Al Džazíra: Západní vojáci jsou přítomni v Libyi na straně rebelů

31. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta



Televize Al Džazíra odvysílala záběry, na nichž jsou vidět západní ozbrojenci přítomní na frontové linii v Libyi po boku vzbouřenců. Na záběrech z Dafniye, západně od města Misrata, je jasně viditelná skupina šesti lidí ze Západu. Šestý muž ze západu neměl žádné zbraně a byl to zřejmě výzvědný důstojník. Skupina hovoří se vzbouřenci a rychle zmizí, když je objeví televizní štáb.

Zdroj v angličtině ZDE

Etika, zájmy a politika

31. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Vyšlo: Gluchman, V. ed.: Etika a politika. Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov, 2011, s. 37-46.

Zastupitelská demokracie je v krizi. Téměř na vrcholu jejího celosvětového úspěchu vzrůstá kritika jejích nedostatků. Tak například Carnegieho trust shrnuje závěr svého šetření stavu demokracie jako krizi legitimity a deziluzi ze zastupitelské demokracie. Současně však zdůrazňuje, že demokracie vždy vznikala a rozvíjela se pod tlakem zdola, neboť ti, kteří drží moc, nejsou ochotni se o ní dělit1).

Jedním z projevů této krize, jak je zdůrazněno v citované zprávě, je zneužívání moci a prostředků státu pro soukromé účely poslanců a politiků. Nejzávažnějším projevem této krize je však oprávněný pocit mnoha občanů, že v tomto systému ve skutečnosti nejsou zastupováni a jejich zájmy nemohou být uspokojeny. Fakt, že vlády mohou realizovat rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí většina občanů2), prozrazuje podstatu tohoto systému, v němž se nejedná o vládu lidu, ale stále ještě o vládu nad lidem.

Německo uzavře do roku 2022 veškeré své jaderné elektrárny

30. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Německá koaliční vláda oznámila, že do roku 2022 vyřadí z provozu veškeré jaderné elektrárny. K zásadní revizi německé jaderné politiky došlo po havárii v japonské Fukušimě a po masových protijaderných protestech po celém Německu.

Německý ministr životního prostředí Norbert Rottgen uvedl, že sedm nejstarších německých jaderných reaktorů, které byly vypnuty hned po havárii ve Fukušimě, už nebude nikdy uvedeno v provoz. Navždy vyřazena z provozu bude také osmá jaderná elektrárna v Kruemmelu v severním Německu, která měla v poslední době technické problémy a už je také vypnuta.

Sarkozyho čeká obvinění ze zločinů proti lidskosti

31. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Sílí vlna kritiky Nikolase Sarkozyho v souvislosti s jeho aktivitami při organizování operace NATO v Libyi. Dva známí advokáti z řad socialistů, Jacques Vergès a bývalý ministr zahraničí Roland Dumas, ho obviňují ze zločinů proti lidskosti. Podle jejich názoru se aktivity NATO údajně namířené na ochranu civilistů naopak staly příčinou jejich umírání. Vyšetřování může knokautovat předvolební kampaň Sarkozyho a snížit jeho i tak nevelké šance na účast v druhém kole.

Rekordně nejvyšší emise uhlíku vážně ohrožují podnebí na Zemi

30. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Rekordní vzestup emisí uhlíku, navzdory hospodářské krizi, znamená, že cíl nezvýšit oteplení planety Země o víc než 2 stupně Celsia je zřejmě už nedosažitelný

Emise skleníkových plynů loni rekordně stouply a dosáhly nejvyšší míry emisí skleníkových plynů v historii. Znamená to, že se zřejmě už nepodaří udržet globální oteplování na bezpečné úrovni. Vyplývá to z dosud nezveřejněných odhadů Mezinárodního úřadu pro energii.

Onkologové:

Pacienti přežívají déle - co s tím udělají pojišťovny?

31. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva České onkologické společnosti

Onkologové žádají od zdravotních pojišťoven pravidla pro poskytování a úhradu léčby.

