EU tváří v tvář Číně navrhne Bidenovi novou alianci

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
EU vyzve USA, aby se chopily příležitosti, jaká se nabízí "jednou za generaci" a uzavřely novou globální alianci. Chce tak pohřbít neshody z Trumpovy éry a vyrovnat se se "strategickou výzvou", jakou představuje Čína, upozorňují Sam Fleming, Jim Brunsden a Michael Peel.


Návrh plánu EU na revitalizaci transatlantického partnerství, který měl k dispozici list Financial Times, navrhuje novou spolupráci ve všech oblastech od digitální regulace přes koronavirovou pandemii až po boj s odlesňováním.

Jedenáctistránkový návrh Evropské komise nazvaný "nová agenda EU-USA pro globální změnu" zahrnuje výzvu adresovanou EU a USA, aby vyřešily vzájemné tenze, jako snahu Evropy více zdanit americké technologické společnosti.

Návrh hovoří o spojení sil za účelem společného ovlivňování regulace digitálních technologií, včetně přijetí společných přístupů k vynucování protitrustových zákonů a ochrany dat, spolupráci při monitorování citlivých zahraničních investic a spolupráci proti hrozbám, jako jsou kybernetické a hackerské útoky.

Dále se hovoří o spolupráci při vývoji a distribuci vakcín proti COVIDu-19 a společné snaze reformovat Světovou zdravotnickou organizaci.

Očekává se, že návrh bude předložen národním lídrům na jednání ve dnech 10.-11. prosince. Předpokládá euroamerický summit během první poloviny roku 2021.

Jednou z frustrací Trumpovy éry byla neochota americké administrativy koordinovat reakce na čínskou expanzi, když se Bílý dům rozhodl usilovat o jednostranná obchodní opatření proti Pekingu, ale také proti EU.

Brusel vidí potenciál pro spolupráci v oblasti sledování čínských investic do inovativních evropských a amerických firem, nad rámec spolupráce proti potenciální hrozbě Pekingu v oblasti 5G sítí.

Některé návrhy by ovšem vyžadovaly změnu americké politiky. Brusel například vyzývá ke společné snaze obnovit systém Světové obchodní organizace pro řešení sporů, což by vyžadovalo, aby Washington přestal toto úsilí blokovat.

Představy Bruselu o právech na ochranu údajů, zvýšení konkurence v sektoru a reformě daní by vyžadovaly akce proti velkým americkým technologickým společnostem, které odvětví dominují.

Ačkoliv v Evropě stoupá skepse ohledně Číny, zejména pokud jde o její "diplomacii vlčího bojovníka". dosud se EU zdráhá podstoupit konfrontaci ve všech oblastech.

Některé členské státy, například Maďarsko, mají silné vazby s Pekingem, zatímco pročínská skupina "17+1" sestává především ze středoevropských a východoevropských zemí, včetně 12 členských států EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5993

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020