Chris Patten: Evropská unie musí zaujmout odvážnější postoj vůči Gaze

19. 7. 2010

Evropská unie se musí zbavit dominance Spojených států a zaujmout odvážnější postoj v úsilí o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu, konstatoval Chris Patten, někdejší člen vlády Margaret Thatcherové a nynější komisař EU během návštěvy v Gaze.

Izraelská politika blokády v Gaze je "strašlivým selháním - je nemorální, protizákonná a neúčinná", uvedl Patten a dodal, že tato politika "úmyslně způsobuje hospodářskou a sociální krizi, která má mnoho humanitárních důsledků".

Úřad pro regulaci manažerských platů?

19. 7. 2010 / Tomáš Bílek

Svobodná společnost dospěla v mnoha svých ohledech (konsensuálně) k závěru, že jistá míra regulace její svobody je nutná. Zřizuje si antimonopolní úřady, které dohlížejí na zneužívání tržního postavení firem, tedy na kartely. Zakazuje extrémní politické strany, které se snaží podkopat základní pilíře svobody. Bezprecedentně reguluje svobodu v oblasti dopravních předpisů (pro srovnání -- dokážeme si představit pravidelné preventivní prohlídky svých bytů prostřednictvím "ekologické policie" či "policie proti domácímu násilí"?).

Jak jsem se mýlil v Zemanově straně -- část II.

19. 7. 2010 / Miloslav Štěrba

Nečekal jsem takový zájem o dění v jedné z malých stran. Ale jestliže v mém krajském městě SPOZ získala třetinu hlasů ex-vládní ČSSD, určitě stojí za zamyšlení, s jakým programem a s jakými lidmi toho dosáhla.

Ve stranách ekonoma Miloše Zemana byla zavedena DPH „vítězného mládí“. Zlínský lídr SPOZ, 23letý Petr Vladovič, z bezvýznamné obce Slavkov v podhůří Bílých Karpat, měl otevřené dveře do politiky díky účasti v pořadu Jana Krause „Uvolněte se, prosím“. Kam byl pozván jako kuriozita – nejmladší starosta v EU. Že předtím vykonával funkci asistenta poslance za ODS? Ale vždyť to je ta správná průprava pro lídra levicové strany!

An English version of this article is in CLICK HERE

Proč voliči hlasovali pro TOP 09 a VV

18. 7. 2010 / Václav Žák

Výsledky voleb, jak je tomu v masové politice ostatně vždycky, rozhodující měrou ovlivnila předchozí zkušenost, žádná "patologická antipolitičnost" českého národa. Letos určily výsledky voleb způsob vládnutí ODS, hrubé politické chyby ČSSD v posledním roce před volbami a existence přijatelných alternativ. Výtka, že voliči podcenili tradiční strany, je téměř komická: oni je přece nepodcenili, ale poprvé sebevědomě zhodnotili zkušenosti s jejich vládnutím.

An English version of this article is in CLICK HERE

Uhradí Británie svůj jaderný odstrašující potenciál?

19. 7. 2010

V Británii vyvřela na veřejnost debata ohledně toho, kdo má uhradit náklady na modernizaci existujícího systému jaderných střel Trident. Konzervativní ministr obrany Liam Fox informoval, že ministerstvo financí požaduje, aby modernizaci Tridentu financovalo samo ministerstvo obrany a nikoliv ministerstvo financí.

Kam kráčíš, ČSSD?

19. 7. 2010 / Jiří Baťa

Situace, ve které se dnes ČSSD nachází, je složitá a v pravdě nezáviděníhodná. Nachází se ve stavu, kdy jako poražený vítěz ztratila víc, než si představovala. Po zásluze. Důvodů je mnoho, analýzy ještě neskončily, přesto se musí předáci co nejdříve zabývat budoucností strany, pokud nechtějí zmizet v propadlišti dějin jako KDU-ČSL nebo SZ.

Svět oslavil dvaadevadesátiny Nelsona Mandely

19. 7. 2010

Bojovník proti apartheidu a bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela se v neděli dožil 92 let. Obdržel blahopřání světových lídrů a na soukromé oslavě v Johannesburgu také od svých pravnoučat. Mandela se vzhledem ke svému věku a životním osudům těší poměrně dobrému zdraví a tak může v klidu přihlížet i oslavám Mezinárodního dne Nelsona Mandely (Nelson Mandela International Day) věnovaného komunitní práci, jehož vznik iniciovali bývalý prezidenti Jimmy Carter a Martti Ahtisaari.

