Jan Čulík o skandálech Borise Johnsona v TV Nova

3. 2. 2022

čas čtení 13 minut
Jan Čulík hovořil ve čtvrtek odpoledne v TN Live televize Nova o skandálech Borise Johnsona ZDE

Zde je transkript tohoto rozhovoru: 

Moderátorka: Dobrý den, dnes si budeme povídat se zajímavými hosty o událostech, které momentálně hýbou světem. Protože, ať chceme, nebo ne, dění za hranicemi časteo ovlivňuje i naše životy.

Velkou Británii už několik týdnů otřásají kauzy premiéra Borise Johnsona a zdá se, že jedna střídá druhou.  Tamní média pro Johnsonovu aféru vymyslela dokonce originální název partygate. Johnson čelí obviněním, že v premiérském sídle na Downing Street v době, kdy v Británii platila přísná protikoronavirová opatření, uspořádal hned několik večírků, a to i v  den, kdy se v Londýně konal pohřeb manžela královny Alžběty II prince Philipa. Můžou tyto skandály pro Borise Johnsona znamenat konec v politice, nebo to nejhorší už ustál a správný čas na výměnu premiéra už pominul? I o tom si budeme povídat s našimi dnešními hosty. Nejprve si ale pojďme Johnsonovi aféru partygate podrobněji připomenout v reportáži.

 


Jedna aféra s porušováním opatření střídá druhou. Boris Johnson už jich má na kontě deset a výčet tím možná nekončí. Premiéra začala vyšetřovat policie. Londýnská policie se v souvislosti s porušením koronavirových opatření zabývá sérií akcí a událostí, které se během posledních dvou let odehrály v sídle premiéra v Downing Street a v sídle vlády.

Johnson: "Vítám rozhodnutí londýnské policie celou záležitost prošetřit. Věřím, že vyšetřování pomůže objasnit situaci pro veřejnost."

Premiérova kancelář pořádání oslavy potvrdila, uvedla ale, že na ní bylo jen pár lidí a Johnson se zdržel jen deset minut. Ministři zatím stojí za premiérem.

Grant Shapps, ministr dopravy: "Je zřejmé, že šlo o premiérovy narozeniny, na fotkách je vidět, jak dostal dort, ale byli tam jen jeho zaměstnanci, se kterými pracoval. Trávil s nimi celý den."

Velká část veřejnosti a opozice volá po jeho okamžité rezignaci.

David Lammy, labouristický stínový ministr zahraničí: "Nemůžeme mít zemi, ve které se někdo staví nad zákon. Vzhledem k současným okolnostem by měl premiér rezignovat ustoupit do ústraní a prostě odejít."

Kromě policie, aféry zkoumá i interní vyšetřovací tým britské vlády.

Moderátorka:

A o tom, jak mohou skandály Borise Johnsona ovlivnit jeho politické postavení, si teď budeme povídat s naším prvním hostem publicistou a šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Dobré odpoledne jsme rádi, že jste přijal pozvání. Co zásadního jsme se zatím o partygateu, jak kauzu britského premiéra nazývají média, dozvěděli?

Jan Čulík:

No tak vlastně nic nového, protože britská veřejnost ví od samého začátku, že Boris Johnson vždycky lhal, jako když tiskne, a vždycky lže, jako když tiskne. Jenže oni ho zvolili, protože v Anglii byla značná část veřejnosti, která prostě chtěla brexit. To je prostě vítězství populismu. Máte v tom i varování pro Českou republiku. Zemi mohou zničit okamurovci a tak dále. Podobně jako brexit a takovéto povědomí, falešné, o výlučnosti Angličanů, ničí britskou politiku. Angličané věděli, že Johnson lže, že nedodržuje žádné předpisy, že má tisíce milostných afér, že nikdo neví, kolik má dětí, ale přesto ho zvolili. Teď ovšem se to hroutí.

Moderátorka:

No a myslíte si, že Boris Johnson tuto krizi ustojí? Některá média tvrdí, že už ji ustál, že nejvhodnější chvíle k výměně premiéra už pominula. Co si o tom myslíte vy?

Jan Čulík:

V té reportáži jste citovali nebo měli ukázku z různých ministrů. Tam jste měli ministra dopravy Granta Shappse. Problém je v tom ten, že ti lidé, víte, on jmenoval do své vlády velmi nekompetentní lidi, protože se bál, že ho někdo zastíní. A teď ti lidé chodí, aspoň někteří z nich, pořád do  televize a hájí neobhajitelné.  Říkám, všichni vědí, že ty mejdany se konaly, a když Grant Shapps chodí a říká v televizi, jaké to bylo krásné  a že se nic nedělo, oni vlastně diskreditují pověst Konzervativní strany.

