Německá vláda se octla kvůli škrtům na pokraji kolapsu

15. 6. 2010

Pravostředová koalice Angely Merkelové je zřejmě na pokraji kolapsu. Vláda byla oslabena celou řadou neshod a tvrdých bojů ohledně finančních škrtů, reformy státní politiky i odchodem čelných konzervativců.

Většina Němců očekává, že vláda padne. V průzkumu veřejného mínění to nyní usuzuje 53 procent německých voličů.

Hněv je zaměřen především na Merkelovou samotnou. Merkelová je kritizována v Německu i v zahraničí za to, že reaguje nekompetentně na finanční krizi. Jejím velkým problémem je balík finančních škrtů ve výši 80 miliard euro, které mají být realizovány během čtyř let. Mnoho poslanců z CDU, ze strany, v jejímž čele stojí Merkelová, se obává rebelie voličů, vzhledem k tomu, že v Německu sílí kritika, že navrhované škrty jsou sociálně neférové. Asi 80 procent voličů zastává názor, že škrty Merkelové jsou sociálně neférové a 67 procent voličů požaduje zvýšení daní pro nejbohatší občany, což Merkelová odmítá. Hněv veřejnosti vyvolal o víkendu demonstrace tisíců občanů v německých ulicích.

Rozpočtové škrty Merkelové také vyvolaly hněv francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který obvinil Německo, že vytváří atmosféru, která potlačí hospodářský růst v Evropě v době, kdy by měl být stimulován státními dotacemi.

Chaos v německé vládě vede komentátory k tomu, že charakterizují vládu Merkelové jako "vládu, která má zácpu". List Süddeutsche Zeitung například napsal: "Vlády musejí řídit, ale kabinet Merkelové už nic neřídí. Podobá se automobilu, v němž fungují pouze brzdy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.6. 2010