Pravice a Rusnokova vláda

25. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pravicová koalice ODS+TOP09+LIDEM má možná 101 poslanců pro podporu vlády Miroslavy Němcové v této chvíli, kdy ji sjednocuje odpor proti prezidentu Zemanovi. Ještě nedávno však Miroslav Kalousek vymyslel a skrze TOP09 diktoval ODS nutnost "ověřit" si tuto většinu v tajné volbě předsedy Sněmovny. Že většinu ve Sněmovně nemá, připustil již dříve expremiér Nečas, přičemž vláda Němcové má stát na tomtéž půdorysu jako vláda Nečasova. Kromě toho nikdo nemůže vědět, co udělá nikým nevolená strana LIDEM, která již jednou zradila, a to totiž projekt, za který byla voliči zvolena do Sněmovny. LIDEM nemá politickou budoucnost a Rusnokova vláda bude mít možnost nabízet posty ve státních firmách nebo státní správě, o něž mohou mít lidé z vedení LIDEM zájem.

Putin: Snowden nebude vydán do USA

25. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl během návštěvy ve Finsku, že Snowden nepřekročil hranice Ruska a může cestovat, kam se mu zachce. Dodal, že ruské bezpečnostní úřady "nepracovaly a nepracují" se Snowdenem. Neposkytl další informace.

K žádosti Spojených států, aby Rusko Snowdena vydalo, uvedl Putin, že Rusko nemá se Spojenými státy dohodu o vydávání občanů, a proto tuto americkou žádost nesplní. Vyjádřil naději, že Snowden odcestuje co nejrychleji a že jeho zastávka na letišti v Moskvě nepoškodí vzájemné styky.

Podrobnosti v ruštině ZDE

Rusko: "Edward Snowden nevstoupil na ruské území"

25. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rusko se vyjádřilo, že se nijak nepodílí na cestovních plánech amerického whistleblowera Edwarda Snowdena. Je nejasné, kde se v současnosti nachází, avšak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl na tiskové konferenci, že Snowden nevstoupil na ruské území. Dodal, že americké pokusy obviňovat Rusko z jeho zmizení jsou "bezpodstatné a nepřijatelné".

"Žádným způsobem nemáme nic společného s panem Snowdenem, s jeho vztahy k americké spravedlnosti, ani s jeho cestami po světě," řekl Lavrov.

Podle novinářů z toho vyplývá, že po přistání v Moskvě Snowden neprošel pasovou kontrolou, takže oficiálně nevstoupil na ruské území.

Čína také odmítla americkou kritiku jako "bezdůvodnou a nepřijatelnou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čínský státní deník chválí Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku" Washingtonu

25. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínský státní Lidový deník pochválil amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku Washingtonu" a odmítl obvinění, že Peking Snowdenovi umožnil odjet z Hongkongu.

Ostře formulovaný komentář na titulní stránce zahraničního vydání Lidového deníku, oficiálního listu Čínské komunistické strany, reaguje na ostrou americkou kritiku Číny, že dovolila Snowdenovi uprchnout.

Čínská vláda uvedla, že je vážně znepokojena Snowdenovým tvrzením, že USA hackersky pronikly do mnoha sítí v Hongkongu a v Číně, včetně unvierzity v Tsinghua, kde je jeden z čínských internetových uzlů, a do čínských mobilních společností. Věc řeší s Washingtonem.

Ekvádor údajně váhá s azylem pro Snowdena kvůli klíčové obchodní dohodě s USA

25. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Příznivci bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena možná spinují informace o průběhu jeho útěku příliš do růžova. Objevila se agenturní zpráva, která upozorňuje, že se udělení azylu v Ekvádoru bohužel tluče s termínem obnovení klíčové obchodní dohody této země s USA. Spojené státy přes všechny konflikty s levicovou administrativou Rafaela Correy zůstávají pro tuto rovníkovou jihoamerickou zemi nadále klíčovým obchodním partnerem a obnovení dohody o volném obchodu může mít pro další vývoj v zemi zásadní význam.

