Závislost na ruském plynu je největším problémem německé zahraniční politiky

10. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Staré úvahy z dob studené války jsou zavádějící, otázka vzájemně výhodného obchodu řídí už jen kalkulace odběratele. 

Plynovod Nord Stream 2 a s ním spojená závislost na Rusku jsou největším problémem německé zahraniční politiky. Berlín se musí z fatální závislosti na ruském plynu osvobodit, napsal Stefan Kornelius.

Taková závislost už existovala za studené války, ale tehdy tvrdili, že se dodavatel a odběratel vzájemně potřebují a měli by ve vlastním zájmu oddělovat obchod od politiky.

Německo potřebuje ruský plyn a Rusko německé peníze, ale ruský prezident uvažuje strategicky a otázku příjmů klade až na druhé místo. Jeho země již dlouho uplatňuje strategii rozdělování EU, izolování jednotlivých zemí a rozkládání nejsilnější obrany Evropy: Ekonomické jednoty.

Nejdůležitějším terčem této destabilizační politiky je Německo, protože má v Evropě největší vliv a jeho společnost a politika jsou ve věci vnímání Ruska rozděleny.

Německo se musí svobodit ze závislosti na Rusku nalezením jiných dodavatelů, alternativními zdroji energie, přísností při interpretaci dodavatelských smluv a nakonec politickým rozhodnutím o uzavření plynovodu.

Ukrajina není jediným potenciálním terčem ruské plynové politiky, ale také Německo upadá do katastrofální závislosti. Problém se v žádném ohledu sám nevyřeší.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6698

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2021