16. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Bagdád: Dopoledne pokračovaly americké a loutkové síly v rámci "nového bezpečnostního plánu" v prohledávání sunnitských čtvrtí -- tentokrát byla na řadě Džamí`a. Akci střežilo kromě vrtulníků asi 20 vojenských vozidel; vojáci prohledávali domy kolem obydlí poslankyně loutkového "parlamentu" Salámy al-Chafádžíové. Jako každý pátek, zákaz vycházení od 11:00 do 16:00 i tentokrát znemožnil účast věřících na společných modlitbách. Před 17:00 zaútočili povstalci na dům iráckého velitele "bezpečnostního plánu" Abbúda Qanbára v okrsku Jarmúk. Protože Qanbár ani jeho rodina nebyli přítomni, části domu povstalci zapálili a zeď popsali nápisem: "Zrádče, jsi-li muž, spi jednu noc ve svém domě." Když byl celý dům v plamenech, zmizeli. Zbytky domu se pokoušeli zachránit hasiči.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 15. února 2007

Američané unesli dcerku povstaleckého velitele

Američtí vojáci v Habbáníji unesli šestiletou Marjam Abdalláh, když vyšla ze školy, kde navštěvuje první třídu. Dívenku vstrčili do Humvee a čtyři chlapce, kteří se ji pokusili osvobodit, zastřelili. Jde o dceru povstaleckého velitele šajcha Abdalláha al-Mar‘áwího a únos má být zcela zřejmě nátlakem na něho, aby okupantům vzdal. Dívčinu matku po zprávě o únosu postihla srdeční mrtvice a musela být dopravena do nemocnice.

Qá‘im

Poté co loutkový režim uzavřel hranice, zůstalo na irácké straně přes 430 iráckých rodin, které byla syrská strana ochotna přijmout na své území. Všichni byli nuceni strávit už druhou noc v autech.

Bagdád

Na zahájení „nového bezpečnostního plánu“ odpověděly všechny odbojové organizace ve městě zintenzívněním útoků. Odpoledne se Američané neúspěšně pokusili proniknout do Durá. Večer se jejich vojáci hodinu snažili proniknout do A‘zamíje, ale i tady byli zatlačeni zpět a zůstala po nich tři zničená vojenská vozidla. V Ámiríji zabil odpoledne výbuch plukovníka Sa‘da al-Fatláwího, pověřeného operací loutkových sil v tomto okrsku.

Před 17:00 otřásl silný výbuch Madínat as-Sadr. Na tržišti v jeho středu bylo explozí auta zabito nebo zraněno 27 lidí, údajně sektářských ozbrojenců. Mezi mrtvými byli tři mahdističtí velitelé – Alí Husajn ad-Darrádží, Abd al-Muhsin Kázim al-Kannání a Abú Hudhajfa as-Sadrí.

V Durá došlo k výbuchu auta u kontrolního stanoviště příslušníky sil Magháwir, z nichž bylo sedm (včetně velitele stanoviště) zabito a 20 zraněno. Další exploze auta zasáhla kolonu aut tzv. ministerstva vnitra a zabila či zranila 15 lidí, vesměs ozbrojených příslušníků bezpečnostních sil nebo milic – i když loutkový režim tvrdil, že šlo o civilní oběti, mezi nimiž byly ženy a děti.

Loutkové síly doprovázené šíitskými milicemi prohledávaly sunnitské okrsky města, v některých případech je doprovázeli Američané se psy. Celkem bylo při raziích zatčeno na 60 lidí. Sunnitské mešity zůstávaly už druhý den prázdné poté, co se rozšířila zpráva, že ve středu ráno vnikly milice do mešity Bilála al-Habášího a zatýkaly tam věřící.

Miqdádíja

Tzv. národní garda prohledala několik zdejších domů a zatkla pět lidí. V domech si počínala jako obvykle, tj.ukradla co se dalo a majitele nazvala teroristy. Zatčené obvinila z provádění útoků proti loutkovým silám.

Krátce před polednem zaútočily americké vrtulníky na zdejší okrsky Urubá a Balwár, které předtím američtí vojáci prohledali. Oba okrsky byly stále uzavřeny, po náletu z nich stoupal kouř, ale nebylo možno zjistit, co se přesně stalo.

Kút

Podle zprávy QudsPress zavraždili ozbrojenci na hlavní silnici z Kútu do Bagdádu šajcha známého jihoiráckého šíitského kmene Quraší Abd ar-Razzáqa al-Farhúda. Většinu obyvatel Kútu tvoří členové tohoto a dalších taktéž šíitských kmenů, známých svým záporným postojem k Američanům a jim sloužícím šíitským stranám a milicím i proti bagdádské loutkové vládě.

Okupanti se snaží podrobit si Basru

Britské síly oznámily zahájení nové vojenské operace pod názvem „Bezpečnostní pás Basry“, doplňující bagdádský „bezpečnostní plán“. Jejím cílem má být převzetí kontroly nad hlavní silnicí do města, vyslání hlídkových člunů na kanál Šatt al-Arab a uzavření hraničních přechodů Šalámíja a Šijáb do Íránu. Má jít o jednu z největších operací, která by také měla zastavit rostoucí počet útoků povstalců na britské okupační síly.

Ozbrojené akce

V Túz Churmátú 180 km severně od Bagdádu přepadli povstalci na kolonu tzv. ministra zahraničí Hošjára Zibárího, jenž se z Bagdádu vracel domů na sever Iráku. Během přestřelky se Zibárího ochrankou byli jeho tři bodyguardi zabiti a pět zraněno, z toho dva těžce. Podle některých náznaků však kolaborant Zibárí sám v koloně necestoval.

V Mahmúdíji jižně od Bagdádu zastřelili odpoledne povstalci jednoho z velitelů Brigád Badr Abd al-Hasana Náhího at-Tá‘ího, který mířil do Hillá. Zničili přitom dvě auta z jeho kolony a zabili i pět jeho průvodců.

V Balád Rúzu byl zastřelen policista z tamního policejního ředitelství.

Večer v době zákazu vycházení se povstalci střetli s americkými silami v Ramádí.

Ostřelování

Dopoledne dopadlo šest minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu v Jathribu.

Minometná palba odpoledne zasáhla šíitskou mešitu v okrsku Hibhib severně od Ba‘qúby, v níž se usadili mahdisté. Podle svědků bylo pět lidí zabito a 12 zraněno.

Odpoledne vypálili povstalci čtyři střely ráže 120 mm na americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

V 6:30 zničil výbuch bomby v Tárimíji jedno hlídkové vozidlo sil Magháwir a druhé poškodil, nejméně čtyři vojáky v nich zabil a tři nebo čtyři zranil.

Na severu Bagdádu explodovala bomba pod vozidlem, v němž jela do práce skupina šíitských kolaborantů zaměstnaných na americko-irácké základně v Tádží. Podle svědků výbuch auto úplně zničil, pět lidí v něm zabil a sedm zranil, některé těžce.

V 9:30 zasáhla bomba americkou hlídku projíždějící bagdádskou Ghazálíjí, zneškodnila Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

Východně od Rawy najela dopoledne na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee, zabit jeden voják a dva zraněni.

Asi v 19:00 zasáhla ve fallúdžské čtvrti Nazal exploze bomby hlídku tzv. národní gardy, zničila Humvee a usmrtila všechny čtyři gardisty v něm. Vzápětí nato na hlídku zaútočili povstalci přímo a během 20 minut zranili další čtyři gardisty.

Pátek 16. února 2007

Ar‘ár

Za poslední čtyři dny bylo v této obci na saúdskoarabské hranici při dvou útocích povstalců zabito osm příslušníků americké námořní pěchoty a sedm dalších zraněno. Američané v bojích zabili podle sdělení člena loutkové pohraniční stráže jedenáct útočníků, vesměs Iráčanů.

V pátek začali američtí okupanti stavět podél hranice pozorovatelny - betonové věže o výšce 3,6 metru.

Hít

Američané vyhlásili blokádu města, oznámili zákaz vycházení od pátečního rána na celé čtyři následující dny. Obyvatelům bylo nařízeno uzavřít obchody, opustit tržiště a zdržovat se v domech. Zakázány jsou páteční modlitby.

Bagdád

Dopoledne pokračovaly americké a loutkové síly v rámci „nového bezpečnostního plánu“ v prohledávání sunnitských čtvrtí – tentokrát byla na řadě Džamí‘a. Akci střežilo kromě vrtulníků asi 20 vojenských vozidel; vojáci prohledávali domy kolem obydlí poslankyně loutkového „parlamentu“ Salámy al-Chafádžíové.

Jako každý pátek, zákaz vycházení od 11:00 do 16:00 i tentokrát znemožnil účast věřících na společných modlitbách.

