30078

O nesmyslnosti českého boje za právo na blbost

9. 11. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Dával jsem rozhovor Rádiu Prostor, což je součást rozrůstající se skupiny sdružující informační zdroje typu Echo nebo Parlamentní listy. Rozhovor měl být o dezinformacích. Paní redaktorka vycházela při vedení rozhovoru z výroční zprávy vojenského zpravodajství, v němž je také velmi vágní vyjádření k problematice dezinformací. Paní redaktorku zaujalo tvrzení, že "slova dezinformace je zneužíváno pro označení názorově nesouhlasných oponentů" (parafrázováno, význam stejný). Ano, odvětil jsem, nejvíce se tím vyznačoval Donald Trump a hodně často to dělají také čeští populisti, kteří zhusta označují za dezinformace vše, co se jim nelíbí. Dále se paní redaktorka ptala na to, zda bychom měli být takhle paternalističtí a nedovolovat lidem přijetí svobodných postojů. Určitě by nikdo neměl zasahovat do svobodných postojů, odvětil jsem, ale když někdo bude chtít věřit, že Země je plochá, neměl by v žádném případě vznášet nárok, aby se to učilo ve školách, tedy žádat, aby se jeho pitomost promítla do veřejného zájmu. Všechny otázky byly položeny tímto předpojatým způsobem. Proč? Protože mezi Čechy se najdou mistři v malosti boje za blbost.

 20116

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Bílý dům: Izrael zahájí každodenní čtyřhodinové přestávky v bojích na severu Gazy

9. 11. 2023

čas čtení 20 minut

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že jedna z jejích zdravotnic byla postřelena do zad a zraněna izraelskými silami, které se zaměřily na sanitku během zásahu v uprchlickém táboře Dženin na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Sabreen Obeidiová byla "zraněna ostrými náboji", když se sanitka PRCS stala terčem čtvrtečního několikahodinového denního útoku na město Dženin a jeho uprchlický tábor, uvedla organizace.

Lékaři bez hranic uvedli, že členové jejich týmu ošetřili zdravotnici, která byl postřelena uvnitř sanitky. Izraelská vojenská vozidla blokovala sanitkám přistup do nemocnic.

Během čtvrtečního náletu na okupovaném Západním břehu Jordánu bylo Izraelskými obrannými silami zabito nejméně 18 Palestinců a nejméně 20 dalších bylo zraněno.

- Mezinárodní červený kříž dočasně přerušil doprovod pacientů poté, co se jeho konvoj nákladních aut dostal do palby v Gaze, informovala agentura Reuters.

William Schomburg, vedoucí kanceláře organizace v Gaze, označil incident v komentáři pro agenturu Reuters za "hluboce znepokojující".

"Předevčírem se [Mezinárodní výbor Červeného kříže] (MVČK) stal terčem útoku, a to je nepřijatelné," řekl Schomburg.

Schomburg agentuře Reuters potvrdil, že organizace ve středu pozastavila doprovody pacientů, ale od té doby opět začala vozit pacienty na hraniční přechod do Egypta.

Na otázku, zda má MVČK uprostřed bojů v Gaze nějaké oběti, Schomburg agentuře Reuters sdělil, že jeden z kolegů MVČK je již několik týdnů nezvěstný, ale blíže to neupřesnil.

- Izrael začne v severním pásmu Gazy každý den zavádět čtyřhodinové přestávky v bojích, uvedl Bílý dům.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby uvedl, že oznámení bude učiněno tři hodiny předem. Dodal, že:

"Izraelci nám sdělili, že po dobu trvání pauzy nebudou v těchto oblastech probíhat žádné vojenské operace a že tento proces začíná dnes.

- Joe Biden novinářům řekl, že požádal Izrael o třídenní pauzu v Gaze a o pauzu mnohem delší, aby dostal ven rukojmí zadržovaná Hamásem, uvedla agentura Reuters.

Amerického prezidenta se jeden z reportérů zeptal, zda je "frustrovaný" Benjaminem Netanjahuem. Zde je jeho odpověď: "Trvá to trochu déle, než jsem doufal."

Bílý dům říká, že každodenní pauzy jsou "významnými prvními kroky"; USA "nechce"  příměří.

- Netanjahu odmítl dohodu o příměří za rukojmí v Gaze

Izraelský premiér prý na počátku jednání návrh odmítl a nadále zastával tvrdý postoj.

Podle zdrojů obeznámených s jednáním Benjamin Netanjahu odmítl dohodu o pětidenním příměří s palestinskými militantními skupinami v Gaze výměnou za propuštění některých rukojmích zadržovaných na tomto území na počátku války.

Zdroje uvedly, že izraelský premiér tuto dohodu při jednáních krátce poté, co bojovníci Hamásu 7. října uskutečnili bezprecedentní vpád na izraelské území, při němž zahynulo odhadem 1 400 lidí, přímo odmítl.

Jednání byla obnovena po zahájení izraelské pozemní ofenzívy 27. října, ale tytéž zdroje uvedly, že Netanjahu nadále zastával tvrdý postoj k návrhům zahrnujícím různě dlouhé příměří výměnou za různý počet rukojmích.

 21331

Válka mezi Izraelem a Hamásem: situace na Západním břehu Jordánu je stále horší, varuje šéf OSN; USA udeřily v Sýrii na místo napojené na Írán

9. 11. 2023

čas čtení 18 minut

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 10 812 Palestinců, z toho 4 412 dětí, uvedlo ve své nejnovější zprávě ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

- Dva bývalí mezinárodní žalobci vyzvali mezinárodní trestní soud, aby vydal zatykače na politické a vojenské představitele Izraele a Hamásu.

Carla Del Ponteová působila jako hlavní žalobkyně tribunálů pro bývalou Jugoslávii a pro Rwandu. Graham Blewitt byl zástupcem prokurátora mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Píší o tom v časopise Politico:

Tisíce lidí již přišly o život a mnoho dalších bylo zničeno. Útoky na civilisty, braní rukojmích a nevybíravé bombardování městských oblastí se potýkají s nedostatkem respektu k mezinárodnímu právu. Takové činy mohou představovat mezinárodní zločiny.

Již dříve jsme takové válečné zločiny stíhali, stejně jako zločiny proti lidskosti a genocidu. Nikdy to není snadný úkol, ale je to úkol zásadní. 

- Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA na konferenci o pomoci v Paříži kritizoval izraelskou válku v Gaze.

Lazzarini: Tisíce zabitých dětí nemohou být vedlejšími škodami.
Vyhnání milionu lidí z jejich domovů a jejich soustředění v oblastech bez odpovídající infrastruktury je nucené vysídlení.
Výrazné omezování potravin, vody a léků je kolektivní trest.




 21339

Palestinci: Máme právo se bránit proti útlaku?

9. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

"Jsme-li utlačováni, jsme-li okupováni, jsme-li podrobeni systému apartheidu, máme právo bránit se bezpráví jako lidské bytosti rovné Evropanům, kteří se mají právo  bránit okupaci, nebo je pro Evropany v pořádku bojovat proti okupaci, ale pro Palestince je to zakázáno? To by byl rasismus."

Moderátor Channel 4 News, z Jeruzaléma, 8. 11. 2023, 19 hodin:  Nyní se k nám připojil generální tajemník politické strany Palestinská národní iniciativa Mustafa Barghútí v Ramalláhu. Mustafo, je dobře, že jste opět v našem pořadu. Na úvod se chci jen zeptat na masový odchod lidí kvůli jejich vlastní bezpečnosti. Jak oprávněný je strach, který mnozí z těchto lidí zřejmě mají z bombardování Izraele ze severu Gazy, že se nebudou moci vrátit?

Mustafa Barghútí:  Rozhodně, protože máme historickou zkušenost. Tito lidé byli nejednou etnicky vyčištěni. Všichni, kteří byli v roce 1948 vyčištěni z území, které se stalo Izraelem. A 70 % obyvatel Gazy patří mezi ty, kterým nikdy nedovolili se vrátit. V roce 1967 ti, kteří byli vystěhováni z Palestiny, odešli z okupovaných území Západního břehu Jordánu, a nikdy se nesměli vrátit. Máme zde tedy historii, která jasně ukazuje, že cílem je etnická čistka, a tito lidé na severu Gazy jsou postaveni mezi volbu etnické čistky nebo genocidy. Při bombardování jste obrovské ničení, většina lidí, většina domů byla zcela zničena. Lidé jsou poníženi. Ale na severu a ve městě Gaze jsou stále tisíce a tisíce lidí. Zbaveni vody, zbaveni elektřiny, zbaveni léků. Volají mi rodiny, které nemohou odejít a nebyly by schopny odejít. A říkají mi, že jim došly léky a že nevědí, co mají dělat.

