Únor bílý -- pole sílí

12. 3. 2010 / Miloš Dokulil

V první polovině února byla nebývale zavalena sněhem nejen Evropa; 11. 2. byla prudká sněhová bouře také nad Washingtonem. Kupodivu ve Vancouveru, v Kanadě, kde se měla konat zimní olympiáda, sníh naopak nebyl a též během olympiády bylo nemálo teplo. Ještě před započetím olympiády tragicky zahynul vypadnutím ze sáňkařské dráhy jednadvacetiletý Nodar Kumaritašvili. Hostitelská země, Kanada, slavila 15. 2. 1965 jako den vyvěšení své vlajky s javorovým listem. Naše olympijská výprava získala celkem 6 medailí, z toho polovinu získala rychlobruslařka Martina Sáblíková, přitom dvě medaile zlaté. Loni byly vážné obavy z epidemie prasečí chřipky. V ČR jsou injekce proti ní od 22. 2. zdarma pro kohokoliv. Jako kdyby teď v obyvatelstvu nemálo poklesla důvěra v účinnost vakcín.

Připomeňme si, že zrovna v únoru, 23. 2. 1954, došlo k prvnímu očkování proti obrně; a jak účinně se takto prakticky vymýtilo toto riziko v zemích, kde probíhala vakcinace. Mimochodem nezapomeňme, že program zdravotnické reformy v USA byl vážně zbrzděn, když demokraté ztratili v Senátu po volbách v Massachussetts ústavní většinu, tj. 60 ku 40, o jeden hlas.

V zemích, kde nezuří válka nebo teror, málokdo zřejmě vnímá, že ve světě stále teče krev. Jen v Afghánistánu počet padlých amerických vojáků se již blíží tisícovce. Pokud jde o "boj proti terorismu", znovu musel padnout stín událostí z "11. září" na USA, když 18. 2. 2010 J. A. Stack během sebevražedného útoku narazil svým letadlem v Texasu do jedné úřední budovy. --- V Pákistánu se podařilo ve druhém únorovém týdnu zatknout muže č. 2 z afghánského Talibanu (jménem Mullah Abdul Ghani Baradar), a to na základě spolupráce s CIA. V Afghánistánu probíhá od 13. 2. v součinnosti s afghánskou armádou operace v provincii Hílmand, čímž má zároveň dojít k podvázání tamního drogového trhu. --- V Británii teď vyšetřovali bývalého premiéra Blaira. Na citlivou otázku, zda byl korektní vojenský vpád do Iráku odpověděl: "This isn't about a lie, or a conspiracy, or a deceit, or a deception. It's a decision." (Ne že lhal. Musel se rozhodovat v riskantní situaci.)

Tím, že stále mluvíme o "krizi" (která ale je "jen" postupně zvládanou ekonomickou depresí), nechávají nás běžně netečnými zprávy o platební neschopnosti např. Řecka nebo licitace politických předáků ČR kolem státního rozpočtu. Zřejmě řecký problém již ovlivnil snížení hodnoty eura vůči dolaru (i když řecký HDP prezentuje jen 2 % HDP eurozóny). V ČR sice se nic průkazně nového zatím neví kolem možných úplatků při jednání o nákupu či pronájmu gripenů (na "provize" do Česka a Maďarska šlo prý v přepočtu 570 milionů korun), zato se nově v únoru provalily nemalé podivnosti kolem vysoké ceny při nákupu pandurů od firmy Steyr. Přitom za tři měsíce budou v ČR parlamentní volby, takže už je hodně citlivé, čím se zviditelnit, aniž by se voličům předestřely nekalé praktiky některých politiků. (ČSSD nemálo kritizovala obstrukční politiku ODS v Parlamentu ČR, i když jde o běžně uplatňovaný prostředek v mnoha státech. Např. v Senátu USA bylo obstrukcemi z republikánské strany odloženo jen za rok 2009 80 % zákonných návrhů.)

