Válka mezi Izraelem a Gazou: Bílý dům je znepokojen zprávami o použití bílého fosforu izraelskými silami

12. 12. 2023

čas čtení 12 minut
Upozorňujeme, že Seznam.cz zcenzuroval informaci renomovaných lidskoprávních organizací Human Rights Watch a Amnesty International, které zdokumentovaly, že Izrael používá bílý fosfor.  Potud o tom, jak seriózně a profesionálně informují české občany česká média.

* * *
 
- Dva američtí představitelé vyjádřili znepokojení po zprávách o použití bílého fosforu Izraelem při bombardování Libanonu

- Bílý dům je "znepokojen" zprávami o tom, že izraelská armáda používá bílý fosfor
Bílý dům uvedl, že je "znepokojen" novými zprávami o tom, že Izrael použil bílý fosfor dodaný USA při bombardování v Libanonu, při kterém byli zraněni civilisté a shořely domy.

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Rady pro národní bezpečnost, právě informoval novináře na palubě Air Force One, když byl na tato obvinění dotázán.

Izrael dříve popřel, že by používal bílý fosfor, který podle kritiků vystavuje civilisty riziku vážných a dlouhodobých zranění a jehož použití v civilních oblastech je zakázáno. Nejméně třikrát, 10., 11. a 16. října, podnikl Izrael útoky v jižním Libanonu, přičemž organizace Human Rights Watch zveřejnila odkazy na videozáznamy, na nichž jsou "použity 155mm dělostřelecké projektily s bílým fosforem, zřejmě jako kouřová clona, označení nebo signalizace".




Kirby uvedl, že Bidenova administrativa bude o nové zprávě jednat s izraelskou vládou:

"Zprávy jsme viděli, rozhodně nás to znepokojuje. Budeme klást otázky a snažit se dozvědět trochu víc. Je důležité připomenout, že bílý fosfor má legitimní vojenskou využitelnost, pokud jde o osvětlení a snížení kouře k utajení pohybu. A samozřejmě kdykoli poskytujeme předměty, jako je bílý fosfor, jiné armádě, je to s plným očekáváním, že budou použity k legitimním účelům a v souladu s právem ozbrojeného konfliktu."

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant byl při dotazu na pondělním brífinku ohledně zpráv o používání bílého fosforu Izraelem při vojenských útocích zdrženlivý a prchlivý.
Izraelské obranné síly operují "v souladu s mezinárodním právem", řekl, než přešel k jiným tématům.

Bílý fosfor je podle Světové zdravotnické organizace chemická, voskovitá pevná látka, která "se při kontaktu s kyslíkem okamžitě vznítí. Vojáci jej často používají k osvětlování bojišť, vytváření kouřové clony a jako zápalnou látku".

Po zapálení je velmi obtížné bílý fosfor uhasit. Ulpívá na povrchu, jako je kůže a oblečení, a může způsobit hluboké a těžké popáleniny, které pronikají i skrz kosti, uvádí WHO.

Jeho použití v civilních, obydlených oblastech je zakázáno a Izrael popřel, že by zásoby bílého fosforu, které získal od USA, používal jako zbraň. Může být legálně použit jako kouřová clona na bojišti.

Kritici však obviňují Izrael, že v Gaze a Libanonu použil bomby s bílým fosforem, což způsobilo hospitalizaci několika civilistů s těžkými popáleninami a vypálení mnoha nemovitostí.

Organizace Human Rights Watch toto obvinění zveřejnila v říjnu na Twitteru.

- USA varují Izrael před bílým fosforem

Druhý americký představitel vyjádřil znepokojení nad údajným používáním bílého fosforu Izraelem při vojenských operacích v Libanonu a dodal, že Bidenova administrativa se k závazkům vyplývajícím z mezinárodního humanitárního práva vyjadřovala otevřeně.

Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller v poledním brífinku pro novináře zopakoval postoj představitele Rady pro národní bezpečnost Johna Kirbyho, který předtím na palubě Air Force One cestou do Pensylvánie novinářům řekl, že USA budou Izraeli klást otázky, aby objasnil, jakým způsobem byl jím dodaný bílý fosfor použit.

