. Ministr, který má na starosti evropské záležitosti a radarovou základnu USA, dostane nové pokyny z firemní centrály. Ministr, který má na starosti zahraniční záležitosti kromě radarové základny USA, jako vždy bude oplývati poučenou moudrostí. Pouze mírně xenofobního prvního místopředsedu vlády bude nutno někam schovat, snad ho premiér do té doby přes média uprosí, aby odstoupil....

23. 4. 2007

Proč se občané nebouří proti radikálním změnám, které zavádí vláda prakticky bez mandátu?

V neděli jsem pozorně vyslechl diskusi na ČT1 o reformě českého zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Julínek se snažil televizním divákům vysvětlit svoji zdravotní reformu. Dovolte mi, abych se nad některými kroky trochu zamyslel.

Ministr Julínek zavádí do zdravotnictví určité relativně nízké poplatky za péči, a to z toho důvodu, aby se občan konečně stal zákazníkem a aby si uvědomil, cenu zdravotní péče a aby do zdravotnictví přiteklo více peněz, což by mělo zdravotní péči zkvalitnit.

Vzpomínám si, že jsem slogany o zkvalitnění zdravotní péče a o možnosti rozhodování pacientů již kdysi slyšel, píše Zdeněk Vopat:

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2007 Jak se české televize zase zostudily   
25. 4. 2007 Novinářský mor v České republice   
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Jak můžete souhlasit se stavbou americké základny, pane poslanče?   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2007 * * * Petr  Fiala
20. 4. 2007 Rúbaj, synku   
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus