Červenec 2011: Politika spálené země

21. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Miloš Zeman kdysi hřímal na tribunách i v médiích, že vlády Václava Klause po sobě zanechávají spálenou zemi. Dnes by to měl konečně někdo říci o současné vládě, která je shodou okolností de facto opět vládou Václava Klause, jenž garantuje trvání vlády tajnými dohodami na Hradě (po vypuknutí aféry Drobil) a odmítá formálnímu premiérovi přijmout demise ministrů (po vypuknutí aféry Škárka-Kočí-Bárta).

Jsem velice rád, že se velmi ilustrativní příběh paní Dobrovolné a jejího syna o politice spálené země objevil v médiích. Myslím, že takových osudů jsou desítky tisíc a možná mnohem více.

Irsko odsoudilo Vatikán

21. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Psal jsem o tom, jak se německá římskokatolická církev rozhodla otevřít se rovnosti před zákonem a spravedlivému vyšetřování pedofilních kriminálních činů, spáchaných jejími kněžími. Jak velký je to krok, to doceníme plně ve světle toho, co se právě stalo v Irsku. Dne 20.7.2011 se irské vládní i opoziční strany postavily v bezprecedentním usnesení proti Vatikánu.Je třeba připomenout, že na rozdíl od Německa patří Irsko k těm nejvíce katolickým zemím Evropy (nicméně na rozdíl od Polska nebo Itálie existuje v Irsku něco jako naše "registrované partnerství").

Šumava - nech brouka žít...

21. 7. 2011 / Pavel Štindl

čas čtení 4 minuty

Chtěl bych reagovat na článek pana Dolejšího (Šumava: Korupce jako obvykle) a pana Řezáče (Nad Modravou dusno) týkajících se Šumavy. Nerad bych se zaplétal do odborných polemik, hned na začátku podotýkám, že odborník nejsem. Vzdělání mám vysokoškolské technické. V čem se (domnívám se) liším od obou pánů je to, že ze Šumavy pocházím - resp. z podhůří Šumavy a k Šumavě mého dětství mám silné osobní pouto.

Prošetřování stížností ve zdravotnictví má být znovu netransparentní

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Ligy lidských práv

Rodiče ochrnutého dítěte nyní mohou znát jména znalců, kteří prošetřovali jejich stížnost, rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotnictví. Už po první a druhé dávce hexavakcíny mělo dítě manželů Janečkových velké zdravotní problémy, poté, co mu byla vpíchnuta třetí dávka, ochrnulo. Stížnost rodičů na postup lékařky prověřovala znalecká komise, která rozhodla jednoznačně v její prospěch. Janečkovy proto zajímalo, kdo za posudkem vlastně stojí, a s pomocí Ligy lidských práv podali žádost o informace. Krajský úřad Středočeského kraje se nejprve hájil ochranou osobních údajů členů komise, ale po zásahu Ministerstva zdravotnictví musel nyní jména poskytnout. Nicméně ministerstvo chce utajování znovu obnovit a uzákonit v nových zdravotnických zákonech.

NRC: Návrhy na zvýšení bezpečnosti amerických jaderných reaktorů

21. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco český establishment úzce propojený s jadernou lobby odmítá snahy EU promítnout zkušenosti s fukušimskou havárií do bezpečnostních opatření v jaderné energetice, americká Nuclear Regulatory Commision zpracovala rozsáhlý podrobný materiál obsahující sadu doporučení ohledně toho, co je potřeba v dané oblasti naléhavě zlepšit - ať už jde o reaktory stávající, nebo nově budované.

Nedostatečná demokratičnost naší ústavy

21. 7. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 5 minut

Demokracie je tak mnohoznačným pojmem, že v politické praxi mnohdy ztrácí reálnou vypovídací hodnotu. Politická filosofie a různé ty politologie znají desítky jejích obsažných i rádoby výstižných definicí, ale ty všechny neříkají nic jiného, než že popisují nějaký možný ideál lidovlády, který nikde nikdy neexistoval, existovat nebude, ale všichni naivkové se budou o jeho realizování neustále snažit.

Lupercalia po česku, aneb Stát rozkradený dočista dočista

21. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Poté, co v České republice kvůli úsporám došlo k centralizaci státní správy a veřejné infrastruktury i na regionální úrovni - s argumentem, že údajně není problém dojíždět do škol, zdravotnických zařízení či úřadů ve větších městech - přichází nyní krok druhý: Protože se státu opět - divné, což? - nedostává peněz, zvažuje omezení slev na veřejnou dopravu. Pokud Kalousek ministerstvu dopravy nepřidá, je vysoce pravděpodobné, že žáci, důchodci nebo zdravotně postižení si na dojíždění ještě více připlatí...

