Po potopení lodi u Libye se předpokládá smrt více než 60 lidí, konstatuje OSN

17. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Oběti pocházely z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí a byly mezi nimi ženy a děti, uvedla agentura OSN


Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že desítky lidí se pohřešují a jsou pravděpodobně mrtví poté, co se jejich loď potopila u libyjského pobřeží, což je nejnovější migrační tragédie u severní Afriky.

Předpokládá se, že 61 lidí zahynulo v důsledku vysokých vln, které zaplavily jejich plavidlo poté, co vyplulo ze Zuwaru na severozápadním pobřeží Libye, uvedla v sobotním prohlášení libyjská kancelář IOM.

 

S odvoláním na přeživší uvedla, že na palubě bylo asi 86 lidí.

IOM uvedla, že plavidlo vyplulo od břehů Zuváry v noci z 13. na 14. prosince.

Libye a Tunisko jsou hlavními výchozími body pro lidi, kteří riskují nebezpečnou plavbu po moři v naději, že se dostanou do Evropy přes Itálii.

Při posledním incidentu byla většina obětí - mezi nimiž byly ženy a děti - z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí, uvedl úřad IOM a dodal, že 25 osob bylo zachráněno a převezeno do libyjského záchytného střediska.

Tým IOM "poskytl lékařskou pomoc" a všichni přeživší byli v dobrém stavu, uvedl úřad IOM.

Mluvčí IOM Flavio Di Giacomo na X napsal, že na centrální středomořské migrační trase letos dosud zemřelo více než 2 250 lidí, což je "dramatické číslo, které ukazuje, že se bohužel nedělá dost pro záchranu životů na moři".

Adriana, rybářská loď se 750 lidmi na cestě z Libye do Itálie, se 14. června potopila v mezinárodních vodách u jihozápadního Řecka. Podle přeživších se na lodi nacházeli především Syřané, Pákistánci a Egypťané. Přežilo pouze 104 osob a 82 těl bylo nalezeno.

Podle agentury OSN pro uprchlíky dorazilo letos do Itálie z Tuniska a Libye více než 153 000 uprchlíků a migrantů.

Italská krajně pravicová premiérka Giorgia Meloniová loni vyhrála volby poté, co slíbila zastavit nelegální přistěhovalectví.

Dne 6. listopadu italská vláda oznámila plány na zřízení středisek v Albánii pro žadatele o azyl a Meloni ová to označila za "historickou" dohodu s Tiranou o řízení migračních toků.

Dohoda zahrnuje vytvoření albánských středisek, která budou schopna ubytovat až 3 000 osob. Do Albánie budou převezeni pouze ti, které italské lodě zachránily na moři; centra nebudou přijímat žadatele o azyl, kteří připlují k italským břehům. Nezletilé osoby, těhotné ženy a zranitelné osoby, které připlují na moři, budou i nadále převáženy do Itálie.

Albánský ústavní soud však minulou středu pozastavil ratifikaci nedávné dohody, kterou měl ve čtvrtek schválit parlament. Soud tak reagoval na dvě samostatné stížnosti, z nichž jednu podala Albánská demokratická strana a druhou 28 poslanců podporujících bývalého středopravicového premiéra Saliho Berishu.

V odvoláních se tvrdí, že dohoda porušuje ústavu a mezinárodní úmluvy, k nimž Albánie přistoupila. Ratifikace je pozastavena do doby, než soud vydá rozsudek, na což má tři měsíce.

Více než deset let násilí v Libyi od svržení a zabití diktátora Muammara Kaddáfího v povstání podporovaném NATO pomohlo zemi proměnit v živnou půdu pro obchodníky s lidmi, kteří jsou obviňováni z týrání lidí, od vydírání po otroctví.

"I když je nesporně trestným činem obchodníků s lidmi posílat v tomto ročním období lodě plné lidí na rozbouřené moře, je také nezbytné, aby evropské orgány Středozemní moře monitorovaly, zejména v tomto období," řekl Di Giacomo. "Říkáme to již několik let. Na této trase chybí řádný monitorovací systém, a to často vede k takovým tragédiím.''

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2144

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023