Rozhovor Britských listů 633. Češi nechápou, že zásadním izraelským postojem je kritizovat Izrael

3. 11. 2023

čas čtení < 1 minuta



"Je absurdní, že mnoho lidí v ČR, kteří by nikdy nechtěli slyšet nic pozitivního o prezidentu Zemanovi nebo o ultrakonzervativním politikovi Okamurovi, nebo nenávidí zkorumpovaného politika Babiše,  podporuje Netanjahua, který představuje všechny tyto rysy."

"Skutečný přítel varuje Izrael, že jeho nynější politika je sebedestruktivní."

"Židé v českém prostoru by chtěli vytvářet civilizaci, která by byla jiná, byla by heterogenní. Takový prostor v českém národním sebechápání zatím neexistuje."

 O postojích velké části Čechů ke konfliktu Izraele s Palestinci hovoří Albín Sybera s filozofem a publicistou Joem Grimem Feinbergem.

29738

Je šílené, že západní svět Izraeli asistuje při páchání genocidy v Pásmu Gazy

9. 11. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Nikdy jsem si nedělal plané iluze o produkci českých mainstreamových médií, ovšem to, co předvádějí v souvislosti s genocidou v Gaze, to je už pomalu nad moje chápání. A to platí i pro tzv. veřejnoprávní sdělovací prostředky, kde by mocně bili na poplach, kdyby Rusové na Ukrajině páchali totéž, co Izrael v Pásmu Gazy. Naprosto hanebný postoj americké vlády, předních zemí Evropské unie a České republiky vůči vyhlazovací izraelské mašinérii zejména proti nevinné civilní palestinské populaci, je poslední ranou do torza naivní víry v lidskou tvář západní civilizace.

 21336

Izrael a Palestinci: Vojenské vítězství Izraele v Gaze nezajistí konec tohoto konfliktu

9. 11. 2023

čas čtení 8 minut

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 8. 11. 2023, 19 hodin: IDF dnes prohlásily, že Hamás již nemá pod kontrolou severní Gazu, a ve světě se opět ozývají hlasy volající po humanitárním přerušení bojů. Šéf OSN označil humanitární situaci v Gaze za katastrofální. Izraelská armáda tvrdí, že po obklíčení města Gazy, kde má Hamás své velitelství, výrazně postoupila uvnitř Gazy. Izraelská armáda  vyzývá Palestince k evakuaci na jih Saladinovým koridorem, který byl dnes ponechán otevřený o hodinu navíc v rámci posledních 24 hodin. Nejméně 15 000 lidí již uprchlo na jih a podle britského  ministerstva zahraničí se více než 150 britským občanům podařilo odejít přes přechod Rafáh do Egypta.  

Mezinárodní novináři nemají v tuto chvíli do Gazy povolen vstup. Ale dnes byl náš zahraniční zpravodaj Secunder Kermani během krátké cesty izraelskou armádou vpuštěn dovnitř pásma Gaza, avšak mimo jejich jurisdikci jsme nemohli natáčet. Naše záběry navíc podléhaly bezpečnostní kontrole izraelské armády, ale naše slova a otázky, které jsme kladli, nepodléhaly žádným omezením. Rozhodli jsme se na tato omezení přistoupit, abychom mohli informovat o části izraelské operace uvnitř území, a musím vás znovu varovat. Některé z vás některé záběry v Secunderově reportáži rozruší.


 16951

Gaza: Konflikt neskončí, dokud neskončí útlak Palestinců

9. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Pořad Today, BBC Radio 4, 8.50 ráno, 8. 11. 2023:

Moderátor: Izrael tvrdí, že je ve válce s Hamásem. Říká, že je ve válce s Hamásem, a ne s Palestinci žijícími v Gaze, ale i ti Palestinci, kteří jsou proti Hamásu, vždy byli proti Hamásu, jsou hluboce rozzlobeni tím, co vidí, že se v Gaze děje.  Budou připraveni podílet se na řízení Gazy, jakmile boje skončí, pokud Izrael splní svůj vojenský cíl, kterým je vymýcení Hamásu?

No, jedním z nich je dr. Mustafa Barghouti, který je k Hamásu kritický už mnoho, mnoho let. Připojil se k nám na lince. Je to palestinský politik, vůdce takzvané Palestinské národní iniciativy, která sama sebe označuje za sekulární, nenásilnou organizaci. Před několika lety se ucházel o post prezidenta Palestinské samosprávy, která spravuje Západní břeh Jordánu. Dr. Barghútí, přeji vám dobré ráno.

 21326

Lékaři bez hranic: Palestinci pracující v Izraeli byli vyhnáni do Gazy

9. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

·                Tisícům Gazanů pracujících v Izraeli byla po útocích Hamásu 7. října 2023 zrušena povolení k pobytu.    

·               Podle palestinského ministerstva práce je nyní na Západním břehu Jordánu vysídleno přibližně 6 000 lidí, z nichž někteří žijí v žalostných podmínkách.  

·               Týmy Lékařů bez hranic vysídleným osobám dodávají léky na nepřenosné nemoci a poskytují také psychologickou pomoc.   

„Před 7. říjnem bylo všechno v pořádku,“ říká 62letý Hussein*, který žije v Gaze, ale než propukla válka, pracoval 37 let v Izraeli. „Jezdil jsem do práce do Ašdodu, izraelského města vzdáleného asi 35 až 40 kilometrů severně od Gazy. Někdy jsem tam přespával, jindy jsem se vracel do Gazy, abych mohl trávit čas s rodinou,“ vzpomíná. 

31720

Future ON! Návod na vaši budoucnost v digitální džungli

9. 11. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Lidstvo si během pouhého čtvrtstoletí přivodilo něco epochálně jedinečného: Z člověka žijícího ve fyzické realitě se najednou stal sběrač a lovec digitální džungle. Džungle, ve které funkci šelem zastupují místo vrcholových predátorů živočišné říše algoritmy. A do toho světa se rodí další a další generace lidí tak trochu jiného druhu. V knize Future ON najdete návod na budoucnost v proměnlivé realitě.

28531

Kdo byl nejlepší český premiér?

9. 11. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Občas si asi každý z nás klade otázku, na kterého z našich vrcholných volených představitelů nejraději vzpomíná. Či možná skromněji: na které z nich vzpomíná s menším odporem či pocitem deziluze. Knižní rozhovor novináře Luboše Beniaka s expremiérem a bývalým eurokomisařem Vladimírem Špidlou, nazvaný Špidla aneb Zdroje jsou…, který loni vydalo nakladatelství Prostor, představuje k položení této otázky skvělou příležitostí. Už proto, že Vladimír Špidla byl mezi těmi našimi vrcholnými politickými představiteli postavou poněkud neobvyklou.

 17962

Z praxe Pirátské strany: Odvolání Jakuba Michálka z širšího vedení strany

O výhodách a nevýhodách přímé demokracie

9. 11. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

"Tak nám zabili Ferdinanda" zní název vlákna v pirátském komunikačním fóru. Tohle umíme - sebeironii, která nezná bratra. Znovu potvrzujeme, že Piráty nezničí sebevětší vnější síla, ale sami sebe zaříznem raz dva. Nechci rozebírat případ odvolání Jakuba Michálka z širšího vedení strany, jako spíš ukázat, co dokáže přímá demokracie - v dobrém i ve zlém.

 17962

Manipulace a manipulace, najděte rozdíl

K Pirátské přímé demokracii a jejím úskalím

9. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Ta pirátská vybiša je fascinující, píše na sociální síti brněnský politik Matěj Hollan, ale představa, že takhle fungují ostatní strany, kdy se v náhodných intervalech náhodně odvolávají náhodní členové a ministři, je dost šílená a ještě, že jsou tam jenom čtyři a koalice se bez nich obejde. Paradoxní je, že Jakub Michálek byl odvolán za snahu, aby se stanovy upravily tak, že ne každý random člen může kdykoliv sejmout kohokoliv. Ale u této příležitosti, kdy "pouhými 51 % hlasů" byl odvolán navzdory předsedovi Bartošovi Michálek, vzpomeňme na červen, kdy byla "pouhými 53 % hlasů" odvolána Janka Michailidu. Což rozjeli ještě o poznání nedůstojnějším způsobem kdo? Právě Bartoš a Michálek...