Barak Obama a jeho tíživý balvan -- státní finance

21. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Může leckoho zarazit, že příspěvek začíná několika nepředstavitelně obrovskými čísly. Čili (pro začátek) lze následující odstavec přeskočit. (Koho by ale nezajímalo, že současný státní dluh USA se zhruba rovná jeho ročnímu HDP? Nebo že USA mají 12. nejvyšší státní dluh na světě! A také uvažme, jak veliká ta ekonomika USA vůbec je.) Nenechme si určitě ujít, co v nesmírně prekérní ekonomické situaci nyní dělají (a jak) oba politicky "protikladné" tábory, aby předešly hrozícímu finančnímu krachu USA.

Jak čtenáři Britským listům poskytují dobrovolné předplatné

12. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně v polovině června jsme zavedli možnost přispívat na provozní náklady Britských listů prostřednictvím mobilního telefonu. Ujme se tento způsob hrazení nutných nákladů? Nevíme.

Publikujeme tabulku přehledu finančních transakcí od 1.7.2011.

Britské listy si v červnu v některých dnech otevřelo až 37 000 individuálních IP adres denně.

Informace o tom, jak přispět na provoz Britských listů, jsou ZDE

Piloti odmítají destrukci ČSA

21. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA odmítá postupnou destrukci připravovanou managementem národního dopravce.

Piloti ČSA, stejně jako většina zaměstnanců národního dopravce České republiky v posledních dvou letech vyšli vstříc managementu ve snaze pomoci společnosti ve stabilizaci a nastartování dalšího rozvoje. Mimo jiné přistoupili piloti v roce 2009 na bezprecedentní a razantní snížení mezd téměř o 30% a roce 2010 podpořili redukční restrukturalizační plán společnosti.

Příběh o smrti. Nic neobvyklého

20. 7. 2011

čas čtení 8 minut

Když vyšel před třemi lety můj román Siromacha, vyšly postupně 3 kritiky, vesměs pozitivní. Nesmějte se, to je na české poměry celkem velmi slušné číslo; deníky a týdeníky až na dvě tři jména českou literaturu víceméně ignorují, menší nakladatelství kromě rozdání recenzních výtisků pro propagaci knih moc udělat nemohou. Vladimír Novotný napsal nejprve v Literárních novinách, že román byl vynikající, avšak kritikou pominut a pak v knižním portále, že kritika si také může "zamlčet". Ostatně, to dělá většinou. Nic proti tomu, to všechno je legitimní, píše Alex Koenigsmark.

Překvapilo mě, že ani jeden český recenzent vůbec nereflektoval na druhou hlavní postavu románu, ruského (zřejmě) dezertéra a hromadného vraha, vlastní "siromacha", Sergeje Komarovského. Proto mě zaujalo a potěšilo, když o knize po jejím slovinském vydání napsal dr. Miha Pintarič slova, která zde uvádím v hrubém překladu Maši Purič.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě zahajuje informační kampaň k hlasování o budoucnosti Palestiny v OSN

V České republice nedávno vznikla iniciativa, která vyzývá českou vládu a vlády ostatních členských států Organizace spojených národů, aby v září podpořily mezinárodní uznání palestinské státnosti.

Známky za silnice I. třídy jsou absurdní

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

PRAHA 20. 7. 2011 - Strana zelených nesouhlasí s nápadem nového ministra dopravy Pavla Dobeše zavést známky za použití silnic I. třídy, aby získal další prostředky do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Když si V. Klaus plete dojmy s pojmy

19. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech projevil V. Klaus opět své typicky a osobitě pojaté prezidentství. Dělá si totiž co chce on, nikoliv to, co mu ukládá jeho funkce. Zmiňuji poslední dny, čímž mám na mysli odmítnutí či zamítnutí podpisu pod tzv. malou důchodovou reformu a novelu zákona zavádějící certifikáty u biopaliv. Pominu-li obsah obou zákonných norem (je to otázka osobního posouzení), pak nejpodstatnější pozornost zasluhuje především jejich prezidentovo nepodepsání.

Proti tyranii je legitimní bojovat se zbraní v ruce

21. 7. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Konzervativní strany

Praha, 20. července 2011

Konzervativní strana vítá přijetí zákona o III. odboji Poslaneckou sněmovnou a Senátem Parlamentu České republiky.

Konstatujeme, že doba nesvobody fakticky trvala nepřetržitě dlouhých 51 let. V její druhé fázi těsně po skončení II. světové války, v čase nelítostných bojů o poválečné uspořádání zejména střední a východní Evropy se naplno projevila zvěrstva, pomocí kterých se obyčejně derou k moci totalitní režimy. Ten, kdo se nositelům nastupujícího krutého režimu stavěl do cesty, byl nezřídka zavražděn pomocí degenerovaného policejního a soudního systému, zastřelen na hranicích, nebo přinejmenším zbaven svobody a tedy i majetku na dlouhá léta.

