Ruským firmám chybí 2 miliony pracovníků

7. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Nedostatek pracovníků, který zatěžuje ruské firmy od začátku války na Ukrajině, se nadále zhoršuje.

Od června 2023 zaměstnavatelé marně sháněli 2 miliony zaměstnanců, oproti 1,9 milionu v květnu, podle údajů Rosstatu, citovaných serverem Vědomosti.

Není možné naplnit volná pracovní místa ani s přihlédnutím k nárůstu počtu pracovních sil: V dubnu až červnu se zvýšil o 300 tisíc ve srovnání s předchozím čtvrtletím a dosáhl 75,8 milionu, uvedl Rosstat.

Navzdory tomu zůstala míra nezaměstnanosti zaznamenaná v červnu na nejnižší úrovni v celé historii statistik, a to 3,1 %.

Růst pracovní síly není vždy a ne zcela transformován do zaměstnanosti, protože ukazatel pokrývá celkovou populaci v produktivním věku od 15 let, vysvětlil Alexandr Safonov, prorektor státní Finanční univerzity.

Po masovém odchodu Rusů do zahraničí v roce 2022, během něhož mohlo zemi opustit 600 tisíc až 1 milion občanů, zaznamenalo ministerstvo hospodářského rozvoje snížení pracovní síly o 600 tisíc lidí na 74,9 milionu lidí.

Současný příliv mohl nastat na úkor Ruskem okupovaných regionů Ukrajiny, důchodové reformy a návratu některých občanů, kteří odešli, řekl Safonov. Přispěla k tomu i pracovní migrace: Podle Rosstatu činil nárůst migrantů v lednu až květnu 109 774 lidí.

Nárůst pracovní síly lze vysvětlit metodikou Rosstatu, ve které je průzkum prováděn mezi 77 tisíci lidmi, a pak jsou výsledky extrapolovány na celou populaci, říká Jelena Achmedova, ekonomka a autorka telegramového kanálu Hard Numbers.

Ale ani vznik nových pracovních zdrojů se nestává řešením deficitu na trhu práce, dodává expertka. Podle ní jsou zaměstnanci nabíráni především sektorem "veřejné správy a vojenské bezpečnosti".

Podle průzkumu Gajdarova institutu pro hospodářskou politiku (IEP) si v červenci 42% průmyslových podniků stěžovalo na nedostatek pracovníků, což byl rekord od roku 1996.

Průzkum centrální banky provedený v prvním čtvrtletí roku 2023 také ukázal, že nedostatek zaměstnanců v ruských podnicích byl nejnižší od začátku pozorování v roce 1998. Nejakutnější nedostatek personálu zaznamenali vedoucí zpracovatelského průmyslu, průmyslových podniků, zásobování vodou, hornictví, dopravy a skladování.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2666

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023