IDnes uráží své čtenáře. Hůř než propaganda za komunismu

20. 11. 2009 / Jan Čulík

Kdo z vás nesouhlasíte s názorem IDnes na svět, jste prostě blbí. Už je to oficiální. Server IDnes to ve své frustraci opakuje dokolečka. Lidi v ČR prostě nezastávají jeho názory. Asi by, řečeno s Bertoldem Brechtem, IDnes potřebovala vyměnit ten lid. Za nějaký lepší.

V zavedených demokraciích se novináři ptají, co je příčinou toho, že voliči nesouhlasí s politikou vládnoucí strany, anebo daného listu. Je to docela logické, novináři se právem bojí, aby nepřišli o čtenáře.

IDnes si takové problémy nedělá. Kdo nezastává její názory, kdo nadšeně neoslavoval dvacáté výročí pádu komunismu, je buran a blbec. IDnes si k potvrzení tohoto svého názoru pozvala "odborníka", "psychologa" Slavomila Hubálka. Ten argumentoval, že mnoho lidí v české společnosti "jsou prostě pitomí. Jsou hloupí". (Na rozdíl od něho.)

Profesionální psycholog by nikdy veřejně neurážel své spoluobčany. Takovému člověku čouhá sláma z bot. Dovedete si představit německého, francouzského či amerického psychologa, jak veřejně říká, že lidé, kteří nesdílejí jeho politické názory, jsou burani a idioti?

Kromě toho, Hubálkovy vývody nejsou podloženy v rozhovoru odkazy na vůbec žádný seriozní výzkum. Jsou to jen jeho subjektivní pocity.

Možná, že by bylo záhodno, aby čeští spotřebitelé dali listu Mladá fronta Dnes komerční lekci a naučili ho demokraticky respektovat mínění spoluobčanů a zajímat se o to, PROČ spoluobčané ve skutečnosti zastávají určité názory, tím, že by deník přestali kupovat. Možná, že by to vedlo k nápravě.

Arogance samozvaných "elit" je neuvěřitelná. Jenže když se někdo povyšuje nad normální lidi, sám tím přirozeně definuje vlastní omezenost.

Proč že lidi neoslavovali výročí pádu komunismu? Hubálek:

Ve společnosti jsou vždy lidi, kterým [svoboda] nic neříká, kteří se jinde nedomluví, jsou to ti, co mají "ty králíci". Těm svoboda skoro téměř nic neříká. Ve společnosti je třetina lidí, kteří jsou prostě pitomí. Jsou hloupí. Existuje psychologie Čecha.

Je to malověrnost, skepse, zvláštní směsice převažujícího buranství a současně výjimečného štěstí na několik výjimečných osobností. Za ty považuji Karla Havlíčka Borovského, T.G. Masaryka a Karla Čapka. Všichni tři varovali před levicí, marxismem a komunismem. (sic!)

Zbabělá část národa se mstila hrdinům a vytěsnila je, aby zamaskovala svoji vlastní zbabělost a ta jim nebyla připomínána.

Zdroj: ZDE

Tak teď už je vám to konečně jasné. Server IDnes vám to vysvětlil. Pokud jste neoslavovali výročí pádu komunismu stejně nadšeně jako pražská média, jste zbabělci, burani a pitomci.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009