Human Rights Watch: Izrael/Palestina: Potřeba zbrojního embarga

7. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Vzhledem k pokračující devastaci v Gaze vyzvala včera organizace Human Rights Watch k pozastavení dodávek zbraní jak izraelské armádě, tak palestinským ozbrojeným skupinám, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém denním přehledu.

Jedná se především o naléhavý požadavek, který má pomoci ochránit civilisty, kteří jsou právě teď zabíjeni v nebývalém rozsahu - po tisících.

Je to také varování pro ty, kdo zbraně dodávají, vzhledem k reálnému riziku, že by převedené zbraně mohly být použity k páchání závažného zneužívání. Poskytnutím zbraní, které by vědomě a významně přispěly k nezákonným útokům, by se spojenci a podporovatelé mohli stát spoluviníky válečných zločinů.

 
Mezi tyto spojence patří pro izraelskou vládu Spojené státy, Spojené království, Kanada a Německo. Ti všichni by měli okamžitě pozastavit vojenskou pomoc a prodej zbraní izraelské vládě, dokud budou její síly páchat válečné zločiny.

Mezi tyto spojence patří na palestinské straně Írán a další vlády, které by měly okamžitě přestat dodávat zbraně palestinským ozbrojeným skupinám, jako jsou Hamás a Islámský džihád, dokud budou páchat válečné zločiny.

Očekávám, že v napjatém globálním informačním prostředí kolem tohoto konfliktu se této výzvě k pozastavení dodávek zbraní dostane v příštích dnech značné mediální pozornosti. Pro nás však není na našem oznámení nic neobvyklého.

K embargu na dodávky zbraní jsme vyzývali již mnohokrát: v Sýrii v letech 2011 a 2015 v důsledku otřesného zneužívání ze strany vlády; v Myanmaru v roce 2017 po represích a masových zvěrstvech vůči Rohingům; v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech v letech 2016 a 2020 ve světle zvěrstev v Jemenu; a v Etiopii v roce 2021 , v souvislosti se závažným zneužíváním v regionu Tigray.

Začátkem tohoto roku jsme také naléhavě vyzvali k rozšíření zbrojního embarga na Súdán, abychom pomohli zastavit rostoucí masová zvěrstva v této zemi.

Zbrojní embargo je jedním z kroků, které mohou vlády podniknout, aby se pokusily omezit úmrtí civilistů v konfliktech, kde válčící strany páchají zvěrstva bez náznaku zastavení.

V současných bojích se Izrael a palestinské ozbrojené skupiny nadále dopouštějí závažného zneužívání a jejich vůdci učinili prohlášení, která naznačují, že závažné zneužívání ze strany jejich sil bude pokračovat.

Vzhledem k tomu všemu a vzhledem k nutnosti zachránit životy civilistů má pozastavení dodávek zbraní známým porušovatelům jediný smysl.

Odmítnutí takového kroku v situaci, kdy je cena za něj tak jasná - kdy jsou zabíjeny tisíce civilistů - hrozí, že se vlády poskytující zbraně a další země stanou spoluviníky probíhajících zvěrstev.

1
Vytisknout
3830

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2023