Při masakru v Nice zahynulo mnoho muslimů. Zde jsou názory pozůstalých

20. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

"Řešením pro tyto útoky je, že se musíme sjednotit. Musíme se dát dohromady. Musíme být jednotní. Jsme všichni lidi. Je úplně jedno, jestli jste žid, křesťan, muslim nebo ateista. Zda jste z Francie, z Holandska, ze Sýrie nebo z Palestiny. Je to jedno. Životy jsou životy."

"Ten člověk není muslim. Není to ani člověk. Jenom zastupoval sebe."

Aminina teta Fatima Charrihi byla usmrcena mužem, který byl zradikalizován teprve nedávno.

"Moje teta zemřela před dětskou nemocnicí. Narazil do ní před dětskou nemocnicí. V té nemocnici porodila Jassminu."

Matka Jassminy byla jednou z prvních obětí útoku v Nice.

"Říká, že první den strašně plakala a teď říká, že už to stačilo. Že už nemá slzy."

Fatima byla v den útoku na ulici se svými vnoučaty. Vnoučata teď pořád kreslí kamiony.

"Řešením pro tyto útoky je, že se musíme sjednotit. Musíme se dát dohromady. Musíme být jednotní. Jsme všichni lidi. Je úplně jedno, jestli jste žid, křesťan, muslim nebo ateista. Zda jste z Francie, z Holandska, ze Sýrie nebo z Palestiny. Je to jedno. Životy jsou životy."

Bylo to poprvé, co byl v mešitě, ale vrátil se v rakvi. Čtyřletý Kylan Majri je pohřbíván, poté, co byl usmrcen se svou matkou při útoku v Nice

Abdelkader Sadouni, imám: "Umřel čtyřletý chlapeček. Byl poprvé v mešitě, ale vrátil se v rakvi. Tak prosím vás, přestaňte. Přestaňte natáčet. Konec!"

Truchlící jsou na pohřbu čtyřletého Kylana Majriho. Zemřel v Nice vedle své matky, Olfy Bent Souayah Khalfallah.

Tamaj Mejri, otec a manžel obětí: "Našel jsem svou ženu. Byla na zemi. Nehýbala se. Nemluvila. Nedělal nic. Spala (pláče). Ptal jsem se všude, všude. Dokonce jsem telefonoval do Paříže, do Marseille. A můj syn tam nebyl. Byla tam žena, říkala, že ho odvezli hasiči. A já jsem říkal, "Proboha, řekněte mi, je můj syn živý nebo mrtvý? Chci to vědět, řekněte mi to." A pak jsem byl rád, protože jsem věděl, kde můj syn je. U Pánaboha. Byl klidný a doufám, že je tam v pořádku."

Imám: "Všichni truchlí. Všichni trpí. Přestaňme s těmi řečmi, které vyvolávají nenávist, které vyvolávají konflikty. Prosím, musíme se všichni spojit. Stavme na tomto základě. Stavme na tomto základě, který přivádí všechny z nás dohromady. Protože všichni tady ve Francii jsme na jedné lodi.

Rozhovor Britských listů 66:

Blížíme se po brexitu katastrofě?

15. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Po katastrofálním hlasování britských občanů pro odchod Velké Británie z Evropské unie hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Josefem Šlerkou o tom, co si počít teď a co nás asi čeká. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Turecko zablokovalo Wikileaks

20. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Turecko zablokovalo přístup na server Wikileaks poté, co tam bylo zveřejněno 300 000 emailů od vládnoucí strany AKP prezidenta Erdoğana. Emaily jsou datovány od roku 2010 do 6. července 2016. Jejich zveřejnění bylo urychleno "v reakci na čistky, které po pokusu o puč provádí nynější turecká vláda", uvedly Wikileaks s tím, že zdrojem emailů nebyl nikdo spojený s organizátory puče či s opoziční tureckou politickou stranou.

Smrt tureckým trockistům!

20. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Když jsem v roce 1999 objevil ruského neonacistu Alexandra Dugina, na webových stránkách italských neofašistů publikoval v několika jazycích celou řadu textů různého ražení. Kromě pojednání věnovaných meziválečným německým teoretikům přímo či nepřímo obhajujícím nacisty, jež jsem očekával a považoval za svým způsobem pochopitelné (vzhledem k dlouhodobé existenci proudu sovětské zahraniční politiky, který SSSR systematicky srovnával a de facto identifikoval s výmarským Německem) mě ale jedna věc opravdu velmi překvapila. Šlo o velikou vášeň a zápal, s nimiž Dugin - jeden z prvních otevřených neonacistů už během pozdní gorbačovské éry - prosazoval příští alianci autoritářského Ruska s autoritářským Tureckem.

Turecko vyhodilo 15 000 zaměstnanců ze školství

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V Turecku pokračuje čistka vládních činitelů. Bylo postiženo více než 35 000 zaměstnanců státu, přestože vláda tvrdí, že jedná v souladu se zákonem. V úterý turecká vláda propustila více než 15 000 zaměstnanců ministerstva školství, propustila 257 pracovníků úřadu ministerského předsedy a 492 duchovních z direktorátu pro náboženské záležitosti. Více než 1500 univerzitních děkanů bylo požádáno, aby odstoupilo.

Bylo propuštěno téměř 8800 policistů, zatčeno 6000 vojáků, 2700 soudců a prokurátorů, desítky guvernérů a více než 100 generálů - tedy asi třetina celé turecké generality. Asi 20 zpravodajských serverů kritických vůči vládě bylo zablokováno.

Prezident Erdoğan si vyřizuje účty se všemi lidmi, kteří by pro něho mohli být potenciálně hrozbou, ať už se podíleli na víkendovém neúspěšném puči či nikoliv.

Dvě čelné světové lidskoprávní organizace se připojily k četným politikům požadujícím, aby Turecko dodržovalo zákonnost.

"Obrovské počty zatčených a suspendovaných osob od pátku je znepokojující a my sledujeme situaci velmi podrobně," uvedla organizace Amnesty International. "Potlačování disentu a vyhrožování znovuobnovením trestu smrti není spravedlnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Červen 2016 byl už čtrnáctý měsíc rekordně vysokých teplot

20. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Červen 2016 byl o 0,9 stupňů Celsia teplejší než je průměr z dvacátého století. Byl to nejteplejší červen od začátku meteorologických záznamů v roce 1880, uvádějí americké úřady NASA a NOAA. Červen 2016 byl o 0,2 stupňů Celsia teplejší než červen 2015, který držel dosavadní rekord.

Série čtrnácti měsíců teplot, které porušují všechny dosavadní rekordy, je nejdelší za celých posledních 137 let. Naposledy měl červen teplotu nižší než průměr dvacátého století před čtyřiceti lety.

Dochází také k rekordnímu tání ledu v Arktidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mayová sdělí Merkelové, že letos Británie z EU neodejde

20. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Během své středeční návštěvy v Berlíně sdělí nová britská premiérka Theresa Mayová německé kancléřce Angele Merkelové, že potřebuje čas na přípravu brexitu. Ve čtvrtek bude Mayová jednat v Paříži s francouzským prezidentem Hollandem o tomtéž. Mayová Merkelové a Hollandovi sdělí, že Británie potřebuje čas na konzultace se Skotskem, s Walesem a se Severním Irskem i s různými průmyslovými odvětvími, než zahájí oficiální jednání o odchodu z EU. Při zahájení soudního jednání v rámci první žaloby proti brexitu potvrdili vládní právníci, že Mayová nehodlá aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU dříve než před koncem letošního roku.

