Trump se z Oválné pracovny snažil vyvolávat v televizi strach z imigrace

9. 1. 2019

čas čtení 4 minuty



Donald Trump poprvé vysílal svůj televizní projev "k národu" přímo z Oválné pracovny. Zneužil ho k pokusu vyvolávat strach z imigrantů, opakoval svá pochybná tvrzení o nutnosti postavit zeď na hranici s Mexikem a nenabídl žádné nové řešení pro částečné uzavření úřadů americké federální vlády.

Trump v desetiminutovém projevu obvinil "kriminální gangy" a "obrovské množství ilegálních drog", že způsobily "tisíce úmrtí" a obvinil Demokraty, že nesou vinu za částečné uzavření americké federální vlády, které trvá už 18. den. Demokraté ho obvinili z vyvolávání strachu.

Rozhovor Britských listů 200. Jak to dopadne se Spojenými státy?

4. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Tento týden po nedávných volbách do amerického Kongresu přebírá rozhodování nad Sněmovnou reprezentantů Demokratická strana. Jak na to bude reagovat Donald Trump, co nás čeká v americké politice a jaké to může mít dopady na střední Evropu? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Jiřím Pehem, politologem a ředitelem pražské pobočky New York University. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Británie: Uprostřed chaosu brexitu se probouzí parlament a snaží se převzít moc od vlády

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Vláda Theresy Mayové ve středu odpoledne prohrála o 11 hlasů, poměrem 308-297 hlasů,  hlasování o rezoluci, kterou navrh bývalý konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve, která praví, že pokud příští týden Mayová prohraje hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem, bude mít povinnost do tří dnů předložit parlamentu svůj plán B.Chtějí tím zabránit, aby Británie vypadla z EU bez dohody, což by mělo katastrofální důsledky.  Dosud na reakci po případné volební porážce příští týden  měla Mayová 21 dní, avšak bouřící se poslanci poukazují na to, že vzhledem k tomu, že Británie má odejít z EU za 79 dní, "není čas".

Probrexitoví poslanci argumentují, že schválená rezoluce nic na věci nemění. Mayová se snaží vytvářet dojem, že dělá poslancům nejrůznější ústupky, aby její dohodu s Bruselem o brexitu příští týden schválili. Její nejnovější "ústupek" však odmítla fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP, která udržuje Mayovou v Londýně u moci, jako "nepřijatelný".

V Dolní sněmovně vládne horečná atmosféra. Jednomu konzervativnímu poslanci, stoupenci setrvání Británie v EU, dnes bylo vyhrožováno emailem smrtí.

Pozorovatelé poukazují na to, že v situaci absolutního chaosu a rozhádané vlády se začínají spojovat řadoví poslanci z nejrůznějších stran a diktovat vládě budoucí strategii. Pro vládu je to nebezpečný precedens, protože dosud určovala vláda, co se bude v parlamentě dělat. Zdá se, že ve středu to skončilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Soudní podání: Trumpův Manafort lhal o sdílení údajů s Rusy

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort v roce 2016 poskytl data z průzkumů obchodnímu spolupracovníkovi, který je obviněn z vazeb na ruské zpravodajské služby. Vyšetřovatelé tvrdí, že jim v této věci lhal, říká soudní podání předložené v úterý, informují Michael Balsamo, Eric Tucker a Chad Day.

Německo: K rozsáhlé krádeži a zveřejnění osobních dat politiků se přiznal dvacetiletý mladík. Jednal na vlastní pěst

9. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Dvacetiletý mladík z Hessenska se "plně přiznal k tomu, že se hackersky zmocnil a zveřejnil soukromá osobní data stovek nejvyšších německých politiků, uvádí policie.

Dal si přízvisko G0d a zveřejknil soukromé osobní informace o politicích, novinářích a celebritách na Twitteru, na twitterovém účtu @_Orbit.

Vyšetřovatelé konstatují, že hacker je teprve student a bydlí u rodičů.