Rusko: Rozšíření pravomocí FSB umožní "boj proti zastáncům jiných názorů"

19. 7. 2010

Poslanci ruské Státní dumy přijali zákon rozšiřující pravomoci Federální bezpečnostní služby (FSB). Ta bude moci libovolnému občanovi udělit "oficiální varování" za "činnost vytvářející podmínky ke spáchání trestného činu". Opoziční strana Jabloko i ruští obránci lidských práv jsou přesvědčeni, že tohoto institutu bude využito k zastrašování lidí. Po výstraze za činnost "ohrožující národní bezpečnost" může následovat pokuta nebo vězení.

Zemřela matka a do hrobu dána...

19. 7. 2010 / Miloš Kaláb

...siroty po ní zůstaly. Tyto úvodní verše z "Kytice" Karla Jaromíra Erbena mě napadly, když jsem četl velice zvláštní článek v novinách The Ottawa Citizen. V Ottawě právě probíhá Bluesfest. Lidé, kteří se vraceli z koncertu, narazili na ulici na tři chlapce ve věku 9, 11 a 13 roků, kteří hráli rock - a vybírali peníze. Nač?

Nezaměstnanost na Kubě

19. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Kubánský prezident Raúl Castro šokoval národ, když v sobotu oznámil, že mnoho firem bude muset snížit počet svých zaměstnanců a že na seznamech osob, které si budou (bez pomoci státních úřadů) najít nové zaměstnání, se octne každý pátý zaměstnanec.

Nejlepším receptem na nezaměstnanost je vojenský převrat

19. 7. 2010 / Karel Dolejší

Jak vyplývá z grafů a tabulek zpracovaných na základě údajů CIA World Factbook, nejúčinnějším řešením pro odstranění nezaměstnanosti zřejmě nebude plánované hospodářství, jak tvrdí komunisté, ale docela obyčejný puč. Honduraský prezident Manuel Zelaya byl svržen armádou 28. června 2009, tedy prakticky na konci prvního pololetí zmíněného roku. Přesto ještě do prosince stihla oficiálně vykazovaná nezaměstnanost v zemi klesnout z hodnoty 27,8% (171. místo na světě), kolem níž se pohybovala po řadu let, na pouhých 3,5% - tj. snížila se zázračně téměř o 88%.

Pravda o Latinské Americe: USA nutně potřebují její zdroje pro sebe

19. 7. 2010 / Karel Dolejší

V dlouhých dějinách vzájemných vztahů USA a zemí Latinské Ameriky existovala dvě krátká období, v nichž Spojené státy podporovaly slušné režimy u sousedů: V době úřadování Jamese Cartera a pak také za Billa Clintona. Dokonce i F. D. Roosevelt si vystačil s tím, že nechal diktátora Batistu převléci do demokratických maškarních šatů. Dění kolem puče v Hondurasu, který by bez tiché podpory USA už dávno ztroskotal, je daleko realističtějším obrazem možného "obratu doprava" v Latinské Americe, než naivní snění o demokratizaci a rozkvětu. Region, z nějž bude napříště především třeba odčerpávat suroviny a bohatství, aby byly na severu kontinentu udrženy v chodu poslední zbytky amerického snu, může být v delší perspektivě demokratický pouze na povrchu - asi jako Honduras.

USA už nehraje v Latinské Americe hlavní roli

19. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Brazílie je nyní daleko nejbohatší zemí v Latinské Americe a ještě v tomto desetiletí se má stát pátou největší ekonomikou na světě. Není tedy pravda, že Latinské Americe zbývají jen dvě možnosti, "zahraničněpolitická nezávislost za cenu ustavení populistických autoritarizujících režimů vymezujících se proti tlaku severního hegemona, nebo postavení hospodářského přívěsku a zásobárny USA".

Má Policie ČR tendenci kriminalizovat názory?

17. 7. 2010

chtěla bych upozornit na zprávu o činnosti Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (UOOZ) za rok 2009 na stránkách Policie ČR, píše Eva Reichová.