Nick Clegg, bývalý liberálnědemokratický náměstek britského premiéra, se stal mluvčím Liberálnědemokratické strany pro otázky EU. "Theresa Mayová tvrdí, že brexit znamená brexit, avšak nikdo ve skutečnosti neví, co to znamená. Budeme ve společném evropském trhu, anebo z něho budeme odříznuti, se všemi dopady, jaké to bude mít na britské pracovní příležitosti a naši ekonomiku? Co to znamená pro imigraci? Co se stane s Brity, kteří žijí v zahraničí, a s Evropany, kteří učinili naši zemi svým domovem? Jak budeme spolupracovat se svými sousedy v boji proti terorismu, přeshraniční zločinnosti a globálnímu oteplování?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zahraniční novináři požadovali od Borise Johnsona, aby vysvětlil své urážky a lži

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson na své první londýnské tiskové konferenci jako britský ministr zahraničí byl zahnán do defenzívy, když od něho novináři opakovaně požadovali, aby vysvětlil své "nepokryté lži" a urážky světových politiků, včetně jeho urážky prezidenta Obamy, jehož Johnson charakterizoval jako "částečného Keňana a pokrytce".

Johnson stál vedle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a tvrdil, že jeho výroky byly "zkresleny", či "vytrženy z kontextu" a že světoví politikové, s nimiž se setkal od svého jmenování, jeho minulé výroky "plně chápou".

Johnson se na tiskové konferenci dvakrát zmínil o "krizi v Egyptě", mínil tím krizi v Turecku.

Nejostřeji se vůči němu stavěli američtí novináři, kteří se ho ptali, zda se světovým politikům omluví za své urážky, včetně urážek prezidenta Obamy, a zda mu politikové mohou důvěřovat.

Johnson odpověděl: "Můžeme strávit strašně dlouhou dobu analýzou množství toho, co jsem za posledních třicet let napsal - a to všechno bylo podle mého názoru vytrženo z kontextu, prostřednictvím jaké alchymie, to nevím, bylo to zkresleno a trvalo by mi opravdu dlouho, kdyby se měl věnovat globálního itineráři omluv všem osobám, jichž se to týká."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slovinská manželka Donalda Trumpa opsala velké části svého projevu od Michelle Obamové

19. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Melanie Trumpová použila ve svém projevu na podporu svého manžela na republikánském sjezdu v Clevelandu téměř identické pasáže z projevu Michelle Obamové, předneseného během kongresu Demokratické strany v Denveru v roce 2008. Je za to prý odpovědný čelný Trumpův stratég Paul Manaford, který projev předem schválil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní olympijský výbor odložil rozhodnutí, zda má být Rusko vyloučeno z olympijských her v Riu

19. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní olympijský výbor požádal právní experty o radu, zda má vyloučit všechny ruské atlety z olympijských her v Riu, které se mají konat příští měsíc. Vyšlo totiž najevo, že ruský stát čtyři roky sponzoroval dopovací program pro ruské sportovce v průmyslovém rozsahu. Ruští podvodníci soutěžili na olympijských hrách v Londýně r. 2012, na světovém mistrovství v atletice v Moskvě r. 2013 a v zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reportérka Channel 4 News Fatima Manji: "MacKenzie se snaží pomluvit muslimy"

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Rasistický článek v britských novinách vyvolal 800 stížností regulačnímu orgánu za pouhých 24 hodin. V ČR si na rasismus a vyvolávání nenávisti Parlamentními listy a Lidovými novinami nestěžuje nikdo.

Reportérka a moderátorka britských Channel 4 News Fatima Manji, kterou kritizoval v bulvárním deníku The Sun Kelvin Mackenzie za to, že měla na sobě hidžáb, když vysílala reportáž o masakru v Nice, ho obvinila, že se snaží "zastrašit muslimy, aby odešli z veřejného života".

Fatima Manji zdůraznila, že se MacKenzie snaží pomluvit 1,6 miliardu muslimů tím, že naznačuje, že jsou to svou podstatou násilníci.

"Pokusil se pomluvit polovinu z nich tvrzením, že jsou to bezmocní otroci. A pokusil se pomluvit mě tím, že naznačil, že jsem schopna sympatizovat s teroristou."