Ekonomika ČSSR v letech padesátých a šedesátých

21. 7. 2011 / Pavel Rybák

čas čtení 43 minut

Tento článek si klade za cíl postihnout nedostatky (deformace) československého centrálně řízeného hospodářství. Součástí tohoto tématu jsou samozřejmě stručná hospodářská fakta z let předválečných, válečných a raně poválečných. V závěrečné fázi dodávám celkový závěr k tématu a přílohu formou tabulek některých statistik.

Ve stínu flotily se krčí Gaza

21. 7. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 8 minut

V úterý kolem poledne izraelské námořnictvo zastavilo v mezinárodních vodách, tedy těsně před porušením hranic blokády, poslední plavidlo flotily do Gazy. Na palubě francouzská lodě Dignite-Al-Karame se nacházelo 17 aktivistů, novinářů a členů posádky. Po jejím obsazení byli všichni převezeni do přístavu Ašdod. Podle nynějších informací by novináři, dva z televizní stanice Al-Džazíra a redaktorka izraelského deníku Haaretz, měli být propuštěni bez komplikací. Na ostatní účastníky čeká s největší pravděpodobností deportace se zákazem budoucího vstupu do Izraele.

Vzpomínka na Jiřího Ješe (19. 6. 1926 -- 20. 7. 2011)

21. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 4 minuty

Pana Ješe jsem potkal v roce 2005, kdy jsem pracoval na rozhovoru s ním pro Český rozhlas 6, jehož byl zaměstnancem. Byl to vášnivý cestovatel, čímž si možná trochu kompenzoval fakt, že byl čtyři desítky let zavřený za železnou oponou. Spolu s literárním redaktorem Českého rozhlasu Mirkem Kováříkem (objevitelem a posmrtným editorem básníka Václava Hraběte) po listopadu 1989 několikrát objel zeměkouli a rád o svých cestách vyprávěl.

Získal jsem si ho ve chvíli, kdy při jednom vyprávění nemohl přijít na název jednoho města v Kalifornii, já jsem mu vyjmenoval všechna kalifornská města, která znám, a navrch jsem dodal, že jestli myslí to, odkud pocházel William Saroyan, tak to je Fresno. Na to pan Ješ ohromeně odpověděl, že kdyby to bylo na něm, změnil by mi mou praxi v rozhlase na stálý úvazek -- a ještě mnohokrát potom na mě apeloval, abych se tam, kde mě vyhodí dveřmi, vrátil oknem, a stal se rozhlasákem, neboť vzdělaných rozhlasáků je málo...

Je příklad z Kalifornie hodný následování?

20. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Jen si představme v populárních představách nemálo ekonomicky i sociálně zazobaný stát Kalifornii, nejlidnatější stát USA. Kupodivu i tam mají teď deficit 9,6 miliard dolarů. A příjmy jim poklesly o 1,85 miliard dolarů. Nejen v ČR nemálo teď skloňované slovo "škrty" je nyní aktuální také v Kalifornii. (Z důvodů, které snad vyplynou přímo z následujícího textu, nezařadil jsem tento příspěvek mezi ty, které mají v záhlaví, že i čísla někdy mluví.)

Pan Kalousek je věřící. Nás důchodce nenechá umřít.

20. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Seděli jsme v tom smutném bytě bez ledničky, televize i rádia (to si odnesl soukromý exekutor) a paní Dobrovolná nám dobrovolně předvedla její měsíční finanční bilanci: Podtrženo, sečteno, zůstává jí na jídlo a zbývající provoz domácnosti něco málo přes 800 korun.

Paní Dobrovolná je na pokraji opravdové bídy. Sama neví, jak dál. "Vůbec si neumím představit, že se teď zvedne to dépéháčko a že potraviny budou ještě dražší. Absolutně nejsem schopna dodržet stravovací příkazy mé paní doktorky, která mi hlídá cukrovku. Není na to. Ale jestli se ještě zdraží, to je můj konec." Smutné tvrzení seniorky má nakonec optimistickou pointu: "Víte, spoléhám na to, že pan Kalousek je věřící a že nás důchodce nenechá umřít."

Kompletní článek ZDE

Piráti apelují na vládu: "Nerušte Internet v knihovnách!"

20. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva České pirátské strany

V rámci plnění úsporných opatření současné vlády se ministerstvo vnitra rozhodlo, že od 31. 7. 2011 přestane platit za připojení knihoven k Internetu, čímž hodlá ročně ušetřit přibližně 100 mil. Kč. Toto opatření by znamenalo, že cca 3 500 knihoven v menších obcích a městech značně omezí rozsah poskytovaných služeb a v některých případech dojde pravděpodobně i ke zrušení knihoven samotných.

