Mají jít piráti do vlády - nebo do opozice?

8. 11. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Během několika dní bude rozhodovat členská základna pirátů hlasováním o tom, zda - zjednodušeně řečeno - máme jít do vlády nebo zůstat konstruktivní opozicí. Toto není úplně jednoduché rozhodnutí a v obdobných situacích se mně vždycky vyplácí udělat si co nejpoctivější obodovaný score card všech pro a proti. Zkouším tedy dát do kupy všechny argumenty pro i proti, které mě napadají a budu rád za diskusi (doplnění, polemiku). Takže:

(-) Výsledky voleb jsou stranickou porážkou; je lepší se z porážky vzpamatovávat a nabírat síly v klidu v opozici.

(---) Počtem poslanců jsme marginální a vlastně nepotřební k prosazování zákonů. Vládní koalice si protlačí poslanecké návrhy, jaké chce, a my jim k tomu budeme svítit.



(++) Budeme mít tři ministry na viditelných postech, matematicky vzato 17% lidí ve vládě.

(-) S "jen" třemi ministry můžeme být ve vládě snadno přehlasováni. (To bychom ale byli vždycky a tato přehlasovatelnost existuje u jedné každé vládní strany budoucí pětikoalice.)

(+++) Jdeme do politiky prosazovat svůj program a ne se jeho prosazování vzdávat. Voliči nám nedávají svoje hlasy, abychom se dobrovolně posadili do opozice, kde nic prosadit nelze.

(+++) Programové prohlášení vlády je s ohledem na "pětikoaličnost" dobré a je velmi slušně kompatibilní s naším vlastním programem.

(+++) Účastí v koalici máme možnost silně ovlivnit chod dalších ministerstev přes nominace vlastních politických náměstků, tedy prosazovat si svoji agendu napříč všemi gescemi.

(++) Neúčast ve vládě by znamenala ústup z pozornosti veřejnosti a médií - vlastně bychom sami sebe marginalizovali, což by mohlo mít až fatální důsledky na vývoj politických preferencí, na jejich sestupný trend, z něhož je extrémně těžké se dostat zpět.

(--) Pokud bude koalice prosazovat i proti naší vůli špatná či škodlivá opatření, bude to reputačně dopadat i na nás.

(+-) Zemi čekají těžké kroky k nápravě do funkčního a stabilního stavu. Můžeme se na tom jak "udělat", tak "oddělat".

(--) Budeme v koalici těžko nacházet spojence, účastí v partě se stranami, které jsme dříve sami kritizovali, ztratíme étos protestní strany a v důsledku toho i voliče.

(++) V případě, kdy budou ostatní členové koalice mít touhu nás zcela "válcovat", nedodržovat dané dohody či je obcházet, je vždy možné do opozice takto zdůvodněně odejít.

(+++) Ukázat, že umíme vládnout, umíme (spolu)řídit zemi je klíčové pro dlouhodobou pozici strany, pro vyvrácení námitek, že jsme "nezkušení" a podobně. Odmítnutí účasti ve vládě naopak bude interpretována právě opačně, tedy že si na to netroufáme.

(+) Chápu touhu členské základny reflektovat nedobrou volební kampaň, vykroužkování našich kandidátů, najít viníka a vytrestat jej. K tomu účelu ale slouží stranický sjezd (celostátní fórum), které bude zanedlouho.

(++) Šli jsme do voleb s jedním z velkých cílů: zastavit příšerné vládnutí oligarchy. I kvůli tomu se dělaly obě (bolestné) koalice. První část cíle - získat většinu - byl splněn, splňme i ten druhý, převzít vládu.

(++) Za pouhý rok jsou komunální volby. V komunále jsme proti ostatním stranám stále dosti slabí, pro dlouhodobou stabilní pozici strany napříč celou republikou (a nikoli v jednom-dvou městech, TOPka by mohla vyprávět!) je potřeba být na radnicích, být v komunálu vidět. Dobrovolné vyklizení pozic by tomu jistě neprospělo.

Není zcela výjimečné, že strany zamíří do opozice dobrovolně - v situaci, kdy by přitom mohla dojednat vládní účast. Ale ústupky by byly extrémně velké a ponižující, byla by to legitimizace zásadního politického oponenta, jedná se o stranu která byla už dlouho u moci a cítí, že jí ozdravný pobyt na střídačce posílí. Může jít o situaci, kdy namísto druhých houslí v koalici bude strana vůdčí silou opozice. Může se jednat o stabilní stranu, která si opozici i koalici už vyzkoušela mockrát a která ví, že politika je běh na nekončící trati.

Nic z toho ale neplatí pro naši situaci. Nejsme v situaci silné, řadou vládních zkušeností etablované strany, která si může dovolit dát pauzu před dalším návratem k moci. Demokratický systém v ČR má velmi daleko k přehlednému, pravidelnému střídání hlavních hráčů ve vládě. V opozici bude - i svou finanční a marketingovou silou - hrát naprosto dominantní pozici hnutí ANO, nikdo vedle něj nebude dostávat významný hlas. A i přes popsaná rizika a negativa "oslabeného vládnutí" je riziko pádu do bezvýznamnosti, způsobené samotnými voliči ("tak jsme se rozhodli dát vám šanci a vy jste ji zahodili, nikdy více") zásadní. To že jsme od voličů "dostali lekci" neznamená, že si musíme jít hned pro druhou.

1
Vytisknout
6761

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2021