Klimatická pomoc chudším zemím nedosahuje 100 miliard dolarů, které byly přislíbeny

27. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Na 15. konferenci smluvních stran v Kodani v roce 2009 se "rozvinuté země" zavázaly, že do roku 2020 uvolní 100 miliard dolarů ročně "na řešení potřeb rozvojových zemí", a tento závazek byl o rok později oficiálně schválen jako součást dohod z Cancúnu.

Tento závazek je sice poněkud svévolný a zdaleka neodpovídá skutečným potřebám zranitelných zemí, ale stal se důležitým měřítkem, podle něhož se měří celkový závazek rozvinutých zemí k opatřením v oblasti klimatu, informuje web carbonbrief.org

Financování opatření v oblasti klimatu je často považováno za otázku spravedlnosti, přičemž bohatší země jsou považovány za odpovědné za pomoc chudším zemím při řešení změny klimatu.

Navzdory silné rétorice světových lídrů před COP26, kterou bude hostit Johnsonova vláda, se odborníci shodují na tom, že bohatší země nedokázaly dosáhnout cíle 100 miliard dolarů.

OECD zjistila, že v roce 2019 dosáhly finanční prostředky na ochranu klimatu 79,6 miliardy dolarů, což je jen o 2 % více než v roce 2018, a ačkoli oficiální údaje za rok 2020 ještě nejsou k dispozici, agentura Bloomberg uvedla, že bohaté země počítají s tím, že v říjnu 2021 získaly 88-90 miliard dolarů. 

Týden před začátkem COP26 zveřejnilo britské předsednictví "plán plnění", který vychází z analýzy OECD a má "objasnit, kdy a jak rozvinuté země splní cíl financování boje proti změně klimatu ve výši 100 miliard dolarů". Potvrdilo, že se neočekává, že cíl bude splněn včas.

Zpráva OECD uvádí dva scénáře pro období 2021-25, které zahrnují různé úrovně veřejných a soukromých financí, podpořené seznamem závazků bohatých zemí pro toto období.

V současné podobě na seznamu chybí řada vyspělých zemí včetně Itálie a Španělska. Podle informací časopisu Carbon Brief se na samotné konferenci COP26 očekávají další závazky a tato čísla mohou být podle toho aktualizována.

Údaje o financování opatření v oblasti klimatu jsou značně sporné a mnoho zemí globálního Jihu zpochybňuje, že se jedná o nové finanční prostředky, které nebyly pouze přesměrovány z jiných rozvojových fondů. Kritizováno bylo také přílišné spoléhání na půjčky a zahrnutí podpory "vysoce účinných" uhelných elektráren ze strany Japonska a Austrálie.

Jiní zpochybňují zahrnutí soukromého financování.

Přestože země, které se scházejí na konferenci COP26, nedosáhly cíle 100 miliard dolarů, a to ani podle nejpřísnějších účetních standardů, musí se zaměřit na nový finanční cíl pro rok 2025 a další roky.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
5409

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021