Německé probouzení do 21. století

9. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Německem hýbe čerstvý skandál. Po Novém roce vyšlo najevo, že od 1. prosince "péčí" hackera či hackerů unikla osobní data politiků i některých dalších veřejně činných osob - a došlo k jejich vyvěšení na veřejný web. První analýzy ukazují dvě zajímavosti: Za prvé, pachatel či pachatelé jevili nulový zájem o extrémistickou proruskou stranu AfD; za druhé, mezi skutečná data jsou místy účelově vsunována "vylepšení" v podobě zfalšovaných diskreditujících zpráv. První i druhé představuje nepřímá vodítka k pachateli: Ten jednak v rámci destabilizační operace chrání proruské politiky, jednak používá typicky ruskou zpravodajskou metodu výroby dezinformací nerozlišitelně promísených se zrnky pravdy.

Seehofer: Krádež dat? To chce klid

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Za únik dat politiků a celebrit může dvacetiletý osamělý pachatel, shrnul rychlé vyšetřování ministr vnitra Seehofer. Jeho sebevědomé krédo zní: Vše pod kontrolou, napsal Florian Gathmann.

Sytý hladovému nevěří

9. 1. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

 


Ve společnosti se vyskytl další problém. Je třeba ho prodiskutovat. Jak jinak, jsou tu různé pohledy. O čem to mluvíme? Inu o obědech pro děti zdarma a bez rozdílu!

Jedni, nejraději by řekli „když na ně nemáte, tak se nedá nic dělat“, možná si myslí „ať si třeba umřou, ale nahlas se to říct neodváží. Zatím. Jsou tu přece sociální služby, charity, Armáda spásy a kdesi cosi.

Brazílie: Bolsonarův plán přinese odstranění kritické pedagogiky Paula Freireho ze školského systému

9. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Teoretik vzdělávání Paulo Freire je jedním z nejznámějších brazilských intelektuálů a jeho vzdělávací metodologie je využívána na řadě elitních škol, upozorňuje Paulo Saldaña. Ohledně plánů nového prezidenta Bolsonara v oblasti vzdělávání není známo mnoho detailů. Jeden z nich však vyvolal pozornost: Plán odstranit jméno Paula Freireho ze všech brazilských škol.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

V Dolní sněmovně vzniká nadstranická aliance proti brexitu bez dohody

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka přiznala vládě, že parlamentní hlasování, které se má konat příští týden o její dohodě s Bruselem o odchodu Británie s EU, Mayová prohraje. Vládní zdroje však netuší, co pak hodlá dělat. Zatímco někteří ministři už otevřeně varují před odchodem Británie z EU bez dohody, stále ještě existuje v Anglii i v Konzervativní straně dostatečné množství maniaků, kteří tvrdí, že by to "nebyl žádný problém".

Avšak úterní hlasování proti finančnímu zákonu naznačuje, že se tvoří nadstranická aliance, která hodlá učinit vše, aby Británie nemohla odejít z EU bez dohody. Právní odborníci si nejsou jisti, zda se jim to může podařit, protože veškeré rozhodovací pravomoci má v rukou Mayová. Ta by mohla brexit zrušit okamžitě. Je však velmi omezená.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Manévry Anakonda ilustrovaly problémy NATO s palbou na velkou vzdálenost

9. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Nedaleko břehu Visly provádí pluk dělostřelectva polské 12. mechanizované divize společný palebný výcvik s vojáky amerického 82. pluku polního dělostřelectva z texaského Fort Hoodu, píše Hal Foster. Podplukovník Daniel Noga velící polským vojákům upozorňuje, že jeho země brzy zakoupí americké mnohonásobné raketomety M142 HIMARS, aby získala větší dostřel v oblasti těžkých dělostřeleckých systémů. S naváděnou municí s prodlouženým doletem rakety M142 mohou zasáhnout cíle vzdálené až 100 km, uvádějí experti.

Guatemala vyhodila ze země protikorupční misi OSN

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Guatemala včera vyrozuměla OSN o ukončení práce protikorupční komise podporované světovou organizací, řadu měsíců před termínem. Odvolala se na údajné zneužití moci a řekla si o odmítnutí ze strany generálního tajemníka.