Miller řekl:
"Je zřejmé, že bílý fosfor má legitimní vojenské využití. To však nezahrnuje použití na civilisty. To znamená, že pokud je použijete, musíte udělat vše pro to, abyste minimalizovali škody na civilním obyvatelstvu.

Kdykoli poskytujeme materiál, jako je bílý fosfor, nebo vlastně cokoli jiné armádě, děláme to s očekáváním, že to bude použito k legitimním účelům a plně v souladu s mezinárodním humanitárním právem a právem ozbrojeného konfliktu.

Ve všech našich rozhovorech s [Izraelem] jsme jasně řekli, že toto musí dodržovat. V tom jsme se na nejvyšších možných úrovních této vlády vyjádřili zcela jasně."

V pondělí deník Washington Post informoval, že Izrael v říjnu při vojenské operaci v jižním Libanonu použil "munici s bílým fosforem dodanou USA". Při útoku bylo údajně zraněno devět lidí.

- Čelůní politikové z  EU vyzývají na summitu k diskusi o příměří

Čtyři čelní evropští politikové, Leo Varadkar z Irska, Pedro Sanchez ze Španělska, Robert Abela z Malty a Alexander De Croo z Belgie, písemně vyzvali prezidenta EU Charlese Michela k diskusi o příměří v Gaze na nadcházejícím unijním summitu,
uvádí CNN.

Podle televize CNN dopis vyjadřuje „poplach“ nad zhoršující se humanitární situací v Gaze. Tito čtyři patřili mezi nejhlasitější evropské vůdce, kteří kritizují izraelskou vojenskou kampaň proti Hamásu a její dopad na civilní obyvatelstvo.

„Vzhledem k závažnosti situace a potenciálu eskalace na Západním břehu Jordánu a regionálně je pro nás nezbytné vést seriózní debatu o této  válce během nadcházející Evropské rady, která se bude konat 14. a 15. prosince. vedoucí politikové napsali Michelovi.

- Na protestu  ve Washingtonu požadujícím příměří v Gaze byly zatčeny desítky lidí.
Několik desítek lidí bylo v pondělí zatčeno ve Washingtonu DC na protestu, který vyzýval USA, aby se zasadily o trvalé příměří mezi Izraelem a Hamásem.

Aktivisté zastupující americkou kampaň za práva Palestinců, Židovský hlas pro mír a další skupiny krátce protestovali v kancelářské budově Senátu, než policie demonstraci ukončila a několik desítek lidí zadržela.

Policie Kapitolu USA uvedla, že zatkla 51 osob, uvedla agentura Reuters. Jeden z nich vylezl na 51 stop (15,5 metru) vysokou černou ocelovou sochu. Jiní skandovali "příměří hned" a měli na sobě trička s heslem "investujte do života".

Protestující chtějí, aby Kongres odmítl rozpočtový požadavek Joea Bidena ve výši 106 miliard dolarů, včetně peněz pro Izrael.

Sandra Tamariová, výkonná ředitelka projektu Adalah Justice Project, řekla: "Financování další smrti a ničení lidských životů... nikoho nezajišťuje a místo toho podněcuje nenávist a pokračující válku.

"Senát musí vyslyšet náš naléhavý požadavek, aby přestal financovat militarismus a místo toho investoval do života."

- Izrael v úterý otevře přechod Kerem Šalom, aby zvýšil dodávky pomoci

Izrael ustupuje mezinárodnímu tlaku na urychlení přísunu humanitární pomoci do Gazy a oznamuje, že otevře nové místo pro bezpečnostní kontrolu dodávek.

Mluvčí Cogatu, izraelského vládního útvaru odpovědného za koordinaci aktivit na území, uvedl, že přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Gazou bude otevřen pro "bezpečnostní kontrolu s cílem zvýšit objem humanitární pomoci pro Gazu".

