Jiný kraj, jiný mrav: V ČR proti rasistickým trestným činům páchaným Parlamentními listy žádný politik či novinář nevystupuje...

19. 7. 2016

čas čtení 4 minuty


Bývalá předsedkyně Konzervativní strany si ostře stěžovala na rasistický komentář bulvárního deníku The Sun

Sayeeda Warsi, bývalá předsedkyně britské Konzervativní strany si ostře stěžovala šéfredaktoru bulvárního britského deníku The Sun za to, že publikoval komentář Kelvina Mackenzieho, jemuž se nelíbilo, že zpravodajství Channel Four News o masakru v Nice moderovala reportérka v hidžábu.

Baronka Warsiová si stěžovala editoru deníku The Sun Tonymu Gallagherovi, že Mackenzieho komentář "konfliktní" a snažil se vyvolávat nenávist vůči muslimské komunitě. Poukázala také na to, že deník The Sun přispívá k sílící vlně nenávistných verbálních trestných činů, páchaných v Británii od referenda o brexitu.

Celý dopis baronky Warsiové je zde:

V dopise se mimo jiné praví:

"Právě tak, jak by politikové měli nést odpovědnost za xenofobní a toxické kampaně, které rozdělují komunity, i novináři musejí být pohnáni k odpovědnosti za vyvolávání nenávisti a šíření a prohlubování stereotypů, které démonizují celou komunitu a pokoušejí se ji obvinit z činů, za něž je odpovědný pouze jednotlivec.

Je to právě tento "úctyhodný" rasismus, který vyvolává podporu pro ultrapravici a legitimizuje trestné činy, jimiž jsme v posledních týdnech bohužel svědky v našich ulicích.

Bulvární deník The Sun se posléze od MacKenzieho komentáře pokusil distancovat tím, že spěšně vymazal zprávu na twitteru, jíž se předtím snažil dělat komentáři reklamu:

Warsiová požaduje, aby šéfredaktor Gallagher přijal odpovědnost za to, co jeho deník publikuje:

"Tento komentář je už několikerým článkem v sérii textů a titulků v listě The Sun, některé z nichž musely být posléze dementovány, které fungují jako postupné šíření jedu do komunitních vztahů ve Velké Británii. Jsem si jista, že budete souhlasit, že vaši čtenáři si zaslouží lepší kvalitu než zabedněné zpravodajství a články, šířící nenávist. Naléhám na vás, abyste plnil svou roli jako šéfredaktor odpovědně."

Mackenzieho komentář odsoudil i britský Národní svaz novinářů. Jeho generální tajemnice Michelle Stanistreetová zdůraznila: "Naznačovat, že nějaký novinář nemůže uvádět zpravodajství o teroristickém útoku kvůli její barvě kůže, náboženství či oděvu, vypovídá všechno, co potřebujete vědět o odporných názorech Kelvina MacKenzieho. Jeho předstírané morální rozhořčení je jazykem rasové nenávisti a bigotnosti a bohužel je to jen nejnovější nesouvislý výplod autora, který měl už dávno být dán do penze. Novinářská práce v Británii potřebuje více rozrůzněnosti, ne méně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reakce Channel Four News:

"Výroky, které dnes zveřejnil v deníku The Sun pan MacKenzie jsou urážlivé, naprosto nepřijatelné a zjevně se rovnají vyvolávání náboženské a dokonce i rasové nenávisti.

Je nesprávné tvrdit, že kvalifikovanému novináři by mělo být zabráněno informovat o nějakém tématu anebo moderovat před kamerou v určitý den kvůli jeho náboženské víře.

Fatima Manji je novinářka oceněná novinářskou cenou. Jsme hrdi nato, že je součástí našeho týmu. Fatima Manji bude i nadále dostávat naši plnou podporu."

Komentář z BBC: Ian Katz, editor pořadu Newsnight:

"Uznávám Tonyho Gallaghera, ale komentář Kelvina Mackenzieho o vynikající Fatimě Manji, která moderovala reportáže z Nice, je opravdu odporný."

0
Vytisknout
6479

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016