Expremiérům Špidlovi a Sobotkovi: Pod vládou ODS a ANO dojde nejen k dokončení vítězství konzervatismu, ale též k vítězství populismu a postfaktismu

12. 12. 2023 / Bohumil Sláma

čas čtení 2 minuty


Reaguji na rozhovor Radka Bartoníčka s Vladimírem Špidlou "Babiš utvoří vládu s ODS a dokončí konzervativní revoluci"   vyšlý na Aktuálně.cz 11. 12.

Populistou a postfaktistou není jen Andrej Babiš, ale též Petr Fiala.

U Babiše, amorálního sobce, bývalého konfidenta Stb, demagoga a lháře, je to viditelné a nevidí to jen vyslovení zaslepenci. U „politologa“ Fialy je to méně viditelné, avšak přinejmenším stejně závažné a v principu nejde o nic jiného.

 

Na polistopadové převaze pravicového konzervatismu nese hlavní vinu Václav Klaus, který dokázal překonat dlouhodobou inklinaci našich lidí k pokud možno sociálně spravedlivému politickému systému. Byla to drastická změna, vedoucí k „divokým devadesátkám“, k nástupu nové neonormalizace, k nástupu tvrdého a amorálního kapitalismu. Po necelých deseti letech, kdy si naše veřejnost uvědomila, že sametová revoluce jí byla ukradena a kdy v ní převážila „blbá nálada“, Klausova „druhá polistopadová revoluce“ zakolísala, neboť vedla k mohutným protestům a k vzniku hnutí Děkujeme, odejděte, Impuls 99 a dalších. Pak se střídaly levicové a pravicové vlády, avšak vliv pravice postupně narůstal. Vrcholem byl nástup pseudolevičáka, bytostného pravičáka, autokrata a antidemokrata Andreje Babiše, silně podporovaného jiným pseudolevičákem, antidemokratem, notorickým demagogem a lhářem Milošem Zemanem.

Koalice vedená Petrem Fialou zvítězila v parlamentních volbách v roce 2022 jen proto, že voliči měli tandemu Babiš-Zeman už dost. Také proto, že Fialův slovník byl jiný a že v něm byla řada slibů, včetně nesplnitelného, a tedy nepravdivého, že jeho vláda chce být vládou všech. Levice se tentokrát k vládě ani k podílu na ní nedostala, protože byla vlastní vinou i nevinou zdevastována. V současné době se zdá, že pravice své polistopadové tažení dovršuje. Ve společnosti ovšem opět narůstá špatná nálada volající po změně.

Pro piráty, levicovou část Lidovců, STANu, pro SOCDEM, Zelené a pro případnou novou středolevicovou stranu či hnutí ovšem současná situace vypadá beznadějně. Do příštích parlamentních voleb je zoufale málo času, je už téměř pět minut po dvanácté. Ač původně komunista, prezident Pavel je spíše pravicový než levicový.

Je tu však i obrovský potenciál ve voličích rekrutujících se z početných středních a nízkých společenských vrstev, které pravice poškozuje. Je tu mladá generace, která si uvědomuje, že převážně ekonomistická pravice bagatelizuje změnu klimatu a že jim v žádném případě nepřipravuje „ano, bude líp“.

Vyzývám proto všechny naše skutečné demokraty, aby z toho vyvolili odpovídající závěry a hlavně činy. Pokud možno co nejdřív, ne-li ihned.

4
Vytisknout
2736

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023