Čínský státní deník chválí Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku" Washingtonu

25. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínský státní Lidový deník pochválil amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku Washingtonu" a odmítl obvinění, že Peking Snowdenovi umožnil odjet z Hongkongu.

Ostře formulovaný komentář na titulní stránce zahraničního vydání Lidového deníku, oficiálního listu Čínské komunistické strany, reaguje na ostrou americkou kritiku Číny, že dovolila Snowdenovi uprchnout.

Čínská vláda uvedla, že je vážně znepokojena Snowdenovým tvrzením, že USA hackersky pronikly do mnoha sítí v Hongkongu a v Číně, včetně unvierzity v Tsinghua, kde je jeden z čínských internetových uzlů, a do čínských mobilních společností. Věc řeší s Washingtonem.

"Nejenže nám americké úřady neposkytly vysvětlení ani omluvu, namísto toho vyjádřily nespokojenost s tím, jak administrativa v Hongkongu vyřešila tuto záležitost v souladu se zákonem," píše Wang Xinjun, výzkumník na Akademii vojenských věd v komentáři v Lidovém deníku.

"V určitém smyslu přešly Spojené státy z "modelu pro lidská práva" a staly se "špehounem osobního soukromí", "manipulátorem" centralizované moci mezinárodního internetu, a "šíleným nájezdníkem" internetových sítí jiných zemí, píše Lidový deník.

"Svět si bude pamatovat Edwarda Snowdena," píše list. "Byla to jeho odvaha, která strhla svatouškovskou masku Washingtonu."

Komentář v listě Global Times, který je majetkem Lidového deníku, také zaútočil na USA, že uspořádala honičku na "mladého idealistu, který odhalil zlovolné skandály americké vlády". "Namísto aby se omluvil, Washington se chová agresivně a snaží se kontrolovat celou situaci," napsal list.

Podrobnosti v angli ZDE

0
Vytisknout
9037

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013