BRITÁNIE:

Labouristé sníží univerzitní školné na "6000 liber ročně"

25. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Před zahájením výročního sjezdu Labouristické strany v anglickém Liverpoolu oznámil šéf labouristů Ed Miliband, že příští labouristická vláda sníží univerzitní školné v Anglii z nynějších 9000 na 6000 liber ročně. Bude to financovat zrušením konzervativních bankovních úlev pro banky a tím, že na univerzitní absolventy s nejvyššími platy uvalí vyšší splátkové úroky.

Cílem labouristů je získat podporu milionů studentů a jejich rodičů, kteří se nyní obávají, že jejich děti budou vysokoškolským studiem na zbytek života těžce zadluženy. Podle Milibanda by to znamenalo, že bude moci na vysoké škole studovat větší množství lidí z širokých vrstev společnosti. "Nemůžeme vytvořit úspěšnou ekonomiku, jestliže budou naši mladí lidé vycházet z vysokých škol s dluhem ve výši 50 000 liber (1,3 milionu Kč). Nemůžeme vytvořit úspěšnou ekonomiku, pokud budou mladí lidé z nejrůznějších společenských vrstev odrazováni od studia na vysoké škole," řekl Miliband.

Podle rozhodnutí nynější konzervativně-liberálnědemokratické vládní koalice mají vysoké školy v Anglii právo od září 2012 zvýšit univerzitní školné z nynějších 3375 liber ročně na maximum 9000 liber ročně. Ve Skotsku zůstává univerzitní školné pro Skoty a občany Evropské unie, včetně Čechů, zadarmo, avšak skotské vysoké školy plánují účtovat Angličanů také plných 9000 liber ročně. Kontroverzní rozhodnutí vyvolalo loni v listopadu obrovské studentské protesty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6587

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2011