Norsko truchlí nad obětmi útoků

23. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Norsko truchlí nad obětmi masakru na ostrově, kde se konal letní mládežnický tábor, a nad obětmi bombového atentátu v Oslo.

Na ostrově Utøya usmrtil dvaatřicetiletý Nor Anders Behring Breivik nejméně 85 osob a bomba v centru Osla zabila sedm osob. Čtyři další osoby na ostrově jsou nezvěstné. Breivik, podezřívaný z útoku na ostrově i z bombového atentátu ve městě, se okamžitě vzdal a přiznal, že na ostrově použil zbraně, uvedla policie. Policie má podezření, že se na útocích mohla podílet ještě jedna osoba. Breivik měl prý styky s pravicovými extremisty. Policie v noci prohledala jeho byt a vyslýchá ho.

Ostrov Utøya je nyní policejně uzavřen. Norsko mělo v minulosti problémy s ultrapravicovými extremisty, avšak stát se domníval, že takové organizace byly v podstatě eliminovány a jsou neškodné.

Britský list Guardian uvádí, že se Breivik vytahoval styky s britskými ultrapravicovými protiislámskými organizacemi.

Anders Breivik se k útokům přiznal, avšak odmítá trestní odpovědnost. Zabíjení podle něho bylo sice hrůzné, ale nutné. Norská policie zatkla dalších šest osob. Několik Breivikových fotografií v neoprenovém obleku s automatickou zbraní je součástí 12 minutového protimuslimského videa s názvem Templářští rytíři 2083, které bylo krátce na YouTube. Několik hodin před útoky se také na internetu objevil patnáctisetstránkový dokument zveřejněný pod pseudonymem Andrew Berwick. Z dokumentu vyplývá, že Breivik útoky plánoval řadu let.

Dokument se opakovaně zmiňuje o multikulturalismu a o muslimském přistěhovalectví, autor se prohlašuje za následovníka středověkých templářských rytířů, kteří se podíleli na křižáckých výpravách. Bělošští supremacisté někdy templáře obdivují. Dokument se zmiňuje o tom, že je třeba zaměřit se proti "kulturním marxistům a multikulturním zrádcům". IDnes v dokumentu našla, že se Breivik snažil bezvýsledně kupovat zbraně i v Praze, ale lidi se ho báli a považovali ho za blázna. Praha je podle něj daleko bezpečnější než Oslo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Když intolerance přejde od slov k činům, aneb God with guns

24. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Jinak se toho roku nic závažnějšího nestalo. Odešel inspektor Colombo z předpotopního detektivního seriálu a do služeb starozákonního Hospodina se přihlásila plavá bestie." Také tak by se s cimrmanovskou ironií, která nakonec vlastně vůbec není k smíchu, dal předběžně shrnout rok 2011 - jako banální okamžik úmrtí Petera Falka a současně coby datum, v němž konzervativní křesťanství jednou provždy ztratilo pel politické nevinnosti. Anders Behring Breivik, chladnokrevný zabiják po řadu let rozhodnutý zahrát si počítačovou střílečku naživo, podle předem detailně promyšleného plánu spáchal šokující hromadnou vraždu - ve jménu kulturní intolerance, která se (nominálně) vymezila vůči multikulturalistům a marxistům.

Rozhovory mezi Obamou a republikány se rozložily

25. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

USA se octly na pokraji velké ekonomické krize poté, co se v pátek za dramatických okolností rozložilo vyjednávání mezi Obamou a republikánskými vedoucími představiteli v Kongresu.

Po celý pátek odmítal šéf Republikánů ve Sněmovně reprezentantů John Boehner odpovídat na telefonáty z Bílého domu. Večer konečně Obamovi zavolal a sdělil mu, že se Republikáni rozhovorů už dál nebudou účastnit.

Evropa versus Asie. Probouzení dávných konfliktů

22. 7. 2011 / Ivo Šebestík

čas čtení 29 minut

Antický starověk znal mytologický obraz, na kterém Zeus proměněný v býka unáší Európé, dceru tyrského krále Agénora. Nejvyšší bůh řeckého pantheonu se do dívky zamiloval, a jak byl zvyklý prosazovat svou vůli, aniž by se kohokoliv na cokoliv ptal, zamířil s ní na Krétu. Tam se vrátil do své božské podoby a zplodil s ní tři syny, pozdější krétské krále a soudce v podsvětí, Mínoa, Rhadamanta a Sarpédona.

