Gaza: Palestinci s bílými vlajkami a zdviženýma rukama jdou pěšky z Gaza City na jih, kde budou bombardováni

7. 11. 2023

čas čtení 10 minut
- Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že humanitární konvoj s životně důležitými léky se v úterý dostal pod palbu ve městě Gaza, informovala agentura France-Presse.

Konvoj pěti nákladních automobilů a dvou vozidel Červeného kříže vezl zásoby do zdravotnických zařízení, včetně nemocnice Al-Kuds, když byl zasažen, uvádí se v prohlášení MVČK a dodává, že dva nákladní automobily byly poškozeny a řidič lehce zraněn.

MVČK neupřesnil, kdo na jeho konvoj střílel ani z jakého směru palba přišla.

"Toto nejsou podmínky, za kterých mohou humanitární pracovníci pracovat," řekl William Schomburg, vedoucí subdelegace MVČK v Gaze.

"Jsme zde proto, abychom přinesli naléhavou pomoc civilistům v nouzi. Zajištění toho, aby se životně důležitá pomoc mohla dostat do zdravotnických zařízení, je právní povinností podle mezinárodního humanitárního práva."

Po přestřelce konvoj změnil trasu a dorazil do nemocnice Al-Shifa, kam doručil zdravotnický materiál, uvedl MVČK.

Později konvoj MVČK doprovodil šest sanitek s těžce zraněnými pacienty na přechod Rafah do Egypta, dodal.


- V Bílém domě mluvčí pro národní bezpečnost John Kirby v úterý večer uvedl, že USA nechtějí, aby Izrael znovu obsadil Gazu, a   budoucí kontrola nad palestinským územím nemůže zahrnovat Hamás, fundamentalistickou skupinu, která nyní Gazu ovládá.

"Znovuobsazení Gazy (Izraelem) není správná věc," řekl Kirby.

Dodal však, že v budoucnu "Hamás nemůže být součástí rovnice" o tom, kdo bude Gazu spravovat, a řekl, že "se nemůžeme vrátit k 6. říjnu", tj. ke dni předtím, než bojovníci Hamásu pronikli přes hranici do jižního Izraele a zabili více než 1 400 izraelských občanů a navíc odvedli více než 200 rukojmích zpět do Gazy, kde jsou stále drženi.

- Bílý dům se drží své linie, že vyzývá Izrael, aby si pečlivě vybíral cíle v Gaze, a zároveň uznává, že na blokovaném území bylo zabito "mnoho tisíc" palestinských civilistů.

Bidenova administrativa nadále odmítá veřejně podpořit počet mrtvých, který uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze, a zároveň tvrdí, že USA nemají ověřený počet mrtvých, o kterém by mohly hovořit jako o své údaji.

Kirby připustil, že je "hrozné vidět záběry dětí vytahovaných z trosek v Gaze", z nichž mnohé nepřežily izraelské bombardování území.


- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izraelské obranné síly (IDF) obkličují město Gaza a operují uvnitř něj. V úterním televizním prohlášení Netanjahu uvedl, že dokud nebudou propuštěni rukojmí, nedojde k příměří, a vyzval obyvatele Gazy, aby se přesunuli na jih, "protože Izrael nepřestane".

- Netanjahu uvedl, že Izrael může zvážit "malé taktické přestávky" v bojích, aby umožnil vstup pomoci nebo odchod rukojmích z pásma Gazy
. Izraelský premiér v rozhovoru pro televizi ABC, který byl odvysílán v pondělí večer, řekl: "Izrael bude po neomezenou dobu ... nést celkovou odpovědnost za bezpečnost [v Gaze], protože jsme viděli, co se stane, když tuto odpovědnost za bezpečnost neneseme."

- Izraelský ministr obrany Yoav Gallant rovněž uvedl, že IDF operují v centru Gazy a "utahují škrcení" kolem města
. V úterním televizním prohlášení Gallant odmítl jakékoli humanitární pauzy bez návratu rukojmích.

-  Palestinské rodiny mávaly bílými vlajkami a držely ruce nad hlavou a prchaly kolem tanků, které čekaly na útok na město Gaza. Izraelská armáda dala v úterý civilistům uvnitř obklíčeného města čtyřhodinovou lhůtu na odchod, její síly se připravovaly na znovudobytí největšího města v pásmu.
IDF uvedly, že umožní obyvatelům odejít od 10 do 14 hodin místního času, a zveřejnily video, na kterém jsou vidět desítky lidí podél hlavní silnice. Obávají se, že stovky tisíc lidí jsou stále v pasti.

-  Izraelská armáda tvrdí, že dobyla vojenskou pevnost Hamásu a odpálila sklad zbraní Hamásu "v civilní oblasti" v sousedství nemocnice al-Kuds. Izrael opakovaně tvrdí, že Hamás využívá nemocniční budovy k provádění vojenských operací. Izraelské síly v pondělí uvedly, že oddělily sever Gazy od zbytku obléhaného území.

- Vojenský mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari uvedl, že v úterý Izrael v reakci na útok opět ostřeloval Libanon. IDF rovněž prohlásily, že zachytily "podezřelý vzdušný cíl" poblíž modré linie, která označuje hranici mezi Izraelem a Libanonem vytyčenou OSN.