 21260

Hospodaření OSBL za říjen 2023

4. 11. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc dost podstatně klesají. (JČ)

V říjnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 813,93 (ještě v září to bylo 60 007,35) výdaje byly v říjnu 54 620,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 31.10.2023 je 203.05 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 21308

Gaza: Zkuste této holčičce říct, že na jihu Gazy je bezpečno. Je vytahována z trosek svého domu v Chán Júnisu

8. 11. 2023

čas čtení 4 minuty


Reportér Channel 4 News z Tel Avivu: Měsíc poté je tato země stále ve smutku. Svíčky připomínají 1400 izraelských mužů, žen a dětí zabitých Hamásem. Postele připomínají 240 zajatých rukojmích. V Tel Avivu se v úterý večer koná obřad k uctění památky pohřešovaných a mrtvých. Kromě bolesti je tu i hněv na politické vedení Izraele, ale také na to, čeho se mnozí obávají, že se mezinárodní veřejnost soustřeďuje pouze na Gazu.

Žena: "Myslím, že židovské utrpení a židovská smrt spoustu lidí nezajímá, dokonce ani lidi, se kterými jsem vyrůstala. Pocházím z Ameriky. Přestěhovala jsem se sem před třinácti lety. A nikdy jsem se necítila být na tomto místě doma víc než teď, protože vidím, že lidem, se kterými jsem vyrůstala, je to úplně jedno. Je jim to jedno. Je jim jedno, že jsem to mohla být já. Mohla jsem být na té party. Mohla jsem být v jednom z těch  kibuců na jihu."

Reportér:  A část toho hněvu je namířená proti nám.

Dívka: "Britská média a způsob, jakým o této situaci informujete,   přímo souvisí s nárůstem antisemitismu v Evropě v USA, ale zejména v Evropě."

Zdroj:

 21310

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Biden je proti opětovnému obsazení Gazy Izraelem

8. 11. 2023

čas čtení 18 minut

- Biden je proti opětovnému obsazení Gazy, říká Bílý dům poté, co Netanjahu navrhl časově neomezenou "odpovědnost za bezpečnost

Spojené státy by se postavily proti opětovnému obsazení Gazy izraelskou armádou po ukončení konfliktu, uvedl v úterý Bílý dům.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby, který reagoval na dřívější komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Opětovné obsazení Gazy izraelskými silami není správné," řekl Kirby. Dodal, že "Izrael a Spojené státy jsou přátelé a nemusíme souhlasit s každým slovem" a že "Netanjahu a Biden nejsou vždy přesně na stejném místě v každé otázce".

Netanjahu řekl televizi ABC News, že v Gaze by měli vládnout "ti, kteří nechtějí pokračovat v cestě Hamásu", aniž by to blíže specifikoval.

"Myslím, že Izrael bude mít po neomezenou dobu celkovou odpovědnost za bezpečnost, protože jsme viděli, co se stane, když ji mít nebudeme. Když tuto bezpečnostní odpovědnost nemáme, dochází k erupci teroru Hamásu v takovém měřítku, jaké jsme si nedokázali představit," řekl Netanjahu.

Kirby novinářům řekl, že Izrael a Spojené státy se nemusí shodnout na každé jednotlivé otázce.

 21298

Ukrajina pohledem Andrease Umlanda

8. 11. 2023

čas čtení 26 minut

Andreas Umland je politolog specializující se na soudobé ruské a ukrajinské dějiny, změny režimů a širokou škálu témat postsovětských studií. Jeho rozsáhlé dílo zahrnuje různá témata, včetně výzkumu postsovětské krajní pravice, evropského fašismu, východoevropské geopolitiky, ruského nacionalismu a dalších. Pan Umland zastává pozici vedoucího experta v Ukrajinském institutu pro budoucnost v Kyjevě a působí jako specializovaný výzkumný pracovník ve Švédském institutu pro mezinárodní záležitosti ve Stockholmu. Působí také v Kyjevě jako docent politologie na uznávané Národní univerzitě Kyjevsko-mohyljanské akademie.

 16951

"Ti pacienti bohužel zemřou:" Zkušenosti chirurga v Gaze

8. 11. 2023

čas čtení 6 minut


Moderátorka:  V severní části Gazy, kde probíhá nejintenzivnější izraelská vojenská operace a boje s Hamásem, stále žijí tisíce palestinských civilistů. Ti, kteří hledali útočiště jižněji, však v bezpečí nejsou a v některých případech se nyní dozvěděli, že jejich domovy jsou zničeny a sousedé zabiti. Včera jsme přinesli hlasovou zprávu jedné z osob, se kterými jsme v posledních týdnech v Gaze hovořili, Najly Shawa, která pracuje pro Oxfam. A právě když jsme skončili vysílání, poslala nám další.

"Právě jsem se to dozvěděla. V našem předchozím domě jsme měli byt v budově, jedenáctipatrové budově. Právě jsme dostali obrázek, že je úplně zdemolovaná, a slyšeli jsme, že tam byla jedna rodina našich sousedů, kteří byli s největší pravděpodobností zabiti při náletech."

Právě se nám ozval lékař z Gazy Abdul Kadir Hamad, který je transplantačním chirurgem působícím v Královské liverpoolské nemocnici. Právě se vrátil z Gazy.

31719

TZ: Pochod proti dehumanizaci Palestinců

8. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

Iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na středu 8. listopadu od 17:30 na Václavské náměstí v Praze již pátou demonstraci na podporu práv Palestinců a proti izraelským válečným zločinům v Gaze, tentokrát na téma dehumanizace Palestinců. Demonstrace na Václavském náměstí se následně odebere pochodem na Staroměstské náměstí, kde bude ukončena.

Již téměř měsíční masivní izraelské bombardování Pásma Gazy je poznamenáno nejen bezprecedentním zabíjením civilistů, ale i zesílenou propagandou, která je doprovází. Veřejnosti je tak předkládán obraz kolektivního Palestince, který zaslouží být likvidován za svou údajnou podporu Hamásu či proto, že si jej Hamás údajně bere za své lidské štíty. Tato nepřípustná kolektivní vina má zbavit odpovědnosti Izrael za jeho vražedné útoky na palestinské civilisty v Gaze, které jsou už nyní pro svou neproporcionalitu popisovány jako válečné zločiny.

 21319

Ministerstvo kácení starých lesů. Aktivisté Greenpeace vylezli na žebříky a přejmenovali Ministerstvo zemědělství

8. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

 

Praha - 8. listopadu 2023: Aktivisté a aktivistky Greenpeace z Česka a Slovenska dnes brzy ráno vylezli po žebřících nad vchod Ministerstva zemědělství a roztáhli zde transparent Ministerstvo kácení starých lesů. Sochám nad vchodem do budovy, které symbolizují zemědělské aktivity, dali aktivisté a aktivistky na hlavy papírové helmy a do rukou makety ve tvaru motorové pily. Protestovali tak proti tomu, že se v Česku stále kácejí staré lesní porosty, které jsou důležité pro ochranu biodiverzity a klimatu, a to včetně lesů v majetku státu.

 20387

Nový slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že jeho kabinet nebude bránit firmám ve výrobě a v dodávkách vojenského materiálu na Ukrajinu

8. 11. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

"Pokud bude chtít nějaká firma vyrábět a dodávat zbraně, tak tomu samozřejmě bránit nebudeme," řekl lídr populistické levicové strany Smer na tiskové konferenci po setkání s novým ministrem obrany Robertem Kaliňákem 6. října.  

Smer vedl agresivní kampaň, během níž vyzýval k ukončení slovenské vojenské podpory Ukrajině, a vedení strany si také osvojilo kremelskou propagandu, když ze zahájení války v roce 2014 obviňovalo "ukrajinské fašisty".

 21300

Takto reaguje Spolkový sněm na demonstrace stoupenců chalífátu, kteří nenávidí Židy

8. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Antisemitské eskalace a výzvy k vytvoření chalífátu v Německu: Politické strany a policejní odboráři volají po tvrdém postupu proti takovým islamistickým aktivitám v německých ulicích. Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Reul (CDU) v souvislosti s demonstrací v Essenu hovoří o "nepochopitelných scénách", upozorňuje Kristian Frigelj.

