Americká televize NBC: Izraelci vyvraždili Palestince při sedmi útocích na místa, která předtím označili jako "bezpečné zóny pro civilisty"

29. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Vyšetřování NBC News odhalilo, že Izrael bombardoval  oblasti Gazy, které opakovaně označil za bezpečné

Televize NBC News zjistila, že Palestinci byli zabiti při sedmi smrtících náletech v oblastech na jihu Gazy, které izraelská armáda výslovně označila za bezpečné zóny


Z vyšetřování sedmi smrtelných leteckých úderů, které provedla televize NBC News, vyplynulo, že Palestinci byli zabiti v oblastech jižní Gazy, které izraelská armáda výslovně označila za bezpečné zóny.

Útoky se odehrály od ledna do dubna, kdy izraelská armáda ze vzduchu bombardovala Rafáh a vláda premiéra Benjamina Netanjahua signalizovala svůj záměr zahájit plnohodnotnou pozemní invazi do nejjižnějšího města Gazy, které se nyní rozrostlo na více než 1 milion obyvatel.  

 

Kameramani NBC News natočili krvavé následky šesti úderů na samotný Rafáh a jednoho úderu dále na sever na humanitární zónu Al-Mawasi, kterou Izrael rovněž označil za bezpečnou.

Štáb sestavil GPS souřadnice jednotlivých zásahů, které všechny zasáhly oblast označenou izraelskou armádou jako evakuační zóna v online interaktivní mapě, kterou zveřejnila 1. prosince. Mapa nebyla od té doby aktualizována a Izraelské obranné síly v neděli v prohlášení pro NBC News uvedly, že zůstává přesná.

Mezinárodní humanitární agentury a obyvatelé Gazy označili mapu za matoucí a obtížně čitelnou. Pravidelné výpadky mobilních sítí a internetu od začátku války by také ztížily přístup civilistů k ní.

Sari Bashi, programová ředitelka organizace Human Rights Watch, v rozhovoru uvedla, že incidenty, na které upozornilo vyšetřování NBC News, nejsou ojedinělé.

„Lidé utíkají na cesty, které jim vláda nařídila používat, do míst, kam jim izraelská vláda nařídila jít,“ řekla Bashiová, která sleduje humanitární dopady izraelské vojenské ofenzívy v Gaze. „A když tam jdou, jsou zabiti.“

Dne 18. prosince shazovaly IDF letáky, které označovaly čtvrti Tal Al Sultan a Al Zuhur v Rafáhu, stejně jako Al Shaboura, kde se nachází velký uprchlický tábor, za bezpečné a říkaly obyvatelům, aby tam šli. NBC News zjistila, že všechny tři lokality byly od té doby zasaženy leteckými údery.

Izraelští představitelé opakovaně uvedli, že Hamás využívá rukojmí a civilisty jako lidské štíty. Netanjahu spolu s dalšími izraelskými představiteli také uvedl, že izraelské síly dělají vše pro to, aby zabránily civilním obětem.

Zdravotníci v Gaze uvádějí, že během šestiměsíční války, která začala po teroristickém útoku Hamásu na Izrael 7. října, při němž zahynulo 1 200 lidí a přes 240 lidí bylo zajato jako rukojmí, bylo v Gaze dosud zabito více než 34 000 lidí. Netanjahu opakovaně vyhrožuje, že vtrhne do Rafáhu, aby zajistil „zničení nebo likvidaci“ Hamásu. To vyvolalo rostoucí obavy o bezpečnost civilistů, kteří se tam ukrývají.

Zpravodajská stanice NBC News zjistila, že rafahská čtvrť Tal Al Sultan, která byla v letácích shazovaných IDF 18. prosince označena za bezpečnou, se stala terčem útoku o necelý měsíc později, 9. ledna. Příbuzní uvedli, že při útoku na dům rodiny Nofalových zemřelo 15 lidí.     

„Mnoho mých bratranců a sestřenic bylo zabito,“ řekl jeden z přeživších, Ahmed Younis, štábu NBC News bezprostředně po útoku. Younis dodal, že se do domu přestěhoval v domnění, že je bezpečný, „ale žádná bezpečná oblast neexistuje. Dům nám spadl na hlavu.“

O něco více než měsíc později, 12. února, zasáhl úder uprchlický tábor Al Šabúra, který byl na letáku IDF rovněž uveden jako bezpečná zóna. Štáb NBC News natočil desítky mrtvých těl, některé ženy a děti, po tomto úderu, jednom z několika, které se té noci v Rafáhu odehrály.

Při leteckém útoku 20. dubna byla srovnána se zemí také budova v Al Šabúře. Mezi mrtvými byla i Sabreen Sakaniová, která byla v té době ve 30. týdnu těhotenství. Její dítě, Sabreen Alrouh Joudeh, se narodilo jako sirotek poté, co se lékařům podařilo provést posmrtný císařský řez a zachránit ji z matčina bezvládného těla. Nemluvně však o několik dní později zemřelo.

Kamery NBC News zachytily okamžik, kdy lékaři novorozence oživili. Její krátký život skončil ve čtvrtek, kdy zemřela poté, co se potýkala s dýchacími problémy.

Bombardovány byly i oblasti, o nichž vysocí izraelští představitelé veřejně prohlašovali, že jsou bezpečné. Dne 4. listopadu izraelský ministr obrany Yoav Gallant na tiskovém brífinku v Tel Avivu prohlásil, že na Al-Mawasi, úzký pruh pobřeží ve městě Chán Júnis, se útočit nebude, a slíbil, že „všichni budou v této lokalitě na bezpečném místě“. Po 1. lednu IDF jedenáctkrát doporučily lidem na Twitteru, aby se evakuovali do Al-Mawasi.

Izraelské síly však na tuto oblast opakovaně podnikaly údery. Dne 4. ledna zahynulo 14 lidí, mezi nimi i tři děti, které zahynuly, když byl jejich stan zasažen úderem, uvedli palestinští představitelé. Záběry pořízené štábem NBC News o necelou hodinu později ukazovaly velký kráter.

„Pokud není Al-Mawasi bezpečné, kam bychom měli jít? Nikdo nás nechrání,“ řekl Kamal Saleh, který byl svědkem zásahu, při němž zahynulo celkem 14 lidí.

NBC News zaslala IDF GPS souřadnice sedmi zásahů, které identifikovala v bezpečných zónách. IDF v e-mailu odpověděly, že si „nejsou vědomy žádného úderu na poskytnutých souřadnicích a v uvedeném čase“, pokud jde o úder na čtvrť Tal Al Zuhur z 26. března. Na dotaz ohledně dalších šesti souřadnic neodpověděla.  

IDF rovněž obvinila Hamás, že lidem říká, aby ignorovali její pokyny k přesunu. V následném e-mailu uvedla, že bude „zasahovat proti Hamásu všude, kde působí, s plným dodržováním mezinárodního práva, přičemž bude rozlišovat mezi teroristy a civilisty“.

Bashi z organizace Human Rights Watch uvedl, že Palestinci se snažili řídit izraelskými pokyny. „Lidé se evakuují, používají cesty, které jim byly nařízeny, jdou na místo, kam jim bylo nařízeno jít, a pak je zasáhne letecký útok nebo invaze pozemních sil,“ řekla.

„V Gaze není nikde bezpečno,“ dodala. 


Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
1371

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2024