Zdravotní pojišťovny otevřeně hovoří o nedostatku finančních prostředků. Onkologové navíc v letošním roce dosud neobdrželi od plátců péče žádná pravidla, podle kterých by měli léčit jejich pojištěnce, tedy své pacienty. Žádný nemocný nemá uzavřenou smlouvu s lékařem či zdravotnickým zařízením; je ve smluvním vztahu se svou zdravotní pojišťovnou. Plátci péče by proto měli jednoznačně specifikovat, kterým pacientům, jakou léčbu a v jaké výši uhradí. Místo toho plátci péče poskytli Komplexním onkologickým centrům pouze sumu peněz odpovídající stejné výši jako v roce 2009 sníženou o 2 procenta. Onkologicky nemocní však díky moderní léčbě přežívají déle a další nově diagnostikovaní pacienti neustále přibývají. Pro optimální léčbu všech nemocných dle standardů péče jsou tak stávající finanční možnosti nabídnuté zdravotními pojišťovnami nedostatečné.

Karzáí chce zakázat nálety NATO na domy

31. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Afghánský prezident Hamíd Karzáí rozhněvaný civilními oběťmi kampaně NATO na úterní tiskové konferenci řekl, že už nedovolí žádné nálety na domy. Bylo to zatím jeho nejtvrdší vyjádření proti náletům, které Aliance v boji s Talibánem stále považuje za zásadně důležité.

Diskuse Vládní reformy -- zlepšení nebo devastace veřejného zdravotnictví? - záznamy

31. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Záznamy z diskuse Vládní reformy -- zlepšení nebo devastace veřejného zdravotnictví?, která proběhla 26. května na New York University Prague a jíž se zúčastnili Ludvík Hovorka, bývalý poslanec Parlamentu ČR (KDU-ČSL); Milan Kubek, prezident České lékařské komory; Josef Mrázek, místopředseda Svazu pacientů České republiky; David Rath, stínový ministr zdravotnictví ČSSD; Pavel Vepřek, poradce Ministra zdravotnictví České republiky a předseda o.s. Občan; Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, naleznete ZDE

Síň demokratických tradic

31. 5. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 26 minut

Onehdy přišel na návštěvu kolega s sedmičkou červené frankovky (za 65 korun, byla výborná), udělal jsem kafé a klábosili jsme o všem možném. Vzpomínali jsme samozřejmě i na "staré dobré časy" ve škole, třeba na závažný případ ojedinělé šikany. To pár sígrů z osmičky nutilo ty mladší a slabší zdravit stylem: "Dobrý den pane továrníku," a přitom museli provádět uctivou úklonu. Přišlo nám to samozřejmě k smíchu, bylo to napodobování tehdy v televizi promítaných filmů z První republiky. Grázlíci byli předvolání do ředitelny, kde jim bylo oznámeno, že bude-li se to opakovat ještě jednou, bude to dvojka z chování. Podruhé to už nezkusili. Šikana byla vyřešena. Samozřejmě to lze z dnešního hlediska brát jako komunistickou zvůli ze strany nás učitelů - přece jsme strašili sníženou známkou z mravů, což u puberťáků mohlo vyvolat nepříjemné duševní stavy a třeba i nespavost. Holt tehdy jsme ještě netušili, že za pár let bude převrat, a že jejich hépening se stane realitou, že ti grázlové budou mít vlastně pravdu.

Pole působnosti pro odbory a občanské iniciativy

31. 5. 2011 / Milan Sova

čas čtení 7 minut

Demonstrace odborů a občanských iniciativ v sobotu 21. května (a ohlasy na ni) ukázaly složitost problémů současné české společnosti. Členové vlády se už neodvažují zlehčovat protest jako placený výlet odborářů do Prahy, třebaže byl organizován stejným způsobem jako minulé akce: jistě chápou, že dosavadní průběh reforem postihl znevýhodněním velkou část zaměstnanců. Na druhé straně odbory obtížně přesvědčují veřejnost, že mají ucelenou koncepci jiné smysluplné reformy: dluhová past v Evropě a USA v kontrastu s růstem Číny, Brazílie, Indie, Turecka a dalších států je také viditelná a varovná.

U Madridu za Prahu

31. 5. 2011 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Začalo to "nevinně" -- s nečekanými a nepředvidatelnými následky. 15. května se v Madridu skupinka demonstrantů rozhodla protestovat proti vysoké nezaměstnanosti ve Španělsku je nejvyšší v Evropě, 21% a mezi mladými do 35 let dokonce 45%! -- a proti "úsporným" opatřením. Skuzpinka pochodovala k hlavnímu náměstí Puerta del Sol. Policie se pokusila zabránit jim v tom, 24 z nich zatkla. Na hlavní policejní stanici je pak vyslýchala speciální jednotka, která je tam zadržovala 48 hodin.