 20094

Dopis Igora Strelkova: Ukrajinský neúspěch na frontě není automaticky ruským úspěchem

8. 11. 2023

čas čtení 7 minut

Vojenská situace je charakterizována pokračujícím postupným zhoršováním postavení ruských ozbrojených sil na ukrajinské frontě. Navzdory obecně úspěšnému odražení ofenzívy ozbrojených sil Ukrajiny během letně-podzimní kampaně ruské ozbrojené síly nadále prokazují rostoucí slabost (ve srovnání se schopnostmi nepřítele), píše z vězení nacionalistický kritik Vladimira Putina.

 21294

Nemůžeme se odvrátit od utrpení, ale už se nemohu dívat na zpravodajství z Izraele a Gazy

7. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Britský komentátor Simon Jenkins protestuje proti systematickému vysílání drastických záběrů z izraelského bombardování Gazy a stěžuje si na svou bezmocnost. Jenže jaké je řešení: ty záběry nevysílat?


Poprvé ve svém dospělém životě se nemohu dívat na zprávy - ani je číst. Jejich podání mě hluboce rozčiluje. Už více než týden nečtu, neslyším ani nesleduji zprávy z Izraele/Palestiny. Obávám se, že se mi díky tomu ulevilo. Ptal jsem se v okolí a mnoho dalších lidí dělá totéž.

Normálně bych považoval za šokující, kdybych nevěděl, co se děje jinde ve světě. Dlužíme obyčejné lidskosti, abychom neignorovali nelidskost, ať se děje kdekoli. Měli bychom naslouchat a přinejmenším soucítit, i když bez konkrétního cíle. Povinnost novinářů je specifičtější; je to poskytování potřebných informací, jejichž shromažďování a předávání může být nepříjemné. Navštívil jsem válečné oblasti a zjistil jsem, že je to otřesné. K nevýslovným hrůzám dochází někde na Zemi neustále. Média mohou mít prostor jen pro něco z toho. Kdy jste naposledy slyšeli o Súdánu, Demokratické republice Kongo - nebo dokonce o Ukrajině? Ale je třeba se snažit, ne se tomu vyhýbat.


 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Poradce šéfa ukrajinské armády zemřel při výbuchu v den svých narozenin

7. 11. 2023

čas čtení 12 minut

- Ukrajina vypálila 17 dronů na Krym, tvrdí Rusko

Rusko v úterý ráno zmařilo pokus o útok ukrajinských dronů a sestřelilo je nad Černým mořem a anektovaným Krymským poloostrovem, uvedlo moskevské ministerstvo obrany.

"Ráno 7. listopadu byl zastaven pokus kyjevského režimu provést teroristický útok pomocí 17 bezpilotních letounů proti budovám na ruském území," uvedlo ministerstvo obrany podle agentury AFP.

"Protiletadlová obrana zničila devět ukrajinských bezpilotních letounů a osm dalších bylo zachyceno nad Černým mořem a územím Krymu," dodalo.

Moskva a Kyjev na sebe vzájemně podnikají noční útoky drony již několik měsíců, přičemž obě strany obvykle tvrdí, že jich každý týden zneškodnily nebo sestřelily desítky.

Padající trosky zranily jednoho člověka a zanechaly ho ve vážném stavu, uvedl Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. K dalším vážným škodám nedošlo, uvedl Razvozhayev.

- Blízký poradce vrchního velitele ukrajinské armády zahynul poté, co podle úředníků explodoval granát mezi jeho narozeninovými dárky

"Za tragických okolností byl můj asistent a blízký přítel, major Gennadij Častjakov, zabit ... v den svých narozenin," napsal v pondělí na Telegramu generál Valerij Zálužný s tím, že "v jednom z jeho dárků explodovalo neznámé výbušné zařízení".O Častjakovově smrti se původně informovalo jako o podezření na atentát s použitím nastražené nálože v dárku, dokud se neobjevily další podrobnosti. Ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko vydal prohlášení, v němž uvedl, že Častiakov ukazoval svému synovi krabici s granáty uvnitř, kterou dostal jako dárek.

"Syn nejprve vzal munici do rukou a začal kroužkem otáčet. Pak mu voják granát sebral a zatáhl za kroužek, což způsobilo tragický výbuch," uvedl Klymenko.

Policie identifikovala vojáka, který dárek věnoval, řekl Klymenko, a zabavila dva podobné granáty. Probíhalo vyšetřování.

Třináctiletý syn byl podle ukrajinské policie rovněž vážně zraněn. Ukrajinská Pravda uvedla, že Častjakovova manželka řekla, že granát byl v dárkové tašce, kterou její manžel přinesl domů. Některé zprávy naznačovaly, že skutečný granát byl mezi  dárky ve tvaru granátů.

Zpráva o smrti majora Gennadije Častjakova - podle dostupných informací při bizarní narozeninové nehodě s granátem - přišla poté, co ukrajinskou armádou otřáslo zabití nejméně 19 vojáků při ruském útoku během medailového ceremoniálu.

 21289

Gaza: Palestinci s bílými vlajkami a zdviženýma rukama jdou pěšky z Gaza City na jih, kde budou bombardováni

7. 11. 2023

čas čtení 10 minut

- Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že humanitární konvoj s životně důležitými léky se v úterý dostal pod palbu ve městě Gaza, informovala agentura France-Presse.

Konvoj pěti nákladních automobilů a dvou vozidel Červeného kříže vezl zásoby do zdravotnických zařízení, včetně nemocnice Al-Kuds, když byl zasažen, uvádí se v prohlášení MVČK a dodává, že dva nákladní automobily byly poškozeny a řidič lehce zraněn.

MVČK neupřesnil, kdo na jeho konvoj střílel ani z jakého směru palba přišla.

"Toto nejsou podmínky, za kterých mohou humanitární pracovníci pracovat," řekl William Schomburg, vedoucí subdelegace MVČK v Gaze.

"Jsme zde proto, abychom přinesli naléhavou pomoc civilistům v nouzi. Zajištění toho, aby se životně důležitá pomoc mohla dostat do zdravotnických zařízení, je právní povinností podle mezinárodního humanitárního práva."

Po přestřelce konvoj změnil trasu a dorazil do nemocnice Al-Shifa, kam doručil zdravotnický materiál, uvedl MVČK.

Později konvoj MVČK doprovodil šest sanitek s těžce zraněnými pacienty na přechod Rafah do Egypta, dodal.


 20195

Dalibor Balšínek podporuje koalici ODS s ANO

7. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V pondělí na ČRo Plus v pořadu Barbory Tachecí Osobnost (sic!) Plus hovořil šéfredaktor Echa24 Dalibor Balšínek. Možná si vzpomínáte, že Balšínek zakládal Echo24 v době, kdy Andrej Babiš, v roce 2013, koupil mediální skupinu MAFRA. Balšínek byl tehdy ředitel a šéfredaktor Lidových novin a odmítl pracovat pro nového majitele. Echo24 bylo tak od začátku jedním z projektů odporu proti Babišovi (vedle projektů Pavla Šafra a Roberta Čásenského).

 16578

Jurečka, nebo Juchelka, i či y?

7. 11. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 3 minuty

Kluci jedni

Ministr práce a sociálních věcí a stínový ministr sociálních věcí a práce si vjeli do zablešených pravicových kožichů, neboť se nemohli shodnout, který z nich víc pomáhá stále víc vládou deptaným zdravotně postiženým dětem, jejich rodičům i zdravotně postiženým občanům.

 21297

Akordeonista z Třeboně

7. 11. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut


Narodil se sice v Českých Budějovicích, ale žije v jednom z nejkrásnějších jihočeských měst, které se rozkládá v Třeboňské pánvi na Zlaté stoce mezi rybníky Svět a Rožmberk a ve světě je známo nejen rybníkářstvím, lázeňstvím, rozsáhlým zámeckým parkem a množstvím kulturních památek, ale také i díky jemu, talentovanému akordeonistovi, jenž dokázal vyhrát mnoho prestižních mezinárodních soutěží, jako byla ta v Praze a Ostravě, v portugalské Alcobace, nebo také celosvětovou akordeonovou soutěž CIA v čínském Shenzenu, kde se dostal až do finále či videosoutěž na Novém Zélandě, kde získal zlaté ocenění, a poté soutěž mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+, kde vítěznou cenu převzal z rukou samotného Plácida Dominga. Martin Šulc toho času obyvatel Třeboně.

