Egypt vyměnil ruskou pšenici za francouzskou a bulharskou

22. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Egypt odmítl uzavřít velkou dohodu o nákupu ruské pšenice a místo toho ji bude kupovat od Francie a Bulharska. Ruské úřady se snaží stanovit neoficiální minimální cenu vyváženého obilí, aby nedošlo ke ztrátě části výnosů, ale tento přístup někdy přináší negativní výsledky.

Vláda může určit minimální cenu tím, že odmítne vydat vývozní dokumenty, pokud bude dohoda uzavřena za nižší cenu, řekli agentuře lidé obeznámení se situací. To, jak říkají, nutí kupce znovu vyjednávat dohody nebo je dokonce opustit. Tak tomu bylo v případě Egypta.

Egyptské generální ředitelství pro nákup surovin (GASC) se dohodlo přímo s jedním z ruských vývozců na nákupu 480 000 tun pšenice, řekl jeho šéf Ali El-Mosihi na začátku září. Ukázalo se, že cena je nižší než minimální cena, kterou se Rusko snaží udržet na 270 dolarech za tunu. Úřady se postavily proti takové dohodě.

O několik dní později Egypt umožnil dodavateli, obchodní společnosti Solaris, zajistit nákup dohodnutého množství pšenice od jakéhokoli prodejce. V důsledku toho Egypt obdrží francouzské a bulharské, nikoliv ruské obilí.

Takový krok umožní ruskému ministerstvu zemědělství "zachovat si tvář", řekl Andrej Sizov, výkonný ředitel Soveconu: "Pokud se pšenice neprodá, ukáže se, že minimální cena stanovená Ruskem není porušena."

"Rusko drží linii (vše na 270 dolarech) a očekává se, že prohraje s jinými dodavateli," píše a cituje výsledky tendru GASC, kde zástupci Francie, Bulharska a Rumunska mohli obdržet mnoho objednávek nabízejících mírně nižší ceny.

V současném zemědělském roce bude Rusko vyvážet 46,5 milionu tun a bude opět největším světovým vývozcem pšenice, předpovídá Mezinárodní rada pro obiloviny. Druhý rok po sobě také sklízí rekordní sklizeň: Americké ministerstvo zemědělství ji odhaduje v zemědělském roce 2023-2024 na 85 milionů tun, Sovecon na 91,6 milionu tun.

Nadbytek pšenice podkopal plán Moskvy vytlačit Ukrajinu ze světového trhu tím, že v červenci odstoupila od dohody o obilí a neustále ostřeluje ukrajinské přístavy a terminály, což mělo vést k vyšším cenám. Na přelomu června a července sice ceny vyskočily, ale nakonec začaly klesat.

Ceny pšenice jsou nyní na nejnižší úrovni za téměř tři roky. Z vrcholu dosaženého po invazi na Ukrajinu v roce 2022 se snížily o více než polovinu. Jsou také pod tlakem skutečnosti, že Ukrajina začala vytvářet alternativní koridor pro pokračování vývozu obilí přes Černé moře. V úterý první plavidlo s nákladem pšenice opustilo přístav Čornomorsk směrem k Bosporu a dosáhlo teritoriálních vod Rumunska.

Na burze je pšenice znatelně levnější než úroveň, pod kterou se Rusko snaží nesnižovat cenu. V důsledku úterního obchodování v Chicagu byla cena prosincových futures 5,84 dolaru za bušl (215 dolaru za tunu), což je pokles o 1,2 %. Na burze Euronext kotace klesly na 237,25 eur za tunu (253 dolarů).

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2787

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023