Mezi nominovanými na Nobelovu cenu míru jsou Attenborough, Tichanouská, Světová zdravotnická organizace nebo NATO

2. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Norský Nobelův výbor, který rozhoduje o udělení ceny, nekomentuje nominace a po dobu 50 let utajuje jména neúspěšných uchazečů i těch, kdo je nominovali. 

Britský mediální propagátor živé přírody David Attenborough, běloruská disidentka Svjatlana Tichanouská nebo Světová zdravotnická organizace jsou mezi nominovanými za tento rok, již mají podporu u norských zákonodárců, kteří vybírají vítěze.

Nominovat kandidáty mohou tisíce lidí z celého světa, od poslanců až po nositele ceny z minulých let.

Norští zákonodárci nominovali budoucího laureáta každý rok od roku 2014, s výjimkou roku 2019 a včetně jednoho ze dvou laureátů z loňského roku, Marie Ressyová.

Norský Nobelův výbor nominace tradičně nekomentuje. Nicméně někteří z autorů nominací své favority zveřejnili.

Pětadevadesátiletý Attenborough je známý přelomovými televizními seriály o živé přírodě, včetně Života na Zemi a Modré planety. Byl společně nominován mezivládní vědeckopolitickou platformou IPBES.

Běloruská disidentka Svjatlana Tichanouská byla nominována již podruhé za sebou za "statečnou, neúnavnou a mírumilovnou práci" pro demokracii a svobodu ve své zemi.

Světová zdravotnická organizace byla nominována kvůli podílu na boji s pandemií.

Mezi dalšími zveřejněnými jmény jsou ruský disident Alexej Navalnyj, Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, Wikileaks a Chelsea Manningová, NATO, humanitární organizace CARE, íránský lidskoprávní aktivista Masíh Alinežád a Arktická rada.

Nominace uzavřené v pondělí neznamenají podporu ze strany Nobelova výboru.

Laureát za rok 2021 bude oznámen v říjnu.

Celý text v angličtině: ZDE


Pozn. JČ: Televize BBC v těchto dnech vysílá nový, ohromující seriál o rostlinách, The Green Planet, který uvádí čtyřiadevadesátiletý (!!) David Attenborough: vysktytuje se v těchto pěti dílech na množství nejrůznějších, nejexotičtějších místech této planety. Seriál je ohromující proto, že je natočen novou kamerovou technikou, která umožňuje pomalou transfokaci, ale zároveň tzv. time-lapse photography, tedy zpomalené natáčení života rostlin, jejichž chování je pak v záběrech zrychlené a vidíme, že se vlastně chovají stejně jako zvířata, tedy brutálně mezi sebou bojují o slunce a prostor. Seriál poukazuje na obrovské množství neuvěřitelných přírodních krás, dosud nezničených na této planetě, i když na mnoha místech varuje, že jsou nyní vážně ohroženy a budou zničeny, pokud nezačneme razantně bojovat proti globálnímu oteplování. Attenborough se aktivně účastnil i listopadového jednání skupiny COP 26 v Glasgow. Vynikající člověk a vědec!

https://www.bbc.co.uk/programmes/m0013cl7



-1
Vytisknout
9511

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2022