MacKenzieho komentář v deníku The Sun, v němž se jeho autor vyjádřil, že "nevěřil svým očím, když reportáž z masakru v Nice uváděla reportérka v hidžábu", vyvolal více než 800 stížností, které byly zaslány oficiálnímu regulačnímu úřadu pro britská média. Britská veřejnost si stěžovala na lži v článku, na diskriminaci a na zostuzování občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

MMF: Hlasování o brexitu ohrozilo globální hospodářské oživení

19. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní měnový fond snížil svou předpověď ohledně růstu britské ekonomiky na příští rok z původního odhadu, že poroste o 2,4 procenta, na pouhých 1,3 procenta. Hlasování pro brexit podle MMF ohrozilo britskou ekonomiku a ochromilo globální hospodářský růst. Hlasování pro brexit bude mít podle MMF záporné důsledky především na ekonomiku v Evropě. Nejistota povede k snížení spotřeby a investic. Dopad brexitu na evropskou ekonomiku může být horší, než se očekávalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Po útoku ve vlaku uvažuje Německo o změně protiteroristické strategie

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Po prvním útoku "osamoceného teroristy" v Německu, kdy sedmnáctiletý Afghánec zaútočil v severním Bavorsku sekyrou a nožem na cestující v regionálním vlalu a vážně zranil čtyři čínské turisty, uvažují protiterorističtí činitelé v Německu o změně protiteroristické strategie.

Afghánský teenager žil v Německu dva roky a teprve před čtrnácti dny se přestěhoval z dětského domova do adoptivní rodiny v městě Ochsenfurt. Jednal zřejmě na základě islamistického motivu. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann uvedl, že v jeho věcech byla nalezena ručně vyrobená vlajka Islámského státu. Policie také nalezla text psaný v jazyce paštu, který je podle Herrmanna možná důkazem, že se mladík "seberadikalizoval". Části textu lze interpretovat jako dopis otci tohoto sedmnáctiletého mladíka, v němž pisatel vyzývá muslimy, aby povstali na sebeobranu.

Herrmann uvedl, že nejsou žádné důkazy, že by byl útok přímo koordinován Islámským státem.

Czech daily newspaper Lidové noviny: "The white man in Europe is being threatened by genocide"

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

In the wake of the Nice attack, the Czech daily Lidové noviny, which often pretends to be the Czech equivalent of The Times of London, has published an openly racist commentary:

"The European Union is incapable of providing safety for 'its own people'. Everything is camouflaged by political correctness. It is the fault of the European politicians. In the past, they started their colonialist conquest and now, since the Second World War, they have been reaping its rotten fruit by opening the European borders to the inhabitants of their former colonies. But the Czechs have not shared in any colonial wealth and so they do not have any moral duty to accept refugees from these former colonies.

Thus the era of multiculturalism, the era of social engineering, supported by dozens of activist organisations, started. The European countries opened their arms to everyone regardless of the interests of the original inhabitants of Europe.

Races are being mixed in Europe these days practically as a result of the European politicians' orders. Of course, races do mix in various parts of the world continually, but normally this is a natural, slow process. Our European politicians are trying to mix the races quickly, during their time in power. No wonder this produces violence and terrorism. Immigrants have always been coming as hordes who have never assimilated, but created ghettoes which maintain their hatred.

Mrs Merkel and politicians like her have started a forced mixing of races. The white race will be gradually liquidated and we, Europeans, will be brown or black. This is a genocide of the white people.

I do not want to defend the mass murderer Joseph Stalin but the contemporary European policy is probably much worse in many respects than his.

What is to be done? We must depose our politicians before they replace the population of Europe!"

Source in Czech HERE

JE NEJVYŠŠÍ ČAS Z ČESKÉ REPUBLIKY EMIGROVAT?