Spojené státy se zuřivě snaží zatknout Edwarda Snowdena, zatím bezvýsledně

25. 6. 2013

čas čtení 5 minut

V zuřivé reakci Bílý dům odmítl srovnání s tím, že je Snowdenova situace obdobná tomu, jak Spojené státy dříve podporovaly ruské politické disidenty. O tom na tiskové konferenci promluvil jeden ruský novinář. "Existuje jeden velký rozdíl," řekl mluvčí Bílého domu Carney. "Snowden je obžalován z trestného činu." Ruský novinář se k tomu pokusil něco dodat, ale byl umlčen.

Pokus třicetiletého whistleblowera Edwarda Snowdena uniknout ze spárů amerických úřadů se proměnil ve frašku poté, co se Snowdenovi v pondělí zřejmě podařilo vyhrát na největší výzvědný aparát na světě, tedy americký.

Zemanova šance: opřít se o "dolních deset milionů"

25. 6. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Jak se dalo čekat, prezidentovo rozhodnutí vyvolalo bouřlivou Kalouskovu nevoli. Za Kalouskem stojí další stovka zákonodárců kšeftujících s mocí, která v minulých měsících v důsledku svých rozhodnutí ztratila legitimitu (ovšem, ne legalitu). Vládě, které vyslovila důvěru, vyslovuje naopak nedůvěru drtivá většina občanů. Zeman se při svém rozhodnutí opřel o ustanovení ústavy, což sice stačí na to, aby se současnou sněmovnou vedl vleklou válku, neopřel se však o vůli lidí. Když mu minulý týden zástupci několika občanských iniciativ chtěli předat své podpůrné stanovisko, na Hradě je odmítli převzít.

Pravicová koalice má 101 hlasů, zřejmě bude čekat na neúspěch Zemanovy úřednické vlády

25. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Pravicová koalice deklarovala, že má k dispozici 101 podpisů na podporu rekonstruované "Nečasovy" vlády. Prezident byl telefonicky informován.

Pokud premiér jmenovaný dnes Zemanem nezíská důvěru sněmovny, což se v tuto chvíli jeví jako zcela jisté, má prezident ještě jeden samostatný pokus a poté by měl jmenovat premiérem kandidáta navrženého šéfem sněmovny, tj. stále ještě Miroslavou Němcovou z ODS. Zdá se, že právě na tyto další pokusy pravice sází.

Kalkulace ČSSD s předčasnými volbami na podzim, k jejichž vyvolání cestou rozpuštění sněmovny by strana potřebovala 120 hlasů, čili podporu KSČM (ta ale aktuálně podmínečně podporuje Zemana, tj. projekt v podobě "vlády na tři měsíce") a TOP 09, tak podle všeho dostala další trhliny.

Podrobnosti: ZDE

PŘEDSEDA PIRÁTŮ REZIGNOVAL

Ivan Bartoš: "Být Pirátem je samozřejmě super a pohodička. Vést stranu žádná legrace není"

25. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

◄ Ivan Bartoš na konferenci Pirate Parties International v Praze v roce 2012, foto Jori Bertel

Ivan Bartoš dnes rezignoval na post předsedy Pirátské strany. jeho rozhodnutí je velkou měrou dle Jakuba Michálka výsledkem stresové situace, případně zklamání z několika posledních pirátských akcí. Podle piráta Martina "Broocha" Brože to je právě Michálek, který chce stranu převzít a pléduje i pro jeho odvolání z postu místopředsedy.

"Odešla jediná mediální stár. Jedinej známej ksicht. Ten, kterýho znal každej. Nyní se můžeme naprosto rozloučit s jakýmkoliv volebním úspěchem. Strana bez charismatického předsedy nemá šanci na úspěch. Gratuluji všem, kteří o Ivanovo odvolání neustále usilovali - právě jste položili Českou pirátskou stranu.", konstatoval Radek Holodňák z oblastního předsednictva a předseda pirátů z Žatce. " Vůči Pirátům mě to mrzí, ale nejen politikou je člověk živ," konstatoval na rozloučenou Bartoš.

Tragédie pod střechou světa versus odveta islamistů

25. 6. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Na severu Pákistánu pod horou Nangá Parbat došlo ke krvavému neštěstí: islámští militanti usmrtili deset zahraničních horolezců včetně dvou Slováků ZDE a jednoho Američana. Spolu s nimi byl zabit jejich pákistánský průvodce. Tucet ozbrojenců v uniformách polovojenské jednotky, kteří nad ránem vnikli do stanového tábora, zpočátku drželo šerpy jako rukojmí, ale posléze začalo střílet po horolezcích a nakonec uteklo.