Jak víte, podle těch průzkumů veřejného mínění 64% Britů si přeje, aby rezignoval, 83%  zastává názor, že porušil vážné karanténní předpisy a 75% Britů si myslí, nebo ví, že Johnson lže. Jenže v té Konzervativní straně je velmi silné ultrapravicové křídlo, které ho podporuje, takže není úplně jasné, jak to s ním skončí. Ovšem za posledních čtyřiadvacet hodin se přidali další 3 konzervativní poslanci, kteří požadují jeho rezignaci. Oni musí poslat dohromady asi 54 dopisů určitému parlamentnímu výboru a pak by se musely konat nové volby vedoucího nebo šéfa té Konzervativní strany.

Moderátorka:

No a pokud tedy Johnson ve funkci setrvá a tu kauzu ustojí, jak si myslíte, že to ovlivní jeho postavení do budoucna?

Jan Čulík:

No tak ony se nebudou ještě dlouho konat volby a oni si myslí jako tam je jakási taková, já vlbec nevím...  Problém je, že Johnson sám, jeho vlastní charakteristikou je, že on je opravdu nekompetentní. To je člověk, který prostě má rád, jak říkám, mejdany a pitky a chodit za ženskejma a tak dále. A on třeba nemá vůbec schopnost soustředit se na čtení vládních dokumentů. On prostě nic nedělá, oni žádnou strategii nemají.

Oni prostě jenom kecají, jestli mi to takhle s odpuštěním dovolíte říci. No a oni si teď myslí, že oni vytvoří jakousi prostě agendu, že ukážou, jak jsou strašně akční a vyřeší problémy. Problémů je strašně moc. Podobně jako v České republice, v Británii horentně stouply ceny potravin a horentně hlavně stouply ceny energií a teď prostě budou miliony lidí na hranici chudoby. Oni dneska snad říkají, že nějak budou lidem dávat nějaké dotace.

Připravují další věci. Problém je, on to není pouze skandál těchto mejdanů. Možná trošku se zapomíná, že tam je také obrovská korupce. Na začátku pandemie, kdy málokdo věděl, co se vlastně s tou pandemií dá dělat, oni dali miliardy liber svým kamarádům na získání ze zahraničí těch ochranných protipandemických prostředků a teď vyšlo najevo, že 9 miliard liber, vážení televizní diváci, 270 miliard českých korun, bylo proplýtváno na nepoužitelné,  ochranné prostředky, protože to dali lidem, kteří předtím vůbec se zdravotnictvím neměli nic společného a tak dále. Připravují omezení britských dlouholetých  ústavních svobod. Nebude se smět demonstrovat, pokud demonstrace vyvolá hluk, což by mohlo někoho znepokojit.

Připravují zákon, že chtějí lidi, kteří mají dvojí občanství, mít možnost připravit o to britské, aniž by toho člověka o tom museli informovat. No,  to jsou autoritářské tendence. Zajímavé bude, jak to bude samozřejmě -  

Moderátorka:

Můžu přerušit, jestli se můžeme vrátit zpátky trošku k té kauze přímo Borise Johnsona. Jednou z těch nejvíc kontroverzních kauz byl večírek na Downing Street v době, kdy královna musela být na pohřbu svého manžela sama, protože platila velice přísná protikoronavirová opatření. Myslíte, že to nějak změní, nebo změnilo vztah mezi premiérem a královnou?

Jan Čulík:

Ono samozřejmě královna se k ničemu veřejně nevyjadřuje, ale existují určité takové signály, že ta královna si myslí asi o tom Johnsonovi to nejhorší, protože víte, on už na podzim roku 2019, těsně před tím, než měl to velké volební vítězství, jí lhal. On za ní šel a řekl prostě, on totiž tehdá ilegálně suspendoval asi na tři neděle Dolní sněmovnu a šel tam za tou královnou a lhal jí, že to bylo legální. Ono to nebylo legální. Takže nikdo to neví, protože královna samozřejmě nebude veřejně kritizovat Borise Johnsona, ale myslím si, že hodně lidí si myslí, že o něm má velmi špatné mínění.

Moderátorka:

A jak hodnotíte dlouho očekávanou zprávu státní úřednice Sue Gray ohledně těch ilegálních večírků?