Před 17:00 zaútočili povstalci na dům iráckého velitele „bezpečnostního plánu“ Abbúda Qanbára v okrsku Jarmúk. Protože Qanbár ani jeho rodina nebyli přítomni, části domu povstalci zapálili a zeď popsali nápisem: „Zrádče, jsi-li muž, spi jednu noc ve svém domě.“ Když byl celý dům v plamenech, zmizeli. Zbytky domu se pokoušeli zachránit hasiči.

Miqdádíja

Ve vesnicích Džabbúr, Sansal a Tajíhá u Miqdádíje prováděl pozdě večer oddíl amerických vojáků razii. Jedno Humvee najelo na bombu a bylo zničeno i s posádkou. Ostatní vojáci začali střílet po křovinách v okolí v obavách, že se tam ukrývají povstalci a chtějí vyrazit do útoku. Pak razie zanechali a zmizeli.

Dulu‘íja

Americká armáda pokračuje už více než deset dní v útocích na město, z jehož ulic se vytratil normální život. Podle místních lidí tu nyní panuje situace nejhorší od počátku okupace. Ulice jsou pusté, čtvrti zničené nálety a do města se nedostanou žádná média ani organizace, aby jeho stav zdokumentovaly. Přerušeny jsou stále veškeré dodávky vody a elektřiny, není dovoleno dovézt do města potraviny. Okupanti vyhánějí lidi z jejich domů, které pak nálety ničí. Lidé zůstávají bez pomoci a z domů zachrání jen pár nejnutnějších věcí. Asi před deseti dny se vydal zaměstnanec tzv. ministerstva obchodu Chaláf ar-Rajjís k Američanům, aby od nich převzal tělo svého synovce. Vojáci ho zavřeli a jeho dům zničili. V jiném případě vyhnali z domu sedmičlennou rodinu – matku se čtyřmi syny a dvěma dcerami – a dům dělostřeleckou palbou srovnali se zemí. Kromě toho bezdůvodně zabili duševně nemocného muže.

Přes to všechno ve městě neustávají útoky povstalců na okupanty i na kolaboranty. Dopoledne vybuchla v centru města silná nálož pod americkým obrněným vozidlem, zničila je a vymrštila z něho hořící těla dvou vojáků.

Balád

Odbojová organizace Islámský stát Irák oznámila, že zprávy o zranění Abú Hamzy al-Muhádžira (čili šajcha Abú Abdalláha al-Madžmá‘ího) a o zabití jeho pobočníka nejsou pravdivé a jsou pouze součástí kolaborantské propagandy. Američané sami pozdě večer tyto zprávy také popřeli.

Kirkúk

V několika částech města explodovaly ráno čtyři bomby, které zničily jedno policejní hlídkové vozidlo a další lehce poškodily, zranily dva policisty a jednoho civilistu. K explozím se nepřihlásila žádná odbojová organizace a podobné výbuchy nejsou v tomto městě obvyklé. Podle místních lidí byly výbuchy dílem šíitských kolaborantů s cílem svést je na povstalce.

Hawídža

Ministerstvo informací Islámského státu Irák oznámilo, že jeho síly zaútočily na kontrolní stanoviště u všech vjezdů a výjezdů z Hawídže, pobily na nich všechny vojáky loutkových sil, zmocnily se veškerých zbraní a ostatního vybavení stanovišť a ostrahu stanovišť pak na dvě hodiny převzaly samy.

Do rukou dalších mudžáhidů mezitím po výbuchu auta u jejího vchodu padla hlavní policejní stanice, na níž byli pobiti všichni okupační vojáci. Příslušníci národní gardy po krátkém boji s mudžáhidy utekli. V centru Hawídže byly zničeny dvě ostřelovačské věže a obsazeno sídlo guvernéra, který se svými strážci a personálem úřadu rovněž hledal spásu v útěku. Po dvou hodinách mudžáhidové kontrolní stanoviště uzavřeli a stáhli se.

Kút

Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami prohledali převážně sunnitský okrsek Dža‘faríja a zatýkali tu lidi s odůvodněním, že jsou na seznamu osob obviněných okupační mocí. Zajatce odvedli na svou místní základnu Delta k výslechům. Razie v domech a zatýkání probíhaly do pozdního odpoledne.

Sobota 17. února 2007

Hadítha

Organizace Ansar as-Sunna zničila v 16:20 v okrsku Bú Hajját u Hadíthy americký bojový člun na Eufratu i se třemi příslušníky námořní pěchoty, kteří kontrolovali řeku. Mluvčí organizace šajch al-Hadíthí současně oznámil, že organizace hodlá zničit všechny americké čluny: „Půjdeme po nich ve vodách Eufratu tak, jako rybáři po rybách.“ Asi před měsícem nařídily americké síly vysekání všeho papyrového rákosí a trávy na březích Eufratu, aby z nich povstalci nemohli na čluny útočit. Rostlinstvo však neobvykle rychle dorostlo, a tak Američané nařídili břehy polít olejem a zničit tak kořeny trav, aby už znovu nevzešly.

Bagdád

Ve městě bylo tento den relativně klidno. V činnosti byli hlavně iráčtí ostřelovači – jejich výstřely usmrtily pět amerických vojáků a jednoho zranily. Čtyři výbuchy bomb zasáhly americké síly a tři byly určeny loutkovým silám.

Podle četných zpráv, které se během dne po městě rozšířily, utekl Džalál as-Saghír, imám mešity Buratha a člen loutkového parlamentu, do Íránu, z něhož ostatně pochází. Patrně se tak stalo hned 14. února, kdy do mešity vtrhli američtí vojáci.

V 18:00 vpadla tzv. národní garda do sunnitské čtvrti na východě Bagdádu, vyrážela dveře domů, ničila jejich zařízení, urážela a napadala jejich obyvatele a sebrala asi 50 lidí, většinou mladých.

Dulu‘íja

Po deseti dnech blokády se veškeré americké síly z okolí města stáhly. Zdroj z policejních řad potvrdil, že ve městě byla zničena řada obytných domů a zabit značný počet civilistů. Mnoho dalších bylo obviněno ze spolupráce s odbojem a zatčeno. Podle jeho sdělení Američané policejní velitelství ve městě upozornili, že se brzy vrátí a zničí další část obytných domů, protože se v nich shromažďují povstalci.

Kirkúk

Před sídlem dvou dopravních společností, které mají zajistit nucené vystěhování sunnitských Arabů z města v rámci americko-kurdské „normalizace situace v Kirkúku“, explodovala dvě auta naložená výbušninou 15 minut před tím, než na místo dorazila skupina sunnitů, která měla být z města vyvezena. Výbuchy zabily 12 a zranily 69 lidí, vesměs Kurdů a členů šíitských kolaborantů ze strany SCIRI, mezi nimiž byli i úředníci pověření prováděním etnické čistky. Režimní média a prozápadní televizní stanice tvrdily, že oběťmi byly ženy a děti, místní nemocnice však tato tvrzení popřela.

Ozbrojené akce

Na jihu Fallúdže se povstalci střetli s policií, těžce poškodili její hlídkové vozidlo a zabili tři kolaboranty včetně jednoho poručíka. Po poledni přepadli povstalci na západě města štáb tzv. národní gardy, poškodili jeho budovu i okolní opevnění a několik gardistů zranili.

Za poledne přepadli povstalci u Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu kolonu tzv. národní gardy, nejméně pět vojáků pobili a deset dalších zranili.

Pozdě večer provedlo několik desítek povstalců promyšlený útok na americký štáb v okrsku Fíraq u Ba‘qúby. Zapálili tu obrněné vozidlo a dvě Humvee a zabili a zranili více než 15 vojáků.

Ostřelování

Dvě rakety Grad dopoledne zasáhly americkou základnu v Durá.

Dopoledne zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm americký štáb v Tikrítu.

Tři stejně silné střely dopadly v poledne na štáb mahdistů v Iskandaríji, zničily objekt a zabily a zranily asi 15 ozbrojenců.

Po zprávách, že se v bývalé smutně proslulé věznici v Abú Ghurajb usadily loutkové síly, zasáhlo tábor několik raket. Američané totiž podle zprávy QudsPress své vězně odtud před několika měsíci rozvezli do jiných lágrů – věznice Bucca a kútského vězení na jihu nebo do věznice v bagdádské Kázimíji.

Večer zasáhly čtyři střely ráže 120 mm americkou základnu v centru Hadíthy, odkud byla slyšet série silných výbuchů. Američané pak v okolí základny posílili stráže.

Bombové útoky

V Abú Ghurajb zničila ráno bomba Humvee, v němž zabila dva příslušníky tzv. národní gardy a dva zranila.

U Latífíje zasáhla v 10:00 bomba americký zásobovací konvoj a zničila jeden kamion, jehož obsah se rozlétl po okolí.