Snowden nenastoupil do letadla na Kubu

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

  • V současnosti není známo, kde se nachází americký whistleblower Edward Snowden, poté, co nenastoupil do letadla společnosti Aeroflot z Moskvy do Havany, v němž měl rezervováno místo. Předpokládalo se, že z Kuby chce dál cestovat do Ekvádoru. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño v neděli uvedl, že jeho země od Snowdena dostala žádost o azyl. Avšak komicky celá řada novinářů a zřejmě i zástupců různých vlád odletěla na Kubu letadlem Aeroflotu bez Snowdena.
  • Patino uvedl, že Snowden přicestoval do Ruska a že ekvádorská vláda v současnosti rozhoduje o jeho žádosti o azyl. Avšak dodal, že Ekvádor neví, kde se Snowden v současnosti nachází ani kam hodlá dál cestovat. Patino naznačil, že pokud Ekvádor Snowdena přijme, bude to na základě principů soukromí, svobody projevu a lidských práv. Ekvádor už poskytuje na svém velvyslanectví v Londýně útočiště zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangemu. WikiLeaks v pondělí hájily spornou situaci ohledně lidských práv v Ekvádoru.
  • Patino přečetl Snowdenovu žádost o azyl, v níž se Snowden přirovnal k Bradleymu Manningovi, který je v Americe v současnosti souzen za "napomáhání nepříteli". Snowden se vyjádřil, že by v Americe neměl šanci na spravedlivý soud.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry konstatoval, že by bylo "vysoce znepokojující", jestliže Čína a Rusko měly předem informace o tom, kam Snowden hodlá cestovat, a umožnily mu to.
  • Podrobnosti v angličtině ZDE

Dvě tváře Miroslavy Němcové, aneb Co (ne)vypadá životaschopně

25. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 3 minuty

Otázka, která visí již několik dní ve vzduchu a která ještě do úterka v éteru viset bude, zní: Je možné, aby pokračovala silně nedůvěryhodná a nekompetentní vláda s malou kosmetickou úpravou, totiž s jiným premiérem?

Kdo má tímto premiérem být? Má vůbec ODS na čelných místech někoho, kdo by nebyl spojován s nějakou podezřelou osobou, s klientelistickým jednáním či přímo s podezřením na korupční jednání? ODS přišla se jménem Miroslavy Němcové. Ta s žádnou korupční kauzou dohromady dávána není. Ale stačí to? Jaké ministerstvo již vedla? Jaký je její dlouhodobý politický program? Jak je profilovaná? Za co se bije a jaké má výsledky?

To jsou otázky při výběru premiéra země jistě relevantní.

Jak rozumět chování prezidenta Zemana

25. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Prezident Zeman je člověk košatě myslící, a i když se mu to vždycky nedaří, některé jeho myšlenky jsou dokonce zaměřeny na prospěch lidského společenství. To je něco, na co nejsme zvyklí, a tak se stává, že ne všichni mu rozumí. Tak třeba teď ta věc s vládou. Předpokládám, že si Nečasův pád neobjednal, ale když už k tomu došlo, nemohl to pojímat jen jako nehodu v rámci soukromých vztahů, ale musel to vnímat také jako něco, po čem valná většina národa dlouho prahne. Muselo mu být jasné, že dozrává krize stranické politiky, u nás i jinde ve světě, a něco se s tím bude muset dělat. Dokonce pochopil, že pes je zakopán v tom, že zastupiteli a poslanci se stávají ti, které "vybrala" strana a voliči je zpravidla neznají, nebo to jsou známí dinosauři, odtržení od reálného světa. A ani když se svým chováním znemožní, nebo se projeví jako prodejní, není možné je odvolat. Aby se to trochu napravilo, mělo ba se začít třeba od změny volebního zákona. Prezident Zeman se, například, zmiňuje o volném výběru kandidátů napříč stranami. Směřuje tak stejným směrem, jako projekt www.spojeni.org , jen s tím rozdílem, že ten by se dal uskutečnit i bez změny zákonů. Ale vraťme se k záměrům prezidenta.

Petiční kampaň za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku

25. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva SPOZ

Z iniciativy Zemanovců startuje kontaktní petiční kampaň za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku.