Pane Martine, jaký to byl pro vás pocit, když jste se dozvěděl, že jste vítězem Virtuosos V4+?


 20916

Human Rights Watch: Izrael/Palestina: Potřeba zbrojního embarga

7. 11. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Vzhledem k pokračující devastaci v Gaze vyzvala včera organizace Human Rights Watch k pozastavení dodávek zbraní jak izraelské armádě, tak palestinským ozbrojeným skupinám, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém denním přehledu.

Jedná se především o naléhavý požadavek, který má pomoci ochránit civilisty, kteří jsou právě teď zabíjeni v nebývalém rozsahu - po tisících.

Je to také varování pro ty, kdo zbraně dodávají, vzhledem k reálnému riziku, že by převedené zbraně mohly být použity k páchání závažného zneužívání. Poskytnutím zbraní, které by vědomě a významně přispěly k nezákonným útokům, by se spojenci a podporovatelé mohli stát spoluviníky válečných zločinů.

Česko odmítá budovat infrastrukturu pro jízdní kola

7. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Ministerstvo pro místní rozvoj dokončuje v souvislosti s přijetím nového stavebního zákona text nové vyhlášky o požadavcích na výstavbu. Úkolem vyhlášky je definovat požadavky na stavby. Ty budou od 1. července 2024 závazné pro celou republiku, s výjimkou Prahy, Brna a Ostravy – pokud stačí schválit své vlastní městské předpisy. Zelený kruh, a skrze něj další ekologické organizace včetně Automatu, Arniky a Pěšky městem, podaly k návrhu vyhlášky řadu připomínek. Týkaly se především redukce počtu povinných stání pro auta, parkování jízdních kol a zlepšení zelené infrastruktury na veřejných prostranstvích. Do finální verze vyhlášky ale většina návrhů Zeleného kruhu a jeho členských organizací nebyla zapracována – úředníci MMR je odmítli.

AGAINST EVERYTHING: The Brothers Topol and the Second Generation of Dissent

7. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

 
SVU NY with text 2020           IN-PERSON Topolove  
A talk by Daniel Pratt
 

The talk will discuss two prominent figures of the Czech 1980s generation, brothers Jáchym and Filip Topol. Filip was the lead singer of Psí vojáci (Dog Soldiers), a legendary band that played its first concert for Havel himself. Jáchym became a popular author of stories and unconventional novels. He was also an editor of Revolver Revue, an underground periodical. His apartment was the site for numerous dissident happenings. Although both brothers became dissidents, and both signed Charter 77, they rejected the notion of a pre-political self and projected an almost nihilistic stance against everything.

Thursday, November 16, 2023
Bohemian National Hall

321 E 73 St, Manhattan

Free. Suggested donation $5.00
Seating is limited. Registration is recommended. 

REGISTRATION
 

Daniel Pratt -portrait 2Daniel W. Pratt is Assistant Professor of Slavic Culture at McGill University. He works on Czech, Polish, Russian, Austrian, and Hungarian literature and culture, and his interests include narratology, dissent, nationality studies, aesthetics, and the intersection of literature and philosophy. His current book projects are Against Narrative: Non-narrative Constructions of Temporality in Central Europe and Bruno Jasieński, Internationalist, and he has written on Czechoslovak dissident punk rock, Gombrowicz’s interactions with Gilles Delleuze, and the meaning of history in Central Europe, amongst other topics. For the Fall semester of 2023, he is the István Deák Visiting Assistant Professor of East Central European Studies at Columbia University.
 
This event is organized by the Czechoslovak Society of Arts and Sciences (SVU) New York with the support
of the Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA).

 16478

Biden čelí výzvám, aby neusiloval o znovuzvolení, šokující průzkum otřásl vedením Demokratické strany

7. 11. 2023

čas čtení 5 minut

 
Průzkum listu New York Times a Siena College ukazuje, že prezident Biden zaostává v poměru 44 % ku 48 % pro Trumpa v pěti ze šesti klíčových států, kde v roce 2020 zvítězil

Vysoce postavení demokraté bijí na poplach poté, co průzkum veřejného mínění ukázal, že Joe Biden přesně rok před prezidentskými volbami zaostává za republikánským favoritem Donaldem Trumpem v pěti ze šesti klíčových států.


Podle průzkumu zveřejněného v neděli deníkem New York Times a Siena College vede Trump v Arizoně, Georgii, Michiganu, Nevadě a Pensylvánii, Biden má náskok ve Wisconsinu. Biden porazil Trumpa ve všech šesti státech v roce 2020, ale bývalý prezident nyní v hypotetické odvetě vede v průměru 48 % ku 44 % ve všech těchto státech.

 21014

Biden mluvil s Netanjahuem o pauze v útocích

7. 11. 2023

čas čtení 17 minut

- Úkryty OSN v Gaze jsou tak přeplněné, že podle správců není možné spočítat lidi, kteří potřebují jídlo, vodu, léky a další základní věci, boje a bombardování pokračují

Jeden z úředníků OSN v táboře v jižním městě Chán Júnis řekl v pondělí večer:

"Je to strašná, hrozná situace. Není tu místo ani na spaní na podlaze. Na 700 nebo 800 lidí připadá jeden záchod. Není chleba, nejsou kamna na vaření. Pijeme vodu ze zavlažování."

Úředník, který nebyl oprávněn mluvit s médii, dodal:


"Přesný počet vnitřně vysídlených osob zde nikdo nezjistí. O tom, co se děje venku, nic nevíme. Všichni se soustřeďují jen na přežití.

Núr Hatíb, 33 let, učitelka v mateřské škole, uvedla, že všichni v areálu, který je centrem odborného vzdělávání a kde nyní žije asi 25 000 lidí, jsou vyděšení z pokračujícího bombardování Gazy. Neustálý hluk náletů a zprávy o útocích v blízkosti krytů zasely paniku.

"Samozřejmě, že máme strach. Máme s sebou naše děti a miminka. Každý rodič na světě chce své děti chránit a my nemůžeme," řekla Hatibová.

- Šéf OSN říká, že se Gaza stává "hřbitovem pro děti".

"Šestiletá dcera chce vědět, kdy se vrátí domů, aby se mohla vrátit ke čtení a psaní, které miluje. Snažím se jí dát naději a říkám: ´Samozřejmě, že se vrátíš do školy,´ ale nevím, jak to bude možné."

Sedmatřicetiletá zubařka, která pomáhá provozovat stanici základní zdravotní péče v areálu, uvedla, že se ona i ostatní cítí "úplně ztracená".

Nemáme žádné domovy. Celé město je zničené. Kam půjdeme, i kdyby nastalo příměří? Přišli jsme o všechno a cítíme se tu opuštění.


 21296

Zraněné děti v Gaze se budou muset operovat léta

7. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 6. 11. 2023, 19 hodin: Hovořil jsem  s doktorem Ghassanem Abu Sitahem, britsko-palestinským chirurgem, který je momentálně v Gaze a cestuje mezi nemocnicí Al Shifa a nemocnicí Al Ashley. Nejprve jsem se ho zeptal, proč tuto nebezpečnou cestu podniká a jaké jsou podmínky v obou nemocnicích.


Chirurg: Nemocnice Al Šífa dnes musela uzavřít šest svých operačních sálů. To je tedy polovina kapacity jejích operačních sálů kvůli nedostatku paliva a nyní, když Izrael zasáhl solární panely na střeše nemocnice al Šífa raketou z dronu, se tato kapacita ještě sníží. A tak se snažím převážet pacienty do Baptistické nemocnice, abychom pomohli snížit tlak na lůžka v Al Shifa tím, že tyto pacienty operuji, takže beru 5 nebo 6 pacientů denně. Přijedu sem, operuji a pak se každý druhý den vracím do Al Shifa a snažím se získat další.

 21285

WP: Jak počet mrtvých v Gaze stoupá, Izrael utajuje svůj postup při výběru cílů pro bombardování

7. 11. 2023

čas čtení 10 minut

 
Při izraelských leteckých úderech, které 31. října zasáhly uprchlický tábor Džabalja, se zřítily budovy na rodiny vysídlené z celé obléhané enklávy. Podle lékařů zahynulo více než 110 lidí, z nichž mnozí byli ženy a děti, které se ocitly pod troskami.