Formulace, kterými se zde prezentují zejména levicová extremistická hnutí, prakticky zahrnují každého občana s levicovým názorem.

Důraz se neklade na nedodržování zákona a násilné akce, ale na zastávání určitého názoru - zdá se mi to velmi nebezpečné.Cituji:

Čí daně jdou nahoru?

16. 7. 2010 / Immanuel Wallerstein

Každý zná staré rčení, že na světě jsou jisté jen dvě věci, smrt a daně. Většina z nás ale vydává spoustu energie na to, aby obě oddálila. Daně jsou všude velmi nepopulární. Málokdo si stěžuje, že jich platí málo. Problém je v tom, že skoro každý chce mnohé z věcí, které jsou placeny z daní.

ANALÝZA DEZILUZE

Pravici nebo levici? Není to jedno?

16. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Krizi parlamentní demokracie pociťuje dnes většina občanů. Během několika po sobě jdoucích voleb v posledních letech vymizela legitimita volených zástupců lidu a názory společnosti se stávají volatilní, jak by řekli burzovní makléři. Nejen hodnotová, ale i diskurzivní vzdálenost pravice a levice se zmenšuje. Levicové myšlenky zdiskreditovala svým liberalismem jak Blairova New Labour, poslušně panáčkující vedle neokonzervativců G.W. Bushe, tak Schroederova Neue Mitte, strkající hlavu do oprátky reforem Harz IV. Za takto středu politického spektra dominující levici se nikomu nechce demonstrovat, protože takováto "středová" levice ho prodá za "třicet stříbrných". Pravice také neobhajuje principy, ale koryta.

Bojí se Češi fialové barvy?

16. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Šéf Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán uvedl v článku zveřejněném v Lidových novinách , že "Není černoch jako černoch, ti z rovníkové Afriky jsou tak černí, až jsou fialoví - a na ty tu nejsme zvyklí". Možná pan Kapitán není rasista, avšak nicméně ukázal, že má typickou omezenou provinční mysl. Neuvědomuje si, že pokud nemají Češi diskriminovat nebělochy, musejí s nimi pravidelně začít přicházet do styku.

An English version of this article is in CLICK HERE

Oranžová stínohra...

16. 7. 2010 / Ladislav Žák

Ustavení stínové vlády ČSSD nebylo doprovázeno prezentací nějakého programu, kterým by chtěla nejsilnější opoziční strana čelit záměrům plynoucím z koaliční smlouvy, ale stalo se jenom kulisami pro prezentaci aktuálního stavu vnitrostranické rvačky o předsednické korýtko. Je to o to smutnější, že si potenciální oranžoví kohouti neuvědomují, že předseda ČSSD - to je jedinec, který má zakrývat kšefty těch ve stínu za ním a když se v této roli opotřebuje, je nekompromisně uklizen a zapuzen.

An English version of this article is in CLICK HERE

Moskva sází na německé inovace

16. 7. 2010

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval německé podniky, aby se v oblasti vyspělých technologií podílely na modernizaci ruské ekonomiky. Jako příklad jmenoval výstavbu inovačního centra firmy Siemens ve Skolkovu nedaleko Moskvy, které se má podle plánů Kremlu stát zárodkem jakéhosi ruského Silicon Valley.

Moskva torpédovala americký plán sankcí proti Teheránu

16. 7. 2010

Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko ve středu na setkání s íránským ministrem pro těžbu ropy Masúdem Mirkazemím prohlásil, že žádné mezinárodní sankce nenaruší spolupráci obou zemí v oblasti ropného průmyslu, dodávek paliv a jaderné energetiky. Toto prohlášení fakticky torpéduje snahy Washingtonu zvýšit tlak na Teherán kvůli jadernému programu prostřednictvím blokády dodávek benzínu. V Íránu se sice nacházejí jedny z největších zásob ropy na světě a země je čtvrtým největším světovým exportérem suroviny, nicméně rafinérské kapacity má ve velmi špatném technickém stavu a nedokážou pokrýt víc než 60% vnitrostátní spotřeby benzínu. Embargo na dodávku paliv by tedy mohly být pro íránskou ekonomiku citelnou ranou.