Kromě jiného je překvapující, že v USA se už v lednu 2010 překvapivě uvolnila stavidla pro korporace k neomezeným finančním darům do politiky. (V ČR právě nekotrolované toky peněz do politiky a z veřejných zakázek do ekonomiky nesmírně lákají. V "malém" také stále fungují pro ČR různé "agentury", které mohou dodávat do země otroky.) Řecko položilo sobě i světu otázku, co může dělat ekonomika, když vláda nemá peníze: dostalo se do deficitu státního rozpočtu čtyřikrát nad povolenou mez (3 % HDP), skoro ke 13 % HDP (při státním dluhu obnášejícím 112,6 % HDP; letos má snížit deficit na 7,7 % HDP). Ze států "PIIGS"mají obdobně povážlivý deficit státního rozpočtu Španělsko, Irsko a Portugalsko. Itálie má sice tento deficit "jen" 5,3 % HDP, zato její dluh představuje již 114,6 % HDP. Ve věkové kategorii 15- až 24-letých je dnes ve Španělsku nezaměstnaných skoro 25 %, v Itálii 21 %, v Řecku přes 20 %! (V USA také skoro 13 %!) Zároveň tu jde ze dvou třetin o státy s velkou nelegální imigrací ze zahraničí (ve středomořských státech, nejvíc do Španělska; letos se odhaduje již 14 % migrantů v tamním obyvatelstvu!). --- V USA si začali pochvalovat, že tam spotřebitelské ceny v lednu stouply méně, než se původně čekalo (i když velkoobchodní ceny stouply dvojnásobně proti očekávání). Národní dluh USA dosáhl ke 4/2 již 12 315 405 559 347 dolarů, takže na rodinu to činí nemalých 104 219 dolarů.

Celosvětově zase šly dále nahoru ceny ropy. Např. poptávka zvenčí po ropě je v Angole. Čína jí poskytla úvěr 4,5 miliardy dolarů, a jakýsi privátní China International Fund další 3 miliardy; takže se země stává největším dodavatelem ropy Číně, před Saudskou Arábií a Íránem. Pokud jde o Čínu, nacionalismus v zemi roste. Také roste její produkce; za poslední kvartál o nemalých 10,7 %! Austrálie si pochvaluje čínské investice. --- Ropný stát Venezuela má stále problémy s elektřinou, dochází tam stále k výpadkům proudu, ale i vody; a roste tam zločinnost. Venezuele má teď pomoci Ramiro Valdés, bývalý ministr vnitra na Kubě!

Počet obětí nedávného zemětřesení na Haiti se nakonec vyšplhal až na 230 000 mrtvých. (Na problematiku "klimatických změn" jako kdybychom již také zapomněli.) --- Kdo by čekal, že skoro vzápětí dojde k dalšímu zemětřesení v Chile? Stalo se tak 27.  2., o síle 8,8 na Richterově stupnici. Hned další den prezidentka Bacheletová hlásila, že postiženo bylo víc jak dva miliony osob.

Politika prezidenta Obamy se střetává se stále větší kritikou. Doma roste opozice proti jeho zdravotnické reformě; Čína jako hlavní věřitel USA chtěla zabránit prodeji amerických zbraní Tchajwanu (který byl uskutečněn) a návštěvě dalajlámy v Bílém domě (k níž nakonec došlo 18. 2.). Činí Ameriku velkou to, co se v ní prosadilo bez ohledu na nepopulárnost těch opatření? (V rozpočtu, v němž je celková suma $3,8 bilionu, přitom na rok 2010 na vzdělání dojde ke zvýšení o 6 %, na $49,7 miliard; na obranu dokonce o 7 %, na $708,3 miliard.) --- Americká AIG hned počátkem února (3. 2.) vyhlásila, že bude zase vyplácet nemalé bonusy svým pracovníkům. Celková nezaměstnanost v USA poněkud klesla (na 9,7 %)

Od 4. do 6. 2. se konal sjezd přivrženců republikánské strany v Nashville, pod názvem "Tea Party" (který měl tím pojmenováním také připomínat dávný historický protest amerických kolonistů proti britské imperiální zvůli). Hlavním řečníkem byla Sarah Palin(ová), bývalá kandidátka na viceprezidenta USA (z r. 2008). Vstupenka byla za $549; a bylo vyprodáno. Do médií se dostalo "k lepšímu", že pí Palinová měla na levé dlani napsaný "tahák" a bylo to i ze záznamu vidět. (Co měla na dlani? "Energy, budget cuts, tax, lift American spirits"; aby mohla uvést konzervativní konvenci své priority bez zaváhání.) Ve veřejně sledovaném jiném pořadu manželka prezidenta, pí Michelle Obamová, se přímé odpovědi na otázku týkající se zhodnocení Palinové zcela vyhnula. Jen pochválila, že musí být ženy na veřejnosti více slyšet.

