Německo se připravuje na ruské vlivové operace

29. 3. 2024

čas čtení 5 minut
Německá ministryně vnitra varovala před novými snahami Moskvy ovlivnit veřejné mínění. Co je to "hybridní válka" – a jak jí čelit?, ptá se Janosch Delcker.

Hrozba, že Rusko použije kybernetické útoky, propagandu a další taktiky k ovlivnění veřejného mínění v Německu, je podle ministryně vnitra reálná a roste.

"Nebezpečí dosáhlo nové úrovně," řekla deníku Süddeutsche Zeitung Nancy Faeserová ze středolevicových sociálních demokratů.

Její varování přichází v době, kdy se Německo připravuje na červnové volby do Evropského parlamentu a v září na troje regionální volby. Rostou obavy, že se Rusko bude před volbami snažit získat podporu pro prokremelské strany, jako je krajně pravicová populistická Alternativa pro Německo (AfD). Země je již dlouho terčem ruských vlivových operací. Od začátku totální invaze Ruska na Ukrajinu v roce 2022 bylo mnoho z nich zaměřeno na podkopání podpory Ukrajiny.

"Nyní jde o to ukázat odhodlání a sílu tváří v tvář tomu a odhalit, jak funguje druhá strana," řekl Rüdiger von Fritsch, bývalý německý velvyslanec v Moskvě a bývalý viceprezident BND, německé zahraniční zpravodajské služby.

Co je hybridní válka?

Termín "hybridní válka" popisuje komplexní strategii, která kombinuje vojenské nástroje s nekonvenčními metodami, od zvyšování ekonomického tlaku až po šíření propagandy.

Není to nový fenomén. Po staletí země používaly nevojenské prostředky k ovlivňování veřejného mínění v zahraničí.

V posledních dvou desetiletích jim však vzestup internetu a platforem sociálních médií poskytl zcela nový arzenál online zbraní: V takzvaných operacích typu "hack-and-leak" získávají hackeři přístup k citlivým nebo důvěrným informacím a poté je strategicky uvolňují veřejnosti. Kybernetické útoky mohou být také použity k vyřazení kritické infrastruktury země, včetně strojů a softwaru používaného při volbách. Platformy sociálních médií jsou zároveň využívány k šíření smyšlených nebo zavádějících informací.

"Digitální svět je pro zpravodajské služby splněným snem," řekl von Fritsch DW.

Jak tento typ válčení funguje?

Hybridní válka je často popisována jako forma "stínové války", která se odehrává mimo zraky veřejnosti a nikdy není oficiálně vyhlášena.

"Koncept hybridní války spočívá v tom, že si zpočátku nevšimnete, že se to děje," řekl DW Leslie Schübel, odborník na Rusko z hamburské Körberovy nadace.

V lednu německá vláda oznámila, že odhalila koordinovanou ruskou dezinformační kampaň na X, dříve Twitteru. Než byla kampaň ukončena, distribuovala více než milion zpráv prostřednictvím falešných účtů, které prosazovaly nepravdivé nebo zavádějící narativy, jako například, že pomoc válkou zmítané Ukrajině zanedbává místní občany.

Šířením takových zpráv ve velkém množství na online platformách se Rusko snaží maximalizovat svou viditelnost a posílit pocit legitimity. Cílem je podle expertů prohloubit sociální rozdíly, rozdmýchat hněv a zasít nedůvěru v demokratické procesy a média.

"Pro Rusko je šíření pochybností již úspěchem," řekl Schübel.

Účinky "úniku ohledně Taurusu"

Zatímco většina forem hybridní války zůstává ve stínu, některé operace jsou záměrně zveřejňovány.

Na začátku března šéf ruské státní televize RT zveřejnil důvěrný rozhovor mezi vysokými německými vojenskými představiteli. Únik, známý jako "únik ohledně Taurusu", uvedl německou armádu do rozpaků a vyvolal diplomatické pozdvižení.

"Aféra ale Putinovi slouží i doma," řekla Maria Sannikova-Francková, která vede ruský program v berlínském think-tanku Zentrum Liberale Moderne.

V rozhovoru bylo slyšet, jak úředníci debatují o možných scénářích ruské války na Ukrajině. Po zveřejnění ruská média tvrdila, že nahrávka odhaluje, že německá armáda diskutovala o podstatných a konkrétních plánech na útok na ruské území.

"Obraz, který chce (Putin) vytvořit, je, že Německo a Západ ohrožují Rusko, a to udělal velmi úspěšně," řekla Sannikova-Francková. "Úspěšně také odvrátil pozornost od smrti a pohřbu Alexeje Navalného."

Navalnyj, který byl jedním z nejhlasitějších Putinových domácích oponentů, zemřel v polovině února ve věku 47 let v arktické trestanecké kolonii. Byl pohřben 1. března, ve stejný den, kdy byla zveřejněna německá vojenská konverzace.

Jak se bránit

Odborníci se shodují, že k boji proti hybridní válce je zapotřebí mnohostranný přístup.

Země musí zajistit, aby jejich kritická infrastruktura, včetně hlasovacích technologií, byla adekvátně chráněna před kybernetickými útoky.

"Únik ohledně Taurusu", ke kterému došlo, jak se ukázalo, proto, že se účastník připojil prostřednictvím nezabezpečeného připojení, také podtrhuje potřebu zvýšit povědomí o kybernetické bezpečnosti ve všech sektorech společnosti.

Odborníci také zdůrazňují, že je důležité vzdělávat občany ve znalostech o dezinformačních taktikách a o tom, jak mohou být jakékoli informace, se kterými se setkají online, záměrně navrženy tak, aby je oklamaly a zmanipulovaly.

"Je důležité odhalit mechanismy této propagandy - jak funguje, jak nás ovlivňuje, jak ovlivňuje veřejné mínění," řekla Sannikova-Francková.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1279

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024