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší od dob, kdy se teplota začala zaznamenávat

16. 7. 2010

Červen 2010 byl nejteplejším červnem celosvětově. Byl to také čtvrtý měsíc po sobě, kdy byly překonány rekordy globálních pozemních a mořských teplot. Vyplývá to z informací americké vládní National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Vyplývá z toho, že rok 2010 se zřejmě stane globálně nejteplejším rokem od doby, kdy se r. 1880 začala zaznamenávat globální klimatická data.

Korupční peníze...

16. 7. 2010 / Ladislav Žák

Boj s korupcí je vlajkovou lodí koaliční smlouvy a jistě tomu bude nejinak i v rámci vládního prohlášení. Zdá se, že jádro pudla je viděno v neprůhlednosti veřejných zakázek a proto je podstatná část preventivních opatření věnována transparentnosti toků veřejných financí. Prevence je doprovázena plánovaným zefektivněním a zostřením represe.

Mýtus české kulturní izolace:

Češi se cizinců nikdy nebáli. Pouze ti zakomplexovaní se nad ně chtějí vyvyšovat.

16. 7. 2010 / Karel Dolejší

Nepovažuji svou kulturní zkušenost v českých podmínkách za nikterak výjimečnou. Vyrůstal jsem za minulého režimu v obyčejném okresním městě, kam postupně přijížděli zahraniční zaměstnanci místních továren. Během studií jsem se systematicky stýkal se zahraničními studenty z mnoha zemí. Za celou tu dobu jsem zaznamenal jediný skutečně vážný konflikt a nepochopení.

Odhalení zeleného amerického brouka ve stylu ovčí babičky

16. 7. 2010 / Karel Dolejší

Tragikomedie současného českého veřejného prostoru, který se již zcela zjevně ocitá pod vlivem izolace od dominantní eurasijské rusko-německé osy - izolace, která má všechno společné s letitou neexistencí solidní zahraničně politické koncepce, a to i za sociálnědemokratických vlád, a ani zbla společného s mnohaletou prací zaměstnanců "vlivových proamerických nevládek" za pětinu pražského průměrného platu - pokračuje nyní mediálním ohlasem ve stylu normalizačního večerníčku o pohádkách ovčí babičky. Pozor, beránku, zvedá varovně ukazovák Štěpán Kotrba, venku číhá zlý vlk v podobě prodejných ekologických organizací prohnaně skrývajících svoji spolupráci s vnějším nepřítelem za požadavek, aby se v ČR dodržovaly platné právní předpisy! Ale neboj, my se mu nedáme...

Jak sestavit zelený grimoár

16. 7. 2010 / John Michael Greer

Před sto lety student usilující o vědecký nebo inženýrský titul mohl v celém průběhu studia vystačit jen s nějakým půltuctem skript. Každá kapitola, a dokonce každý odstavec v každé z těchto knih byl rozveden v přednáškách, prozkoumán během laboratorní práce, obsažen v testech a závěrečných pracech, takže v době, kdy student absolvoval, zvládl vše, co ho učebnice měly naučit. Podobná hloubka studia je v dnešné době téměř neslýchaná, studenti mají ke každé zkoušce předepsán tucet obrovských učebnic, a zbývá tak málo času na zpracování čehokoliv z obsahu každé z nich, že ponurá rutina memorování, opakování a zapomínání se až příliš často stává jedinou zbývající možností.

KD│ Archetyp, který jsem navrhl za model pro oživení přiměřené technologie ve věku ropného zlomu - archetyp zeleného čaroděje - sebou nese ve folklóru a fantasy některé standardní náležitosti. Jedna z nich se stala sama svého druhu plnohodnotným archetypem: Kniha starověkých a zapomenutých tradic. Ti z čtenářů, kteří mají v plánu stát se zelenými čaroději, si budou muset sami zajistit grimoáry, doslova "gramatiky," tohoto umění, a v tomto příspěvku vysvětlím, jak to udělat. Ano, zahrnuje to pátrání; podrobnosti budou postupně následovat.

BP poprvé uzavřela vrt Deepwater Horizon. Čeká, zda uzávěr vydrží 48 hodin

16. 7. 2010

Trojdílná pětasedmdesátitunová "zátka" vůbec poprvé od 20. dubna zastavila únik ropy z havarovaného hlubokomořského vrtu Deepwater Horizon. Ropa z poškozené vrtné plošiny dosud bez přestávky unikala po 85 dní, 16 hodin a 25 minut, podle odhadů federálních orgánů za tu dobu uniklo 93,5 - 184,3 millionu barelů. Katastrofa si vyžádala životy jedenácti dělníků, zničila rybolov v okolí Mexického zálivu a fatálně poškodila mořský i pobřežní ekosystém.