Přes 140 českých měst a sto tisíc podpisů. Takový je cíl kontaktní kampaně za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, který je dlouhodobou programovou prioritou Zemanovců.

Prezidentská kancelář odmítla převzít petici

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Byl jsem účastníkem "výletu" do Lán dne 23.6.2013 pořádaném několika občanskými iniciativami, jehož průběh popisuje ve svém článku Marek Řezanka, píše Jiří Šlouf.

Vše probíhalo přesně tak, jak Marek Řezanka ve svém článku popisuje. Chtělo by se téměř říci "počasí přálo, nálada byla výborná", tuto idylu mírně kazila pouze snaha o dehonestaci akce nechvalně známým "pražským taxikářem " Zdeňkem Ponertem ( známý z hlavně z demonstrací na Václavském náměstí).

Poněkud jinak vyzněl závěr akce. Poté, co účastníci prošli Lány od místa odpočinku bývalého prezidenta k sídlu současného prezidenta s úmyslem předat petici a podpisové archy do rukou pracovníků prezidentské kanceláře, hradní stráž jak převzetí petice tak přivolání osoby kompetentní k jejímu převzetí odmítla se zdůvodněním, že obojí přesahuje její kompetence.

Po zdlouhavém vyjednávání a několika telefonických hovorech mezi strážným a jeho velitelem bylo zástupcům iniciativ doporučeno přejít od hlavní brány k bráně číslo 2 vzdálené cca 250 m. Zde se celá scéna opakovala pouze s tím rozdílem, že strážný byl zřejmě již předem informován a jeho odmítnutí převzetí petice působilo striktněji.

Petice nebyla tedy vůbec předána vůbec, a to i přesto, že s úmyslem předat ji Hrad seznámen písemně jíž několik dní předem.

To, že prezident byl zaneprázdněn jednáním a nemohl se zástupcům iniciativ věnovat je zcela logické. To, že nikdo z pracovníků kanceláře prezidenta republiky neměl ani několik vteřin volného času materiály převzít jíž tak logicky nezní.

Lenka Procházková k vypálení Ležáků

25. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Na pozvání ProAlt Chrudim přednesla spisovatelka Lenka Procházková dne 24. června 2013 v areálu památníku Zámeček v Pardubicích projev k uctění památky 194 mužů a žen, kteří byli ve sklepení nedalekého objektu nacisty popraveni před 71 lety.

Odpovědnost za politickou korupci

24. 6. 2013

čas čtení 8 minut

V rámci debaty o obvinění exposlanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra z přijetí úplatku se často objevují dva argumenty, které mají snížit závažnost politického uplácení. Podle prvního je toto jednání běžné, neboť téměř všichni korumpují a jsou korumpování, podle druhého pak korupce dokonce patří k samotnému základu politiky, a není ji možné vymýtit. Oba tyto argumenty nejsou udržitelné a neoprávněně zastírají osobní odpovědnosti politiků za korupční jednání i za celkový korupční charakter české politiky, píše Ondřej Krása.

Každý máme svojí odpovědnost k časům budoucím

24. 6. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Kdy se autor článků hodnotící jednání aktivistů překlopil do pozice, že ví co chtějí a proč to dělají? Zní věta o jakési lidové delegaci v Lánech posměšně, nebo ne? ptá se Václav Novotný z Ne základnám.

I bez existujícího prohlášení o dolních 10 milionech se řada iniciativ a Hnutí za přímou demokracii dohodla, že připomenou názor nemalého počtu občanů, voličů. *Tato vláda musí zmizet, chceme předčasné volby.* Nejedná se o žádnou radu. Je to legitimní požadavek a překrucování tohoto požadavku do posměšné polohy není na místě.

Připomíná mi to mlčení reportéra ČT pana Rožánka. Před Poslanneckou sněmovnou na adresu aktivistů dožadující se rozpuštění sněmovny pohrdavě prohodil ,,je vás tady desítka stejných obličejů". Byl dotázán, bude dobře, když tu nebude nikdo?

Aktivisté musí vážit každou větu, pokud chtějí existovat. Mohou také svého aktivismu zanechat a to okamžitě. Žádné uznání ani trafiky za to nedostávají.

