Izrael a mezinárodní právo a reakce v ČR

4. 6. 2010 / Petr Wagner

Mezinárodní právo bylo porušeno a porušováno mnohokrát. Vždy se našla "vysvětlení", která se později ukázala jako lživá. Silní mezinárodní právo porušují zcela bez skrupulí a zcela beztrestně, píše Petr Wagner. (K tomu dodejme, že se Izrael hájí, že podle mezinárodního práva má možnost zasáhnout i v mezinárodních vodách, chystají-li se lodě porušit blokádu.)

Jistě je předčasné se k věci vyjadřovat před vyšetřením celé akce, nicméně nápadné jsou minimálně dva aspekty:

1. Izraelské speciální síly jsou neobyčejně dobře vycvičeny. Jejich záchranné akce jsou pověstné minimem obětí a v oblasti speciálních operací patří k tomu nejlepšímu co kdy bylo provedeno. Ne tak v tomto případě. Tento doslova masakr je obtížné zdůvodnit tím, že po zuby ozbrojený voják speciálních sil propadl panice po napadení násadou od smetáku. Nehledě na to, že vojenské námořnictvo nemá problém zastavit jakoukoliv loď. A to bez použití obsazení cizí paluby.

2. Rovněž nápadné je stanovisko českých médií většinově v rozporu s reakcí Evropské unie. Pan český vyslanec je po své sólové akci bez náležitého vyšetření incidentu skutečně kandidát na odvolání. Takto se diplomat chovat nemá. Pochybuji, že jeho stanovisko bylo stanoviskem vlády. V internetových diskusích je mimořádně agresivní obhajování izraelského útoku a kupodivu nejsou rušeny. V oficiálních novinách informace k této věci prakticky vymizely.

Napadení lodě v mezinárodních vodách se rovná napadení státu pod jehož vlajkou pluje. Jak velmi snadno toto pravidlo je používáno proti pirátům u somálského pobřeží a jak není použito pokud pirátem je stát Izrael. Mezinárodní právo je pro slabé. Silní si budou dělat co chtějí. Udělali to mnohokrát a mnohokrát to udělají. Co ovšem nechápu, je to jak jim za to někdo může tleskat. Zvlášť v pozici státu síly, jakou máme my.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010