Přímá demokracie a přímá volba

22. 7. 2011 / Milan Valach

čas čtení 4 minuty

Přímá demokracie je založena na praxí mnohokrát potvrzeném poznání, že každá moc korumpuje. Držitel moci velice rychle sám sebe přesvědčí, pokud již takovým nebyl od počátku, že je něco více než ostatní a má proto právo tyto méněcenné ostatní používat jako nástroje k vlastnímu prospěchu. Že to je k jejich -- našemu neprospěchu je pak nutným důsledkem. Proto je jedním z mnoha prvků systému přímé demokracie odvolatelnost politiků, a to kdykoliv (více k tomu ZDE a ZDE). Aby však tato odvolatelnost byla možná, je nutné zavést systém přímé volby politiků -- starostů, poslanců atd.

Má padnout Amerika?

22. 7. 2011 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

proč?

arogance je krásná
individualismus je svůdný
vykořisťování je nadějné
svoboda je uvolňující nadvláda
otevřenost je rozkošná
konzumerismus je omamující
imperialismus je mužný
sobectví je lákavé
rozpínání je přírodní
bezohlednost je svobodumyslná
pokrytectví je produktivní
a demokracie je báječná nálepka

Co je na Gottovi a Vondráčkové nejodpudivější

22. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Víte, co je na Heleně Vondráčkové a Karlu Gottovi nejodpudivější? Že nedovedou stárnout a mít nadhled. Myslí si, že česká veřejnost je musí poslouchat v rádiích snad až do roku 2200, pokud ještě nějaká rádia nebo česká veřejnost v té době budou. Popmusic prostě běží dál ve svém absurdním běhu, staletá vážnost Bachů a Beethovenů pro davy, pro něž oba zpěváci zpívají, nikdy nic neznamenala. K čemu "nadčasové hodnoty"? Carpe diem!

Na Gotta a Vondráčkovou by měli Češi pohlížet s úctou

23. 7. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Československo a po něm Česká republika nikdy neměly příliš lidí, kteří uspěli díky obrovské píli s níž rozvíjeli talent, který jim byl geny dopřán. To platí napříč celým spektrem společnosti, jak se teď módně říká.

Kdysi dávno byl napadán Jiří Suchý -- už prý si vydělal dost a je třeba dát prostor dalším. Ti lepší se ale nerodí každé desetiletí a tak ani dnes, kdy je Suchému bezmála osmdesát, není potupně označován za "umělce". Moc těch lepších vskutku není.

Margaret Thatcher a Ronald Reagan coby nevábné fosílie neoliberalismu

22. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

V poslední době -- zdá se -- jako by se roztrhl pytel se svatořečením západních politických "es" z časů studené války. V Praze se pyšníme čerstvě přejmenovanou Reaganovou ulicí, v Londýně dokonce stojí Reaganova socha. A nyní se dozvídáme, že začátkem příštího roku do kin poputuje film ZDE o Margaret Thatcher, ačkoliv se o něm vydatně píše už nyní. Zdá se mi, jako by se v době, kdy má neoliberalismus, jehož byli oba dva uvedení politici horlivými apologety, na kahánku, začal pěstovat nevábný kult osobnosti -- coby marné a směšné gesto ve snaze zastavit nezastavitelné.

Vzpomínka na Jiřího Ješe (19. 6. 1926 -- 20. 7. 2011)

21. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 4 minuty

Pana Ješe jsem potkal v roce 2005, kdy jsem pracoval na rozhovoru s ním pro Český rozhlas 6, jehož byl zaměstnancem. Byl to vášnivý cestovatel, čímž si možná trochu kompenzoval fakt, že byl čtyři desítky let zavřený za železnou oponou. Spolu s literárním redaktorem Českého rozhlasu Mirkem Kováříkem (objevitelem a posmrtným editorem básníka Václava Hraběte) po listopadu 1989 několikrát objel zeměkouli a rád o svých cestách vyprávěl.

Získal jsem si ho ve chvíli, kdy při jednom vyprávění nemohl přijít na název jednoho města v Kalifornii, já jsem mu vyjmenoval všechna kalifornská města, která znám, a navrch jsem dodal, že jestli myslí to, odkud pocházel William Saroyan, tak to je Fresno. Na to pan Ješ ohromeně odpověděl, že kdyby to bylo na něm, změnil by mi mou praxi v rozhlase na stálý úvazek -- a ještě mnohokrát potom na mě apeloval, abych se tam, kde mě vyhodí dveřmi, vrátil oknem, a stal se rozhlasákem, neboť vzdělaných rozhlasáků je málo...