Tragikomické bude u pisatelů článků provolávání, občané jsou lhostejní, nikde žádný aktivista. Ostatně, na lhostejnost, pasivitu občanů, voličů, byla napsána nejedna věta.

Vzkaz dvěma prezidentům aneb Hurá nazdar výletu

24. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Dne 23. 6. 2013 se v Lánech sešli zástupci několika iniciativ a hnutí, kteří chtěli jednak upozornit na současný stav politické scény a společnosti a jednak přednést svůj postoj adresovaný hned dvěma prezidentům (fotogalerie z akce: ZDE).

Jeden T. G. Masarykovi, čtený nad jeho hrobem, další potom Miloši Zemanovi, který již několik dní vede čilá jednání se zástupci parlamentních stran, aby v úterý sdělil, jaké řešení stávající krize považuje za daných podmínek za nejlepší.

Nad Masarykovým hrobem zazněly celkem tři příspěvky. Jako první vystoupila Lenka Procházková, která akcentovala skutečnost, že od roku 1989 došlo jednak k rozpadu Československa a jednak ke schválení tzv. církevních restitucí, které svou formulací zpochybňují Benešovy dekrety, a u nichž je podezření, že prošly výhradně díky korupčnímu postupu, který je spouštěčem nynější politické krize.

Projev Lenky Procházkové si můžete přečíst zde:

Raději disciplinovaně než svobodně

24. 6. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když člověk sleduje mediální reakce na zatýkání vrcholných politiků a úředníků, nelze si nevšimnout povahy mediálně-politického diskurzu, který následně velmi významně ovlivňuje veřejné mínění. Je z něj patrný, minimálně z jisté jeho části, pozoruhodně tolerantní přístup ke zneužívání politické moci i ke korupci.

Zneužívání vojenské rozvědky k léčbě hormonálních problémů v rodině premiéra (vždyť to je jen problém jedné žárlivé ženské.) se nicméně většinou nesetkalo s pochopením. Veřejné mínění, v čele s většinou opinion makerů, se vesměs usneslo na tom, že dělat ze špionáže soukromý servis tak úplně neodpovídá ani těm nejmlhavějším představám o demokracii.

Uplácení poslanců horentně odměňovanými posty ve správních radách ovšem zaznamenává daleko vstřícnější reakce. Významná část mainstreamových komentátorů a politologů se shodla na tom, že je tak nějak normální, pokud se v politickém prostoru účelově korumpuje dostupnými prostředky, protože to dělá politiku politikou.

Co nejvíc chybí

24. 6. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 5 minut

Současný vývoj v ČR je prazvláštní ukázkou snižování úrovně prakticky ve všech oblastech života. Orientace v příčinách je obtížná, zvláště pokud je hledáme na úrovni jednotlivých transakcí nebo dílčích rozhodnutí. Tak se k řešení prakticky nikdy nedobereme, protože se podobáme veverce, která běhá v kolečku a neví, že její snaha je nekonečná a neproduktivní. Zkusme shrnout v bodech, kde bychom měli hledat řešení.

Exorcismus aneb Vymítání

24. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Dávejte si pozor na falešné proroky, kteří k vám přicházejí v ovčím rouše, ale uvnitř jsou to draví vlci.

Poznáte je po jejich ovoci. Sklízejí se snad hrozny z trní a fíky z bodláčí?

Matouš 7, 15-2

Vymítání je prastarý obřad, s kořeny prorůstajícími civilizačními vrstvami hluboko do minulosti, jehož cílem je vyhánění zlých sil z posedlých. Křesťanská tradice nám zanechala celou přehršli takových případů, jaký třeba zmiňuje evangelista Marek v příběhu o setkání Ježíše s posedlým na cestě gearskou krajinou. Nebožák přebýval v hrobech, chodil nahý a nikdo si s ním nevěděl rady, neboť ho ovládali démoni. Když se jich Mesiáš zeptal, co jsou zač, odpověděli, že si říkají Legie, protože jich je mnoho. Nakonec byli vyhnáni ze svého přechodného příbytku v těle jurodivce do stáda vepřů, které se poté vrhlo ze srázu do moře. I dnes se můžeme setkat s posedlými. Vyhlížejí však zcela jinak.