-  Od 7. října bylo v pásmu Gazy v důsledku izraelských vojenských akcí zabito nejméně 10 328 Palestinců - včetně 4 237 dětí - uvedlo v úterý ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Počet zraněných se podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Dr. Ašrafa al-Qudry zvýšil na 25 965 osob. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly v Gaze zveřejněny.

- V úterý si minutou ticha připomněli 30 dní od útoku Hamásu na Izrael, při kterém zahynulo 1400 lidí. Vigilie se konaly po celém světě. V Jeruzalémě se v pondělí večer konala vigilie se zapálením svíčky za každou oběť a příbuzní mrtvých se shromáždili u jeruzalémské Západní zdi, aby si připomněli měsíc smutku.

- Při izraelském náletu v Gaze byl zabit palestinský novinář a další byl zraněn
, informovala oficiální palestinská tisková agentura. Mohammad Abu Hasira byl zabit spolu se 42 členy své rodiny "při izraelském bombardování, které bylo zaměřeno na jeho dům nacházející se poblíž rybářského přístavu západně od města Gazy", uvedla tisková agentura WAFA.

- Míra úmrtí a utrpení v izraelsko-palestinské krizi je "těžko představitelná", uvedl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). "Každý den si myslíte, že je nejhorší, a pak je další den ještě horší," řekl v úterý novinářům Christian Lindmeier. "Nic neospravedlňuje hrůzu, kterou prožívají civilisté v Gaze." Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval všechny zúčastněné strany, aby se dohodly na humanitárním příměří v Gaze a "usilovaly o trvalý mír". "Historie nás všechny bude soudit podle toho, co uděláme pro ukončení této tragédie," řekl.

-  Civilisté v Gaze "pijí vodu z bazénu" a děti "pláčou kvůli nedostatku chleba", uvedla mezinárodní humanitární organizace CARE, která vyzvala k okamžitému příměří na palestinském území. Více než půl milionu lidí v severní Gaze hrozí smrt hladem, protože zásoby potravin jsou "nebezpečně" nízké, varovala organizace ActionAid Palestine. Agentura OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA označila situaci v Gaze za "tragédii kolosálních rozměrů". Mluvčí Světové zdravotnické organizace v úterý uvedl, že při výkonu služby v Gaze zemřelo více než 160 zdravotnických pracovníků.

- Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk zahájil v úterý pětidenní návštěvu Blízkého východu, aby se s vládními představiteli a skupinami občanské společnosti zabýval porušováním lidských práv, k němuž dochází v souvislosti s izraelskou eskalací v Gaze. "Byl to jeden celý měsíc krveprolití, neustálého utrpení, krveprolití, ničení, rozhořčení a zoufalství," uvedl Türk v prohlášení.

- V úterý bylo z Gazy přes hraniční přechod Rafáh evakuováno nejméně 320 cizinců a závislých osob, 100 Egypťanů, 262 Jordánců a první skupina kanadských občanů. Desítce palestinských dětí, které trpí rakovinou, bylo v úterý rovněž umožněno opustit Gazu a odjet na léčbu do Egypta. Celkem bylo z Gazy evakuováno více než 400 občanů USA, osob s legálním trvalým pobytem a dalších oprávněných osob a přes hranici v Rafáhu přešlo více než 100 francouzských státních příslušníků a osob na nich závislých.

- Německá vláda se rozhodla uvolnit 91 milionů eur   pro agenturu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) 

- Scotland Yard se nedomnívá, že by měl důvod podpořit zákaz plánované propalestinské demonstrace centrem Londýna v sovotu 11.11.  v Den příměří, informoval deník Guardian. Britská vláda naléhá na londýnskou Metropolitní policii, aby využila svých pravomocí a požádala o zákaz plánovaného sobotního protestu.

- Palestinské rodiny mávající bílými vlajkami a držící ruce nad hlavou prchaly kolem tanků čekajících na útok na město Gaza.


Izraelská armáda dala v úterý civilistům uvnitř obklíčeného města čtyřhodinovou lhůtu na odchod, protože její síly se připravovaly na znovudobytí největšího města v pásmu.

Muži, ženy a děti, z nichž někteří nesli svůj majetek na oslech, prchali ze svých domovů kolem izraelských jednotek ven z města.

Jeden z obyvatel, Adam Fayez Zeyara, na internetu uvedl, že úterní chůze byla nejnebezpečnější v jeho životě.

"Viděli jsme tanky z bezprostřední blízkosti. Viděli jsme rozkládající se části těl. Viděli jsme smrt."

Obáváme se, že stovky tisíc lidí jsou stále uvězněny. Hamás, který dlouhodobě používá taktiku skrývání se mezi civilisty, byl obviněn z toho, že brání lidem v opuštění jejich domovů.

- Izrael opakovaně vyzval civilisty, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti přesunuli na jih, ale pokračoval v bombardování celého pásma a v úterý zasáhl jižní město Chán Júnis, kde podle palestinských zdravotníků zahynulo 23 lidí.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2667

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2023