OHROMUJÍCÍ: Lidové noviny se otevřeně daly cestou Árijského boje

19. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vydaly otevřeně rasistický článek:

"Paní Merkelová a ji podobní vlastně rozjíždějí umělé křížení ras, kdy bělošská rasa jako taková bude postupně likvidována a my Evropané budeme hnědí nebo černí. Je to genocida bělochů. Je třeba věci konečně nazvat pravými jmény, a ne používat korektnost." ZDE

Pokud nezahájí orgány činné v trestním řízení stíhání autora i vydavatele, je načase z ČR emigrovat. Články tohoto typu se naposledy v Evropě tiskly za nacistů ve třicátých a čtyřicátých letech. (JČ)

USA: V první den republikánského sjezdu vyvolávají Trumpovi stoupenci v Američanech strach

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Trumpovi stoupenci, kteří promluvili v první den sjezdu Republikánské strany, otevřeně vyvolávali v Američanech strach. Kampaň republikánů zaujala ostře nacionalistický postoj.

"Drtivá většina Američanů se necítí bezpečná," tvrdil bývalý newyorský primátor Rudy Giuliani s tím, že došlo v USA a ve spojeneckých zemích za posledních sedm měsíců k pěti velkým islamistickým teroristickým útokům.

Tři osoby byly vážně zraněny ve vlaku nedaleko bavorského města Würzburg

18. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tři osoby byly vážně zraněny, když na ně zaútočil ve vlaku nedaleko Würzburgu muž sekyrou. Pachatel byl zastřelen. Železniční trať byla uzavřena. Pachatelem byl sedmnáctiletý Afghánec, který přišel do Německa jako nezletilý uprchlík bez rodičů a byl adoptován německou rodinou v Ochsenfurtu, jižně od Würzburgu, "několik měsíců". Měl sekeru a nůž. Policie uvedla, že nemá žádné náznaky motivu útoku a zachází s případem útočníka jako s osamoceným jedincem. Posléze bylo zjištěno, že teenager měl doma vlajku Islámského státu.

Německo, které je od roku 2015 v ohnisku uprchlické krize, dosud nebylo terčem žádných útoků s explicitním teroristickým motivem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda očekává rozhodnutí v první žalobě o brexitu

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Právníci zastupující jednoho britského občana žádají soud, aby potvrdil, že článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU smí být aktivován pouze, pokud to schválí Dolní sněmovna

V Británii se zahajuje první soudní řízení, jehož cílem je zabránit premiérce Therese Mayové, aby aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy. Právníci argumentují, že aktivaci tohoto článku má právo schválit pouze britský parlament, nikoliv premiérka.

Případ má být projednán u britského Vysokého soudu v úterý. Předložil ho Deit Dos Santos, britský občan, který pracuje jako kadeřník. Poté, co byl identifikován, je terčem verbálních útoků na internetu.

Donald Trump zajistil, že Republikánská strana nepřislíbí Ukrajině zbraně

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Volební kampaň Donalda Trumpa minulý týden zajistila v kuloárech, že nová platforma Republikánské strany nebude požadovat, aby Spojené státy poskytly Ukrajině zbraně pro boj proti ruským a povstaleckým jednotkám na východě této země. Je to v rozporu s názory téměř všech odborníků Republikánské strany na zahraniční politiku.

Během své předvolební kampaně odmítal Trump apely na podporu ukrajinské vlády, která bojuje proti pokračující ruské vojenské intervenci. Předseda volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort pracoval pro Rusy podporovaného bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče déle než deset let.

Muslimští uprchlíci v Evropě konvertují na křesťanství

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Reverendka Sally Smith v anglickém městě Stoke-on-Trent proměnila svůj středostavovský kostel sv. Marka v kongregaci připomínající uprchlické středisko. Chodí tam Íránci, Syřané, Iráčané, Bangladéšané a Eritrejci, kteří buď hledají spásu v jiném náboženství, anebo prostě hledají pomoc.

Jiný kraj, jiný mrav: V ČR proti rasistickým trestným činům páchaným Parlamentními listy žádný politik či novinář nevystupuje...

19. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Bývalá předsedkyně Konzervativní strany si ostře stěžovala na rasistický komentář bulvárního deníku The Sun

Sayeeda Warsi, bývalá předsedkyně britské Konzervativní strany si ostře stěžovala šéfredaktoru bulvárního britského deníku The Sun za to, že publikoval komentář Kelvina Mackenzieho, jemuž se nelíbilo, že zpravodajství Channel Four News o masakru v Nice moderovala reportérka v hidžábu.

Baronka Warsiová si stěžovala editoru deníku The Sun Tonymu Gallagherovi, že Mackenzieho komentář "konfliktní" a snažil se vyvolávat nenávist vůči muslimské komunitě. Poukázala také na to, že deník The Sun přispívá k sílící vlně nenávistných verbálních trestných činů, páchaných v Británii od referenda o brexitu.

Celý dopis baronky Warsiové je zde:

V dopise se mimo jiné praví:

"Právě tak, jak by politikové měli nést odpovědnost za xenofobní a toxické kampaně, které rozdělují komunity, i novináři musejí být pohnáni k odpovědnosti za vyvolávání nenávisti a šíření a prohlubování stereotypů, které démonizují celou komunitu a pokoušejí se ji obvinit z činů, za něž je odpovědný pouze jednotlivec.

Je to právě tento "úctyhodný" rasismus, který vyvolává podporu pro ultrapravici a legitimizuje trestné činy, jimiž jsme v posledních týdnech bohužel svědky v našich ulicích.

Bulvární deník The Sun se posléze od MacKenzieho komentáře pokusil distancovat tím, že spěšně vymazal zprávu na twitteru, jíž se předtím snažil dělat komentáři reklamu:

Warsiová požaduje, aby šéfredaktor Gallagher přijal odpovědnost za to, co jeho deník publikuje:

"Tento komentář je už několikerým článkem v sérii textů a titulků v listě The Sun, některé z nichž musely být posléze dementovány, které fungují jako postupné šíření jedu do komunitních vztahů ve Velké Británii. Jsem si jista, že budete souhlasit, že vaši čtenáři si zaslouží lepší kvalitu než zabedněné zpravodajství a články, šířící nenávist. Naléhám na vás, abyste plnil svou roli jako šéfredaktor odpovědně."

Mackenzieho komentář odsoudil i britský Národní svaz novinářů. Jeho generální tajemnice Michelle Stanistreetová zdůraznila: "Naznačovat, že nějaký novinář nemůže uvádět zpravodajství o teroristickém útoku kvůli její barvě kůže, náboženství či oděvu, vypovídá všechno, co potřebujete vědět o odporných názorech Kelvina MacKenzieho. Jeho předstírané morální rozhořčení je jazykem rasové nenávisti a bigotnosti a bohužel je to jen nejnovější nesouvislý výplod autora, který měl už dávno být dán do penze. Novinářská práce v Británii potřebuje více rozrůzněnosti, ne méně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reakce Channel Four News:

"Výroky, které dnes zveřejnil v deníku The Sun pan MacKenzie jsou urážlivé, naprosto nepřijatelné a zjevně se rovnají vyvolávání náboženské a dokonce i rasové nenávisti.

Je nesprávné tvrdit, že kvalifikovanému novináři by mělo být zabráněno informovat o nějakém tématu anebo moderovat před kamerou v určitý den kvůli jeho náboženské víře.

Fatima Manji je novinářka oceněná novinářskou cenou. Jsme hrdi nato, že je součástí našeho týmu. Fatima Manji bude i nadále dostávat naši plnou podporu."

Komentář z BBC: Ian Katz, editor pořadu Newsnight:

"Uznávám Tonyho Gallaghera, ale komentář Kelvina Mackenzieho o vynikající Fatimě Manji, která moderovala reportáže z Nice, je opravdu odporný."

Evropa a USA naléhají na Turecko, aby dodržovalo zákony

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropští politikové a americký ministr zahraničí John Kerry apelovali na Turecko, aby respektovalo zákonnost. Turecký prezident Erdogan provádí po neúspěšném víkendovém puči čistku státních institucí.