Škrty a daně -- nůžky či kleště českého rozpočtu?

22. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Ten text byl napsán už v úterý. Ve středu ráno jsem nestihl příspěvek odeslat. Jak rychle se mohou měnit "konstanty" pro projekt státního rozpočtu ČR, svědčí okamžitě to, že musím pár řádků ve čtvrtek k tomuto tématu cudně dodat (aspoň do závorek). Málem jako kdyby nebylo možno sestavit státní rozpočet ČR jenom kvůli vrtkavým voličům. Že voliči jsou také plátci daní (a různých dalších dávek a poplatků), jako kdyby nemělo hrát žádnou roli. Copak za nás občany nemají rozhodovat ti, které jsme si -- "v dobré víře" -- zvolili?

Cíl vlády: realizace vládního programu "i kdyby na chleba nebylo!"

25. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Společenská bída neznamená jen hmotnou (finanční) nedostatečnost občanů, ale i bídu v politice. Bídu lze totiž spatřovat v panoptikální politice, kterou vláda předvádí od svého nástupu. Zásadovost je sice za jistých okolností velmi počestná vlastnost, pokud se ovšem nezmění v zběsilou, až nebezpečnou umanutost. A právě tato dogmatická či posedlá umanutost "vlády rozpočtové odpovědnosti" ODS, TOP 09 a STAN je nejen trestuhodná, ale již brzy může být přímo katastrofální co do následků životní úrovně jak samotných občanů střední a nižší třídy, tak pro společnost vůbec.

Názor dne

22. 7. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení < 1 minuta

Navrhněte, ministři, zákaz poskytování jakýchkoliv informací o čemkoliv, ať se nemusíme dozvídat o úmyslu zpoplatnit silnice první třídy, o myšlence na zrušení internetu zdarma do knihoven atd.; ještě že snad tato plíživá totalita je tu jen na dobu určitou...

Zdenek Vácha konečně na svobodě

22. 7. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení < 1 minuta

Usnesením Okresního soudu v Třebíči skončilo mnohaleté trápení našeho chráněnce p. Zdenka Váchy a jeho rodiny podmíněným propuštěním z výkonu trestu. Byl odsouzen na 5 let a 6 měsíců, jeho trestní stíhání bylo zahájeno počátkem r. 1992. Podle analýzy spisu, kterou jsme provedli s panem Bokem, byl odsouzen za trestnou činnost jiného, dosud neurčeného člověka.

Má smysl psací písmo?

22. 7. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Do kanadských novin The Ottawa Citizen napsala paní Doreen Riedelová, proč si myslí, že to není dobrý nápad přijímat nekriticky některé americké výstřelky, jako je třeba zrušení výuky předmětu "psaní".

26850

Monitor Jana Paula:

70 % lidí v České republice umírá v nemocnici, mnoho z nich na přístrojích za plentou, a to jen kvůli strachu

22. 7. 2011 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Strachu lékařů a strachu blízkých. Lékaři často udržují starého člověka dlouho v terminálním stavu, přestože vědí, že své možnosti vyčerpali. Dokonalé přístroje ale v mnoha případech jen prodlužují utrpení. Než se tak stane, mají možnost nabídnout umírajícího k převzetí rodinou, jenže až na světlé výjimky mlčí, neřeknou: chcete-li, můžete si dědečka vzít umřít domů, či do hospice, my už mu nepomůžeme. Umírajícího na přístrojích už později nelze vzít zpět. Lékaři mají strach říci skutečný stav věcí také proto, že nechtějí zklamat falešné naděje blízkých, a ti zase mají strach přiznat si, že život jejich milovaného člověka končí, a nebo si alibisticky myslí, že zemřít v nemocnici je pro něho lepší. Není, a potvrdí to oficiálně i řada lékařů, kteří už se nebojí o této problematice veřejně hovořit.

Červenec 2011: Politika spálené země

21. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Miloš Zeman kdysi hřímal na tribunách i v médiích, že vlády Václava Klause po sobě zanechávají spálenou zemi. Dnes by to měl konečně někdo říci o současné vládě, která je shodou okolností de facto opět vládou Václava Klause, jenž garantuje trvání vlády tajnými dohodami na Hradě (po vypuknutí aféry Drobil) a odmítá formálnímu premiérovi přijmout demise ministrů (po vypuknutí aféry Škárka-Kočí-Bárta).