U vjezdu do vsi Machísa severně od Ba‘qúby zničila bomba americké vojenské vozidlo, v němž zabila celou posádku. Američané pak celou vesnici uzavřeli, a když na místě výbuchu přistály vrtulníky, aby naložily mrtvé, vojáci stříleli po celém okolí, aby vrtulníky kryli před případným útokem povstalců.

V 17:30 zničil současný výbuch dvou bomb u nového fallúdžského mostu americký tank Abrams, jehož kusy se zároveň s kusy těl jeho posádky rozlétly kolem. Několik dalších vojáků bylo vážně zraněno.

Neděle 18. února 2007

Americká svoboda v Rutbě

Američtí vojáci přistáli ráno s vrtulníky v okrsku Zab‘á na západě města a začali prohledávat domy. Přitom v jednom domě bajonety pobodali a usmrtili čtyři mladé muže, jejichž matce se pak sprostě posmívali.

Ramádí

Za poledne prohledala americká námořní pěchota čtvrť Mu‘allimín v centru města a zatkla šest místních mladých lidí, o nichž prohlásila, že cvičili povstalce v provádění útoků na okupační vojáky. Všechny naložili s pytli na hlavách do vojenského vozidla a odvezli je pravděpodobně do lágru na základnu Warrár.

Loutkový režim oznámil, že policie tzv. Rady spásy provincie Anbár převzala kontrolu nad ramádským okrskem Súfíja, ve skutečnosti však tato oblast zůstávala pod kontrolou Islámského státu Irák a nebylo v ní možno spatřit žádného amerického ani loutkového vojáka.

Bagdád

V ranních hodinách prohledali Američané v doprovodu kolaborantů třetí okrsek sunnitské čtvrti Ámil, zplundrovali prohledávané domy a odvedli s sebou deset mužů a chlapců.

V Džadídě, považované za baštu šíitů, vybuchla po poledni dvě auta u kina Bajdá, kde po nich zůstalo asi 60 mrtvých a 125 zraněných. První výbuch prý zasáhl kolonu loutkových vojáků, vracejících se z razie v sunnitském okrsku Tall Muhammad; ke druhému došlo, když se na místě shromáždili mahdisté. Později odpoledne explodovalo další auto v Madínat as-Sadr, kde rovněž zabilo a zranilo blíže nezjištěný počet lidí.

Miqdádíja

V noci zaútočily americké vrtulníky na obytné části čtvrti Mu‘allimín, kde krátce předtím došlo k útoku na americkou hlídku. Vrtulníky ostřelovaly raketami zahrady a domy, jeden dům zasáhly a zabily dva členy rodiny.

Kirkúk

Sunnitskou vesnicí Baríma u Kirkúku procházela pěší hlídka americké námořní pěchoty. Dva z vojáků se spolu z nějakého důvodu nepohodli a pustili se do hádky. Vesničané jim nerozuměli, ale zpozorovali, jak náhle jeden napadl druhého pěstmi a pak vytáhl z opasku bajonet a bodl ho do boku. Zraněného pak Američané rychle odvezli na základnu u Huwajdžá.

Mafkarat al-Islam ke zprávě podotkl, že k podobným rozporům a napadením dochází mezi Američany ve stále více případech úměrně tomu, jak americká strana ztrácí kontrolu nad vývojem v zemi a zmocňuje se jí hysterie.

Sebevražedný útok

Kolem 17:00 na sobě odpálil fidá‘í nálož u kontrolního stanoviště Subhání na okraji Hadíthy, zabil šest amerických a čtyři loutkové vojáky a několik dalších zranil.

Ozbrojené akce

Na kontrolním stanovišti nedaleko Sámarrá ráno zastřelil ostřelovač amerického vojáka. Ostatní vojáci zpanikařili, stanoviště uzavřeli a schovali se v něm.

Dalšího amerického vojáka usmrtil ostřelovač na stanovišti na západním okraji Fallúdže.

V Hátithě severně od Basry nalezla policie mrtvolu asijského řidiče kamionu, který pracoval pro kuvajtskou společnost zásobující americkou armádu.

V Sa‘díji asi 120 km severovýchodně od Bagdádu zastřelili neznámí ozbrojenci předsedu místní rady Sabáha Hádího. Policie útočníky dohnala a dva zabila, jejich totožnost však nebyla oznámena.

Před 20:00 propukl v zahradách Sámilát 5 km severně od Abú Ghurajb boj mezi bojovníky Islámského státu Irák a Armády mudžáhidů na jedné a americkými vojáky na druhé straně. Hned na počátku byl zničen americký tank a zabito pět Američanů. Boj pak pokračoval ještě v době odesílání zprávy.

Ostřelování

Ráno dopadly dvě rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu v Jathribu asi 70 km severně od Bagdádu.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm vypálili povstalci na štáb americké armády a tzv. národní gardy v centru Ána.

Série střel ráže 120 mm zasáhla americkou základnu Simak v centru Fallúdže.

Kolem 19:00 vypálila organizace Islámský stát Irák pět raket země-vzduch na americkou základnu Warrár západně od Ramádí. Čtyři rakety zasáhly střed základny, kde vyvolaly druhotné exploze, pátá dopadla do severovýchodní části komplexu, kde jsou vojenské ubytovny.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby americkou zásobovací kolonu na dálnici u Fallúdže, těžce poškodil jeden z kamionů a doprovodné Humvee. Zabito či zraněno tu bylo pět vojáků.

Asi 25 km severně od Samáwy explodovala dopoledne bomba pod kolonou velitele vnitřní zpravodajské služby policie v provincii Muthanna plukovníka Alího al-Chawwáma. Zničila jedno auto a zranila pět strážců, dva z nich velmi vážně. Plukovník nebyl terčem atentátu poprvé, unikl však smrti i tentokrát.

Necelých 24 hodin poté, co povstali zničili americký člun na Eufratu u Hadíthy, zasáhla bomba ukrytá v rybářské síti další americký bojový člun, tentokrát v Abú Fálisu u Fallúdže.

V Mosulu bomba lehce poškodila vozidlo policejní hlídky a zranila dva policisty.

Asi 20 km jižně od Baládu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku a zapálil jedno Humvee. Na místě pak přistál vrtulník s červeným křížem, do něhož byli naloženi čtyři vojáci.

Pondělí 19. února 2007

Bagdád

Před polednem explodovala v Bagdádu nedaleko náměstí Andalús bomba v autobuse, jež zabila a zranila podle prvních zpráv 17 lidí. Exploze další bomby v šíitské Zafaráníji na jihu města zabila a zranila 28 lidí, mezi nimi čtyři policisty.

Kolem poledne vtrhly loutkové bezpečnostní síly do sunnitských okrsků Fahháma, Falláhát a Džamíla. Jejich příslušníci v civilním oblečení vyskákali z aut a začali na ulicích zatýkat lidi. O něco později vpadly za stejným cílem šíitské milice na ulici Hajfa.

U čerpací stanice kontrolované mahdisty byli uneseni i s auty čtyři sunnité, kteří sem přijeli natankovat.

Před 19:00 podnikli povstalci v Jarmúku na západě Bagdádu útok na kontrolní stanoviště loutkových sil, zabili tři a zranili dva vojáky. Ve chvíli, kdy jim na pomoc přispěchala hlídka, explodovalo vedle ní auto a zabilo nadporučíka a další čtyři vojáky.

Pozdě večer obklíčily loutkové bezpečnostní síly jediné zdravotnické středisko ve třetím okrsku sunnitské čtvrti Ámil, vyrabovaly veškeré jeho vybavení a budovu obsadily.

Tárimíja

Tři fidá‘íové s auty zaútočili současně na americkou základnu ve vesnici Šiha u Tárimíje. První z nich najel do hlavní brány, kde se odpálil a umožnil dalším dvěma, aby se dostali dovnitř a odpálili své náklady tam. Hned po těchto explozích začali povstalci základnu ostřelovat a donutili vojáky vyjít ze základny a pustit se s nimi do boje, který ukončil až přílet amerických bombardérů a vrtulníků. Vrtulníky pak začaly odvážet mrtvé a zraněné, základna stále hořela a přeživší okupanti leželi v jejím okolí pod ochranou letadel. Povstalci tento rozsáhlý útok pečlivě připravili a předchozí noci klepali na dveře obyvatel města s výzvou, aby ráno nechodili do práce a zdržovali se doma.

Ve městě panovalo celý den napětí, americké letouny létaly nad ním tak nízko, že se v domech třásla okna, dodávku elektřiny do města Američané přerušili.

Tikrít

V poledne zatkli Američané za doprovodu svých letounů a loutkových sil sedm místních lidí, které obvinili z toho, že zásobují povstalce, a odvedli je na dvou základnu uprostřed města. Místní lidé nad tímto počinem vyjádřili podivení, protože šlo vesměs jen o prosté lidi, kteří stěží sehnali obživu pro své vlastní rodiny.