V Argentině prezidentka Cristina Fernández de Kirchner si teď počíná riskantně. Jistě stojí za připomenutí, že v Latinské Americe se stala již pátá žena prezidentem státu; ve státě Costa Rica je prezidentkou Laura Chinchilla. Manželka moskevského starosty Jelena Baturina je nejbohatší Ruskou, s majetkem i v Karlových Varech. Na počátku února se dostala do Evropy zpráva, že v Turecku příbuzní za živa pohřbili šestnáctiletou dívku, protože uráželo jejich vědomí o "cti", že volně hovořila s chlapci. (Ve Francii vytáhli do boje na obranu vlastní identity. Burka se nemá objevit v nemocnicích, školách a ve veřejné dopravě.)

Pro střední Evropu je důležitý výsledek prezidentských voleb na Ukrajině. Nový prezident Viktor Janukovič byl už před pěti lety uvažovaným nástupcem po L. Kučmovi a byl premiérem v období 2006-7. Jako kdyby teď spíše došlo k prohře "oranžových" než k výhře "modrých".

Nedávná "jednička" na světovém trhu s auty, firma Toyota, proslulá kvalitou a bezporuchovostí svých výrobků, byla nucena stáhnout miliony aut (6,6 milionů) do opraven pro zapeklitou závadu na plynovém pedálu. -- Muž, který nedávno v Číně hájil lidi postižené kontaminovaným mlékem, byl zatčen a bude postaven před soud (jménem Čao Lien-chaj). -- Severní Korea provedla 30/11/2009 měnovou reformu, kterou ožebračila lidi. Nebyl kapitál k omezenému podnikání ani úspory; pak cena rýže 30x stoupla. Teď v únoru byla regulace trhu odstraněna a s ní i shora stanovené ceny; s rozpaky nad následky. Premiér se "upřímně" za všechny útrapy omluvil. -- Írán má přiznanou inflaci 13,5 % (mohla by být i 2x vyšší?). -- V relativně málo stabilním Jemenu jeho president Ali Abdullah Saleh (67-letý) plánuje, aby po něm převzal moc jeho syn. -- Izrael se teď přiznal k použití bílého fosforu loni při boji v Gaze. K vraždě předáka Hamásu v Sjednocených arabských emirátech (z níž je podezřelý Mossad) se nevyjádřil.

Muammar Kaddáfi rok (do února) byl v čele Africké unie jako její předseda. Chtěl, aby Panafrický parlament zatleskal atentátníkovi z Lockerbie (který byl údajně již loni v srpnu na umření). Kaddáfi chtěl setrvat v čele unie i na další funkční období. -- V Keni chystají předlohu pro dvojí zákony, jedny pro muslimy, druhé pro ostatní obyvatelstvo.

Uveďme aspoň pár údajů z historického kalendáře. Zrovna 1. 2. 1979 se triumfálně vrátil do Íránu Chomejní. Je pozoruhodné, že na britském trůně již sídlí 58 let Alžběta II. (od 6. 2. 1952). K 11. únoru se vztahuje víc událostí: roku 1858 poprvé údajně viděla pozdější sv. Bernadetta pannu Marii; roku 1945 končila pověstná Jaltská konference; roku 1970 se stalo Japonsko čtvrtou kosmickou velmocí; a roku 1990 byl propuštěn ze svého 27 let trvajícího vězení Nelson Mandela. 13. 2. 1633 se objevil v Římě Galileo Galilei, aby čelil inkvizičnímu soudu (pro svůj heliocentrismus). Téhož 13. 2., ale roku 1945 došlo k pustošivému náletu na Drážďany. Dvě události si připomeňme k 16. 2.: roku 1923 byl otevřen (lupiči nedotčený) hrob Tutanchamonův; a roku 1959 složil přisahu jako premiér státu Fidel Castro Ruz. 18. února 1930 byl objeven a mezi planety naší soustavy zařazen Pluto (jemuž byl tento přívlastek v srpnu 2006 odňat). 21. 2. 1848 vyšel Komunistický manifest.

Pro osvěžení - leden 2010

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.3. 2010