28910

OBRAZY Z RUS:

Krajina jak z Tarkovského

24. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Vyfotografováno v jižní Karélii, asi 150 km severně od Petrohradu, v noci ze soboty na neděli kolem 1 hodiny ráno.

"Podnikání" uvnitř katolické církve

Duchovním správcem zloděj v kostele

21. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Není nic zvláštního na tom, když se podnikání nedaří a podnikatel skončí v dluzích. Ani důkladná příprava a znalosti nejsou automaticky zárukou podnikatelského úspěchu. Dost lidí, kteří to nikdy nezkusili, alespoň podvědomě ví, oč jde a co všechno to obnáší, když si někdo na svůj chléb vydělává jako osoba samostatně výdělečné činná. Je to něco jiného než každý měsíc dostávat svůj stabilní příjem. Vysmívat se někomu, kdo v podnikání neuspěl, je hloupé. Nejlépe se v Česku daří "podnikání" těm, kteří mají ty správné kontakty a známosti a umí inkasovat peníze z veřejných zdrojů, což představy o podnikání a podnikatelích u většiny české veřejnosti negativně ovlivnilo.

28909

OBRAZY Z RUS:

Sen noci svatojánské

22. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Kouzelná svatojánská noc z 21. na 22. června v Priozerské oblasti v Rusku, asi 150 km severně od Petrohradu, nedaleko finských hranic. Vyfotografováno ve 02.19 ráno.

(Mimochodem, někteří čtenáři namítají, že název "Obrazy z Rus" nezní příliš česky. Dovolil jsem si intertextuální odkaz na Karla Havlíčka... :) JČ)

Británie a USA realizují plán na globální kontrolu internetu

22. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího dramatického odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena vyplývá, že výzvědné úřady GCHQ v Británii a NSA v Americe realizují plán nazvaný MTI - Mastering the Internet. Jeho cílem je shromažďovat podstatné množství světových komunikací prostřednictvím internetu. Špehování internetu má být totální, píše v deníku Guardian Henry Porter.

Británie a Spojené státy byly po dlouhé generace hrdy na své demokratické hodnoty. Také jsou to země, které vytvořily pro svět internet - Američané vytvořili tu síť, Britové původně vymysleli tu myšlenku. Nyní ale obě země rychle vytvářejí systém, který jim umožní shromažďovat a analyzovat obrovské množství mezinárodně kolujících digitálních dat, včetně emailů, esemesek, telefonních rozhovorů, historie vyhledávání na internetu, materiálu z chatovacích serverů, z blogů a z mnoha funkcí systému Google.

V současnosti systém "luxuje" signály z 200 optických kabelů na fyzických bodech vstupu těchto kabelů do Británie a má umožnit i zvládnutí očekávaného obrovského provozu internetu, který má vzniknou v Asii. Systém Mastering the Internet zachází s pohrdáním s právy miliard vlastníků zahraničních internetových serverů, ohrožuje soukromí britských i amerických občanů a se stejným pohrdáním zachází i s právy poslanců. Po válce v Iráku a po krachu bank jsou britsko-americké snahy špehovat CELÝ internet dalším důkazem arogantní kriminality dvou nejstarších světových demokracií.

Snowden: Británie si kopíruje mezinárodní digitální provoz probíhající světovými optickými kabely

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Z nejnovějších dokumentů, které prozradil americký whistleblower Edward Snowden, vyplývá, že britské výzvědné monitorovací středisko GSHQ je trvale nabouráno do světových optických kabelů a kopíruje z nich a ukládá obrovské množství globálního emailového provozu, informace zveřejněné na Facebooku, historii internetového vyhledávání uživatelů a telefonních rozhovorů a tyto informace poskytuje i americkému výzvědnému úřadu NSA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28900

OBRAZY Z RUS:

Kolik si vydělá v Petrohradě prodavačka

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Napadlo mě, uprostřed vší té opulence a obsesivního konzumerismu v dnešním Rusku, kolik tak vydělává prodavačka v supermarketu. A dostalo se mi odpovědi v hypermarketu OKay, kde jsem vyfotografoval tento náborový plakát.

Pokladní podle tohoto plakátu vydělá 13 500 - 15 660 Kč měsíčně, prodavačka 13 920 - 16 740 Kč měsíčně, kuchařka 14 520 - 17 340 Kč a "prodavačka - konzultantka" 12 120 - 14 930 Kč.

