Ruský opoziční vůdce Navalnyj zemřel, oznámila ruská vězeňská služba

16. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Nejvýznamnější ruský opoziční vůdce posledních deseti let Alexej Navalnyj (47) zemřel ve vězení za polárním kruhem, informují ruské tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu.

Washington Post uvádí podle informací z Navalného kruhů, že Navalnyj byl neustále posílán do trestní cely, za nesmyslné drobnosti, jako že neměl zapnutý nejvyšší knoflík na košili.

Navalnyj, který byl považován za nejhlasitějšího kritika prezidenta Vladimira Putina, si odpykával 19letý trest odnětí svobody za údajné trestné činy, které byly obecně považovány za politicky motivované.

Koncem loňského roku byl převezen do arktické trestanecké kolonie, která je považována za jedno z nejtvrdších vězení.

Vězeňská služba v Jamalo-něneckém okrese uvedla, že se po páteční vycházce "necítil dobře".

V prohlášení se uvádí, že "téměř okamžitě ztratil vědomí". Příčiny jeho smrti se zjišťují, uvedla agentura Tass.

Zdroj v angličtině ZDE


- Navalného smrt je "vražda", říká nositel Nobelovy ceny


Redaktor ruských novin a nositel Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov dnes agentuře Reuters řekl, že smrt vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného je "vraždou", a vyjádřil přesvědčení, že k jeho smrti vedly podmínky ve vězení.

Leonid Volkov, šéf Navalného štábu, uvedl, že prohlášení vězeňské služby lze interpretovat jako "přiznání", že Navalného zabili úmyslně, ačkoli jeho tým musí tuto informaci ještě ověřit.

- Ruský protiválečný politik Boris Naděždin na svém kanálu v komunikační aplikaci Telegram napsal, že se modlí, aby se informace o smrti opozičního vůdce Alexeje Navalného ukázaly jako nepravdivé.


"Navalnyj je jedním z nejtalentovanějších a nejodvážnějších lidí v Rusku," napsal.

- Volodymyr Zelenskyj uvedl, že je "zřejmé", že za smrtí Alexeje Navalného stojí přímo Vladimir Putin
.

V projevu v Německu ukrajinský vůdce uvedl, že ruskému prezidentovi je jedno, kdo zemře, dokud je jeho pozice v čele státu bezpečná.

- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že to, co označila za obvinění Západu ohledně smrti uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného, je "sebeodhalující".


V prohlášení zveřejněném na  Telegramu Zacharovová uvedla, že výsledky soudní pitvy ohledně Navalného smrti ještě nejsou k dispozici, ale že Západ již dospěl k vlastním závěrům, píše agentura Reuters.

Zacharovová neupřesnila, o jaká obvinění se jedná.

- Evropská unie považuje Rusko za odpovědné za smrt Navalného, uvedl předseda Rady EU Charles Michel.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek uvedl, že je "hluboce zarmoucen a znepokojen" zprávami o smrti ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Stoltenberg uvedl: "Musíme zjistit všechna fakta a Rusko musí odpovědět na všechny závažné otázky týkající se okolností jeho smrti."

- Lotyšská premiérka Evika Siliņa obvinila Putinův režim, že umučil k smrti "jeden z posledních symbolů demokracie v Rusku".

- Švédský ministr zahraničí uvedl, že pokud je zpráva pravdivá, jedná se o další "strašný zločin" Putinova režimu.

- Ministr zahraničních věcí České republiky prohlásil, že se Rusko "změnilo v násilnický stát, který zabíjí lidi, kteří sní o lepší budoucnosti".

- Italský ministr zahraničí Antonio Tajani v pátek na Twitteru uvedl, že Navalnyj zemřel "po letech pronásledování ve vězení".

- Lotyšský prezident Edgars Rinkevics na Twitteru uvedl, že ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj byl "brutálně zavražděn Kremlem".

0
Vytisknout
1781

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2024