Hegerův standard -- zkažený chrup

31. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Ministra Hegera jsme v minulých týdnech často slyšeli v médiích vysvětlovat nutnost zavedení standardů a nadstandardů. Vysvětlení pro občana spočívalo v tom, že vlastně hrstka bohatých si dnes nemůže připlatit za lepší služby, a zdravotnictví tak přichází o peníze, které by mu tito boháči jinak rádi věnovali. Určitě to však nijak neomezí běžnou zdravotní péči a samozřejmě o tom budou rozhodovat odborníci.

Jak ale vyplynulo z informací zúčastněných, na schůzku K9 přišel minulý týden pan Heger s poněkud jiným návrhem. S konkrétními opatřeními, jak seškrtat 10 miliard korun. V rozporu se svými tvrzeními, se vytasil mimo jiné i s nápadem přestat platit za obyčejné plomby (mimochodem nápadem dosti primitivním, založeným na faktu, že zubní kaz je spolehlivě nejčastější diagnózou, a že bolest zubů každého k zaplacení nakonec přiměje).

Přeloženo do češtiny: Standard je zkažený zub. Když se ti to nelíbí, občane zaplať! A bez peněz k zubaři nelez!

Již se těším na vysvětlení, že za zubní kazy si vlastně můžeme sami nedostatečnou ústní hygienou. Podobnou logiku pak bude možno aplikovat třeba i na na úrazy, na které se přestane vztahovat zdravotní pojištění.

Takže shrnuto a podtrženo. "Standard - nadstandard" je jen pouhý zastírací manévr a další pokusný balónek, co si nechá občan líbit. Skutečným záměrem je pak :

  • odstranění principu solidarity
  • omezení zdravotní péče hrazené z povinného pojištění
  • a příprava půdy pro komerční pojištění a placenou zdravotní péči

0
Vytisknout
11652

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2011