O železné kleci systémové korupce

21. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Na počátku vzniku nějakého relativně nového společenského systému stojí vždy individuální jednání. Německý sociolog Max Weber v klasické práci Protestantská etika a duch kapitalismu poukázal na to, že vznik kapitalistické mentality byl původně spojen se zcela individuální náboženskou motivací jednat racionálně, efektivně a hospodařit šetrně, jak to vyžadovaly některé protestantské sekty. Suma takto soustavně jednajících jednotlivců však postupně vytvořila systém, který už je na takové motivaci dále nezávislý a jednotlivcům prostě vnucuje jisté chování, protože v jeho rámci nemají na výběr. Tak vzniklo to, čemu Weber říká "železná klec" (stahlhartes Gehäuse) sociální racionalizace. V jistém okamžiku přestane být vysoce individuálně motivovaných racionálních asketů třeba, stanou se anachronismem. Nejsou už pilíři systému, ten stojí na jiné půdě.

Se systémem institucionalizované korupce a klientelismu to není jiné. A tak jako v případě kapitalistické racionalizace, i zde v jistém okamžiku přestává mít smysl zabývání se jednotlivci a tvrzení, že "oni za to můžou".

Praktiky politického systému v ČR a ústavnost

21. 6. 2013 / Jaroslav Kuba

čas čtení 15 minut

Způsob uspořádání vztahů ve společnosti a úpravy života jejích členů, či-li obecně vzato „režim“, byl u nás na přelomu 1989-1990 předhozen napospas změnám. Díky  dohodě Bush – Gorbačov na Maltě, uzavřené o nás a bez nás, spojencem končícím, spojencem nastávajícím.

Byli jsme však na změny připraveni?

28901

Ještě jednou k výzvám, aby Petrohraďané "mluvili správně rusky"

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku"Mluvte kultivovaně" napsal Lubomír Molnár, který žil sedm let v Moskvě, že přízvuky, uvedené na publikovaném plakátu v petrohradském metru, jsou regionální, nikoliv spisovná ruština, a že tedy jde o přehnaný lokálpatriotismus.

No nejsem si tak stoprocentně jist, protože ty plakáty pojednávají o nejrůznějších aspektech ruského jazyka a tento například cestujícím v metru vštěpuje, jaké mají používat správné idiomy a obraty :) To už nebývá rysem regionálního dialektu.

Konzultoval jsem to s Rusy - samozřejmě pouze Petrohraďany - a ti opakovali, že cílem není prosazovat lokálpatriotismus - konec konců vědkyně, která poučné plakáty uvádí, je autorka slovníků spisovné ruštiny - spíš - a k tomu se stavěli i Petrohraďané posměšně - prezentovat obyvatele Petrohradu jako představitele ultracivilizované vrstvy ruského národa.

Co se týče zákonů postihujících homosexualitu, bylo mi vysvětleno, že Putinova vláda neustále vydává nejrůznější nesplnitelné, byrokratické a běžný život omezující zákony, nikdo je ale nedodržuje. Ty zákony se totiž - přesně podle sovětského vzoru - používají pouze proti těm lidem, které chce vláda kvůli něčemu dostat.

Bohužel, proběhla nicméně zpráva, že byli zatčeni dva mladí homosexuálové za to, že se na veřejnosti drželi za ruce - bylo to kvalifikováno jako "propaganda ve prospěch homosexuality".

Zuby nebrat

21. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

"Korupce politiků je největším problémem naší země. A je zajímavé, že ti politici, co hlasitě bojují proti korupci, jsou často ti nejzkorumpovanější."

Kdopak toto napsal -- a v jaké souvislosti? Že by se snad jednalo o projev L. Zaorálka, který je namířen proti vládě P. Nečase, která si do štítu dala boj proti korupci a rozpočtovou zodpovědnost?

Samá voda. Autorem je novinář a šéfredaktor Reflexu, Pavel Šafr, který dne 16. 5. 2012 v článku Spadla klec, doktore Rathe, reagoval na zatčení hejtmana, kterého očividně neměl rád.

Pavel Šafr rád vynáší soudy hned na začátku kauz, kdy ještě lze jen těžko posoudit, kam budou směřovat a co vše se ještě (ne)zjistí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

44111