Česká vláda vnucuje vysokým školám model, proti němuž britští akademici organizují revoluci

30. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V posledních cca pěti letech připravili manažerští zbohatlíci britské univerzity o samosprávné vedení. Stalo se to tak, že profesoři univerzit se samozřejmě zabývají vlastním oborem. Skutečný akademický odborník nemá nutně zájem o administrativní a byrokratické vedení univerzit.

Postupnými, plíživými, nenápadnými kroky se na všech britských univerzitách postupně prosadily řekl bych až mafiánské manažerské skupiny, které unvierzity akademické obci ukradly, zbavily školy zbytku samosprávného vedení a proti vůli akademické obce ruší nyní kursy a snaží se univerzity proměnit v komerční mlýnky na peníze, na základě prodávání často pochybných kursů (zejména Masters in Business Administration, drahé kursy, které nikdy nikoho nenaučily, aby se stal úspěšným podnikatelem) studentům z Číny a jiných vzdálených zemí, zásadně nikoliv studentům z Evropské unie, kteří nemusejí platit tolik jako cizinci z dalekých zemí.

Fórum Věda žije odmítá návrh změny zákona o vysokých školách

30. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Občanské sdružení Fórum Věda žije! nesouhlasí s věcným záměrem Návrhu změny zákona o vysokých školách a s probíhajícím legislativním procesem.

"Aktuální věcný návrh do budoucna fatálně ohrožuje kvalitu vysokého školství, přitom ovšem negarantuje úsporu vynakládaných veřejných finančních prostředků. Zcela nepřijatelnými jsou pak snahy o narušení samosprávnosti a politické nezávislosti univerzit," shrnuje výhrady Martin Krummholz, předseda občanského sdružení Fórum Věda žije!

Kdo radikalizuje ulici aneb pan Schwarzenberg se probudil v jiném a jemu milém časoprostoru

31. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Demonstrace odborářů píchla do vosího hnízda! Podle reakce koaličníků v Parlamentních listech (PL) o tom není pochyb. Už nikoli chudí, ale rovnou pouliční lůza ohrožuje demokracii. Nebudu tady vyjmenovávat výroky všech těch Doktorů, Vondrů, Gazdíků, Paggiů atd. Lze nalézt v BL a PL, případně i v papírových novinách, ale na ty jednoduše nemám.

Jeden hlas shůry má v ČR stále božskou sílu!

31. 5. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Říkali to v ČT1 26. 5. Je možná jedno, že jde jen o jeden dům na Václavském náměstí v Praze. Už míň jedno asi je už to, že ten dům požíval podle současně vyhlášené informace speciální ochrany. A zcela mimo běžné chápání zůstává, že v ČR je možné prezentovaný problém tak rychle odklidit mimo jakoukoli další agendu tím, že např. ministr má automaticky poslední a neodvolatelné slovo, i když nabízené řešení -- přinejmenším podle mediální relace -- pouze šikovně sleduje již osvědčené dřívější postupy, jak zřejmě nechat "vlky se nažrat" a z ovce nechat na místě aspoň pár chlupů. Copak z té -- prý zatím zcela stabilní a zachovalé -- budovy neponechají majitelé příštího objektu nonšalantně a velkoryse aspoň trochu vnějšího zdiva?

Jsou ta různá výročí ještě nějakou "školou"?

31. 5. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Letos se o 27. květnu 1942 moc nemluvilo ani nepsalo. V tomto mediálním ohledu asi bude onačejší příští rok. To již uplyne od atentátu na Reinharda Heydricha, říšského protektora "v Čechách a na Moravě", celých 70 let. Když před necelým rokem (29. září 1941) vystřídal v této funkci von Neuratha, v doprovodu tzv. "státního" prezidenta Háchy neopomněl si také prohlédnout korunovační klenoty Českého království v katedrále sv. Víta. Okamžitě zahájil ostřejší kurs proti českému odboji (gen. Eliáš jako předseda tehdejší protektorátní vlády byl zatčen po Neurathově odvolání z funkce již 27. září 1941).

