Kvůli pádu rublu mohou Rusko začít ve velkém opouštět pracovní migranti

21. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Pokles směnného kurzu rublu nejenže zvyšuje inflaci pro Rusy, ale znamená také snížení hodnoty příjmů v rublech pro středoasijské migrující pracovníky. 10 - 50 % z nich proto vážně uvažuje o návratu domů nebo přestěhování do třetích zemí, podle ruských expertů na migraci.

Bachrom Ismajlov, šéf uzbecké diaspory v ruském hlavním městě, je maximálně pesimistický. Říká, že průzkum, který provedl mezi svými spoluobčany ukazuje, že až polovina všech Uzbeků v Rusku nyní přemýšlí o odchodu.

Nejen vidí, že jejich výplaty se v Rusku mají klesající hodnotu, ale uvědomují si, že relativní výhoda v platu, kterou měli v Rusku ve srovnání s tím, co mohli získat za příjem v rodném Uzbekistánu prudce poklesla. Navíc mají více možností a mohou se přestěhovat do třetích zemí.

Ostatní jsou méně pesimističtí. Abdullo Davlatov, předseda Svazu Tádžikistánu v Rusku, říká, že neočekává odliv způsobený poklesem rublu v řádu více než 10 %. Což je číslo, které uvádí i ruský expert na migraci, Vadim Kožepop, který říká, že mnozí jsou v Rusku z více důvodů než jen kvůli příjmu.

Ale zdá se jasné, že mnoho Středoasiatů odejde, zejména z méně placených odvětví hospodářství, jako je úklid domácností. Zaměstnavatelé budou buď muset nabídnout vyšší mzdy, aby Rusové zaujali jejich místo, nebo omezit služby, což dále zkomplikuje životy samotných Rusů.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3692

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2023