Sebevražedný útok

V Dulu‘íji odpálil fidá‘í kolem 11:00 náklad svého auta u domu velitele tzv. národní gardy majora Ámira Najífa. Exploze zabila pět a zranila deset gardistů. Americké síly později zatkly šest místních lidí, mezi nimi dva policisty.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Quds na východě Mosulu se o půlnoci na pondělí povstalci střetli s policejní hlídkou, zničili jedno hlídkové vozidlo, zranili plukovníka a dva řadové policisty. Během dne na různých místech města povstalci zastřelili jednoho policistu a jednoho příslušníka tzv. národní gardy.

Dopoledne přepadli povstalci na silnici mezi Tikrítem a Túzem policejní hlídku, zabili tři policisty včetně důstojníka a čtyři zranili.

K boji s tzv. národní gardou došlo dopoledne v Miqdádíji, kde byli nejméně čtyři gardisté zabiti nebo zraněni.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne na velké tržiště v centru Sámarrá, kde zabily pět civilistů, řadu dalších zranily a poškodily pět obchodů. Podle názoru místních lidí šlo o akci sil Magháwir za účelem diskreditovat odboj a popudit proti němu obyvatelstvo.

Dvě minometné střely ráže 60 mm dopadly na policejní stanici ve Fallúdže.

Bombové útoky

Asi v 6:00 zasáhl výbuch bomby americkou hlídku ve vesnici Bú Qutná jižně od Fallúdže, zničil Humvee a celou jeho posádku zabil nebo zranil. Ve vesnici byl pak vyhlášen zákaz vycházení a všechny domy prohledány, přičemž Američané sebrali a odvedli několik mladých mužů. Na severním okraji Fallúdže u mostu Sadžár zničil dopoledne výbuch bomby Humvee další americké hlídky a usmrtil tři vojáky. Když vojáci odtahovali vrak totálně zničeného vozidla, snažili se neustálou střelbou po okolí zahnat obyvatele okolních domů od oken.

V Ramádí během dopoledne explodovala dvě auta, jedno u policejní stanice v okrsku Džazíra na severovýchodě města, druhé o pár minut později najelo do policejní stanice nedaleko domu velitele policie kolaborantské Rady spásy provincie Anbár šajcha Abd as-Sattára Abú Rášího. Celkový počet mrtvých a zraněných policistů dosáhl přinejmenším počtu 70, oba objekty byly přitom zcela zničeny. Odpoledne najela v Ramádí na bombu kolona amerických transportních vozidel, v níž bylo pět vojáků zabito a šestý těžce zraněn.

Kolem poledne došlo na tržišti v Mahmúdíji k explozi auta, která usmrtila čtyři a zranila asi 38 šíitských ozbrojenců, jejichž shromaždištěm se tržiště stalo. Mrtvé a zraněné z místa odváželi zaměstnanci úřadovny Sadrova hnutí.

Pozdě večer najel v Latífíji na bombu americký zásobovací konvoj, z něhož byl zneškodněn jeden kamion.

Úterý 20. února 2007

Hít

Odpoledne Američané ukončili blokádu města zahájenou 16. února, oznámili zrušení zákazu vycházení a dovolili obyvatelům pěšky vycházet z domů. Během blokády prohledali domy ve čtvrtích Džam‘íja na východě a Ummál ve středu města, kde sebrali devět lidí.

Bagdád

V různých částech města nalezla policie 20 pohozených těl sunnitů umučených k smrti. Šlo o muže od mladíků až po starší muže, byli mezi nimi studenti, státní zaměstnanci a duchovní. Čtyři z nich měli hlavy rozbité kladivy, dalších pět bylo svázáno tak, aby se pomalu udusili. Šajchovi uřízli mučitelé jazyk, nos a čtyři prsty a do konečníku strčili láhev od alkoholu.

U mahdisty kontrolované čerpací stanice v Bagdádě, kde předešlého dne došlo k únosu čtyř sunnitských řidičů, explodovalo dopoledne auto a zabilo nebo zranilo 14 mahdistů.

Dulu‘íja

Američané během dopoledne prohledali několik čtvrtí města a zatkli řadu místních mužů a mladíků.

Bajdží

Dopoledne vtrhli američtí vojáci do zdejší hlavní nemocnice, sebrali dva jediné lékaře, kteří ještě v nemocnici zůstali, a odvezli je neznámo kam. V nemocnici zůstal jen pomocný personál, a proto bylo rozhodnuto ji na protest proti razii zavřít a požadovat propuštění lékařů.

Buhríz

Od svítání prováděli američtí vojáci doprovázení psy a kolaboranty razie v několika sunnitských vesnicích kolem města a sebrali tu 132 lidí ve věku od 17 do 60 let.

Samáwa

Asi 30 km jižně od města zastřelili neznámí ozbrojenci místopředsedu městské rady Muhammada Hanúna a vážně zranili také muže, který ho doprovázel. Šlo již o druhý atentát na člena rady, minulý měsíc byl ve městě zastřelen Abd al-Madžíd az-Zálimí.

V lednu rozpoutali mahdisté ve městě vlnu násilí, získali nad městem kontrolu a obsadili úřady svými lidmi.

Nepokoje mezi muslimy a jazídovci v Mosulu

V okrsku Šajchán zapálili místní mladíci několik domů patřících členům náboženské skupiny jazídovců, mezi nimi i dům jejich vůdce Tahsina Beka. Stalo se tak po zprávách, že člen této skupiny unesl muslimskou dívku. S platností od středečního rána byl v celém okrsku vyhlášen zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

U Azímu 107 km severně od Bagdádu zaútočili ozbrojenci na kolonu tří cisteren s benzínem, plynem a petrolejem, všechny tři zničili a zabili jejich řidiče.

Po poledni se v centru Fallúdže povstalci střetli s americkými a loutkovými vojáky a v krátkém boji poškodili Humvee tzv. národní gardy a zranili členy jeho posádky.

Večer zaútočili v Madá‘inu mahdisté v několika autech na sunnitské domy. Jejich obyvatelé se jim však za podpory mudžáhidů postavili na odpor, podařilo se jim jedno auto útočníků zničit, muže v něm zabít nebo zranit a útok odrazit.

Ostřelování

V noci z pondělí na úterý ostřelovali povstalci britské cíle v Basře. Dvakrát dopadly jejich rakety na britský štáb v hotelu Šatt al-Arab, dalším terčem byl tábor britských vojáků v okrsku Tawísa v centru města. V tomto okrsku zatkli Britové pět lidí, které obvinili z ozbrojených útoků na své síly. Podle nepotvrzených zpráv ostřelovala britská letadla kromě toho čtvrť Ba‘th na severozápadě Basry.

Ráno dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm na základnu amerických sil v Huwajdžá.

Odpoledne zasáhly dvě střely téže ráže americkou základnu Simak v centru Fallúdže.

Devět střel dopadlo odpoledne na policejní stanici v bagdádské čtvrti Ámil a z větší části ji zničilo.

V Baghdádí se terčem minometného útoku stala policejní stanice, kde bylo zraněno pět policistů. Protože je tento objekt pravidelným terčem útoků, zřídila si policie spolu s americkými vojáky operační místnost v obytném komplexu.

Bombové útoky

V Karmě u Fallúdže zničil ráno výbuch bomby americké Humvee a zabil nebo zranil jeho posádku.

Nedaleko Taríqíje u Huwajdžá zasáhla bomba hlídku loutkových vojáků, dva z nich zabila a dva zranila. Kolaboranti na útok odpověděli razií v sedmi okolních vesnicích a sebrali 14 lidí.

U čerpací stanice v Tikrítu došlo dopoledne k explozi bomby, která způsobila smrt čtyř lidí a několik dalších zranila. Odpoledne zasáhl ve městě výbuch bomby hlídku loutkové armády, čtyři vojáky zranil a jejich Humvee vážně poškodil.

Na silnou bombu narazila v 11:15 pěší hlídka americké námořní pěchoty v Ána. Čtyři vojáky její výbuch roztrhal a další tři zranil.

Krátce po poledni zasáhl výbuch auta v Mahmúdíji skupinu mahdistů, kteří do města dorazili předchozí noci pod ochranou loutkové armády. Podle prvních zpráv bylo 21 z nich zabito nebo zraněno.

Severně od Ba‘qúby zničil odpoledne výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil čtyři vojáky.

Středa 21. února 2007

Tádží

V oblasti Tádží severně od Bagdádu sestřelila Armáda mudžáhidů v 10:00 americký vrtulník Black Hawk, který se v plamenech zřítil k zemi.

Qaláríja

Americké síly uzavřely okolí města a při razii zatkly 45 lidí. Všichni byli obviněni z příslušnosti k odboji a z útoků na americké a loutkové síly a odvezeni na americkou základnu severně od Miqdádíje.

