Čím jsou lidé starší, tím jsou šťastnější

11. 8. 2009

Většina lidí je ve stáří štastnější než v jiných etapách života, zjistila studie osob ve věku až do 95 let.

Navzdory starostem v důsledku nemocí, nedostatku financí, změnám v sociálním postavení a umírání známých a příbuzných, je pro většinu lidí stáří podle psychologů zlatým věkem.

Psychologové zjistili, že starší lidé jsou všeobecně schopni velmi dobře využívat času, který ještě mají k dispozici, a naučili se vyhýbat situacím, v nichž by pociťovali stres nebo smutek. Mladí by měli dělat totéž, řekli staří lidé Americké asociaci psychologů.

Británie (stejně jako Česká republika) je stárnoucí národ. Za méně než čtvrt století bude 25 procent Britů nad 65 let. Kolem roku 2030 bude v Británii žít asi 30 000 lidí starších 100 let.

Podle dr. Susan Turk Charlesové, psycholožky z University of California, to bude znamenat, že Británie bude šťastnější společností.

Studiem dosažitelných analýz o emocích a o stárnucí Charlesová zjistila, že duševní rovnováha se většinou s věkem zlepšuje, s výjimkou lidí, jejichž zdraví je postiženou demencí.

Z práce dr. Laury Carstensenové, profesorky psychologie na Stanford University, vyplývá, proč tomu tak zřejmě je. Carstensenová požádala dobrovolníky ve věku od 18 do 95 let, aby se účastnili různých experimentů a vedli si deníky svých emocionálních stavů.

Zjistila, že u starých lidí se daleko méně častěji než u lidí mladých vyskytují dlouhodobé negativní nálady. Starší lidé jsou také odolnější vůči osobní kritice. Staří lidé jsou také daleko schopnější než mladí lidé ovládat své emoce. To se s postupem stáří stále zlepšuje.

Charlesová vysvětlila: "Víme, že starší lidé si jsou dobře vědomi, že mají k dispozici jen omezený čas. Chtějí ho využívat co nejlépe, a tak se vyhýbají situacím, které by způsobily, že by se cítili nešťastní. Naučili se také, jak analyzovat a chápat úmysly druhých lidí, což jim umožňuje vyhýbat se stresovým situacím."

Podle Carstensenové by se měli mladí lidé začít připravovat na své stáří už teď. Měl by si zavést kvalitní každodenní životosprávu a zajistit, aby pravidelně "sociálně investovali" mimo pracoviště a rodinný domov.

"Příliš mnoho mladých lidí si myslí, že stárnutí je proces, který nutně znamená nemoc, invaliditu, neschopnost se pohybovat a větší závislost na jiných. V mnoha případech to ale vůbec není pravda," konstatuje Andrew Harrop z britských organizací Age Concern a Help the Aged. "Mnoho starších lidí vede aktivní, zdravý život, který je obohacení zkušenostmi a vzděláním."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009