Rubl dál devalvuje. Investovat v této měně se nevyplácí

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

V minulém roce byly nejlepším nástrojem investování pro Rusy anonymní metalické poukázky v palladiu a také dolarové úspory. I účty v eurech jsou výhodnější než devalvující rubl, píše Anastasija Baškatovová. Podle expertů představují horší variantu bitcoiny. Hromadění rublů nelze označit za efektivní způsob investování.

Trumpova vláda degradovala diplomatický status mise EU v USA

8. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Došlo k tomu tiše koncem minulého roku. Rozhodnutí učinilo americké ministerstvo zahraničí, které zrušilo status diplomatické mise EU v USA jako "členské země" a snížilo ho na status pouhé "mezinárodní organizace". Američané to Evropské unii ani nesdělili.

Proč potřebujeme barevnou společnost

8. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když se podíváte na fotku toho pána, tak vidíte, že to je jeden z nás. Vypadá jako běžný důchodce. Milý stařík s francouzskou holí. Měl zvláštní sny: „Měl jsem sny, že se sem valej vlakem jako v indickejch filmech - na stupačkách, na střeše - a že nám znásilňujou ženský.“

Ne, on nekřičel nic o Alláhovi, jen konzumoval média. A přistoupil k činům. Snažil se, aby našinci prozřeli, zejména ti mladí. A tak když žádní teroristi u nás nevraždili, tak se pokusil vraždit sám, aby se zdálo, že to dělají teroristi. Muslimští samozřejmě.

Anděl pitvornosti: Kam vede vzývání libovůle

8. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Šéf hradní kanceláře Vratislav Mynář ze své funkce jménem prezidenta Zemana ovlivňoval justici ZDE. Oproti polskému autoritářskému modelu rozhodně odmítnutému Evropskou unií, který místo nezávislých soudců do funkcí instaloval osoby schválené vládní stranou, má český model všechny rysy osobní vlády v absolutistické monarchii nesvázané jakýmikoliv ústavními pravidly. Poddaným v očividně nijak zvlášť respektované roli soudců je prostřednictvím poskoka zvěstován obsah vůle Nejvyššího - a očekává se od nich, že panovníkově libovůli zcela samozřejmě vyhoví, aniž by bylo třeba je z funkce vyhodit a nahradit poslušnějšími.

V Evropě selhali jak elity, tak populisti

8. 1. 2019

čas čtení 3 minuty



O tom píše zajímavě v deníku Washington Post Ivan Krastev:

"Vis major", "vyšší moc" je právní pojem, který vám umožňuje osvobodit se od smluvní povinnosti v důsledku výjimečných okolností. Francouzsky ("Force majeure") je to také film Rubena Ostlunda z roku 2014, černá komedie o středostavovské manželské dvojici, která vezme své dvě malé děti na lyžování do francouzských Alp a zažije tam neočekávané "trauma", které trvale změní jejich vztah.

Populisté nechtějí zničit EU, chtějí ji ovládnout

8. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Italský ministr vnitra Matteo Salvini v pondělí výrazně podpořil demonstrace "žlutých vest" ve Francii a vyzval je, aby proti Macronově centristické vládě dál zintenzivnily své protesty. "Podporuji poctivé občany, kteří protestují proti protilidovému vládnoucímu prezidentu." Salvini však zároveň "pevně" odsoudil násilí žlutých vest.

Británie nemá řešení pro brexit a atmosféra tam houstne

8. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Před britskou Dolní sněmovnou se trvale konají probrexitové i protibrexitové demonstrace.  Nejméně 55 poslanců Dolní sněmovny podepsalo v pondělí protestní dopis londýnské policii, požadující bezpečí před Dolní sněmovnou, poté, co se proevropská konzervativní poslankyně Anna Soubry stala během televizního rozhovoru terčem verbálních, a posléze i fyzických útoků anglických ultrapravičáků. Během jejího televizního rozhovoru skandovali v pozadí "Nacistka!"


