POZNÁMKA NA OKRAJ:

K reportážím o vině a nevinnosti, neboli O problému s presumpcí neviny

31. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Presumpce neviny (detailněji v němčině) je uvedena v Listině základních práv a svobod jako jeden z důležitých principů právního státu a výkonu soudnictví. V zásadě se vztahuje na podezřelou, obviněnou nebo obžalovanou osobu. Ze s tím může být spojen problém přinejmenším zdánlivě poškozené a z toho důvodu žalující osoby -- na to jsem myslel, kdyz jsem cetl v BL clanek Josefa Brože Co ještě nevíme o aféře DSK?...

V různých médiích se dají číst nejrůznější dohady o tom, že bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) a favorit francouzských prezidentských voleb Dominique Strauss-Kahn (DSK) padl do nějaké pasti. Žurnalisté často svelkou fantazií poukazují -- často i s odkazem na presumpci neviny -- na to, kdo mohl být zainteresován na tom, aby DSK ztratil nejen svou funkci v MMF, ale ovšem také možnost stát se nástupcem Nicolase Sarkozyho. To všechno je velice zajímavé, protože človek pozná hodně nejen o myšlenkách příslušného informujícího člověka, ale možná také o opravdových vztazích v mezinárodní politice. Na co se u toho ale asi vždy zapomíná a na co se nikdy ani nepoukáže je, že každým takovým upozorněním je žena obviňující DSK nepřímo osobně obviněna ze lži.

Proč pro všechny tyhle žurnalisty podle všeho presumpce neviny neplatí taky pro tu ženu? Myslíte, že to je obecně typické pro případ znásilnění, nebo že by se na to zapomínalo jen kvůli tomu, že DSK je světoznámá osoba a že by tomu bylo bývalo jinak, kdyby se jednalo 'jen' o 'normálního' muže?

0
Vytisknout
6138

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011