Jsem velice rád, že se velmi ilustrativní příběh paní Dobrovolné a jejího syna o politice spálené země objevil v médiích. Myslím, že takových osudů jsou desítky tisíc a možná mnohem více.

Lupercalia po česku, aneb Stát rozkradený dočista dočista

21. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Poté, co v České republice kvůli úsporám došlo k centralizaci státní správy a veřejné infrastruktury i na regionální úrovni - s argumentem, že údajně není problém dojíždět do škol, zdravotnických zařízení či úřadů ve větších městech - přichází nyní krok druhý: Protože se státu opět - divné, což? - nedostává peněz, zvažuje omezení slev na veřejnou dopravu. Pokud Kalousek ministerstvu dopravy nepřidá, je vysoce pravděpodobné, že žáci, důchodci nebo zdravotně postižení si na dojíždění ještě více připlatí...

Šumava - nech brouka žít...

21. 7. 2011 / Pavel Štindl

čas čtení 4 minuty

Chtěl bych reagovat na článek pana Dolejšího (Šumava: Korupce jako obvykle) a pana Řezáče (Nad Modravou dusno) týkajících se Šumavy. Nerad bych se zaplétal do odborných polemik, hned na začátku podotýkám, že odborník nejsem. Vzdělání mám vysokoškolské technické. V čem se (domnívám se) liším od obou pánů je to, že ze Šumavy pocházím - resp. z podhůří Šumavy a k Šumavě mého dětství mám silné osobní pouto.

Ekonomika ČSSR v letech padesátých a šedesátých

21. 7. 2011 / Pavel Rybák

čas čtení 43 minut

Tento článek si klade za cíl postihnout nedostatky (deformace) československého centrálně řízeného hospodářství. Součástí tohoto tématu jsou samozřejmě stručná hospodářská fakta z let předválečných, válečných a raně poválečných. V závěrečné fázi dodávám celkový závěr k tématu a přílohu formou tabulek některých statistik.

Irsko odsoudilo Vatikán

21. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Psal jsem o tom, jak se německá římskokatolická církev rozhodla otevřít se rovnosti před zákonem a spravedlivému vyšetřování pedofilních kriminálních činů, spáchaných jejími kněžími. Jak velký je to krok, to doceníme plně ve světle toho, co se právě stalo v Irsku. Dne 20.7.2011 se irské vládní i opoziční strany postavily v bezprecedentním usnesení proti Vatikánu.Je třeba připomenout, že na rozdíl od Německa patří Irsko k těm nejvíce katolickým zemím Evropy (nicméně na rozdíl od Polska nebo Itálie existuje v Irsku něco jako naše "registrované partnerství").

Známky za silnice I. třídy jsou absurdní

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

PRAHA 20. 7. 2011 - Strana zelených nesouhlasí s nápadem nového ministra dopravy Pavla Dobeše zavést známky za použití silnic I. třídy, aby získal další prostředky do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Piloti odmítají destrukci ČSA

21. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA odmítá postupnou destrukci připravovanou managementem národního dopravce.

Piloti ČSA, stejně jako většina zaměstnanců národního dopravce České republiky v posledních dvou letech vyšli vstříc managementu ve snaze pomoci společnosti ve stabilizaci a nastartování dalšího rozvoje. Mimo jiné přistoupili piloti v roce 2009 na bezprecedentní a razantní snížení mezd téměř o 30% a roce 2010 podpořili redukční restrukturalizační plán společnosti.

Nedostatečná demokratičnost naší ústavy

21. 7. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 5 minut

Demokracie je tak mnohoznačným pojmem, že v politické praxi mnohdy ztrácí reálnou vypovídací hodnotu. Politická filosofie a různé ty politologie znají desítky jejích obsažných i rádoby výstižných definicí, ale ty všechny neříkají nic jiného, než že popisují nějaký možný ideál lidovlády, který nikde nikdy neexistoval, existovat nebude, ale všichni naivkové se budou o jeho realizování neustále snažit.

Proti tyranii je legitimní bojovat se zbraní v ruce

21. 7. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Konzervativní strany

Praha, 20. července 2011

Konzervativní strana vítá přijetí zákona o III. odboji Poslaneckou sněmovnou a Senátem Parlamentu České republiky.