Izraelská armáda uvedla, že operace dosáhla svého cíle, píše Washington Post.

"Zaměřili jsme se na náš cíl," řekl v pondělí podplukovník Richard Hecht, mluvčí Izraelských obranných sil, s odkazem na Ibrahima Biariho, vysoce postaveného velitele Hamásu. "Víme, že byl zabit."

Gaza: Navzdory mezinárodnímu nátlaku Izrael odmítá pauzu v bojích

7. 11. 2023

čas čtení 6 minut

Od pondělního večera do úterního rána zhlédlo tuto reportáž Channel 4 News jen na YouTube 400 000 lidí. Ano, je to pokrytecké, že děti a civilisty zabíjet je v pořádku, ale na YouTube se na to nemáme dívat, aby nás to neznepokojilo:

 

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 6. 11. 2023, 19 hodin: Po týdnu těžkých bojů izraelské jednotky pod leteckým bombardováním fakticky rozdělily Gazu na dvě části. Mezitím se bojovníci z Hamásu údajně stáhli zpět a ustálili se v hustší zástavbě. Izraelské síly téměř dokončily obklíčení města Gazy ze severozápadu, severovýchodu a jihu. Tmavě červené oblasti zde znázorňují izraelské vyčišťovací operace a světle červené stínování ukazuje, jak daleko jednotky IDF postoupily. IDF uvádí, že pozemní jednotky se nyní dostaly až k pobřeží a bombardují cíle Hamásu v samotném městě Gaza. Náš zahraniční zpravodaj Secunder Kermani se nyní hlásí z Gazy, rozdělené na dvě části, a opět varujene. Obsah jeho reportáže vás možná rozruší.

Reportér:  Svíjí se v bolestech, ale stále žije. Co rodina toho chlapce? Tolik lidí v Gaze je nyní od sebe navzájem izolováno. Tohle je v Chán Júnisu a údajně je to ta bezpečnější jižní část pásma. Zdá se však, že před izraelskými nálety není nikde bezpečno. Dnes bylo v Gaze dosaženo chmurného milníku, podle zdravotníků bylo zabito více než 10 000 lidí. Téměř polovina z nich jsou děti.

 20876

Tusk musí počkat, PiS dostala první šanci sestavit polskou vládu

7. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Strana Právo a spravedlnost získala v minulých volbách nejvíce hlasů, ale všechny ostatní strany spolupráci s ní vyloučily


Donald Tusk, který minulý měsíc vyhlásil vítězství v polských parlamentních volbách, si bude muset počkat několik týdnů, než bude mít možnost sestavit vládu poté, co prezident Andrzej Duda prohlásil, že první šanci nabídne vládní straně Právo a spravedlnost (PiS).

 18389

dTest: Senioři, pozor na ezošmejdy

7. 11. 2023

čas čtení 5 minut


Nabízí vám někdo zázračný léčivý přípravek bez nežádoucích účinků, který vyléčí hned několik vašich problémů? Vyskočila na vás na internetu nabídka amuletů, talismanů nebo jiných předmětů, které mají mít rozličné pozitivní účinky na váš psychický i fyzický stav? Dejte si pozor na klamavé prodejce zázraků, vše si ověřujte a konzultujte s lékaři!

 21276

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Počet obětí v Gaze stoupl na 9770, z toho bylo zabito 4008 dětí

6. 11. 2023

čas čtení 14 minut

- Resul Serdar na Al Jazeera přináší první informace ze schůzky mezi Tureckem a USA v Ankaře, na které diskutovali ministr zahraničí Hakan Fidan a americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Serdar uvádí:

    Zatím nebylo vydáno žádné společné prohlášení. Americká strana se snažila přesvědčit turecké představitele, aby na Hamás vyvíjeli větší tlak a přiměli ho k propuštění zajatců. Turecká pozice však byla v této věci velmi jasná. Řekli, že propuštění zajatců by mělo být vzájemné, kdy Hamás propustí zajatce a Izrael propustí palestinské zajatce. Turecko rovněž požadovalo bezpodmínečné příměří.
 
- Jordánsko shodilo z letadla do nemocnice v Gaze letecky zdravotnický materiál

Uvedl to král Abdulláh II. ve svém příspěvku na  Twitteru.

Jordánsko sousedí se Západním břehem Jordánu a je domovem mnoha palestinských uprchlíků. Králova manželka, královna Rania, se narodila palestinským rodičům a v konfliktu otevřeně kritizuje Izrael.

Agentura Reuters zveřejnila video fotoreportéra Anadolu Mohammada Al-Aloula, který při izraelském útoku na uprchlický tábor Maghazi v Gaze přišel o své děti, čtyři své bratry a jejich děti:

(Varování: drastický obsah)

    "Zjistil jsem, že mé čtyři děti se staly mučedníky. Moje jediná dcera se stala mučednicí. Můj syn Ahmed, ten hodný, nechť se nad ním Bůh smiluje. Kenan, nechť se nad ním Bůh smiluje. Qais, nechť se nad ním Bůh smiluje. Co vám mohu říci?

    Moji synovci byli umučeni, nechť se nad nimi Bůh smiluje. Můj bratr byl umučen se svými dětmi Abúdem, Abdelrahímem a Lajánem. Všichni moji bratři byli umučeni, kromě jednoho, Mahmúda, který    byl zraněn, když mu zdi spadly na záda. Moje žena je v kritickém stavu," řekl Al-Aloul v slzách.   OSN: Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků chleba denně

Podle činitele OSN žije průměrný Palestinec v Gaze pouze ze dvou kousků chleba denně.

Informuje o tom agentura Associated Press:

Průměrný Palestinec v Gaze žije ze dvou kousků arabského chleba z mouky, kterou v regionu naskladnila OSN, přesto je nyní na ulicích slyšet hlavně refrén "Vodu, vodu," řekl v pátek ředitel agentury OSN pro palestinské uprchlíky v Gaze.

Thomas White, který uvedl, že v posledních týdnech procestoval "celou Gazu", popsal toto místo jako "scénu smrti a zkázy". Žádné místo podle něj nyní není bezpečné a lidé se bojí o své životy, budoucnost a schopnost uživit své rodiny.

Palestinská agentura pro uprchlíky  UNRWA, podporuje asi 89 pekáren po celé Gaze, jejichž cílem je dostat chléb k 1,7 milionu lidí, řekl White diplomatům ze 193 členských zemí OSN na videobrífinku z Gazy.

Řekl však, že "nyní už lidé chléb neshánějí. Hledají vodu."

Zástupkyně koordinátora OSN pro Střední východ Lynn Hastings, která je zároveň humanitárním koordinátorem pro palestinská území, uvedla, že pouze jedna ze tří vodovodních linek z Izraele je funkční.

"Mnoho lidí je odkázáno na špinavou nebo slanou podzemní vodu, pokud vůbec," řekla.


 16951

Gaza: Rozhlasový rozhovor pod přilétající izraelskou raketou

6. 11. 2023

čas čtení 6 minut

World at One, pondělí 6. listopadu 2023, 13 hodin:

Moderátorka: Komunikace s Gazou byla obnovena po noci, kdy byla Gaza postižena bombardováním, které je označováno za jedno z nejtěžších od začátku války před měsícem. Izrael uvádí, že za posledních 24 hodin zasáhl 450 cílů a jeho jednotky převzaly kontrolu nad základnou Hamásu, čímž fakticky rozdělily pásmo Gazy na dvě části. Ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvádí, že bylo zabito již téměř 10 000 lidí. Rushdi Abu Alouf z BBC je na jihu Gazy. Zeptala  jsem se ho na nálety.


 18993

Étos britských konzervativců: "To, že náš poslanec znásilňoval ženy, jsme neutajili"

6. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Tvrzení o znásilňování žen, páchané konzervativním poslancem, nebylo utajeno, bránil se v neděli britský vicepremiér

Oliver Dowden reagoval na tvrzení, že jehostrana selhala v odpovědnosti vůči  obětem



Oliver Dowden, místopředseda vlády, popřel, že bulo ututláno obvinění, že jeden konzervativní poslanec znásilňoval ženy, v době, kdy Dowden vedl stranickou centrálu.