Ozbrojené akce

V Mušáhadě zaútočili ráno povstalci na americkou hlídku a během 15 minut zneškodnili Humvee, zabili dva a zranili tři vojáky.

Dopoledne zaútočili povstalci na levém břehu Tigridu v Mosulu na policejní hlídku. Došlo k desetiminutové přestřelce, o jejíchž následcích však nebyly k dispozici podrobnosti. V okrsku Šajch Fathí kromě toho usmrtil ostřelovač nedaleko policejní stanice jednoho policistu.

V Madá‘inu zastřelili povstalci dva příslušníky sil Magháwir.

Za poledne přepadli povstalci v Abú Ghurajb hlídku tzv. národní gardy. Boj mezi nimi trval asi půl hodiny, během níž byli dva gardisté zabiti a nejméně tři zraněni.

Večer se v ramádských čtvrtích Mal‘ab a Hawz povstalci střetli v asi hodinovém boji s americkými silami podporovanými vrtulníky.

Pozdě večer přepadli povstalci s RPG a raketami S5K tábor loutkové armády jižně od Fallúdže. Bojovalo se tu déle než půl hodiny, ale vzhledem k nočnímu zákazu vycházení nebylo možno zjišťovat porobnosti.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly ráno na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy u Júsufíje, kde zabily dva a zranily tři vojáky.

Čtyři střely ráže 120 mm dopadly dopoledne do tábora loutkových sil v Huwajdžá, kde způsobily elektrický zkrat, jenž usmrtil čtyři vojáky a dalších sedm zranil, některé těžce, protože utrpěli popáleniny na 80 % těla.

Kolem poledne zasáhly dvě rakety Kaťuša štáb zpravodajské divize tzv. národní gardy ve fallúdžském okrsku Džafá, těžce poškodily budovu a její opevnění.

Kolem 20:00 dopadlo několik minometných střel na americký štáb v Ramádí.

Pět střel ráže 82 mm zasáhlo ve 22:00 americkou základnu jižně od Hillá.

Bombové útoky

Krátce po půlnoci vybuchlo u tržiště v sousedství šíitských svatyň v Nadžafu auto naložené trhavinou. Mezi oběťmi exploze byl značný počet mahdistů.

Ve vesnici Katún 4 km západně od Ba‘qúby vybuchly ráno dvě bomby pod americkou kolonou čtyř vozidel, poškodily dvě obrněná vozidla Bradley a zranily jejich posádky. Po explozích se mezi povstalci a Američany rozpoutal půlhodinový boj, v němž bylo nejméně pět okupačních vojáků zabito a zraněno.

V Salmán Páku zničil výbuch bomby jeden Nissan hlídky tzv. národní gardy a druhý zneškodnil čtyři gardisty usmrtil a dva zranil.

V Ána vybuchla bomba pod americkou pěší hlídkou, čtyři nebo pět vojáků usmrtila a dalších šest zranila.

Exploze auta na tržišti v jižní části Bagdádu dopoledne zabila dva šíitské ozbrojence a osm dalších zranila, zčásti těžce. Bomba zasáhla nedaleko Džadíríjského mostu hlídku sil Magháwir, poškodila auto a zranila tři členy jeho posádky a jednoho policistu. V Ámiríji zasáhl v 16:00 výbuch auta americkou hlídku, roztrhal Humvee i těla tří vojáků v něm.

Na silnici mezi Hítem a Baghdádím najela na bombu hlídka policie tzv. Rady spásy provincie Anbár. Její vozidlo bylo výbuchem zničeno, jeden policista zabit a dva zraněni.

Čtvrtek 22. února 2007

Ramádí

Od středeční noci do čtvrtečního rána podnikaly americké letouny opakovaně nálety na čtvrti Mal‘ab a Džam‘íja v centru města. Podle sdělení ředitele civilní obrany nadporučíka Faláha ad-Dulajmího vytáhli jeho muži z trosek 26 obětí, mezi nimiž bylo 18 žen a dětí. Nejméně 30 dalších lidí bylo zraněno, ale sanitky se k nim nemohly dostat, protože vojáci tuto část města uzavřeli.

Ráno Američané pokračovali v náletech na čtvrti Šurta a Mal‘ab, zabili další desítky lidí a rozhlasem nařídili obyvatelům opustit město, aby mohlo být „vyčištěno“.

Hadítha

Příslušníka americké námořní pěchoty, který se pokusil vstoupit do domu v okrsku Bú Hajját, bodla jeho 22letá majitelka Su‘ád Muhammad al-Hadíthí, která byla doma sama se dvěma malými dětmi, nožem do zad. Další vojáci mu spěchali na pomoc, viděli, že se ho chystá bodnout znovu a před očima dvou synů ve věku 2 a 3 roky ji zabili. Pak začali pátrat po jejím manželovi a prohledali tesařství, kde pracoval.

Hít

Loutková policie zabrala ve středu střední školu ve čtvrti Džam‘íja, aby v ní zřídila policejní stanici. Ve čtvrtek k témuž účelu zabrala další dívčí školu ve čtvrti Ummál. Kromě toho kolaboranti vyhodili z domu stojícího u dívčí školy na ulici rodinu, která v něm bydlela, zbořili za školou zeď oddělující ji od domu a oba objekty pak obehnali hliněným valem a ostnatým drátem.

Miqdádíja

Dopoledne zaútočily americké vrtulníky na okrsek Balúr, kde se ve středu dostal jejich vrtulník do palby povstalců. O následcích útoku nebyly prozatím informace.

Kolem poledne zatkli v tomto okrsku vojáci sedm mladých mužů, které označili za příslušníky odboje, a odvezli je na svou základnu.

Buhríz – další vrtulník zničen

V 9:00 sestřelili povstalci při boji s Američany nedaleko buhrízské hráze vrtulník Apache, jehož dvoučlenná posádka zahynula. Jde již o devátý americký stroj za necelý měsíc.

Americké síly o něco později město obklíčily a rozhodily nad ním letáky s pohrůžkou, že zasáhnou proti každému „podezřelému shromáždění“ lidí.

Ba‘qúba

V 17:00 zastřelil americký ostřelovač v okrsku Tahrír nedaleko školy dívenku Asmu Thábit.

Večer zasáhla americká bomba dům jižně od města, v němž zahynuli čtyři synové a devět vnuků staré Sa‘díje Abd al-Karím. Zcela zničen byl i dům, takže se žena musela uchýlit do opuštěného auta na skládce, na níž také hledá další věci potřebné k životu.

Kirkúk

Loutkové vojenské a policejní síly zřídily kontrolní stanoviště na hranicích mezi provinciemi Saláh ad-Dín a Ta‘mím s cílem zabránit ve vstupu do provincie Ta‘mím, jejímž centrem je Kirkúk, všem osobám, jež tam nemají trvalé bydliště. Opatření je součástí snah na vypuzení sunnitských Arabů, kteří tvoří 47 procent obyvatel města, a usnadnit připojení Kirkúku ke kurské separatistické enklávě. O osudu města má oficiálně rozhodnout referendum.

Ozbrojené akce

Kolem 10:00 zaútočili povstalci z několika stran minomety na budovu provinční správy v Ba‘qúbě, kterou po deset minut ostřelovali, přičemž zabili nebo zranili 33 policistů.

Kolem poledne zaútočili v Miqdádíji povstalci na hlídku tzv. národní gardy nedaleko její základny a čtyři gardisty zranili.

V Chálisu zastřelil odpoledne ostřelovač amerického vojáka. Jižně od města zranil jeho kolega vojáka z hlídky loutkových sil.

Ostřelování

Za úsvitu zasáhlo několik minometných střel americkou základnu v Tárimíji.

Dvě rakety Kaťuša dopadly v Basře na základnu britských sil. Několik minometných střel ráže 82 mm zasáhlo také tamní britský štáb v hotelu Šatt al-Arab.

V 16:00 zasáhly čtyři střely stejné ráže americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

Kolem 8:00 zasáhla bomba ve čtvrti Ur na východě Bagdádu americkou hlídku, úplně zničila její Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého zranila. V okrsku Mansúr o něco později zničil výbuch bomby Humvee další hlídky a zabil nebo zranil jeho posádku.

V centru Tádží dopoledne bomba poškodila Humvee a všechny americké vojáky v něm zranila.

V 10:00 zasáhl výbuch bomby v Miqdádíji americké Humvee, vyhodil je do vzduchu a roztrhl na kusy. Čtyři vojáci v něm byli na místě mrtví. Zbytek hlídky začal divoce střílet po náhodných chodcích a autech, zabil jednoho staršího muže a čtyři další lidi zranil.

Asi v 11:00 usmrtil výbuch bomby v okrsku Mal‘ab v Ba‘qúbě čtyři příslušníky americké námořní pěchoty.