Federica Mogherini, zahraničněpolitická šéfka EU, zdůraznila, že EU požaduje plné dodržování ústavního pořádku Turecka a respekt vůči demokracii, lidským právůmn a základním svobodám. Totéž řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Turecko uvažuje o obnovení trestu smrti pro pučisty. Ten byl v Turecku zakázán r. 2004. Mogherini zdůraznila, že takové rozhodnutí by znamenalo, že by se Turecko nemohlo stát členem Evropské unie.

Turecká vláda oznámila zatčení 2700 soudců a v pondělí uvedla, že bylo propuštěno 7850 policistů. Do neděle bylo celkem zatčeno 6000 osob, což vede k otázkám, koli ze zatčených osob mělo něco společného s pučem. Erdoğan je obviňován z posilování autoritářství a toto je prý další příklad.

Znovuzavedení trestu smrti v Turecku by znamenalo, že Turecko ztratilo právo ucházet se o členství v EU, a také by se rozložila dohoda EU-Turecko o uprchlících, v jejímž důsledku došlo k výraznému snížení počtu uprchlíků směřujících do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zatím opravdu žijeme stále déle. Právě proto roste počet zemřelých ve vyšším věku

18. 7. 2016 / Tomáš Fiala

čas čtení 8 minut

Britských listech zde se zamýšlí Miroslav Žáček nad vývojem délky života v ČR.

Některé jeho argumenty jsou však nesprávné.

Autor zcela správně uvádí, že střední délka života je hypotetické charakteristika, která udává, jak dlouho by ještě v průměru žila x-letá osoba daného pohlaví za předpokladu, že po dobu jejího života bude stejná úmrtnost jako v roce výpočtu (přesněji řečeno jako v roce, z něhož pocházejí data o zemřelých a žijících). Je to tedy, za současného stavu poznání, vlastně odhad délky zbývajícího života za pesimistického předpokladu, že už se v dalších letech nepodaří úmrtnost dále snižovat.

Pár poznámek k vojenskému puči v Turecku

18. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pod vlivem debat na Facebooku se odvažuji učinit pár poznámek k pokusu o vojenský puč v Turecku. Z hlediska západních hodnot není obtížné si vytvořit negativní vztah k poměrně autoritářskému režimu prezidenta Erdoğana a vidět armádu jako strážkyni sekulární povahy tureckého státu. S idealizací armády je však třeba být velmi opatrný, a to i té turecké.

Vojenské režimy nemají z hlediska demokracie dobrou pověst, ať už jde o brutální junty v Latinské Americe, v Barmě, v Řecku nebo o čerstvě nastolenou juntu v Egyptě. V samotném Turecku v roce 1980 úspěšný armádní puč „chránil sekulární charakter státu“ tak, že došlo k popravám 50 lidí, půl milionu lidí bylo uvězněno a stovky lidí zemřely ve věznicích.

Hrozí na Blízkém východě vznik dalšího „selhavšího státu“?

19. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle očekávání zahájil po nezdařeném pokusu o státní převrat čistky jak v armádě, tak v soudnictví, a za mřížemi se ocitlo přes 6 tisíc osob. Erdoganova konsolidace moci v zemi je natolik úporná, že se dokonce objevily úvahy o tom, že byl puč zinscenován samotným prezidentem, ačkoliv politická agenda Erdoganovy Strany spravedlnosti (AKP) a rozvoje kypřila půdu pro pučisty již několik let. Ponechejme ale tyto domněnky stranou a načrtněme možnosti dalšího politického vývoje v této klíčové zemi u bran Evropské unie.

Britský ministr pro brexit: "Od určitého data nedovolíme občanům EU získat v Británii trvalý pobyt"

18. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Euroskeptik David Davis, jehož jmenovala nová britská konzervativní premiérka Theresa Mayová "ministrem pro brexit", se vyjádřil, že je pravděpodobné, že příchozím z Evropské unie do Británie po určitém datu Británie nepovolí v zemi dlouhodobý pobyt. Labouristická strana na tyto výroky nijak nereagovala, skotští nacionalisté je označili za ostudné.