Dowden v neděli tvrdil, že konzervativci mají "nulovou toleranci" k sexuálním deliktům.



 18211

Podle vyslance OSN Británie porušuje mezinárodní právo ožebračením svého obyvatelstva

6. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Zvláštní zpravodaj  OSN Olivier De Schutter bude tento týden při návštěvě Británie naléhat na ministry, aby zvýšili výdaje na sociální zabezpečení

Úroveň chudoby ve Spojeném království je "jednoduše nepřijatelná" a vláda porušuje mezinárodní právo, prohlásil vyslanec OSN pro chudobu před svou návštěvou Británie, která se uskuteční tento týden, kdy bude naléhat na ministry, aby zvýšili výdaje na sociální zabezpečení.

Olivier De Schutter, zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, citoval výzkum, podle něhož jsou univerzální úvěrové platby ve výši 85 liber (2400 Kč) týdně pro svobodné dospělé nad 25 let "hrubě nedostatečné", a označil hlavní britský systém sociálního zabezpečení za "děravý kbelík".

 21283

Na Blízkém východě musí stejně jako v řecké tragédii zvítězit spravedlnost nad morálním absolutismem

6. 11. 2023

čas čtení 6 minut

 
Sledovat tragédii v Izraeli a Palestině někdy připomíná čtení Oresteie pozpátku. Trilogie Aischylových her, napsaná v 5. století př. n. l., Oresteia vypráví o proměně antického Řecka ze společnosti zakořeněné v krvi a pomstě ve společnost formovanou spravedlností.

Součástí procesu, v němž se lidé civilizují a učí se žít s tragičností svého stavu, je podle Aischyla v Orestei vytváření rozdílu mezi pomstou a spravedlností. Spravedlnost nás uvádí do sféry politiky a umožňuje možnost rozumné změny a vykoupení.

Ironií je, že dnes se zdá, že vztah mezi Izraelem a Palestinci se ubírá opačným směrem, do světa definovaného spíše fúriemi než Athénou. Svět, v němž eroze politických řešení konfliktu vedla k tomu, že snaha o pomstu převládla nad hledáním spravedlnosti, píše Kenan Malik.

 20706

Jak premiér objevil Německo

6. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Tak už i premiér Fiala objevil, že v Německu mají levnější potraviny. Sám si to ověřil na vlastním nákupu vybraných potravin, včetně nutelly. Bohužel ale neseznámil občany s tím, kde je vlastně problém. Prý bude apelovat na nadnárodní firmy. Ministerský předseda ovšem nezapomněl občany ujistit, že vláda nemůže mít na starosti cenotvorbu. Mohla by ale přece vědět, kde je problém, a občanům to vysvětlit. K čemu ji jinak máme?

 19221

Generační náraz nejen v sociální práci…

6. 11. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

My, co jsme zažili revoluci v roce 1989, víme, že ve společnosti mohou náhle proběhnout radikální pozitivní změny. Mladší lidi, co to nezažili, tu zkušenost nemají a tento optimismus jim chybí

"Po pětačtyřicítce věčně nějakým lidem píšu, jak je mám rád. Ne proto, že bych je měl rád, ale proto, aby mě nezabili. "

(Jan Zábrana, 1984)

Již několikrát jsem psal o určité dějinné vině,  mé - s určitou nadsázkou -  studentské generace roku 1989, kdy neoliberální model neonormalizačního kapitalismu devadesátek nám nakazil duše a mozek natolik, že je opravdu velmi složité mnohdy v mojí generaci kritizovat třeba počet investičních bytů v Praze - je to přeci návrat komunismu. Ach, jo!

 21286

Holčička se vynořuje z trosek Gazy. Zaslouží si něco lepšího

6. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 5. 11. 2023, 19 hodin: V uplynulé hodině byly na severu Gazy zaznamenány další rozsáhlé exploze a objevily se zprávy, že komunikace a internet byly opět přerušeny. 

Izraelská armáda v neděli uvedla, že zasáhla již více než dva a půl tisíce teroristických cílů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Gaze zabito již více než 9400 lidí.

Od svých hrůzných videí z černé soboty byl Hamás až dosud v podstatě neviditelný.

 18993

Britské biotechnologické firmy závodí s americkými miliardáři o tajemství věčného mládí

6. 11. 2023

čas čtení 10 minut

 

Británie vyniká ve výzkumu dlouhověkosti

Zhruba před deseti lety se 125 amatérských cyklistů z celé Velké Británie sjelo do laboratoří na King's College v Londýně. Bylo jim mezi 55 a 79 lety a zúčastnili se dlouhodobé studie, která zkoumala, jak pravidelná fyzická aktivita ovlivňuje proces stárnutí.

Janet Lordová, profesorka biologie imunitních buněk na Birminghamské univerzitě, která studii vedla ve spolupráci s profesorem King's Stevem Harridgem, uvedla, že tým byl překvapen některými zjištěními, když po několik let zkoumal těla cyklistů a odebíral jim vzorky krve.

Její účastníci, kteří byli popsáni jako "velmi nadšení cyklisté", byli poměrně zdatní a najezdili až 100 km týdně.

"Zjistili jsme věci, jako je zvýšený obsah tuku v těle, o kterých vám spousta lidí řekne 'aha, s tím se nedá nic dělat, to je součást stárnutí' - prostě nebyly pravdivé. V této skupině se to nestalo. Srovnávali jsme je se zdravými staršími lidmi, kteří pravidelně necvičili. Naše skupina neztratila svaly ... a neztratila ani mnoho kostní hmoty," uvedla Lordová, která je ředitelkou univerzitního Institutu pro záněty a stárnutí a zvláštní poradkyní pro vyšetřování stárnutí ve Sněmovně lordů, jež zveřejnilo svou zprávu v roce 2021.

 21275

Izraelští lékaři vyzývají k bombardování nemocnic v Gaze

5. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Zakrvácená sanitka po izraelském útoku

Desítky izraelských lékařů sdělily izraelské armádě, že musí bombardovat nemocnice v Gaze, a uvedly, že "obyvatelé Gazy" si "sami přivodili zkázu", protože dovolili, aby se z nemocnic stala "hnízda teroristů"
 
Asi 90 izraelských lékařů podepsalo dopis vyzývající k bombardování nemocnic v Gaze.

Ještě minulý týden desítky významných izraelských rabínů ujišťovaly izraelské představitele, že mají právo bombardovat nemocnici al-Šifa' v Gaze, a dopis z tohoto týdne podepsaný organizací "Lékaři za práva vojáků IDF" vyzývá k bombardování všech nemocnic v Gaze.

V dopise se jednoznačně uvádí, že kvůli podezření z "teroristické činnosti" jsou nemocnice "legitimním cílem pro zničení". Tvrdí, že "sanitky, které evakuují pacienty na jih, aby byli ošetřeni jinde, jsou jim k dispozici". Nezmiňují se o tom, že i tyto sanitky jsou bombardovány Izraelem, ani o tom, že jih je rovněž nemilosrdně ostřelován, píše server Mondoweis, vycházející v Detroitu.

 21274

Gaza: "Je to tu jako v koncentračním táboře, kde stráže postupně střílí všechny vězně"

5. 11. 2023

čas čtení 9 minut

- Al-Džazíra uvádí, že v nedělí odpoledne došlo k útoku na uprchlický tábor Bureidž v Gaze, který "zničil obytné domy a zabil velký počet lidí".

- Agentura Reuters přináší několik citací obyvatel Gazy, kde Izrael přerušil dodávky elektřiny a pohonných hmot a potraviny a léky tam proudí jen v minimální míře. Izrael zároveň od 7. října bombarduje pásmo Gazy v rámci útoků zahájených v návaznosti na útok Hamásu uvnitř Izraele z téhož dne.

Saeed al-Nejma, 53 let, uvedl, že spal se svou rodinou v jejich jednopatrovém domě, když v noci výbuch zasáhl jeho čtvrť v uprchlickém táboře Maghazi.

"Celou noc jsme se s ostatními muži snažili vybírat mrtvé z trosek. Vyhrabávali jsme děti, rozčtvrcené, roztrhané maso," řekl.

"Představte si, že jste ve vězení a dozorci z vysoké věže míří na jednoho vězně po druhém a zabíjejí je jednoho po druhém," popsal 43letý Ismail, účetní z města Gaza, jak se pod bombardováním cítil.

