Brazílie: Obléhání se uzavírá a u Bolsonara se objevují pádné důkazy o plánování státního převratu

9. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut
 

Už nepřekvapí, když se objeví zpráva o další akci federální policie (obdoba americké FBI) proti bývalému brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Stejně jako Donald Trump se i tento zběsilý tropický populista dopouštěl svých zvěrstev proti demokracii zcela otevřeně. V domnění, že díky své široké lidové podpoře nebude mít žádné následky. Navzdory tomu, že si oba zachovávají pevnou základnu fanoušků, justice jedná nemilosrdně, nedělá mocným žádné ústupky, analyzuje a usiluje o potrestání každého trestného činu, který tito lumpové provedli.

 
Bolsonaro se ve čtvrtek probudil se čtyřmi svými nejbližšími spolupracovníky a dokonce i s předsedou své strany, zatčeni.  A byl odebrán Bolsonarovi pas. Proti Bolsonarovým spojencům bylo v posledních měsících namířeno několik policejních akcí. Minulý týden se dostalo na jeho syna Carlose, vyšetřovaného kvůli nelegálnímu sledování více než 1 500 oponentů pomocí izraelského softwaru pro špehování mobilních telefonů. Nyní se dostalo i na hlavu klanu.

Aby se operace odvážila překročit tuto hranici, musí mít vzhledem k tomu, že se bývalý kapitán těší obrovské popularitě mezi brazilskou střední třídou, zejména mezi evangelikály a policejními a vojenskými složkami, pádné a přesvědčivé důkazy, aby země neskončila v plamenech.

Video ze schůzky Bolsonara s 23 ministry, zvukový záznam ze setkání s šéfy tří ozbrojených složek plus s ministrem obrany a série zpráv z WhatsAppu jsou stříbrnými kuličkami nebo rtěnkou na kalhotkách, jak říkával bývalý prezident. Z těchto tří důkazů nalezených v mobilním telefonu Bolsonarova jakéhosi osobního tajemníka podplukovníka Maura Cida se zdá, že Bolsonaro aktivně plánoval státní převrat.

Již v červenci 2022, tedy před volbami, se Bolsonaro nechal slyšet, že průzkumy veřejného mínění měly pravdu, že Lula mohl vyhrát už v prvním kole a získat více než polovinu všech hlasů. Což svědčí o tom, že si ve skutečnosti nikdy nemyslel, že by při sčítání hlasů docházelo k podvodům, což je lživý narativ, který používají politováníhodní stoupenci Trumpa a Bolsonara v obou zemích. Bolsonaro požaduje, a vše je zdokumentováno na videu, aby jeho ministři neustále opakovali, že v elektronických volebních urnách dojde - po volbách došlo - k podvodu. 

Na zřetelném zvukovém záznamu, který pořídil jeho pobočník, slyšíme, jak se Bolsonaro  snaží přesvědčit šéfy tří ozbrojených složek, aby provedli státní převrat v jeho prospěch. Admirál, který velel brazilskému námořnictvu, dal svůj souhlas a řekl, že je na tento úkol připraven, ale šéfové armády a letectva to odmítli. Proto k žádnému státnímu převratu nedošlo.

Generál Braga Neto, který byl kandidátem na viceprezidenta v Bolsonarově případném druhém funkčním období, poté, co se šéfové armády a letectva nehodlali spolčit na státním převratu, se objevuje ve zprávách, v nichž žádá pro-Bolsonarova novináře, vnuka posledního brazilského vojenského diktátora (1979-1985), João Batista Figueiredo Paula, aby v jednom z nejsledovanějších pořadů prohlásil, že oba jsou "melouni", tj. navenek zelení, ale uvnitř rudí, což je výraz používaný pro označení vojáka (který nosí zelené oblečení), který je komunista (uvnitř rudý). Kapitánův landidát na viceprezidenta  je pak žádá, aby Paulo "zapálil jejich jména", a zahájil i podněcování útoků na jejich rodiny na internetu i v reálném životě. To dává dobrou představu o tom, jak tito zpátečničtí populisté uvažují. Neschopni žít s lidskou pluralitou, chtějí zničit ty, kteří stojí v cestě jejich despotismu. 

Policie našla v Bolsonarově kanceláři projev o stavu obležení, který hodlal pronést den před Lulovou inaugurací! "Po všech výše uvedených skutečnostech a s cílem zajistit nezbytné obnovení demokratického právního státu v Brazílii, hrajícího bezpodmínečně v rámci ústavy z roku 1988, vyhlašuji stav obležení a jako kontinuální akt vyhlašuji operaci k zajištění práva a pořádku," uvádí se v dokumentu.

Bolsonarova parta se řídí populistickou příručkou a na internetu fňuká a stěžuje si, že je pronásledována, jako by policie sloužila Lulovi. Ignorují zdrcující důkazy o tom, že se Bolsonaro pokusil o státní převrat a že podnítil zničení budov Nejvyššího soudu, prezidentského paláce a Senátu. 

Podle důkazů měl Bolsonaroův tým v plánu zatknout soudce Nejvyššího soudu Alexandreho de Moraese, který je jeho trýznitelem a který se nenechal odradit neustálými a přímými útoky na něj ze strany Bolsonara a jeho příznivců. Moraes byl nezákonně elektronicky monitorován na každém svém kroku a neustále byl sledován, kde se nachází, aby mohl být v případě převratu zatčen. Plánovalo se také zatčení předsedy Senátu. 

Projekt převratu byl řádně zdokumentován na papíře i elektronicky. Vše je zapsáno, zaznamenáno a natočeno. Nejvíce zarážející je absence strachu ze strany této skupiny. Byli si jisti, že budou u moci a jejich zločiny nebudou nikdy odhaleny ani potrestány. 

V jednom rozhovoru Bolsonaro prohlásil, že "na obranu demokracie mi dělají absurdní věci", a požádal lidi, aby na něj zapomněli jako na Gretu Garbo.

Bolsonaro zatím nebyl zatčen, ale je nepravděpodobné, že by to unikl. 

3
Vytisknout
1905

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024