Odpoledne najela na bombu v Tikrítu americká kolona, z níž bylo zneškodněno jedno Humvee a čtyři vojáci v něm usmrceni.

Pátek 23. února 2007

Habbáníja

Američané v odvetu za včerejší minometný útok na jejich základnu ostřelovali z děl obytnou část Džazíru, kde zničili několik domů, zabili čtyři civilisty a pět dalších zranili.

Ramádí

Americké síly pokračovaly druhým dnem v blokádě města desítkami obrněných vozidel a náletech na ně. Při leteckých útocích bylo zabito 30 lidí, z toho 21 žen a dětí, dalších 41 osob bylo zraněno. Nemocnice nebyla pro nedostatek krve a kyslíku schopna přijímat další raněné.

Američané stále nedovolovali vyhrabat těla šesti členů jedné rodiny z trosek jejich domu ve čtvrti Šurta. Neumožnili také sanitkám z okolí, aby přivezly do města pomoc. Kromě toho okupanti zatkli v nemocnici šest členů personálu s obviněním, že poskytovali ošetření povstalcům.

Bagdád

V sunnitské části čtvrti Ámil zajala tzv. pořádková policie asi 40 mužů a chlapců.

Kút

Na dálnici severovýchodně od Kútu směrem k íránské hranici zatkli Američané v 15:15 Ammára al-Hakíma, syna vůdce proamerické strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Jeho konvoj se nejprve dostal do palby, v níž byl jeden z Hakímových průvodců zabit a další zraněn. Krátce poté, co kolona zastavila, obklopilo ji sedm amerických Humvee doprovázených dvěma vrtulníky. Vojáci zatkli Ammára al-Hakíma, natáhli mu na hlavu černý pytel, strčili jej do vrtulníku a odvezli na svou základnu Nu‘ajmíja. Jeho 17 přeživších průvodců naložili do Humvee a odvezli neznámo kam. Jejich auta zůstala na dálnici stát opuštěna s otevřenými dveřmi. Poději se objevila policejní hlídka, která odvezla mrtvého a zraněného.

Šíitské sektářské síly obvinily Američany, že na konvoj zaútočili v oblasti, která je plně pod kontrolou Brigád Badr a mahdistů, a Američané se tam snaží prosadit a bránit pašování zbraní z Íránu.

Ozbrojené akce

Na jihozápadě Bagdádu usmrtil ráno ostřelovač na kontrolním stanovišti kolaboranta ze sil Magháwir.

Amerického vojáka zabil ostřelovač na kontrolním stanovišti na okraji Ána. Ostatní američtí vojáci a jejich slouhové zmizeli za zátarasy kolem stanoviště a uzavřeli je.

V Awdžá u Tikrítu zaútočili ráno povstalci na hlídku loutkové policie, v přestřelce dva policisty zabili a čtyři zranili a zničili jeden pickup.

V Baládu zaútočili dva ozbrojenci na dva bratry, kteří sloužili na tamní americké základně a zasypali je deštěm kulek. Jeden z bratrů byl na místě mrtev, druhý byl s těžkým zraněním dopraven do nemocnice.

Ostřelování

Ráno dopadly tři minometné střely na americkou základnu v Júsufíji.

V 10:00 ostřelovali povstalci minometnými střelami americký štáb v Abú Ghurajb.

V ranních hodinách dopadlo šest střel ráže 120 mm na sídlo pořádkové policie v bagdádské Kázimíji, silné exploze zničily velkou část objektu. Příjezd tří ambulancí svědčil o tom, že útok způsobil také lidské ztráty.

Několik střel ráže 60 mm zasáhlo kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků na severním okraji Fallúdže.

Šest střel ráže 82 mm dopadlo odpoledne na americké ležení v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

V Sámarrá zasáhl výbuch bomby v 11:00 kolonu automobilů americké zpravodajské služby, zneškodnil jedno auto, v němž uhořela celá posádka.

Kolem 11:30 poškodila exploze bomby v bagdádské Ghazálíji Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila jeho posádku.

Za poledne zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v Huwajdže jihozápadně od Kirkúku, zneškodnil Humvee a zabil nebo zranil jeho posádku.

V 16:30 najela na bombu v mosulské Džadídě policejní hlídka, jejíž hlídkové vozidlo výbuch poškodil a zranil jednoho policistu.

V Rutbě došlo kolem 17:00 k explozi cisterny s pohonnými hmotami u kontrolního stanoviště amerických vojáků, z nichž byla řada zabita a zraněna, přesný počet však nebylo možno zjistit.

Sobota 24. února 2007

Qá‘im

Jak oznámila QudsPress, zahájili američtí vojáci u Qá‘imu palbu na taxík směřující do Jordánska, patrně v domnění, že jde o auto určené pro sebevražedný útok. Zabili celou sedmičlennou rodinu i taxikáře. Podle osobních dokladů šlo o Ismá‘íla Muhammada al-Hajjálího z bagdádského okrsku Sálich, jenž s manželkou a pěti dětmi prchali před sektářským násilím do Jordánska. Po činu Američané dálnici na hodinu uzavřeli, znemožnili přístup dvěma kameramanům, kteří se pokusili natočit záběry auta a mrtvých, a otevřeli dálnici teprve po odstranění veškerých stop.

Habbáníja

Výbuch nákladního auta Mercedes naloženého trhavinou, k němuž došlo v 16:00 u sunnitské mešity Kawálikum ve čtvrti Ummál, zabil 47 účastníků modliteb, z toho 21 žen a dětí. Zničil mešitu a těžce poškodil sousední lékařskou kliniku a řadu obchodů a dílen v okolí. Okupační síly události využily k ukázce „péče“ o civilisty: některé oběti byly dopraveny k ošetření do amerických vojenských nemocnic a příslušníci námořní pěchoty filmovali vyhrabávání těl z trosek budov.

Bagdád

V sunnitské části čtvrti Ámil se časně ráno objevila policie doprovázená šíitskou milicí s cílem vyhnat sunnity z jejich domovů. Ti se útočníkům postavili se zbraní v ruce, řada rodin byla však přesto donucena k odchodu.

Večer otřáslo několik explozí okrsky Karradá a Džadíríja, kde bylo podle prvních zpráv zabito nebo zraněno přes 30 šíitů. Mluvčí tzv. ministerstva vnitra později oznámila, že nešlo o útoky – jednalo se pouze o cvičení v rámci výcviku loutkové armády. Popřela také, že by v některém okrsku došlo k požáru, ač nad oběma čtvrtěmi bylo možno zdaleka pozorovat kouř.

V noci vypálili povstalci několik silných minometných střel na sídlo strany SCIRI v bagdádském okrsku Karradá. Podle některých zpráv byly při útoku zabity nebo zraněny desítky ozbrojenců.

Sebevražedné útoky

Po poledni najel v bagdádském okrsku Állawí fidá‘í do kontrolního stanoviště tzv.národní gardy, zcela je zničil, zapálil jedno vozidlo a zabil nebo zranil devět gardistů.

Do policejního kontrolního stanoviště na dálnici u Hítu najel asi ve 13:30 fidá’í, podle sdělení místní nemocnice bylo devět policistů zabito a osm zraněno.

Ozbrojené akce

V Baghdádí vyhodili povstalci do vzduchu čtyři potrubí přivádějící pitnou vodu na americkou základnu u města a přerušili přívod elektřiny na základnu. Současně na základnu vypálili šest minometných střel.

Armáda mudžáhidů zajala v centru ba‘qúbské čtvrti Tahrír osm příslušníků tzv. národní gardy. Čtyři z nich povstalci ihned před očima místních lidí zastřelili a zabavili jejich zbraně. Zbývající čtyři odvedli s sebou.

Ostřelování

Dvě rakety S-8 dopadly v 7:00 na americký štáb v Džalawle severovýchodně od Bagdádu.

Raketa Grad zasáhla ráno americký štáb v Síníji jihozápadně od Bajdží.

Několik raket S5K ráno dopadlo také na americký štáb v centru Sámarrá. Exploze slyšitelné po celém městě způsobily v objektu požár.

Bombové útoky

V Karmě u Fallúdže zničila bomba Humvee hlídky tzv. národní gardy a zabila nebo zranila několik gardistů.

V Džamí‘i na západě Bagdádu explodovalo auto u kontrolního stanoviště pořádkové policie a zabilo nebo zranilo deset policistů.

Neděle 25. února 2007

Ramádí

Odpoledne bylo oznámeno, že Američané hodlají ve městě a okolí v příštích dnech obnovit provoz radiotelefonů, který přede dvěma lety zrušili. Doufají totiž, že jim místní udavači budou moci prostřednictvím přístrojů podávat zprávy o činnosti povstalců. Američané už tyto služby obnovili v blízkých městech Habbáníja a Chálidíja, přičemž rozhlásili čísla, na něž je možno udávat.