"Můj otec včera večer málem dostal infarkt, když budovou otřásl raketový úder. Měli jsme pocit, že jsme zasaženi my," řekl Ismail, který neuvedl své jméno z obavy před izraelskou odvetou.

Několik obyvatel města Gazy, s nimiž agentura Reuters hovořila, uvedlo, že se příliš bojí, než aby se pokusili přejít na jih pásma Gazy, kam jim izraelská armáda nařídila evakuaci. Někteří poukazovali na nedávné zprávy o úmrtích na hlavních silnicích spojujících jih a sever.

"Chci alespoň poslat svou rodinu na jih a doufám, že se jim podaří přejít do Egypta přes Rafáh, ale nejsem si jistý, že to půjde. Bojím se, aby jejich auto na cestě neostřelovaly izraelské tanky," řekl Abu Tamer v uprchlickém táboře Džabalija v sousedství města Gazy a odmítl uvést své celé jméno ze strachu z odvety.

 21269

Gaza: Další mrtví, izraelský ministr doporučil použití jaderné bomby

4. 11. 2023

čas čtení 18 minut

- Izraelský ministr pro kulturní dědictví Amichai Eliyahu ze strany Otzma Yehudit v rozhovoru pro rádio Kol Berama řekl,  že palestinské obyvatelstvo "může jít do Irska nebo do pouště, zrůdy v Gaze by si měly najít řešení samy", a dodal, že ti, kdo mávají palestinskou vlajkou nebo vlajkou Hamásu, "by neměli dál žít na Zemi".

Eliyahu zdůraznil, že svržení jaderné bomby na pásmo Gazy "je jednou z možností" a že humanitární pomoc obyvatelstvu by měla být omezena: "Nacistům bychom humanitární pomoc nepředali. V Gaze neexistuje nic takového jako nezúčastnění civilisté". Netanjahu ho suspendoval.

- WHO: od 7. října zdokumentováno 102 útoků na zdravotní péči v pásmu Gazy

Světová zdravotnická organizace (WHO) v Palestině vydala aktualizovaný bulletin, ve kterém uvádí, že od 7. října zdokumentovala 102 útoků na zdravotnická zařízení v pásmu Gazy.

V příspěvku doplněném infografikou na sociálních sítích uvádí:

Od 7. října WHO zdokumentovala 102 útoků na zdravotnickou péči v pásmu Gazy. Útoky si vyžádaly 504 mrtvých, 459 zraněných, poškodily 39 zařízení a zasáhly 31 sanitek.

- Více než 30 mrtvých při izraelských náletech na uprchlický tábor Maghází, sděluje ministerstvo v Gaze

Tábor - zastavěná obytná oblast - se nachází v evakuační zóně, kam izraelská armáda vyzvala palestinské civilisty v Gaze, odjeli hledat útočiště, protože se soustřeďuje na vojenskou ofenzívu v severních oblastech.

Navzdory těmto výzvám Izrael pokračuje v bombardování celého území, tvrdí, že se všude zaměřuje na bojovníky a prostředky Hamásu, a obviňuje Hamás, že využívá civilisty jako lidské štíty.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že při izraelském bombardování uprchlického tábora Maghazi v centrální části Gazy bylo v sobotu pozdě večer zabito více než 30 lidí, informovala agentura France-Presse.

"Více než 30 [mrtvých] dorazilo do nemocnice al-Aksá v Deir al-Balah při masakru spáchaném okupanty v táboře al-Maghazi v centrální části pásma Gazy," uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Qudra.

Palestinská tisková agentura Wafa dříve uvedla, že při bombardování bylo zabito 51 Palestinců a desítky jich byly zraněny.

Hamás v prohlášení zveřejněném na Telegramu uvedl, že Izrael "přímo" bombardoval domy občanů, a dodal, že většina mrtvých jsou ženy a děti.

"Izraelský nálet se zaměřil na dům mých sousedů v táboře al-Maghazi, sousední dům vedle moho se částečně zřítil," uvedl sedmatřicetiletý Mohammed Alaloul, novinář pracující pro tureckou agenturu Anadolu.

Alaloul agentuře AFP řekl, že při útoku zahynul jeho třináctiletý syn Ahmed a čtyřletý syn Qais a také jeho bratr. Jeho manželka, matka a další dvě děti byly zraněny.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že se prověřuje, zda v době bombového útoku v oblasti operovaly Izraelské obranné síly.

 21271

Jak to bude v Gaze dál? Konflikt mezi Palestinci a Izraelci nemá vojenské řešení

4. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 4. 11. 2023, 19 hodin: Nyní se ke mně připojí expertka na americkou národní bezpečnost a bývalá poradkyně Pentagonu pro Blízký východ Jasmine El-Gamalová, děkuji vám za účast v pořadu. Jasmine. Myslíte si, že diplomacie, zejména ta americká, v současné době funguje. Nebo selhává?

Jasmine El-Gamalová: Bohužel, ministr Blinken toho v tuto chvíli může ukázat jen velmi málo výsledků z kyvadlové diplomacie, kterou vedl v posledních čtyřech týdnech. Jak jste zmínil, protesty po celém světě jsou stálel hlasitější a naléhavější, volají po příměří, po humanitární pauze, aby mohla přijít humanitární pomoc. Čenové vlastní strany prezidenta Bidena a ministra Blinkena nyní naléhavě žádají o humanitární pauzu. Máte asi 60 členů, demokratických členů Kongresu, kongresmanů i senátorů, kteří napsali ministru Blinkenovi a žádají ho o větší tlak na humanitární pauzu, a sám Blinken řekl, že tyto rozhovory s Izraelci vede. Bohužel v tuto chvíli bezvýsledně.

Gaza: Školáci nosí mrtvé s uřezanými hlavami

4. 11. 2023

čas čtení 3 minuty



Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 4.11. 2023, 19 hodin: Zatímco bombardování Gazy pokračuje bez přestávky, o kterou žádají vlády celého světa, politika se přenesla do ulic. V této válce se však proti Izraeli nebouří ani tak arabská ulice, ale ulice v Evropě a USA, kde se stále hlasitěji ozývaly požadavky na zastavení bombardování palestinských civilistů. Také v Jeruzalémě a Tel Avivu se konaly demonstrace, které spojovaly požadavky na další kroky k osvobození 242 rukojmích v Gaze s požadavky na odstoupení bojujícího premiéra Benjamina Netanjahua. A vysoký americký diplomat se v Jordánsku setkal s arabskými ministry zahraničí, aby se pokusil zastavit rostoucí izolaci Izraele v regionu. Mezitím izraelská armáda tvrdí, že pokračuje v ofenzivě proti Hamásu, nyní zcela obklíčila město Gaza a sever enklávy. Informuje Simeon Brown.


O změně amerického postoje vůči Izraeli

4. 11. 2023

čas čtení 1 minuta

Důvodem zabíjení palestinských civilistů není pozemní invaze. Větší nebezpečí tam ve skutečnosti hrozí určitě bojovníkům Hamásu, kteří jsou zabíjeni, předpokládám, ve velkém počtu, a samozřejmě izraelským vojákům. 

To, co zabíjí palestinské civilisty, jsou nálety a ty samozřejmě začaly několik dní po 7. říjnu. A pokračují dodnes.

A myslím si, že Američané si uvědomili, a to je podstatné, že po počáteční bezvýhradné podpoře Izraele, kterou mu stále poskytují, a Anthony Blinken, ministr zahraničí, to udělal znovu v pátek při své návštěvě, si uvědomili, že příliš mnoho palestinských civilistů zabitých na ulicích Gazy, v uprchlických táborech, někteří z nich v nemocnicích, to je velmi špatné pro image Izraele a pro spravedlnost jeho věci, kterou Američané zásadně nezpochybňují. 

Víte, útok tohoto druhu. 1400 civilistů zabitých a povražděných tím nejbrutálnějším středověkým způsobem vyžaduje reakci. 

Ale to, že tu včera byl Anthony Blinken a použil velmi emotivní výrazy, když řekl, víte, když vidím palestinské chlapce a dívky, jak je vytahují z trosek, připomíná mi to mé vlastní děti.  Žádný ministr zahraničí nikdy nezašel tak daleko, aby byl tak emotivní ve chvíli, kdy Izrael má všechny důvody se bránit.


13242