Mluvčí uvedl, že se tím zdvojnásobí množství přicházející pomoci, ačkoli ta nebude do Gazy vstupovat přes tento přechod.

Nákladní automobily s vodou, potravinami, zdravotnickým materiálem a vybavením pro přístřeší budou podle mluvčího kontrolovány na tomto místě a poté se připojí k další pomoci kontrolované na jižněji položeném přechodu Nitzana, odkud budou převezeny na přechod Rafah a poté do Gazy.

Deník Times of Israel uvedl, že Kerem Šalom bude otevřen v úterý. Deník dále uvedl, že Izrael viní ze zdržení pomoci OSN, která prý nedostává zásoby do regionu dostatečně rychle.

V neděli do Gazy vjelo jen asi 100 kamionů s pomocí, v pondělí jich bylo jen o něco méně než 60. Zdroje OSN uvedly, že tento počet je výrazně nižší než 20 % denního počtu kamionů před útokem Hamásu 7. října.

- Šéf EU: V souvislosti s násilím na Západním břehu Jordánu je třeba přijmout opatření
Josep Borrell, šéf zahraniční politiky Evropské unie, hovořil o návrhu uvalit sankce na židovské osadníky zodpovědné za násilí vůči Palestincům na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

S novináři hovořil v Bruselu poté, co ministři zahraničí EU debatovali o možných dalších krocích v reakci na krizi vyvolanou útokem Hamásu na Izrael ze 7. října. Jeho plán, který podpořily Francie, Německo a Itálie, přidává k sankcím vůči Hamásu i sankce vůči násilným osadníkům.

Borrell podle agentury Reuters neuvedl nic konkrétního, ale hovořil obecně o potřebě sankcí:

Přišel čas přejít od slov k činům... a začít přijímat opatření, která můžeme přijmout s ohledem na násilné činy proti palestinskému obyvatelstvu na Západním břehu Jordánu.

Podle OSN se denní útoky osadníků od útoku Hamásu a izraelského útoku na Gazu více než zdvojnásobily.

Borrell uvedl, že ministři zatím neprojevili jednomyslnou podporu, která by byla nutná k přijetí sankcí, ale zdůraznil, že zatím nepředložil formální návrh.

Řekl, že úředníci EU vypracují seznam osob známých útoky na Palestince na Západním břehu Jordánu a on pak navrhne, aby na ně byly uvaleny sankce za porušování lidských práv.


- Více než tucet členů skupiny Židovští starší za svobodu Palestiny se připoutalo řetězy k zábradlí u Bílého domu,
aby protestovali proti žádosti Joea Bidena adresované Kongresu o finanční prostředky pro Izrael.

"Jsme židovští stařešinové, tety a babičky, kteří se připoutali řetězy k Bílému domu a požadují, aby USA přestaly financovat a vyzbrojovat genocidu Palestinců," uvedli stařešinové v tweetu.

- Izrael odmítl náznaky, že se snaží vytlačit Palestince z Gazy, zatímco arabští vůdci a představitelé humanitárních organizací varují, že jeho sílící pozemní ofenziva může civilistům ponechat jen málo jiných možností.

Jedny z nejtěžších bojů zblízka za více než dva měsíce konfliktu se odehrály o víkendu, kdy se Izraelské obranné síly snažily upevnit kontrolu nad městskými centry na severu Gazy a pronásledovaly vůdce Hamásu v centru největšího města na jihu, Chán Júnis.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že se desítky bojovníků Hamásu vzdaly, a označil to za začátek konce militantní skupiny, která Gazu ovládá od roku 2007.
Hamás toto tvrzení označil za "nepravdivé a nepodložené".

Skupina mezitím vydala nové požadavky na propuštění palestinských vězňů v izraelských věznicích a pohrozila ohrožením životů rukojmích, které drží, pokud se tak nestane.

Izrael se domnívá, že Hamás stále drží asi 137 rukojmích, zatímco v izraelských věznicích je údajně 7 000 Palestinců.

0
Vytisknout
2540

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023