Hít

Americký snajpr zastřelil odpoledne bez zjevného důvodu ze střechy vysoké budovy bývalé policejní stanice civilistu, který kolem objektu procházel. Jak sdělil korespondent Mafkarat al-Islam, „Američané jako obvykle neudali jiný důvod tohoto činu, než že byl jejich voják možná opilý nebo se prostě bavil“.

Ána

Několik amerických vojenských vozidel obklopilo budovu státní pošty a okupanti nařídili zaměstnancům, aby okamžitě odešli. Před očima obyvatel a bez jakéhokoli vysvětlení položili v objektu výbušniny a budovu vyhodili do vzduchu.

Fallúdža

V noci Američané vtrhli ve čtvrti Dubbat do domu státního zaměstnance, vylomili všechny dveře, rozbili zařízení a muže zatkli. Prohledali několik dalších domů a zatkli dva další muže, jednoho v pokročilém věku. Na zajatce pustili psy a vyhrožovali jim, ač neměli žádné důkazy, že by se někdo z nich podílel na nějakých ozbrojených akcích.

Za poledne dopadly na hlavní ulici města dvě minometné střely, jedna zasáhla obchod s pneumatikami a druhá vozovku, nezpůsobily však žádné škody. Původ střel zůstal nevysvětlen.

Ve městě panovalo napětí, protože tzv. národní garda pokračovala v každodenním zatýkání a zpřísňovala bezpečnostní opatření omezující provoz u východů z měst.

Bagdád

Nad Ridwáníjí na západě města sestřelili povstalci krátce před 17:00 americký bezpilotní špionážní letoun.

K velké explozi došlo u ekonomické fakulty univerzity Mustansiríja na východě města, kde bylo zabito asi 40 lidí a stejný počet dalších zraněn. Podle QudsPress způsobil výbuch sebevražedný útočník, který na sobě u kontrolního stanoviště před vchodem na fakultu odpálil vestu s výbušninou.

Bomba explodovala dopoledne před íránskou ambasádou v okrsku Sálihíja pod auty se strážci objektu, zabila dva strážce a čtyři zranila.

K silné explozi došlo dopoledne v okrsku Hurríja, kde bomba zničila Humvee americké hlídky, zabila dva vojáky a tři zranila.

Mosul

Na západě města vtrhli američtí vojáci do rodinného domu, kde zabili dva bratry a další dva zatkli. Neznámí ozbrojenci prohledali dům Ibráhíma Hamdána, bývalého oblastního činitele strany Baath a zabili ho.

Ozbrojené akce

V Durá jižně od Bagdádu se povstalci střetli se silami Magháwir, prohledávajícími několik okrsků. Kolaboranti museli přivolat na pomoc americké síly v letadlech a vrtulnících.

Dopoledne zastřelil ve Fallúdže ostřelovač loutkového vojáka.

Několik povstalců ostřelovalo kolem 16:30 v Ba‘qúbě z jedoucího auta policejní kontrolní stanoviště, zabili jednoho policistu a dalšího zranili.

V Mosulu byl ozbrojenci z jedoucího auta zastřelen policista a poškozeno hlídkové vozidlo.

V Tal Afáru se povstalci střetli s policejní hlídkou a velmi těžce zranili dva policisty.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhl výbuch bomby hlídku loutkových vojáků projíždějící po hlavní ulici Miqdádíje, zničil Humvee a nejméně tři vojáky v něm zabil nebo zranil. Odpoledne najela na bombu v témž městě další policejní hlídka, jejíž vozidlo bylo rovněž zničeno, jeden policista usmrcen a šest vážně zraněno.

8 km severně od Basry zničil odpoledne výbuch bomby hlídkové vozidlo britské armády a zranil tři vojáky.

Ve čtvrti Wahda na východě Mosulu bomba poškodila policejní vozidlo a zranila dva policisty.

V Saqlawíji u Fallúdže najela americká hlídka na silnou bombu, která zničila Humvee a usmrtila tři vojáky. Celé okolí bylo po následujících pět hodin uzavřeno, protože Američané hledali tělo čtvrtého muže z vozidla, až nakonec kusy jeho těla nalezli na břehu potůčku tekoucího opodál.

Večer zasáhla bomba v Hadíthě americkou hlídku, zničila celé vozidlo a usmrtila čtyři příslušníky námořní pěchoty.

Pondělí 26. února 2007

Povstalci vyklidili jednu čtvrť v Ramádí

Po prudkém útoku amerických sil a jejich kolaborantských přisluhovačů, po němž následovaly nálety na největší ramádskou čtvrť Mal‘ab, byli povstalci nuceni se z této čtvrti stáhnout. Jejich odchod potvrdili korespondentu Mafkarat al-Islam obyvatelé prchající ze čtvrti, kde se na střechách usadili američtí ostřelovači a vojáci prohledávali dům za domem včetně mešit, obchodů a dílen. Sebrali celkem 15 lidí, o nichž prohlásili, že jsou členy odboje, a odvezli je na svou základnu Warrár.

Bagdád

Dopoledne došlo v centru Bagdádu k explozi, o jejímž původu se liší zprávy. Podle některých šlo o výbušné zařízení odpálené v autobuse, podle jiných o bombu na silnici, která explodovala pod autobusem. Výbuch usmrtil tři pasažéry autobusu, z toho jednu ženu.

Po výbuchu bomby v blízkosti americké hlídky zabili Američané divokou střelbou kolem sebe 25letého palestinského uprchlíka, který pracoval jako řidič u dopravní společnosti. Od počátku okupace zahynulo v Iráku střelbou amerických vojáků či rukou šíitských eskader smrti už více než 900 Palestinců.

Kolem poledne vybuchlo u budovy tzv. ministerstva místního hospodářství v okrsku Mansúr auto ve chvíli, kdy tam byl přítomen jak „ministr“ Rijád Gharíb, tak „viceprezident“ Ádil Abd al-Mahdí. Ten byl šrapnely zraněn do zad a pravého stehna a dopraven do Ibn Sínovy nemocnice v přísně střežené tzv. Zelené zóně. Celkem bylo v budově zabito a zraněno přes 40 osob, mezi nimi i několik vysoce postavených činitelů.

Madá‘in

Americká letadla F-16 zasáhla dopoledne několik obytných domů ve městě pod záminkou, že se v nich zdržují povstalci a mají tam dílny na výrobu bomb. Zničila čtyři domy, v nichž zabila minimálně 15 civilistů, z toho řadu žen a dětí. Pak zasaženou oblast prohledali vojáci, kteří 22 lidí zatkli a obvinili z terorismu.

Sebevražedný útok

V Zábu 35 km západně od Kirkúku najel fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, kde zabil osm vojáků a dalších deset zranil.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Hadždž Muhsin u Miqdádíje zaútočil oddíl povstalců na policejní stanici. Policie odpověděla vypálením několika minometných střel, ty však nezasáhly povstalce, ale obytné domy, kde zabily desetileté dítě a několik lidí zranily.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 120 mm zasáhly ráno americkou základnu ležící 25 km západně od Rawy.

Pět střel ráže 82 mm dopadlo na policejní stanici ve čtvrti Wahda v Madá‘inu. Ta byla zásahem vážně poškozena a čtyři policisté zraněni, jeden z nich těžce. Tato stanice se stala terčem minometného útoku už potřetí.

Bombové útoky

V Mahmúdíji usmrtila exploze miny tři vojáky z americké pěší hlídky a dva zranila.

V Mosulu zasáhla bomba policejní hlídku, ve zničeném vozidle jednoho policista zahynul a další čtyři byli zraněni.

Úterý 27. února 2007

Ramádí

Americké síly zakázaly místním nemocnicím používat sanitky k převozu těhotných žen a zraněných lidí, ať už v noci nebo ve dne. Poté, co byla jedna sanitka použita k útoku na policejní stanici sil tzv. Rady spásy provincie Anbár, při němž byli dva policisté zabiti a čtyři zraněni, šest sanitek zabavili.

Bagdád

Kolem poledne došlo v okrsku Karradá k explozi auta, která zabila nebo zranila řadu lidí. Asi o dvě hodiny později v tomtéž okrsku vybuchlo další auto, které zasáhlo americkou kolonu. Výbuch zapálil jedno z vozidel, v němž uhořela celá posádka.

Miqdádíja

Po pondělním střetu povstalců s tzv. národní gardou a loutkovou policií východně od města provedli Američané v doprovodu loutkových sil razii v několika částech města, kde sebrali 11 lidí. Pak pokračovali v raziích v oblasti severně od Ba‘qúby a zatkli dalších 20 lidí, o nichž prohlásili, že jsou členy odbojových skupin.