Jan Čulík:

Tak tam se vyskytovaly určité takové spekulace, že to možná bude jenom korupční podvod, protože ten problém je, že ta Sue Grayová je podřízená tomu premiérovi. Ona má právo vyšetřovat ministry, ale normálně se neděje, že musí vyšetřovat premiéra a tu zprávu má právo redigovat premiér, tak si všichni mysleli, že to bude v podstatě podvod, ale on to nebyl podvod. Ona v té zprávě  konstatovala, že v tom úřadu v Downing Street těmi pitkami došlo k "závažnému nedodržování předpisů" a že došlo k "selhání vedení premiérského úřadu".   Takže to vedlo mnohé i konzervativní poslance k velkým pochybnostem o Johnsonovi.

Tak Konzervativní strana je teď v podstatě rozštěpena. No a pak to policejní vyšetřování. Na základě té zprávy té státní úřednice Sue Greyové to začala vyšetřovat policie. Policie dnes vyšetřuje dvanáct těch pitek v Downing Street. Teď ty soukromé mejdany v tom bytě také, a tak dále. Samozřejmě asi je nepravděpodobné, že by Johnsona vyloženě zavřeli. Ale víte,  v tom tvrdém lockdownu lidi dostávali obrovské pokuty. Nějaký student, který udělal v lockdownu mejdan pro asi 50 spolustudentů, dostal pokutu 10 000 liber, 300 000 korun. To jsou  obrovské částky a že si Johnson prostě mohl dělat mejdany? Takže pravděpodobně bude pokutován. Pokud policie zjistí, že došlo k porušení předpisů.

Moderátorka:

No a myslíte si, že se Boris Johnson zachoval v té situaci správně, nebo už měl rezignovat, podle vás?

Jan Čulík:

No tak, víte ono,  nejen ve středovýchodní Evropě, ale i tedy na Západě, se začíná prosazovat populismus v mnoha zemích světa. Vždycky jsme mnozí měli Ameriku jako vzor. Pamatujte na Trumpa. Tak prostě existoval takový ten princip, že když lžete...  ta Dolní sněmovna má předpis, že nesmí se lhát poslancům. No ale on tam -  takže, když lžete, tak odstoupíte. Tenhleten člověk prostě neodstoupí, ten má drzé čelo jak poplužní dvůr, no.

Moderátorka:

Si myslíte, že odstoupit už měl?

Jan Čulík:

No tak, já si myslím, že odstoupit měl, protože kdo lže, tak má odstoupit. Týká se to koneckonců i českých politiků.

Moderátorka:

Momentálně se ještě čeká na policejní zprávu. Pokud ta dojde k závěru, že Johnson pochybil, myslíte si, že by Johnson opravdu rezignoval, jak tvrdil, nebo že by mohlo dojít k hlasování o nedůvěře?

Jan Čulík:

No jak jste pravděpodobně usoudili z toho, jakým způsobem tady vám reportuji o své každodenní přímé zkušenosti z Británie, tak já si nemyslím, že Johnson odstoupí. On se nikdy neomlouvá. Nikdy za nic. Teda vždycky teď, když došlo k nejhoršímu, tak řekl, omlouvám se, ale potom zase během toho vystoupení v té Dolní sněmovně to, jaksi smazal a potom začal zase být agresivní. Jenže ono jde o to, jestli ta Konzervativní strana se prostě nechá tím člověkem zničit, protože v této etapě je v té Konzervativní straně, jak už jsem se zmínil, obrovský konflikt a teď je otázka, jestli to rozštěpení bude pokračovat dál, anebo jestli se dostatečné množství poslanců rozhodne, že prostě tahle situace je neudržitelná.

Vždyť žádná  politická strana nepřežije dlouhodobě, když je v jejím čele lhář, a ti konzervativci mají zvlášť velký problém., protože oni získali velký počet poslaneckých okrsků v posledních volbách v severní Anglii, které byly dlouhodobě labouristické, a teď ovšem samozřejmě ty původně labouristické okrsky jsou ohroženy, podle průzkumů veřejného mínění je vidět, že oni už by to vůbec nevyhráli, a oni mají desítky těch nových severoanglických konzervativních poslanců, kteří jsou strašně nervózní, že prostě přijdou o svůj poslanecký post.

Moderátorka:

Pane Čulíku, moc vám děkuji za rozhovor, hezký den.

Jan Čulík:

Hezký den, děkuju, nashledanou.

 

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2022