Putin nařídil využití dětské práce, aby se vyrovnal s "nedostatkem personálu" v ekonomice

30. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zrušení omezení práce nezletilých, aby se vyrovnal s nedostatkem pracovníků v ekonomice, který úřady odhadují na stovky tisíc lidí.

Vláda a Agentura pro strategické iniciativy by měly zvážit "podporu zaměstnanosti a stimulaci zaměstnanosti" občanů starších 14 let, podle seznamu Putinových instrukcí zveřejněného na webových stránkách Kremlu.

Teenageři, podle prezidentovy myšlenky, mohou být přitahováni k výkonu "dočasné práce" a organizacím, které se vydají touto cestou, mohou být poskytnuty výhody. Kromě toho je podle Putinových pokynů nutné zjednodušit najímání občanů mladších 18 let .

Podle Gajdarova institutu dosáhl nedostatek personálu v ruských továrnách a závodech rekordu od roku 1996, tedy za celou dobu dostupných statistik. V červenci si na nedostatek pracovníků stěžovalo 42 % podniků, ukázal průzkum mezi jejich majiteli a vrcholovými manažery. Problémy s personálem vznikly po mobilizaci, v důsledku čehož 300 tisíc lidí odešlo na frontu a až milion opustil zemi. Novou ranou byl masivní nábor dobrovolníků a vojáků z povolání, jejichž počet od začátku roku 2023 přesáhl 200 tisíc lidí.

Výrobní podniky, které by podle úřadů měly nahradit dovoz ze západních zemí, postrádají asi 660 000 specialistů, řekl v červenci Vasilij Osmakov, první náměstek ministra průmyslu a obchodu Ruské federace. Podle něj byly lidské zdroje v Rusku vyčerpány "jak lokálně, tak strategicky" a nedostatek pracovníků se stal po uvalení sankcí hlavním problémem.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2622

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2023