Anketa Romano hangos:

Co říkáte přístupu Nečasovy vlády k Radě pro záležitosti romské komunity?

31. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Antonín Seďa
Poslanec ČSSD, Uherské Hradiště.
Základní otázka je, jestli Rada vlády pro záležitosti romské komunity vůbec funguje a jakým způsobem. Jako poslanec z této Rady nedostávám žádné informace a taktéž jsem v poslední době nezaregistroval žádné novinky o její činnosti v českých médiích. Z tohoto pohledu se domnívám, že Nečasova vláda nepovažuje začleňování romské komunity za svoji prioritu, stejně tak ji příliš nezajímá řešení nakumulovaných problémů souvisejících s činností Rady.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

K reportážím o vině a nevinnosti, neboli O problému s presumpcí neviny

31. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Presumpce neviny (detailněji v němčině) je uvedena v Listině základních práv a svobod jako jeden z důležitých principů právního státu a výkonu soudnictví. V zásadě se vztahuje na podezřelou, obviněnou nebo obžalovanou osobu. Ze s tím může být spojen problém přinejmenším zdánlivě poškozené a z toho důvodu žalující osoby -- na to jsem myslel, kdyz jsem cetl v BL clanek Josefa Brože Co ještě nevíme o aféře DSK?...

Klenot Negevu

Muzeum izraelského letectva v Be'er Ševa

31. 5. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 4 minuty

Izraelské město Be'er Ševa, hlavní město Negevské pouště, nenabízí příliš mnoho turistických pamětihodností. Musím dodat, že město vypadá lépe v noci, kdy horko pomine a asketická šedá a béžová barva betonových a kamenných budov města ustupuje radostnému množství nejrůznějších elektrických světel. Avšak podle mého názoru přesto stojí za to město Be'er Ševa navštívit, už jen kvůli Muzeu izraelského letectva, které je umístěno několik kilometrů od měste, vedle hatzerimské letecké základny.

Hegerův standard -- zkažený chrup

31. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Ministra Hegera jsme v minulých týdnech často slyšeli v médiích vysvětlovat nutnost zavedení standardů a nadstandardů. Vysvětlení pro občana spočívalo v tom, že vlastně hrstka bohatých si dnes nemůže připlatit za lepší služby, a zdravotnictví tak přichází o peníze, které by mu tito boháči jinak rádi věnovali. Určitě to však nijak neomezí běžnou zdravotní péči a samozřejmě o tom budou rozhodovat odborníci.

Už to tady jednou bylo - katastrofální stav chrupu občanů

31. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Lidé budou šetřit, a nechají stav zubů dojít do trhání, protože to bude zadarmo. Ke zlepšení stavu péče o chrup a zvýšení konkurence, by bylo správné zavést opět profesi dentista se vzděláním bakalář (a s výučním listem zubní technik?), který by dělal pouze technické práce (plomby, korunky, můstky, umělý chrup...). Po složení další zkoušky by mohl dentista i trhat zuby. Lékaři by dělali vše, a navíc i operace ústní dutiny a složité případy extrakce. Když přihlédneme, že tu nejviditelnější a nejpodstatnější práci v zubařině dělají zubní technici někde v pozadí, je vzdělání zubařů dnes neuměrně drahé a dlouhé.

Válka klanů o Českou televizi pokračuje

31. 5. 2011

čas čtení 6 minut

Zde je přípis jednoho z bojujících klanů. Rozeslal "revolucionář" z České televize z r. 2000 Adam Komers:

Ing. arch. Václav Mencl

předseda Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR

JUDr. Michal Hašek

člen Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR

V Praze dne 28. května 2011

Vážení páni poslanci,

obracíme se na Vás otevřeným dopisem a dovolujeme si vyslovit protest proti způsobu, jakým proběhla 26. května t.r. schůze Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Navzdory příslibům, že letošní důležitá dovolba do mediálních rad nebude opomíjet profesní organizace a věrohodné osobnosti veřejného života, volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zcela neomylně vyřadil většinu kandidátů profesních organizací. V seznamu nominovaných kandidátů, ze kterých mají být radní sněmovnou zvoleni, se jako výsměch celé společnosti objevují typičtí mediální dinosauři, lidé, kteří procházejí mediálními radami jako osvědčení političtí lobisté a jsou spoluodpovědní za současný stav v médiích veřejné služby.

