Putinův systém a rozpad Ruska

16. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Dokud Putin sedí v Kremlu, zástupci FSB ve federálních subjektech Ruské federace budou jednat jako agenti Moskvy a kontrolovat situaci. Ale jakmile odejde, ti samí důstojníci FSB pravděpodobně začnou jednat stále více na vlastní pěst a dokonce podporovat odtržení, aby podpořili svou vlastní moc, říká Dmitrij Chmelnickij.

Budou tedy jednat obdobně jako komunistické vedení ve svazových republikách Sovětského svazu v roce 1991 a nových nezávislých státech po této době. Někde tito regionální vůdci FSB převezmou moc, jiní budou odstrčeni stranou - a ještě další zůstanou důležitými hráči.

Chmelnickij říká, že ve své chystané knize odhalil zvláštní věc: Za posledních 15 let byly v mnoha regionech Ruska postaveny nové budovy, které slouží jako regionální ústředí FSB. Když se podíváte na jejich fotografie, vidíte viditelné prvky systému skutečné správy země.

Všechny místní mocenské orgány jsou formálně nezávislé, ale FSB je podřízená struktura Moskvy - a je to právě FSB, která kontroluje vše, co se děje v regionech. Prozatím. Ale až Putin zmizí ze scény, situace se radikálně změní.

Moc Moskvy nad regiony spočívá na stejné věci, jako moc Moskvy nad "socialistickým táborem" a sovětskými republikami - držela je armáda a zvláštní služby. Zhroutila se ve chvíli, kdy Gorbačov v Kremlu odmítl tuto moc použít.

V nejbližším mocenském vakuu po Putinově odchodu je vysoce nepravděpodobné, že by někdo z nich byl schopen převzít moc, porazit všechny konkurenty a znovu zavést demokracii. Mnohem pravděpodobnější je bratrovražedná válka mezi vůdci právo vynucujícími orgány v Moskvě, na niž regiony pak budou reagovat.

Jakékoli nepokoje v Moskvě odříznou možnost centrální kontrola nad regiony. A v takové situaci FSB a všechny struktury regionální moci zůstanou po nějakou dobu ponechány svému osudu. Stejně jako v roce 1991 nebudou všichni nadále poslouchat; a podobně jako v roce 1991 bude jednat FSB místo strany.

Napříč tomu, čemu se nyní říká Ruská federace, se sejdou místní parlamenty a vyhlásí nezávislost v plném souladu se zákony země, nebo bez odkazu na tyto zákony, přesně tak, jak se stalo v případě "socialistického tábora" a pak Sovětského svazu před 35 lety.

Vznikne několik nových obrovských nezávislých států – některé větší než celá Evropa dohromady. Budou ekonomicky životaschopné a nebudou muset poslouchat bandity v Kremlu. A budou zcela v bezpečí před hrozbami zvenčí, dokonce získají šanci uniknout sankcím a začít život od nuly.

Místní pobočky FSB a místní vojenské úřady jsou pravděpodobně takový vývoj podpoří, vzhledem k tomu, že jejich role v nových státech zůstane stejná. Samozřejmě, že za těchto okolností je nepravděpodobné, že by se všechny nové státy automaticky staly demokraciemi, ale každý bude mít šanci.

Tím, že zničil všechny instituce kromě FSB a armády, Putin tento výsledek ještě více umocnil; a čím déle sleduje svůj personalistický přístup, čím pravděpodobnější je, že se Rusko skutečně rozpadne.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3211

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023