Spojené státy oddalují konkurs

20. 7. 2011

čas čtení 6 minut

V rozhovoru pro rádio Deutschlandfunk považuje Hans-Werner Sinn, ředitel německého Institutu pro ekonomický výzkum, restrukturalizaci dluhu Řecka za nevyhnutelnou. Kdyby se banky, které drží řecké dluhopisy, měly dostat do problémů, měly by se podle něj zachránit.

Jürgen Liminski: Ve sporu o limit dluhu USA stanovil prezident Obama ultimatum. To vypršelo a pokr mezi demokraty a republikány pokračuje dál, jako by se nechumelilo. Pomalu jde ale do tuhého a už i samotní guvernéři tlačí, protože si nikdo neumí přesně představit, co by se stalo, kdyby zkolabovala největší ekonomika světa. Existovala už taková situace, nebo se nacházíme v úplně nových poměrech?
Sinn: Ne. Těchto situací už bylo hodně, protože Amerika vždycky stanovovala absolutní hranice dluhu. I když se nyní dohodnou, stanoví opět nějakou sumu a je jenom otázkou času, kdy na ten limit opět narazí a celý tyátr začne zase od začátku. V minulosti se vždycky dohodli a udělají to i tentokrát.

Peru - zítra, včera a dnes I.

19. 7. 2011 / Josef Mikovec

čas čtení 12 minut

"Our past will be vividly present in our future."
Hugo Blanco

"...prehodnotiť význam kultúrnych a politických periférií v myslení, umení a politike toho, čo nazývame západnou kultúrou. V neposlednom rade ide o vyzdvihnutie tých prvkov, ktoré nezapadajú do schém veľkých dejín deformujúcich komplexnosť nášho vnímania sveta: vo svete racionality objaviť význam sna."

"Současná krize Západu je významná tím, že se jedná o krizi na vícero frontách -- od etické po ideologickou a krizi praktické politiky (nejen ekonomické). Krize je vždy vyvrcholením potíží, ukázkou, že dále takto pokračovat nelze a že v systému se naakumulovaly problémy tak závažné, že ohrožují jeho existenci."

Závěrečné, rozhodující kolo voleb v Peru, třetí největší a mimořádně geopoliticky, ekologicky, spirituálně, kulturně, strategicky a ekonomicky důležité zemi Jižní Ameriky, se konalo 5. června a proběhlo v klidu -- a přes velký význam, který Peru má a nabývá, bez velké pozornosti mimo Kontinent a zainteresované. V předcházejícím kole kandidovali bývalí kandidáti, bývalý president, bývalý ministerský předseda a bankéř z Wall Street s občanstvím USA, dcera bývalého prezidenta a manželka občana USA, bratr bývalého kandidáta a další. Nikdo z mnoha kandidátů nezískal předepsaných vice nežli 50% hlasů, a tak dva nejsilnější kandidáti postoupili do dalšího kola, kde se rozhodlo, doufejme, nejen o tom, kdo bude novým prezidentem, ale mimo jiné a především o možnostech nebanálních střetů civilizací.

Snižováním vzdělání ke konkurenceschopnosti

19. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Žasnu nad touto vládou každý den více. Nečas a Kocourek chtějí údajně svými opatřeními dostat Českou republiku mezi ty ekonomiky světa, které jsou nejvíce konkurenceschopné. Mimo jiné je prý třeba zabránit inflaci magisterských titulů. Možná bychom mohli říci inflaci vzdělání vůbec, neboť za minulých let, kdy peníze na vysoké školy tekly za počty studentů a otevíraly se zbytečné bakalářské pseudoobory, má vysokoškolské tituly mnoho lidí, kteří jsou na hranici samotné gramotnosti, o samostatnosti úsudku nemluvě.

Nutné a nezbytné? Referendum!

19. 7. 2011 / Vladimír Nindel

čas čtení 2 minuty

Posádka udělala v lodi díru. Když dovnitř začalo zatékat, posádka oznámila, že je nutné a nezbytné vyvrtat ještě jednu - aby voda mohla odtékat ...

Reformy v podobě prosazované současnou vládní koalicí proti vůli většiny občanů České republiky nejsou ani nutné.

V jarních volbách roku 2010 sice mnozí lidé volili tyto politiky, nevolili však tuto politiku.

Tak zásadní reformy vyžadují širší společenský konsensus, ten ovšem neexistuje. Společenský význam a dopad vládních reforem výrazně přesahuje volbami získaný mandát současných poslanců a ministrů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29871