AHOJ (Ad HOnorem Jesu), křesťané!

31. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Vláda rozpočtové odpovědnosti Petra Nečase řeší bolestivé úhrady amalgámových plomb. Jak známo, o jejich zdravotní nezávadnosti se vedou odborné diskuze, tudíž, majetní pacienti si už dávno platí plomby keramické. Zpoplatnit méně kvalitní plomby pro méně majetné -- tak zní bojové heslo naší pravice. Jestli mají spočítáno, jak se sníží deficit státního dluhu díky poplatkům za plomby, nevím. Možná to ani není důležité ve chvíli, kdy se nad námi houpá Damoklův meč prohrané arbitráže s Diag Human a stejně naléhavá potřeba "vrátit ukradené", tj. zaplatit církvím (hlavně té jedině správné) 59 miliard v průběhu 15, 20, 30 let.

Pohádka je pro dítě tím, čím je pro dospělého jeho světový názor

31. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Bible není pohádková kniha

Vážený pane Smetano, kdybyste pravidelně četl mé příspěvky, věděl byste, že se (coby křesťan) ve svých článcích na stránkách BL dlouhodobě snažím zbavovat křesťanství (a spiritualitu jako takovou) nádechu manipulativnosti, autoritativnosti a do jisté míry i morální zvrhlosti, jež na nich v očích laiků -- ateistů a agnostiků -- zanechaly (a díky svému konzervatismu dodnes zanechávají) oficiální církve.

Podle čeho se rozhodují voliči?

31. 5. 2011 / Filip Zíka

čas čtení 1 minuta

Typologie voličů je velmi široký pojem. Kritéria, podle kterých je můžeme rozdělit je prakticky nekonečno. Zkusme se na to podívat z pohledu toho, co voliči od politiků očekávají.

ZÁKLAD MODERNÍ ČESKÉ DEMOKRACIE:

Rozkrádání majetku bez postihu

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice mne zaujal rozhovor s Tomášem Ježkem, jedním z otců kuponové privatizace, v Hospodářských novinách. Ježek zde zcela konkrétně uvádí, co podle něj vedlo k rozsáhlému rozkrádání veřejného majetku za dob kuponové privatizace:

Libye: Hon na Pouštní lišku

30. 5. 2011 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Postavení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je oslabené. O víkendu přinesl arabský list al-Sharq al-Awsat informaci, že Kaddáfí jedná o svém odchodu výměnou za garance pro sebe a svou rodinu. Rebelie na východu země proti němu už trvá 100 dní.

Česká politika: Věčný boj o korupci?

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Můj politický názor není ani pravicový, ani levicový. Myslím, že občas je dobré zatočit kormidlem doprava, občas doleva. Nebudu nikdy hájit nějaké zločince jenom proto, že jsou pravičáci (nebo levičáci), že jsem je dříve volil a že odpovídají mé ideologii. Politické strany mají být služebnice veřejného zájmu, mají bdít nad dodržováním a rozvíjením pravidel, oddělovat pravidla od tahů (výstižná terminologie Václava Bělohradského v jeho článku v sobotních Lidových novinách), mají sloužit všem občanům. A v zájmu všech občanů je bdít nad nimi a trestat je přísně za každé selhání, tedy pěstovat politickou kulturu. To se tu dlouho nedělalo ani za pravice, ani za levice. Veřejný prostor de facto ovládlo dědictví opoziční smlouvy, Klaus na Hradě, čili role odpovědné politiky silných vlád byla vytlačena .

Kam jsme došli rok po volbách vedeni vládou rozpočtové odpovědnosti?

30. 5. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 15 minut

Česká politika se již několik let brodí v čím dál hlubším marasmu. Celou společnost pak decimuje vědomí, že nelze zatím očekávat výraznější změnu k lepšímu nejen co do stavu celkového klimatu u nás, ale především odborného řešení problémů, jež se stále více kupí. Nejpozději někdy od roku 2004/2005 zažíváme permanentní politické krize.

ZATČENÍ GENERÁLA MLADIĆE:

Omluví se fašistoidní média i česká veřejnost?

