Korálky.

Bílá žena se svého úkolu nevzdává

8. 5. 2009 / Karel Dolejší

Chomutovská primátorka Ivana Řápková se ohradila proti dopisu nevládních neziskových organizací zaslanému ministrovi vnitra, krajskému řediteli policie a jí osobně. Dopis protestoval proti skutečnosti, že Policie ČR nezasáhla vůči násilně jednajícím neonacistům narušujícím nedělní antirasistické shromáždění konané v rámci celostátní řetězové demonstrace na náměstí 1. Máje. Primátorka veřejnosti sdělila, že Romové by žádná veřejná shromáždění v souvislosti s extrémismem pořádat neměli, protože takové akce doprovází násilí, a že napadené shromáždění mělo "etnický nebo rasový důvod". Nevládní organizace žádaly, aby Řápková upustila od snahy rozhodovat o tom, kdo smí v Chomutově demonstrovat, neboť jí ze zákona taková pravomoc nepřísluší. To ovšem neznaly železnou lady českého severu. Zákon nezákon, necouvla ani o píď - a navrch ještě dala nahlédnout do útrob svého "civilizačního poslání".

Chomutovská radnice se snaží Romům pomáhat. Pořádáme neustále různé kurzy a školení, pomáháme jim najít práci, učíme je základním hygienickým návykům, pomáháme jim bránit se lichvářům, organizujeme speciální romské pracovní čety. Vznikne-li jakákoliv romská iniciativa, která vede k bohulibému cíli, rádi jí pomáháme.

Tolik paní primátorka. Přeloženo do češtiny: Vůbec jste nepochopili, kde je v této společnosti vaše místo. Nečekáme od vás, že budete uplatňovat svá občanská práva. Budete zkrátka zametat ulice a večer před spaním přijdete tetě hezky nahlásit, že jste se vyčůrali a pomodlili. Ona potom zkontroluje, jestli už jste se naučili čistit si zuby a používat toaletní papír. Víme lépe než vy, zaostalí lidé, co je pro vás dobré; když nebudete zlobit, dáme vám krásná zrcátka a korálky. Když ale zlobit nepřestanete, necháme neonacisty, aby vás mlátili.

Něco málo o hygienických návycích Romů jsem snad v životě pochytil. Rodiny s dětmi perou každý den, a dokonce i obyvatelé pavlačových kutlochů na osobní hygienu dbají. V optice paní Řápkové to však vůbec není důležité. Pro ni jsou romští spoluobčané zkrátka hloupými nesvéprávnými lidmi, kteří se o hygienu nestarají, a kteří se rádi nechávají politicky zneužít kvůli takové "prkotině" jako žhářský útok a zničení života dlouletého dítěte. Ve skutečnosti jde přece o volby a dvě velké politické strany v Chomutově si nenechají narušovat kampaň nějakými demonstracemi. Vykašlete se na to, nemá to cenu. Běžte domů, normalizujte se.

Tak, to je paní Řápková, následovatelka Rudyarda Kiplinga a jeho zásady, že bílý muž se nemůže vzdát svého úkolu. Kdyby přece Britové odešli z Indie, apatičtí domorodci neschopní si sami vládnout by upadli skoro až do doby kamenné. Cože? Že už Británie dávno Indii opustila, a že je na tom možná i hůře než její bývalá kolonie? To jsou přeci hloupé pomluvy, jichž by se dopustil jedině ten, kdo má "etnický nebo rasový důvod"! My "nebílému" obyvatelstvu místo občanských práv dál rozdáváme korálky...

Koneckonců, proč vlastně železnou lady severu nevzít za slovo - proč nepoužít papírovou verzi jejího hluboce humánního dopisu při důležitém základním hygienickém návyku?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009