Davis také tvrdil, že Skotsko nebude moci zabránit brexitu a odmítl návrh skotské premiérky Nicoly Sturegonové, která chce zajistit, aby Skotsko zůstalo v EU bez ohledu na to, že Anglie z EU odejde. "Už teď budeme mít problém s hranicí mezi severním a jižním Irskem a v Británii nebudeme vytvářet další vnitřní hranice."

Proč se stala Francie dějištěm masakrů, k nimž se hlásí džihádisté?

18. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Děsivý masakr ve francouzském Nice opět rozvířil debatu o nebezpečí islamistického terorismu, a to především kvůli tomu, že pachatel zločinu Mohamed Lahouaiej Bouhlel měl tuniské kořeny. Nemálo indicií nasvědčuje tomu, že se celá tragédie zrodila maximálně tak ze směsice společenského vykořenění, kriminality a instantní atraktivity doktríny Daeš, tedy z jakéhosi „gangsterského džihádismu“. Na druhou stranu Bouhlel, na základě poznatků z jeho zhýralého života ZDE , nebyl řádným muslimem, natož pak džihádistou (obdobně jako masový vrah z Orlanda, který své běsnění rovněž proložil zvoláním Alláh Akbar). A neodbytně se vkrádá otázka, proč se Francie během necelých dvou let stala dějištěm již třetího masakru, k němuž se hlásí džihádisté?

Francouzská policie dále zkoumá okolnosti ohledně útočníka z Nice

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Tuniský řidič, který ve čtvrtek usmrtil v Nice kamionem 84 lidí, odeslal před útokem esemesku o tom, že si opatřil zbraně. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel psal, že je potěšen, že se mu podařilo získat pistoli ráže 7,65 mm, a zmínil se i o snaze získat další zbraně. Útočník se také vyfotografoval za volantem kamionu a nasdílel tuto fotografii prostřednictvím esemesky. Policie zjišťuje, komu ji poslal.

Francouzská policie dosud nenalezla žádné vazby vraha z Nice na džihadistické či islamistické skupiny.

Bylo zjištěno, že se Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vyskytl na promenádě v Nice dvakrát během dvou dnů před útokem.

Šest lidí je vyslýcháno v souvislosti s útokem. Mezi nimi je i osmatřicetiletý Albánec, který byl zatčen v neděli na základě podezření, že Lahouaiej-Bouhlelovi opatřil pistoli, jíž útočník začal střílet na policii, která se mu postavila do cesty.

Lahouaiej-Bouhlelova manželka, s níž se útočník rozváděl, a matka jeho tří dětí, byla po policejním výslechu propuštěna. Není v souvislosti s útokem považována za podezřelou osobu.

Útočníkům bratr Jabeur sdělil v neděli tiskové kanceláři Reuters, že Lahouaiej-Bouhlel telefonoval několik hodin před útokem domů a poslal "smějící se" fotografii z Nice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aktéři úpadku

18. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Probíhající ústup Západu z globálního výsluní, na němž se začal vyhřívat koncem 15. století, má řadu strukturálních příčin (neúspěch pokusu překročit hranice industriální epochy, deindustrializace, outsourcing, ústup od znalostního paradigmatu k "seberealizačnímu" a "komunikačnímu"...). Těmi se zde nicméně zabývat nebudu. Místo toho se zaměřím na typologii přístupu aktérů k tomu, co je dáno. Koneckonců právě přístup rozhoduje o tom, zda se libovolná krize stane výzvou k adaptivním změnám - nebo jednosměrnou ulicí vedoucí z kopce dolů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2016

17. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V červnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 938,25 Kč.   Příjem z reklamy byl 8263  Kč.

Zůstatek byl koncem června 2016 132 482,29 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19856