29. 5. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 27 minut

České zpravodajství hlavních médií na téma Bosna / Balkán je plné blábolů, nesmyslných zkratkovitých projekcí, amatérismu, neznalosti. Skutečná novinařina již dávno vymřela. V médiích zjevně sedí editoři s mizerným vzděláním, zatížení půjčkami na bydlení, kteří pro chudobu ducha (a ze strachu před šéfem a ztrátou živobytí) fungují v módu "ctrl + C, ctrl + V" a vyznávají heslo mé profesorky z VŠ "Hlavně nad tim moc nepřemejšlet, Jendo". Anebo, se značnou dávkou básnické licence, tvoří zcela pozoruhodné obrazy světa.

Ve čtvrtek 26. 5. 2011 přinesla média zprávu o zatčení léta hledaného válečného zločince, bývalého generála jugoslávské a posléze bosenskosrbské armády, Ratka Mladiće. Dění jsem měl takříkajíc z první ruky, poslouchal jsem přes den v práci sarajevské Radio M, které posluchače informovalo i živými telefonickými rozhovory s novináři z bělehradského rádia B92. Jak bývá tradicí, česká média nepřinesla nic převratného. Opět se ponejvíce omílaly staré informace, které si editoři vytáhli ze stokrát použitých archivů a z velkých zpravodajských agentur.

Při nahlédnutí do online diskusí české veřejnosti pod těmito články jsem měl pocit, že se mi zdá špatný sen. Tak koncentrovanou směs fašizoidních výlevů, ryzí blbosti, neznalosti a primitivismu by jeden pohledal. Ale popořádku: Podíváme-li se blíže na hlavní česká on-line média, aktualne.cz nám vypadává ze hry, neboť v rámci politické korektnosti již delší dobu není možné pod určitými typy článků vést diskusi. Na idnes.cz se kromě výše uvedené hnojištní směsky objevovaly i názory soucítící s Mladićovými oběťmi. Server novinky.cz, který se pyšní nutností diskutéry registrovat, takže se u nich zobrazuje (teoreticky správné) plné jméno a město původu, se ovšem stal přehlídkou perel.

Za některé vybírám, stav hlasů k 27. 5. 2011 v 9,00:

NOVÝ SERIÁL ADAMA CURTISE

Šílené představy Ayn Randové, na něž jsme všichni doplatili

27. 5. 2011

čas čtení 28 minut

Přinášíme shrnutí argumentace první části třídílného seriálu televize BBC význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" - o iluzi, že bude prostřednictvím počítačů možno vytvořit nový, svobodný, individualistický svět - o iluzi, která selhala.

První díl tohoto filmu v angličtině je ZDE

Toto je příběh o vzestupu strojů a o tom, jak nás přesvědčily, že dokážeme vytvořit stabilní svět, který bude trvat navždy. Je to podivný příběh a začíná s podivnou ženou v padesátých letech v New Yorku.

Ayn Randová opustila Rusko ve dvacátých letech dvacátého století a odstěhovala se do Kalifornie. Náhodou se tam seznámila s filmovým režisérem Cecilem B. De Millem, který ji zaměstnal v komparsu při natáčení svých epických filmů. Pak jí De Mille požádal, aby pro něho napsala scénář. Jmenovalo se to Mrakodrap. Randové se nelíbily ani postavy, ani zápletka. Avšak na základě tohoto scénáře se stala slavnou.

Začala psát své vlastní příběhy. V roce 1943 vydala román s názvem Fontána. Jeho hrdinou je architekt Howard Rourke. Ten odmítne udělat kompromis ve své představě o tom, jak postavit v New Yorku mrakodrap. Román se stal bestsellerem a byl podle něho natočen film.

Únava jako zdroj revolty aneb Naděje kontra -ismy

27. 5. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 14 minut

1

Intenzitu tvůrčího poselství lze měřit působností jeho symbolů. Ty mohou být pečlivě vygenerovány a jindy zase jako by náhle spadly se střechy. Bylo by možné určit, které z nich jsou pronikavější ve své odvěké snaze o vystižení osudu a volby člověka? Bylo by to možné bez toho, abychom od počátku předpojatě stranili jednomu proti druhému?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31813