Izraelské zpravodajské služby publikovaly podrobnosti o vazbách pracovníků agentury OSN na útok ze 7. října

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Asi 10 % z 12 000 zaměstnanců palestinské humanitární agentury v Gaze má vazby na militanty, tvrdí Carrie Keller-Lynn a David Luhnow. Palestinské zdroje upozorňují, že Carrie Keller-Lynn je činitelkou izraelské armády, a není tedy nezávislý zdroj. Zdrojem těchto údajných informací je izraelská rozvědka a izraelská armáda.

Odhadem 1 200 zaměstnanců UNRWA v Gaze jsou skuteční "operativci" Hamásu nebo Palestinského islámského džihádu a asi polovina z nich má blízké příbuzné, kteří patří k islamistickým teroristickým organizacím, podle odhadů izraelské rozvědky sdílených s americkou vládou.

Zpráva uvádí, že 23 % mužských zaměstnanců UNRWA – agentura má v Gaze celkem 12 000 zaměstnanců – se aktivně podílelo na vojenském nebo politickém rámci organizace Hamás, což je vyšší procento než průměr 15 % dospělých mužů v Gaze.

Informace ve zprávách izraelské rozvědky jsou založeny na citlivém signálním zpravodajství, stejně jako na údajích o sledování mobilních telefonů, výsleších zajatých ozbrojenců Hamásu a dokumentech získaných od mrtvých teroristů.

Téměř polovina všech zaměstnanců UNRWA – odhadem 49 % – měla také blízké příbuzné s oficiálními vazbami na Hamás a další militantní  skupiny.

Zpravodajské zprávy ze 7. října, které viděl Wall Street Journal, identifikovaly učitele arabštiny UNRWA, který byl také teroristickým velitelem Hamásu a zúčastnil se teroristického útoku na kibuc Be'eri, kde bylo zavražděno 97 lidí a asi 26 lidí bylo uneseno a odvezeno jako rukojmí do Gazy.

Další zaměstnanec UNRWA, který je ve spisu popsán jako sociální pracovník UNRWA, sehrál roli v útěku s tělem mrtvého izraelského vojáka, které bylo převezeno do Gazy. Než byl zabit, koordinoval také distribuci nákladních automobilů a munice pro Hamás.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2540

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024