Tikrít

Pozdě večer zastřelili američtí vojáci taxikáře Nuháda aš-Šamarího, který se vracel z práce domů do čtvrti Suqúr a v noční tmě se při jízdě příliš přiblížil k americké hlídce.

Ve městě Awdžá nedaleko Tikrítu zatkli Američané velitele místní policie a další čtyři důstojníky tamního policejního ředitelství. Velitel býval důstojníkem bývalé irácké armády, před časem byl už za okupace jmenován loutkovým guvernérem města. Důvod zatčení zůstal neznám, tím spíše, že ve městě panoval po celé měsíce klid.

Madá‘in

Během pondělí a úterý pokračovaly ve městě střety povstalců s Američany, kteří zde zahájili větší operaci, při níž používali i tříštivých bomb shazovaných z letounů C-130 na obytné čtvrti. Podle místních lidí utrpěli Američané ve střetech těžké ztráty, nebyli však schopni udat přesná čísla.

Ozbrojené akce

Asi 50 povstalců přepadlo v centru Sámarrá ze dvou stran sídlo sil Magháwir, které současně zasáhly čtyři minometné střely. Podařilo se jim proniknout do objektu, kde během půlhodinového boje zabili minimálně pět kolaborantů a 22 zranili. Po příjezdu amerických sil se stáhli.

Ostřelování

Kolem 18:00 dopadla minometná střela na tržiště v Chálidíji a zabila osm civilistů. Američané nepovolili transport postižených do nemocnice a donutili lékaře, aby je ošetřili přímo na ulici. Střela byla pravděpodobně určena nedaleké policejní stanici.

Raketa vypálená z přenosného raketometu zasáhla večer nedaleko Hadíthy americký hlídkový člun na Eufratu, zabila tři příslušníky námořní pěchoty a dva zranila. Zranění museli být z vody vytaženi a jejich stav byl označen za kritický. Američané na zásah odpověděli střelbou na obyvatele v okolí řeky, zabili muže, jeho syna a 14letou dívku.

Bombové útoky

V Kirkúku zničila bomba vozidlo loutkové hlídky, přičemž zabila jednoho a zranila dva vojáky. Jihozápadně od města zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy, poškodil vozidlo a zranil čtyři gardisty, dva z nich těžce.

Večer explodovalo v Mosulu auto vedle policejní stanice na západě města a zabilo nebo zranilo přes 50 lidí. Mezi mrtvými bylo osm policistů, zbytek tvořili civilisté, ponejvíce sunnité.

Středa 28. února 2007

Bagdád

Američané v doprovodu kolaborantských sil provedli další razii, tentokrát v Ghazálíji. Prohledali řadu domů v okolí sunnitské Buráqovy mešity a zatkli řadu mužů a chlapců, aniž jim sdělili nějaké obvinění.

Odpoledne otřásla silná exploze policejní stanicí na náměstí Tahrír, v jehož okolí žijí většinou šíité. Podle výpovědí svědků tu sebevražedný útočník najel autem do vchodu do stanice, kde výbuch usmrtil nebo zranil devět policistů.

Pozdě večer prohledali Američané sunnitskou mešitu Šurúfí v A‘zamíji, rozmlátili dveře a vnitřní zařízení a modlitební sál znesvětili, když jej celý pošlapali špinavými botami. Prohledali také okolí mešity a bez vysvětlení zajali její čtyři strážce.

Ozbrojené akce

V Mosulu usmrtil ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky. Kromě toho přepadla skupina povstalců na jihovýchodě města auto plukovníka Abd al-Hádího al-Ubajdího, ředitele provinční správy pasových záležitostí a zastřelila jej spolu s řidičem a jedním ze strážců.

Dalšího Američana, rovněž z pěší hlídky, zasáhl smrtelný výstřel ostřelovače na jihu Kirkúku.

Večer zaútočili povstalci různými druhy zbraní a minomety na hlavní ulici Fallúdže na budovu obsazenou americkými vojáky. Američané odpověděli palbou a střelba obou stran pokračovala déle než půlhodiny.

Ostřelování

V 7:00 dopadly tři rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu v Jathribu asi 70 km severně od Bagdádu.

Kolem poledne vypálili povstalci minimálně deset minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu u Hítu, z níž se ozvaly silné výbuchy.

Odpoledne zasáhly tři minometné střely ráže 60 mm policejní stanoviště u mostu jižně od Hillá. Dva policisté tu byli zabiti a čtyři zraněni.

Čtyři střely ráže 120 mm dopadly odpoledne na pozemek šajcha kmene Bú Mar‘í Hamáda al-Hamída al-Mar‘áwího v Habbáníji. Tři z nich dopadly do citrusového háje, čtvrtá však zasáhla dům a zabila šajchova vnuka, synovce a dva muže, kteří byli v domě na návštěvě. Příčina útoku není známa.

Deset minometných střel zasáhlo v Karmě u Fallúdže skupinu domů, z nichž loutkoví vojáci vyhnali obyvatele a zabrali je na své ležení. Podle místního svědka bylo zabito pět až sedm vojáků a desítky zraněny. Zcela zničeny byly dva z ukradených domů.

Bombový útok

Na hlavní silnici u Latífíje najela na bombu americká hlídka; ve zničeném Humvee byli dva vojáci zabiti a tři zraněni, jeden z nich smrtelně.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 3. 2007
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
17. 3. 2007 Rozbíječi protiválečné občanské koalice demonstrovali proti válce Štěpán  Kotrba
18. 3. 2007 České sociální fórum opět jen rudou šaškárnou
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt
18. 3. 2007 Zbožnost k ničemu Zdeněk  Bárta
15. 3. 2007 Britská Dolní sněmovna schválila modernizaci jaderného ponorkového systému Trident
16. 3. 2007 Celoevropský týden akcí proti rasismu, demonstrace a 3. sociální fórum
16. 3. 2007 Kouzlo nechtěného: Iniciativa PRO základnu se hlásí k odkazu komunistických vlastizrádců z roku 1968 Jakub  Rolčík
9. 3. 2007 Jací jsme?
16. 3. 2007 Spojujeme se vždy s vítězem minulé války Stanislav A. Hošek
16. 3. 2007 Vojenská základna USA v ČR: vytoužená oáza bezpečí Oldřich  Průša
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007
16. 3. 2007 Bez názvu
16. 3. 2007 Polsko požaduje od občanů přiznání ke kolaboraci s komunistickou tajnou policíí
16. 3. 2007 V Maďarsku došlo k násilným protestům
16. 3. 2007 Kanadská armáda bojuje v Afganistánu Miloš  Kaláb
16. 3. 2007 Božský trh, aneb Trh bohů Uwe  Ladwig
16. 3. 2007 Hospoda není soukromý klub Michael  Kroh
15. 3. 2007 Protikuřácký zákon, majetková práva a mýtus veřejného prostoru Luboš  Zálom
16. 3. 2007 O kouření a absenci povědomí o veřejném zájmu Jan  Čulík
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
16. 3. 2007 Semestrální práce, tzv. klauzura, jako formální přežitek Jan  Paul
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
16. 3. 2007 Dana Jaklová se nechce vyjádřit
16. 3. 2007 Kdo se bojí genocidy ve Srebrenici? Mihad  Mujanović
16. 3. 2007 Malý příspěvek k diskusi o "hospodách"
16. 3. 2007 O nepřímé demokracii Petr  Jánský
16. 3. 2007 Americké "svazáctví" ? Ondřej  Šlechta
16. 3. 2007 Němci chtějí dát Hitlerovi konečné "Good-bye", avšak příliš to nejde Richard  Seemann
15. 3. 2007 Current efforts to combat prejudices against the Roma are insufficient in the Czech Republic
15. 3. 2007 Věčné trampoty s výslovností cizích jmen? Miloš  Dokulil
17. 3. 2007 I soukromá hospoda JE veřejným prostorem Štěpán  Kotrba
15. 3. 2007 Je kouření na veřejnosti projevem svobody a emancipace, nebo vizitkou hulvátství? Jan  Sýkora
15. 3. 2007 Principy a skutečnost Darina  Martykánová
15. 3. 2007 O spolehlivosti soukromých regulačních firem Lenka  Vytlačilová
15. 3. 2007 Trh může vyřešit i hygienické normy
15. 3. 2007 Diskriminace v hostincích v Británii?
15. 3. 2007 Skutečně vyřeší trh i hygienické normy? Jan  Čulík
15. 3. 2007 Hospoda není veřejný prostor Jan  Bláha
15. 3. 2007 Občansko-aktivistické interakce se sdělovacími prostředky Radek  Mikula
14. 3. 2007 Odstraňte segregaci romských dětí ve školství, zajistěte spravedlnost pro sterilizované romské ženy, zřiďte nezávislý orgán pro šetření stížností na policisty
22. 11. 2003 Adresy redakce
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006