Homofobní poslanec maďarského FIDESZe přistižen v Bruselu při orgiích s muži

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Zakládající člen Orbánovy strany FIDESZ József Szájer známý svými agresívně homofobními postoji potvrdil, že se v pátek 27. listopadu v Bruselu zúčastnil ilegální homosexuální sexpárty, proti níž zasáhla policie, protože došlo k porušení nařízení zakazujícího shromáždění více než čtyř osob, informuje Bence Gaál.


Szájer potvrdil účast na sexpárty prohlášením z 1. prosince. V neděli, dva dny po incidentu, oznámil svou rezignaci na post europoslance.

Belgická policie označila akci za "lockdown party", ačkoliv místní tisk spíše hovoří o orgiích.

Několik přítomných se dovolávalo imunity odvozené od působení v evropských institucích, uvedla policie. Maďarská média s odvoláním na belgický tisk tvrdí, že úřady nalezly asi 25 svlečených mužů, včetně europoslance a blíže neurčeného počtu diplomatů.

Belgický zpravodajský web HLN nejmenoval europoslance explicitně, ale zmínil, že šlo o lídra parlamentního klubu strany FIDESZ v Maďarsku mezi lety 1994-2002. Zpráva dodává, že muž o dva dny později oznámil rezignaci. Jedinou osobou splňující zmíněná kritéria je József Szájer, zakládající člen FIDESZ, jehož překvapivá rezignace byla oznámena o víkendu.

Maďarský web hvg.hu informuje, že Szájer nedávno uveřejnil prohlášení, v němž přiznává, že se minulý pátek zúčastnil "domácí párty" v Bruselu.

Policie byla původně přivolána kvůli rušení nočního klidu. Podle zprávy prokuratury v Bruselu se Szájer pokusil před policií utéct, tím, že vylezl z okna a lezl po římse, přičemž se zranil.

Po zadržení byla v jeho batohu nalezena narkotika.

Poslanec tvrdí, že drogy nebere, a že tablety extáze nalezené policií mu nepatří.

Szájer nedokázal policii předložit dokumenty, teprve po eskortování do místa bydliště se prokázal diplomatickým pasem.

Oficiálně byl Szájer policií napomenut

Podrobnosti v angličtině: ZDE

ZDE je o tom videoreportáž Channel 4 News.

0
Vytisknout
8009

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020