Konstatujeme, že doba nesvobody fakticky trvala nepřetržitě dlouhých 51 let. V její druhé fázi těsně po skončení II. světové války, v čase nelítostných bojů o poválečné uspořádání zejména střední a východní Evropy se naplno projevila zvěrstva, pomocí kterých se obyčejně derou k moci totalitní režimy. Ten, kdo se nositelům nastupujícího krutého režimu stavěl do cesty, byl nezřídka zavražděn pomocí degenerovaného policejního a soudního systému, zastřelen na hranicích, nebo přinejmenším zbaven svobody a tedy i majetku na dlouhá léta.

Prošetřování stížností ve zdravotnictví má být znovu netransparentní

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Ligy lidských práv

Rodiče ochrnutého dítěte nyní mohou znát jména znalců, kteří prošetřovali jejich stížnost, rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotnictví. Už po první a druhé dávce hexavakcíny mělo dítě manželů Janečkových velké zdravotní problémy, poté, co mu byla vpíchnuta třetí dávka, ochrnulo. Stížnost rodičů na postup lékařky prověřovala znalecká komise, která rozhodla jednoznačně v její prospěch. Janečkovy proto zajímalo, kdo za posudkem vlastně stojí, a s pomocí Ligy lidských práv podali žádost o informace. Krajský úřad Středočeského kraje se nejprve hájil ochranou osobních údajů členů komise, ale po zásahu Ministerstva zdravotnictví musel nyní jména poskytnout. Nicméně ministerstvo chce utajování znovu obnovit a uzákonit v nových zdravotnických zákonech.

Je příklad z Kalifornie hodný následování?

20. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Jen si představme v populárních představách nemálo ekonomicky i sociálně zazobaný stát Kalifornii, nejlidnatější stát USA. Kupodivu i tam mají teď deficit 9,6 miliard dolarů. A příjmy jim poklesly o 1,85 miliard dolarů. Nejen v ČR nemálo teď skloňované slovo "škrty" je nyní aktuální také v Kalifornii. (Z důvodů, které snad vyplynou přímo z následujícího textu, nezařadil jsem tento příspěvek mezi ty, které mají v záhlaví, že i čísla někdy mluví.)

Spojené státy oddalují konkurs

20. 7. 2011

čas čtení 6 minut

V rozhovoru pro rádio Deutschlandfunk považuje Hans-Werner Sinn, ředitel německého Institutu pro ekonomický výzkum, restrukturalizaci dluhu Řecka za nevyhnutelnou. Kdyby se banky, které drží řecké dluhopisy, měly dostat do problémů, měly by se podle něj zachránit.

Jürgen Liminski: Ve sporu o limit dluhu USA stanovil prezident Obama ultimatum. To vypršelo a pokr mezi demokraty a republikány pokračuje dál, jako by se nechumelilo. Pomalu jde ale do tuhého a už i samotní guvernéři tlačí, protože si nikdo neumí přesně představit, co by se stalo, kdyby zkolabovala největší ekonomika světa. Existovala už taková situace, nebo se nacházíme v úplně nových poměrech?
Sinn: Ne. Těchto situací už bylo hodně, protože Amerika vždycky stanovovala absolutní hranice dluhu. I když se nyní dohodnou, stanoví opět nějakou sumu a je jenom otázkou času, kdy na ten limit opět narazí a celý tyátr začne zase od začátku. V minulosti se vždycky dohodli a udělají to i tentokrát.

Pan Kalousek je věřící. Nás důchodce nenechá umřít.

20. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Seděli jsme v tom smutném bytě bez ledničky, televize i rádia (to si odnesl soukromý exekutor) a paní Dobrovolná nám dobrovolně předvedla její měsíční finanční bilanci: Podtrženo, sečteno, zůstává jí na jídlo a zbývající provoz domácnosti něco málo přes 800 korun.

Paní Dobrovolná je na pokraji opravdové bídy. Sama neví, jak dál. "Vůbec si neumím představit, že se teď zvedne to dépéháčko a že potraviny budou ještě dražší. Absolutně nejsem schopna dodržet stravovací příkazy mé paní doktorky, která mi hlídá cukrovku. Není na to. Ale jestli se ještě zdraží, to je můj konec." Smutné tvrzení seniorky má nakonec optimistickou pointu: "Víte, spoléhám na to, že pan Kalousek je věřící a že nás důchodce nenechá umřít."

Kompletní článek ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

63266