Snowden nenastoupil do letadla na Kubu

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

  • V současnosti není známo, kde se nachází americký whistleblower Edward Snowden, poté, co nenastoupil do letadla společnosti Aeroflot z Moskvy do Havany, v němž měl rezervováno místo. Předpokládalo se, že z Kuby chce dál cestovat do Ekvádoru. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño v neděli uvedl, že jeho země od Snowdena dostala žádost o azyl. Avšak komicky celá řada novinářů a zřejmě i zástupců různých vlád odletěla na Kubu letadlem Aeroflotu bez Snowdena.
  • Patino uvedl, že Snowden přicestoval do Ruska a že ekvádorská vláda v současnosti rozhoduje o jeho žádosti o azyl. Avšak dodal, že Ekvádor neví, kde se Snowden v současnosti nachází ani kam hodlá dál cestovat. Patino naznačil, že pokud Ekvádor Snowdena přijme, bude to na základě principů soukromí, svobody projevu a lidských práv. Ekvádor už poskytuje na svém velvyslanectví v Londýně útočiště zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangemu. WikiLeaks v pondělí hájily spornou situaci ohledně lidských práv v Ekvádoru.
  • Patino přečetl Snowdenovu žádost o azyl, v níž se Snowden přirovnal k Bradleymu Manningovi, který je v Americe v současnosti souzen za "napomáhání nepříteli". Snowden se vyjádřil, že by v Americe neměl šanci na spravedlivý soud.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry konstatoval, že by bylo "vysoce znepokojující", jestliže Čína a Rusko měly předem informace o tom, kam Snowden hodlá cestovat, a umožnily mu to.
  • Podrobnosti v angličtině ZDE

    0
    9889

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2013