Funkce blokování účtů bude z Muskova Twitteru odstraněna, říká Musk

19. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Zrušení blokace účtů je však v rozporu s bezpečnostními pravidly v App Store a Google Play.
 

Společnost X, dříve známá jako Twitter, odstraní ochrannou funkci, která uživatelům umožňuje blokovat jiné účty, uvedl Elon Musk v dalším kontroverzním kroku společnosti, kterou loni koupil.

Funkce blokování umožňuje uživateli omezit konkrétní účty, aby ho nekontaktovaly, neviděly jeho příspěvky nebo ho nesledovaly. "Blokování bude jako 'funkce' odstraněno, s výjimkou DM [přímých zpráv]," uvedl Musk ve svém příspěvku na platformě a později dodal: "Blokování bude zrušeno: "Nedává to smysl."

 

Uvedl, že platforma zachová funkci mute, která uživateli brání vidět určené účty, ale na rozdíl od blokování na tuto akci neupozorňuje druhý účet.
 
Miliardářský majitel se označil za absolutistu svobody slova, ale někteří kritici jeho přístup charakterizují jako nezodpovědný. Výzkumníci zjistili, že od jeho nástupu se na platformě zvýšil počet nenávistných projevů a antisemitského obsahu, a některé vlády obvinily Musků§v Twitter, že nedělá dost pro moderování obsahu.

Odstraněním nebo omezením funkce blokování by se X mohl dostat do rozporu se směrnicemi, které jsou součástí App Store společnosti Apple a Google Play společnosti Alphabet.

Apple má podmínku, že aplikace s obsahem vytvářeným uživateli musí mít možnost blokovat uživatele, kteří zneužívají obsah.   Google Playmá podmínku, že aplikace musí v aplikaci poskytovat systém pro blokování obsahu vytvářeného uživateli a uživatelů.

Společnosti X, Google a Apple na žádosti o komentář bezprostředně neodpověděly.

V reakci na příspěvek aktivistky proti šikaně Moniky Lewinsky, která vyzvala společnost X, aby zachovala "kritický nástroj pro zajištění bezpečnosti lidí na internetu", obhajovala Muskův krok výkonná ředitelka Linda Yaccarino.

"Bezpečnost našich uživatelů na X je pro nás prioritou číslo jedna. A budujeme něco lepšího než současný stav blokování a uting. Prosíme, abyste nám i nadále posílali zpětnou vazbu," napsala Yaccarino.

Společnost uvedla, že Musk povede produktový a inženýrský tým, zatímco Yaccarinová povede všechny ostatní týmy, včetně právního a obchodního.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2748

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023