Zelenkův klip je zdařilý umělecký projekt

26. 4. 2010

Podle mého názoru je Zelenkův klip zdařilý umělecký projekt. Kdybyste klip sledovali pečlivěji a s větším nadhledem (který bohužel často Britským listům chybí), tak byste rozeznali, že právě na sprostotu a ubohost klip Petra Zelenky útočí. Že se jedná o kvalitní projekt dokazuje i to, že působí ve více rovinách. Z níž jedna je "co všechno lidé dokážou brát vážně". Vy si vážně myslíte, že se jedná o sprostou propagaci pravice? Vy jste opravdu přesvědčen, že člověk jako je Petr Zelenka (autor takových filmů jako Karamazovi) má potřebu "režírovat" klip, který by si na koleně spíchl jakýkoliv středoškolák? píše Jiří Karen.

Evidentně jde o umělecký projekt. Klip není propaganda pravice oproti levici ve volbách. Ideologickou nezaujatost autorů dokazuje to, že Zelenkovo dílko pravici jednoznačně poškozuje (leda by byli v žoldu levicových spiklenců). Tento klip může urazit jenom člověka, který v životě neslyšel o ironii, sarkasmu a absurditě. Tento klip naprosto jednoznačně není myšlený vážně (vždyť tam proboha ukazují dámské přirození u jména Milana Kundery!). Co se týká problému morálky, tak musím zdůraznit, že záměrné porušení určitých etických hranic je regulérním uměleckým prostředkem. Klip touto formou útočí (mimojiné) přávě na sprostotu.

Hlavním přínosem je kladení otázek typu: Co všechno dokážou lidi brát vážně? Kde je jejich hranice vnímání? Dokážou rozeznat ryzí absurditu? Dokážou média rozeznat absurditu? Kam až může úroveň politického dialogu klesnout? Co je to korektnost? Čím se definuje? Kde jsou naše hranice odolnosti? Těch otázek je spousta.

Každý, kdo tento klip pochopil jako vážně míněnou předvolební propagandu by se měl podle mého názoru řádně proplesknout studeným ručníkem. Jedná se o kvalitní a zdařilé umělecké dílo, které vyčnívá a přesahuje. Specifickou formou, specifickým obsahem. Nutí přemýšlet. Vyvolává diskuze. Tleskám aktérům za odvahu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.4. 2010