Samospráva není alternativou současného kapitalismu

17. 2. 2010 / Miroslav Tejkl

Reakce na článek Milana Valacha "Sociální spravedlnost"

Podniky vlastněné zaměstnanci je fata morgána určité části socialistů a levice vůbec. Tato skupina zoufale hledá v současné společnosti sebemenší známky a stopy procesů, ze kterých by samosprávu bylo možno prezentovat jako trend. Jenže ty skutečné trendy soudobého kapitalismu žádný nástup samosprávy nepotvrzují. Obraz spravedlivé éry, kde "práce si najímá kapitál", je jistě lákavý, jako hodnota a cíl pozitivní a dosažení takového cíle žádoucí, je namístě je podporovat. Až na to, že roli, kterou by skutečně probíhající procesy v kapitalismu samosprávě nakonec logicky musely (v rámci kapitalismu) vtisknout, je výrazně rozporná.

Protože kapitalismus, pohybující se ve svých čím dál obtížněji řešitelných rozporech, "chce" po případné samosprávě pochopitelně něco úplně jiného než nastolení nějaké "spravedlnosti" v rozdělování uvnitř procesu produkce. Na samosprávě je pro kapitalismus eventuálně cenné jen to, nakolik by se bývalá nákladová mzda stala výsledkovým výnosem, reziduem, ziskem, a nakolik by se práce stala ještě více závislou na trhu než je tomu nyní.

Tak zní zadání přerostlého kapitalismu.

A toto zadání zřejmě dostatečně - a efektivněji - plní v rámci kapitalismu trend, který je - na rozdíl od samosprávy - skutečný a viditelný : nárůst případů, kdy pracovní síla samostatně podniká na vlastní účet ("na živnosťák"), kdy OSVČ a subdodavatelské firmičky na úkor standardních pracovních míst skutečně bují jako nezadržitelný trend.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.2. 2010