Průvodce inteligentního lidského zdroje po vlastním osudu, aneb Prodej sebe sama

15. 7. 2010 / Karel Dolejší

Po masívní krizi legitimity ze 30. let 20. století se západní liberální demokracie v době poválečné jakoby zázrakem vzpamatovaly a obnovily. Dosáhly toho zejména proto, že se aktivní státní hospodářská a sociální politika stala nezbytným prvkem tři dekády trvajícího a naprosto bezprecedentního hospodářského boomu. Zatímco však v hlavních zemích jádrové oblasti světového systému běžely velkorysé programy financované z veřejných zdrojů, zatímco se demokratizoval přístup k vysokoškolskému vzdělání a tak dále, se samotnou demokracií to při bližším pohledu vypadalo poněkud zvláštně. Kdysi se přední představitelé demokracií hlásívali k odkazu Jeana-Jacquese Rousseua jako ke svého druhu normě (problematické, ale to teď není tak úplně důležité...); hlavní poválečné teorie demokracie byly však už vesměs elitistické.

Nezvyšujte DPH, způsobíte novou hospodářskou krizi

15. 7. 2010

Je intelektuálně pozoruhodným problémem, proč se západní hospodářští politikové najednou vrátili k předkeynesovské politice. Ekonom Paul Krugman nedávno napsal v New York Times, že jim více jde o "důvěryhodnost institucí" na finančních trzích než o oživení jejich hospodářství, která jsou v krizi. Jsou jako státníci, kteří dávají přednost řinčení šavlemi před tím, aby odvrátili válku.

Britský ministr financí George Osborne by měl zrušit zvýšení DPH z nynějších 17,5 procent na drastických 20 procent, plánované od 1. ledna 2011. Škrty ve státním rozpočtu jsou rozumné. Ale naděje, že soukromý sektor bude kompenzovat likvidaci pracovních příležitostí ve státním sektoru, je nyní naprosto nerealistická, míní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian.

Europoslanec Zahradil v Karlových Varech

15. 7. 2010 / Petr Jánský

Do Karlových Varů na festival jezdí dva druhy lidí. Jedni s batůžky, kteří navštěvují filmy a přespávají ve stanech, druzí s manželkami, kteří chodí "do společnosti" a bydlí v luxusních hotelích. První si platí od vstupenek až po vodu s bublinkami, druzí neplatí nic. Dostali totiž pozvání od pana Bartošky a pana Romana (ČEZ).

An English version of this article is in CLICK HERE

Důkazy, že za "války proti terorismu" Británie utlačovala své občany

15. 7. 2010

U britského Nejvyššího soudu byla zveřejněna část tajných dokumentů, z nichž vyplývá, že Blairova labouristická vláda se po útocích z 11. září aktivně podílela na ilegálních únosech a na mučení britských občanů.

K nejostudnějším dokumentů patří soubor zpráv o výsleších, provedených činiteli britské rozvědky MI5, z nichž vyplývá, že se MI5 naprosto nezajímala o utrpení osoby s povolením k pobytu v Británii, kterou vyslýchali na americké základně v Afghánistánu. Z dokumentů také vyplývá, že britským agentům nevadilo, že špatné zacházení s vyslýchaným bude pokračovat.

Absolventi univerzit budou v Británii platit zvláštní vysokoškolskou daň

15. 7. 2010

Studenti, kteří v důsledku svého univerzitního vzdělání získají vysoce placené postavení v zaměstnání, budou muset za svůj univerzitní titul v budoucnosti platit vyšší daň, konstatoval ve čtvrtek britský ministr pro podnikání, liberální demokrat Vince Cable. Cable zdůraznil, že není správné, aby učitelé a sociální pracovníci platili stejné peníze za univerzitní vzdělání jako nejvýznamnější komerční právníci či chirurgové, kteří vydělávají daleko víc.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen a červen 2010

14. 7. 2010

V květnu a v červnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 1011 osob celkovou částkou 554 202.78 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2010 částku 399 728.06 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1990 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.