Takže, stoupenci brexitu - politický tábor, jehož součástí je neonacista, který zavraždil jednu britskou poslankyni - nadávají proevropské poslankyni, že je to "nacistka". Myslí si, že jsme všichni zapomněli, na které straně stojí vražední nacisté?


Muslimská mládež uklízí v Americe parky poté, co Trump zlikvidoval platy jejich údržbářů a zahradníků

7. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Během deštivé soboty ve Filadelfii, zatímco trvalo uzavření amerických vládních úřadů a institucí v důsledku Trumpova požadavku, aby kongres finacoval jeho zeď na hranicích s Mexikem, uklízeli dobrovolníci odpadky z parku před Síní nezávislosti, kde vznikla americká ústava a americká Deklarace nezávislosti.

Po celých Spojených státech činili totéž jejich kolegové z Ahmadiyya Muslim Youth Association, asociace mladých muslimů, informuje CNN.

30185

Postřehy z Etiopie – nové výzvy i staré tradice

7. 1. 2019 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut


Etiopie je zemí, která s krátkou přestávkou italské okupace nikdy nebyla kolonií. Zhruba od 3. století před naším letopočtem se na jejím území zformovala aksumská říše, v níž vládla šalamounská dynastie. K jejímu založení se vztahují i legendární postavy krále Šalamouna a královny ze Sáby.

Etiopané také mají jako jediný úřední jazyk amharštinu, která patří do rodiny semitských jazyků.

Po období vlády císaře Haile Selassieho, který byl vzhledem k sociálním nerovnostem a pomalým reformám svržen v r. 1974, později nastoupil krutý komunistický režim Mengistu Haile Mariama. Ten zestátnil podniky, ale také násilně vyvlastňoval půdu a terorizoval opozici.

POLEMIKA

Jsou Britské listy součástí pražské mediální kavárny?

7. 1. 2019 / Petr Huďa

čas čtení 6 minut


Inženýr pan Kozák počítá Britské listy mezi tzv.  pražskou mediální kavárnu, které nedůvěřuje. Jak k takovému zjištění došel?

Podle toho, co na sebe v dopise prozradil, tak ve volbách jistě volí Babiše a Zemana.

Je euroskeptik. Liberální demokracii vnímá jako zásadní problém.  Podle všeho sdílí články na webech jako Parlamentní listy a Nová republika (NR), které kritikou EU a liberální demokracie nešetří.

Jak bude Rusko reagovat vůči Evropě v roce 2019?

7. 1. 2019

čas čtení 13 minut

Foto: Paul Whelan

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt konstatoval, že je nesmírně znepokojen, že Rusko hraje diplomatické šachy ohledně zatčení Paula Whelana, který byl v Moskvě obviněn ze špionáže. Whelan má britské, americké a irské občanství. Za poslední rok dělá Rusko daleko víc než jen diplomatické hry: otrávilo Skripalovy, vojensky intervenuje v Sýrii, kde zachránilo vražedný Asadův režim, a nedávno se dokonce zmocnilo jedné ukrajinské lodi. Mnoho lidí v Evropě a v USA to znepokojuje.

Rozhlas BBC k tomu vysílal velmi zajímavou diskusi. Co asi bude podnikat Rusko v roce 2019?

O masmediálních přešlapech na pozadí boje s dezinformační mašinérií

7. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svém předchozím článku pro Britské listy jsem psal o nutnosti kritické reflexe tradičních sdělovacích prostředků, neboť jen tak lze účinně vyvracet nesčetné nesmysly manipulativních médií. Nemůžeme vést jednostranný boj proti dezinformační mašinérii, aniž bychom lehkomyslně zlehčovali nebo opomíjeli zjevnou předpojatost klasického mainstreamu v nejednom důležitém tématu. Slepá víra v produkci etablovaných mediálních domů, kde automaticky předpokládáme kvalitní práci s relevantními fakty, je vždy ošemetná, a nadto může vést na informační scestí. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


24519