Válečné zločiny Izraele a USA v Gaze jsou řádově horší než zločiny Ruska na Ukrajině

14. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Bidenova vláda od ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 vynaložila většinu své diplomatické energie na to, aby svět potrestal Ruskou federaci, bojkotoval ruskou ropu a plyn, zabavil majetek i soukromým osobám v Evropě a Severní Americe a učinil z Ruska vyvrhele. Rusko útokem na Ukrajinu a formální okupací části této země porušilo Chartu OSN a humanitární právo.  

Tato obvinění vznesl americký ministr zahraničí Antony Blinken, který loni na jaře v Radě bezpečnosti OSN zdůraznil, že světový řád v době po druhé světové válce závisí na základních principech stanovených mezinárodním právem, informuje Juan Cole.

Blinken uvedl: "Den po dni ruských zvěrstev je snadné otupět vůči hrůze, ztratit schopnost cítit šok a rozhořčení. Nikdy však nesmíme dopustit, aby se zločiny, které Rusko páchá, staly naší novou normou. Buča není normální. Mariupol není normální. Irpin není normální. Bombardování škol, nemocnic a obytných domů do trosek není normální."

Blinken opakovaně obvinil Putina z válečných zločinů.

A přesto 8. prosince 2023 americký představitel USA při OSN Robert Wood vetoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN, kterou předložily Spojené arabské emiráty a která požadovala okamžité příměří v Gaze. Žádný z ostatních členů Rady 15 zemí nehlasoval proti rezoluci; pouze Velká Británie se zdržela hlasování. Pro rezoluci hlasovalo třináct členů, včetně Francie, Číny a Ruska.  

Woodovo hlasování hlouběji zapletlo Bidenovu vládu do izraelských válečných zločinů v Gaze, které jsou řádově horší než ty ruské na Ukrajině.

OSN vysvětluje, že od 8. října Izrael v Gaze zabil více než 18 000 Palestinců, z nichž asi 70% tvoří ženy a děti, a 49 000 dalších ranil. Mnozí další jsou nezvěstní, pravděpodobně pod sutinami, kde čekají na záchranu nebo (což je pravděpodobnější) na pomalou a trýznivou smrt.

Důvodem vysokého počtu civilních obětí (který je vyšší než 70 %, protože zahynuly i tisíce mužů, kteří nebyli bojovníky) je skutečnost, že izraelská armáda zahájila nevybíravé letecké bombardování, údery bezpilotních letadel a tankové a dělostřelecké salvy proti hustě obydleným městským čtvrtím. Zaměřila se na školy, mešity, uprchlické tábory, obecní budovy a obytné domy v orgiích bezohledného ničení, které nemají obdoby od konce syrské občanské války.

Ačkoli izraelští i američtí představitelé popírají, že by Izrael cílil na civilisty (a všimněte si, že ruští představitelé rovněž popírají, že by cílili na civilisty), je toto popírání zavádějící a pouhou propagandou. Izraelská armáda používá umělou inteligenci k vygenerování tisíců potenciálních vojenských cílů a stanovila extrémně volná pravidla nasazení s velmi vysokou tolerancí k úmrtí nebojujících osob. Izraelský časopis +972 Mag nazval tento přístup "továrnou na masové vraždy". Nemůžete usmrtit 18 000 civilistů za tak krátkou dobu, pokud se nesnažíte vyhnout zabíjení nebojujících osob. Jednoznačně se tedy projevuje bezohlednost k životu civilistů, což je stejně špatné jako cílení na civilisty. Víme, že ruský důstojnický sbor také necílí na civilisty na Ukrajině; má „jen“ vysokou toleranci k úmrtí civilistů.

Můžeme tedy konstatovat, že Biden a Blinken jsou monumentální pokrytci.

Podívejme se na dostupné údaje.

OSN před třemi týdny uvedla, že Rusko na Ukrajině zabilo 10 000 civilistů. V posledních měsících lze úmrtí nebojujících osob přičíst na vrub Moskvě, která používá rakety dlouhého doletu, a také opožděným výbuchům munice.

OSN odhaduje, že Rusové od 24. února 2022 zabili 560 dětí.

Tato čísla mohou být samozřejmě značně podhodnocená, protože Rusko nepustilo nezávislé pozorovatele do oblastí, které kontroluje, a v místech, jako je Mariupol, zřejmě docházelo k rozsáhlým zvěrstvům. Pro srovnání však můžeme poznamenat, že stejná neprůhlednost je i v Gaze a že tisíce lidí umírají pod sutinami domů.

Takže při počtu více než 13 000 žen a dětí zabil Izrael za dva měsíce více civilistů než Rusko za téměř dva roky. Rozdíl je ještě větší, protože k civilním obětem můžeme pravděpodobně připočítat asi 2 000 mužů, kteří se neúčastnili bojů.

Více než 7 000 z těch, kteří byli zabiti izraelskou palbou, byly děti.

Na tuto problematiku se můžeme podívat také proporcionálně. Deset tisíc mrtvých Ukrajinců netvoří tak velký podíl z 36 milionů Ukrajinců.

Poměrně je zabíjení civilistů v Gaze ze strany Izraele mnohonásobně vyšší než zabíjení civilistů na Ukrajině ze strany Ruska, a to i v případě, že by Rusko zabilo desetkrát více civilistů, než odhaduje OSN.

Co se týče dětí, izraelské zabíjení nezletilých je ve srovnání s Ruskem na Ukrajině tak mimo tabulky, že byste se museli přestěhovat na Mars, abyste to spočítali.

Celé toto počítání nemá v žádném případě snižovat závažnost ruských válečných zločinů na Ukrajině. Má zdůraznit obludný počet mrtvých, který Izrael v Gaze vraždí.

Pokud má Blinken pravdu, že "Buča není normální. Mariupol není normální. Irpin není normální. Bombardování škol, nemocnic a obytných domů do trosek není normální," pak ani Džabalíja, město Gaza nebo Chán Júnis nejsou normální. Bombardování škol a obytných domů v Gaze prostě není normální.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
3363

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2023